Yıl 2018, Cilt 15, Sayı 1, Sayfalar 91 - 100 2018-06-30

Aydın Ekolojisinde Badem Çeşitlerinin Biyokimyasal Özellikleri
The Biochemical Characteristics of Some Almond Cultivars in Aydın Ecology

Gülsüm ALKAN [1] , Halil Güner SEFEROĞLU [2]

48 70

Bu çalışma, 2009-2011 yılları arasında Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümüne ait meyve koleksiyon bahçesi ve Aydın’a bağlı Dalama Beldesinde yürütülmüştür. Bu araştırmada, çöğür anacı üzerine aşılı Ferraduel, Ferragnes, Nonpareil, Primorskii, Texas ve Tuono çeşitleri kullanılmıştır. Her çeşide ait ağaçlar üzerinde uygulama olarak boğma ve dal açma uygulamaları yapılmıştır. Yaprak ve sürgünlerde biyokimyasal olarak klorofil, toplam şeker, toplam nişasta, toplam karbonhidrat ve amigdalin içerikleri belirlenmiştir. Değerlendirmeler sonucunda, klorofil miktar ve yoğunluğu bakımından; Tuono çeşidinin öne çıktığı, dal açma ve boğma uygulamasının daha fazla dikkat çektiği görülmüştür. Toplam şeker ve nişsata miktarında ise dal açma uygulamasının yapılmış olduğu Ferragnes ve Ferraduel çeşitlerinin en yüksek değerlere sahip olduğu tespit edilmiştir. Amigdalin miktarı açısından her iki lokasyonda boğma, çeşit olarak; meyve koleksiyon bahçesinde Primorskii, Dalama lokasyonunda ise Ferraduel öne çıkmıştır.

This research was carried out in fruit science collection orchards in Horticulture Department, Agriculture Faculty, Adnan Menderes University in Aydın province and almond parcels in Dalama county between 2009 and 2011 years. Texas, Nonpareil, Ferraduel, Ferragnes, Primorskii ve Tuono cvs. which is grafted on almond seedlings were used. The applications of ringing (girdling effect) and making wider branch angle have been carried out. Chlorophyll, total sugar, total starch, total carbohydrate and amygdalin contents as biochemical have been determined on leaves and shoots. As a result of evaluations, when the amount of chlorophyll and its density were evaluated, Tuono cv. and ringing and wider branch angle applications became more noticeable. Ferraduel, Ferragnes cvs. and the plants made wider branch angle application had the highest total sugar and total starch. Ringing in both location, Primorskii cv. in fruit collection orchards and Ferraduel cv. in Dalama country had the highest amygdalin contents.

  • Anonim (2008) http://www.bahcesel.com/kose-yazilari/ziraat-muhendisi-s-murat-sarac/7237-meyve-agaclarinda-yaz-budamalari.html. Erişim tarihi: 28.07.2012
  • Anonim (2012a) http://www.fidan.web.tr/badem_ fidani/dollenme.htm. Son güncelleme: 11.06.2012.
  • Anonim (2012b) http://volkanderinbay.com/tarimnet/ gmeyve.asp?konuno=3. Erişim tarihi: 28.07.2012
  • Anonim (2012c) http://kisisel.sdu.edu.tr/ blogicerik.aspx?ID=a7c2d9f9-407a-4e02-a60f-56b525f4eadc. Erişim tarihi: 28.07.2012.
  • Anonim (2012d) http://www.poyrazlab.com/ content/view/2/1/ Erişim tarihi: 27.07.2012
  • Berenguer-Navarro V, Giner-Galvaän RM, Graneä Teruel N (2002) Chromatographic determination of cyanoglycosides prunasin and amygdalin in plant extracts using a porous graphitic carbon column. Journal of Agricultural and Food Chemistry 50: 6960-6963.
  • Gülcan, R (1976) Seçilmiş badem tipleri üzerinde fizyolojik ve morfolojik araştırmalar. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 310, İzmir, 72s.
  • Dicenta F, Martínez-Gómez P, Grané N, Martín ML, León A, Cánovas, JA, Berenguer V (2002) Relationship between cyanogenic compounds in kernels, leaves, and roots of sweet and bitter kernelled almonds. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50: 2149–2152.
  • Kajiwara N, Tomiyama C, Ninomiya T, Hosogai Y (1983) Determination of amygdalin in apricot kernel and processed apricot products by high performance liquid chromatography. Journal of the Food Hygienic Society of Japan 24(1): 42-46.
  • Kaplankıran, M (1992) Bitki dokularında karbonhidrat analizleri için spektrofotometrik yöntemler. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 7(3): 167-176.
  • Kutbay, HG, Kılınç M (1992) Bazı bitkilerdeki klorofil a ve klorofil b içeriklerinin mevsimsel değişimi. F.Ü. XI. Ulusal Biyoloji Kongresi Bildirileri, (24-27 Haziran 1992), s: 195-202, Elazığ.
  • Özkarakaş, İ (2005) Badem yetiştiriciliği. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, http://www.bahce.biz/bitki/meyve/badem.htm.18.10.2005, İzmir. Erişim tarihi: 30.07.2012.
  • Sabancı A, Çağlar S (2005) Cevizlerde kuşaklı boğma uygulaması üzerine bir araştırma. KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi 8(2): 135-139.
  • Socias Company R, Felipe AJ, Aparisi JG (1999) Genetics of late blooming in almond. Acta Horticulturae, 484: 261-26.
  • Witham FH, Bladydes DF, Delvins RM (1971) Experiment in Plant Physiology. Van Nostrand Reinhold, New York. p. 245.
Birincil Dil tr
Konular Mühendislik, Ziraat
Dergi Bölümü Araştırma
Yazarlar

