Yıl 2014, Cilt 1, Sayı 1, Sayfalar 0 - 0 2014-07-02

Likya Bölgesi'nde Roma Donemi Yemekleri Ve Pisirme Kapları: Deneysel Arkeolojik Bir Uygulama

Taner KORKUT Birsen ERCAN [1]

739 425

Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nde yürütülen deneysel arkeoloji özlü bir projeyle Roma Donemi mutfak kültürü etraflıca araştırılmış ve incelenmiştir. Teorik ve uygulamalı olmak üzere iki bölümden oluşan projenin ilk aşamasında, Roma Donemi yemekleri ve yemek pişirmede kullanılan çömlekler araştırılmıştır. Yemek tarifleri için Athenaios ve Apicius'un antik aktarmalarından yararlanılmış, Roma Donemi yemek mönüleri incelenerek günümüzde uygulanabilir olanlar tespit edilmiştir. Aynca Cato, Varro ve Columella gibi yazarların aktarımlarından antik çağların besin türleri, bunların üretimi ve tüketimi hakkında bilgiler de edinilmiştir.

Yemek pişirmede ve servis amaçlı kullanılan seramik kaplar için ise Patara Antik Kenti kazılarında ele geçen seramiklerden faydalanılmıştır. Projenin uygulama aşamasında öncelikle Patara'da bulunan yemek pişirme ve servis kaplarının orijinal benzerlerinden üretmiştir. Üretilen bu seramiklerde daha önce antik kaynaklardan araştırılan Roma Donemi yemekleri deneme amaçlı pişirilmiş ve test edilmiştir. Seramik kaplar içerisinde yapılan pek çok pişirme denemesi sonucunda antik çağlanın enteresan ve kahc1 yemek tatlarına ulaşmıştır.

Likya, Patara, Roma Dönemi, Yemek, Pişirme Kapları
Konular
Dergi Bölümü Makaleler
Yazarlar

Yazar: Taner KORKUT Birsen ERCAN

Bibtex @ { akdenizsanat291860, journal = {AKDENIZ SANAT DERGİSİ}, issn = {1307-9700}, eissn = {2458-9683}, address = {Akdeniz Üniversitesi}, year = {2014}, volume = {1}, pages = {0 - 0}, doi = {}, title = {Likya Bölgesi'nde Roma Donemi Yemekleri Ve Pisirme Kapları: Deneysel Arkeolojik Bir Uygulama}, key = {cite}, author = {Birsen ERCAN, Taner KORKUT} }
APA Birsen ERCAN, T . (2014). Likya Bölgesi'nde Roma Donemi Yemekleri Ve Pisirme Kapları: Deneysel Arkeolojik Bir Uygulama. AKDENIZ SANAT DERGİSİ, 1 (1), 0-0. Retrieved from http://dergipark.gov.tr/akdenizsanat/issue/27686/291860
MLA Birsen ERCAN, T . "Likya Bölgesi'nde Roma Donemi Yemekleri Ve Pisirme Kapları: Deneysel Arkeolojik Bir Uygulama". AKDENIZ SANAT DERGİSİ 1 (2014): 0-0 <http://dergipark.gov.tr/akdenizsanat/issue/27686/291860>
Chicago Birsen ERCAN, T . "Likya Bölgesi'nde Roma Donemi Yemekleri Ve Pisirme Kapları: Deneysel Arkeolojik Bir Uygulama". AKDENIZ SANAT DERGİSİ 1 (2014): 0-0
RIS TY - JOUR T1 - Likya Bölgesi'nde Roma Donemi Yemekleri Ve Pisirme Kapları: Deneysel Arkeolojik Bir Uygulama AU - Taner KORKUT Birsen ERCAN Y1 - 2014 PY - 2014 N1 - DO - T2 - AKDENIZ SANAT DERGİSİ JF - Journal JO - JOR SP - 0 EP - 0 VL - 1 IS - 1 SN - 1307-9700-2458-9683 M3 - UR - Y2 - 2018 ER -
EndNote %0 AKDENIZ SANAT DERGİSİ Likya Bölgesi'nde Roma Donemi Yemekleri Ve Pisirme Kapları: Deneysel Arkeolojik Bir Uygulama %A Taner KORKUT Birsen ERCAN %T Likya Bölgesi'nde Roma Donemi Yemekleri Ve Pisirme Kapları: Deneysel Arkeolojik Bir Uygulama %D 2014 %J AKDENIZ SANAT DERGİSİ %P 1307-9700-2458-9683 %V 1 %N 1 %R %U
ISNAD Birsen ERCAN, Taner KORKUT . "Likya Bölgesi'nde Roma Donemi Yemekleri Ve Pisirme Kapları: Deneysel Arkeolojik Bir Uygulama". AKDENIZ SANAT DERGİSİ 1 / 1 (Temmuz 2014): 0-0.