Yıl 2018, Cilt 15, Sayı 2, Sayfalar 113 - 117 2018-12-31

Develerde Karkas ve Et Kalite Özellikleri
Carcass and Meat Quality Characteristics of Camel

Abdullah BÜLBÜL [1] , Atakan KOÇ [2]

4 22

Ülkelerin fiziksel ve doğal koşulları yanında toplumların kültürel yapısı da yetiştirilecek hayvan türünü belirlemede etkilidir. Birçok çiftlik hayvanı türünün yetiştirilemediği alanlarda yetiştirilen devenin dünyadaki varlığı 2017 yılında 1961 yılına göre 2.69 kat artmışken, Afrika kıtasında artış 3.49 kattır. Dünyada, kanatlı, eşek ve keçi etinden sonra deve eti üretimi oransal olarak en fazla artış gösteren ettir. Ülkelere göre değişmekle birlikte dünya genelinde develerde kasaplık güç oranı %11.3, yıllık kesilen deve sayısı 2.84 milyon baş, deve eti üretimi 630,210 tondur. Develerde karkas ağırlığı kesim canlı ağırlığına bağlı olarak 125-400 kg, karkas randımanı ise %47.7-61.5 arasında değişmektedir. Genç yaşta kesildiğinde sığır eti ile benzer özellikler gösteren deve etinde kolesterol miktarı düşüktür.

Beside the physical and natural conditions of countries or regions, cultural structure of the societies have also effects on reared animal species. Camel can be reared in the regions in which main livestock species cannot be reared and the world camel population increased about 2.69- fold from 1961 to 2017, increase in Africa is 3.49-fold. Proportionately, camel meat production is the most increased meat in the world, after the poultry, ass and goat meat production. Slaughtering rate, as varies countries, in the camel population in the world is 11.3%, the number of slaughtered camel is 2.84 m heads and camel meat production is 630,210 tons. Camel carcass weight, depending on the slaughtering weight, varies between 125 and 400 kg, and dressing percentage varies from 47.5% to 61.5%. The quality characteristics of camel meat, with low cholesterol content, are similar to beef quality characteristics, especially if they were slaughtered at a younger age.

  • Anonim (2017) Food and Agriculture Organization of the United Nations. http://www.fao.org/faostat/ (Erişim tarihi: 22.11.2017).
  • Anonim (2018) Food and Agriculture Organization of the United Nations. http://www.fao.org/faostat/ (Erişim tarihi: 25.12.2018).
  • Bekhit AE, Farouk MM (2014) Nutritive and Health Value of Camel Meat. Camel Meat and Meat Products. Ed: Kadim IT, Mahgoub O, Faye B, Farouk MM. CAB International. 38 Chauncey Street Suite 1002 Bostan, MA 02111 USA.
  • Bülbül A (2017) Develerde karkas ve et kalite özellikleri. Yüksek Lisans Semineri. Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı, Aydın.
  • Faye B (2014) Camel Meat in the World. Camel Meat and Meat Products. Ed: Kadim IT, Mahgoub O, Faye B, Farouk MM. CAB International. 38 Chauncey Street Suite 1002 Bostan, MA 02111 USA.
  • İnce K, Önal ME (2017) Deve yetiştiriciliği ve devecilik kültürü. Lisans Bitirme Tezi. Adnan Menderes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü, Aydın.
  • Kadim IT, Farouk MM, Mahgoub O, Bekhit AE (2014) Slaughtering and Processing of Camels. Camel Meat and Meat Products. Ed: Kadim IT, Mahgoub O, Faye B, Farouk MM. CAB International. 38 Chauncey Street Suite 1002 Bostan, MA 02111 USA.
  • Kadim IT, Mahgoub O (2014) Camel Body Growth. Camel Meat and Meat Products. Ed: Kadim IT, Mahgoub O, Faye B, Farouk MM. CAB International. 38 Chauncey Street Suite 1002 Bostan, USA.
  • Kadim IT, Mahgoub O, Al-Marzooqi W, Al-Zadgali S, Annamali K, Mansour MH (2006) Effects of age on composition and quality of muscle Longissimus thoracis of the Omani Arabian camel (Camelus dromedarius). Meat Science 73: 619–625.
  • Kadim IT, Mahgoub O, Purchas RW (2008) A review of the growth, and of the carcass and meat quality characteristics of the one-humped camel (Camelus dromedarius). Meat Science 80: 555–569.
  • Swatland HJ (2014) Prospects for Online Grading of Camel Meat Yield and Quality. Camel Meat and Meat Products. Ed: Kadim IT, Mahgoub O, Faye B, Farouk MM. CAB International. 38 Chauncey Street Suite 1002 Bostan, MA 02111 USA.
Birincil Dil tr
Konular Mühendislik, Ziraat
Yayımlanma Tarihi Aralık
Dergi Bölümü Derleme
Yazarlar

Orcid: 0000-0003-0412-170X
Yazar: Abdullah BÜLBÜL
Ülke: Turkey


Orcid: 0000-0001-5324-4154
Yazar: Atakan KOÇ (Sorumlu Yazar)
Kurum: ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ
Ülke: Turkey


Bibtex @derleme { aduziraat428069, journal = {Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi}, issn = {1304-7787}, address = {Adnan Menderes Üniversitesi}, year = {2018}, volume = {15}, pages = {113 - 117}, doi = {10.25308/aduziraat.428069}, title = {Develerde Karkas ve Et Kalite Özellikleri}, key = {cite}, author = {KOÇ, Atakan and BÜLBÜL, Abdullah} }
APA BÜLBÜL, A , KOÇ, A . (2018). Develerde Karkas ve Et Kalite Özellikleri. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 15 (2), 113-117. DOI: 10.25308/aduziraat.428069
MLA BÜLBÜL, A , KOÇ, A . "Develerde Karkas ve Et Kalite Özellikleri". Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 15 (2018): 113-117 <http://dergipark.gov.tr/aduziraat/issue/41827/428069>
Chicago BÜLBÜL, A , KOÇ, A . "Develerde Karkas ve Et Kalite Özellikleri". Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 15 (2018): 113-117
RIS TY - JOUR T1 - Develerde Karkas ve Et Kalite Özellikleri AU - Abdullah BÜLBÜL , Atakan KOÇ Y1 - 2018 PY - 2018 N1 - doi: 10.25308/aduziraat.428069 DO - 10.25308/aduziraat.428069 T2 - Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 113 EP - 117 VL - 15 IS - 2 SN - 1304-7787- M3 - doi: 10.25308/aduziraat.428069 UR - http://dx.doi.org/10.25308/aduziraat.428069 Y2 - 2018 ER -
EndNote %0 Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Develerde Karkas ve Et Kalite Özellikleri %A Abdullah BÜLBÜL , Atakan KOÇ %T Develerde Karkas ve Et Kalite Özellikleri %D 2018 %J Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi %P 1304-7787- %V 15 %N 2 %R doi: 10.25308/aduziraat.428069 %U 10.25308/aduziraat.428069
ISNAD BÜLBÜL, Abdullah , KOÇ, Atakan . "Develerde Karkas ve Et Kalite Özellikleri". Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 15 / 2 (Aralık 2019): 113-117. http://dx.doi.org/10.25308/aduziraat.428069