Orcid: 0000-0002-6130-8418
Yazar: Gülsüm ALKAN (Sorumlu Yazar)
Kurum: ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ
Ülke: Turkey


Orcid: 0000-0002-4669-9334
Yazar: Halil Güner SEFEROĞLU
Kurum: ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ
Ülke: Turkey


Bibtex @araştırma makalesi { aduziraat381329, journal = {Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi}, issn = {1304-7787}, address = {Adnan Menderes Üniversitesi}, year = {2018}, volume = {15}, pages = {91 - 100}, doi = {10.25308/aduziraat.381329}, title = {Aydın Ekolojisinde Badem Çeşitlerinin Biyokimyasal Özellikleri}, key = {cite}, author = {SEFEROĞLU, Halil Güner and ALKAN, Gülsüm} }
APA ALKAN, G , SEFEROĞLU, H . (2018). Aydın Ekolojisinde Badem Çeşitlerinin Biyokimyasal Özellikleri. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 15 (1), 91-100. DOI: 10.25308/aduziraat.381329
MLA ALKAN, G , SEFEROĞLU, H . "Aydın Ekolojisinde Badem Çeşitlerinin Biyokimyasal Özellikleri". Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 15 (2018): 91-100 <http://dergipark.gov.tr/aduziraat/issue/38785/381329>
Chicago ALKAN, G , SEFEROĞLU, H . "Aydın Ekolojisinde Badem Çeşitlerinin Biyokimyasal Özellikleri". Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 15 (2018): 91-100
RIS TY - JOUR T1 - Aydın Ekolojisinde Badem Çeşitlerinin Biyokimyasal Özellikleri AU - Gülsüm ALKAN , Halil Güner SEFEROĞLU Y1 - 2018 PY - 2018 N1 - doi: 10.25308/aduziraat.381329 DO - 10.25308/aduziraat.381329 T2 - Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 91 EP - 100 VL - 15 IS - 1 SN - 1304-7787- M3 - doi: 10.25308/aduziraat.381329 UR - http://dx.doi.org/10.25308/aduziraat.381329 Y2 - 2018 ER -
EndNote %0 Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Aydın Ekolojisinde Badem Çeşitlerinin Biyokimyasal Özellikleri %A Gülsüm ALKAN , Halil Güner SEFEROĞLU %T Aydın Ekolojisinde Badem Çeşitlerinin Biyokimyasal Özellikleri %D 2018 %J Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi %P 1304-7787- %V 15 %N 1 %R doi: 10.25308/aduziraat.381329 %U 10.25308/aduziraat.381329
ISNAD ALKAN, Gülsüm , SEFEROĞLU, Halil Güner . "Aydın Ekolojisinde Badem Çeşitlerinin Biyokimyasal Özellikleri". Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 15 / 1 (Haziran 2018): 91-100. http://dx.doi.org/10.25308/aduziraat.381329