Yıl 2015, Cilt 15, Sayı 3, Sayfalar 8 - 23 2015-12-30

Farklı Koşullarda Depolanan Agria veBettina Patates Çeşitlerinde Meydana Gelen Duyusal Değişimler

Sensory Changes Occurrence in Agria and Bettina Potato Varieties Stored in Different Conditions

Cemal Kasnak [1] , Nevzat Artık [2] , Recep Palamutoğlu [3]

324 851

Dünyada tarım ürünleri arasında tüketim açısında üçüncü sıraya sahip olan patates ekonomik olması sebebiyle geniş halk kitlelerinin diyetinde yer almaktadır. Önemli bir nişasta içeriğine sahip olmasının yanında biyolojik değeri yüksek protein ihtiva eden patates aynı zamanda B grubu vitaminler, C vitamini ve potasyum gibi mineral maddeleri içermektedir. Yaygın bir tüketim ve kullanım alanına sahip olması üretimin olmadığı zamanlar için depolanarak saklanması durumunu ortaya çıkarmaktadır. Uygun olmayan koşullarda depolandığında patatesin duyusal özelliklerinde ve besin öğelerinde değişiklikler meydana gelmektedir. Farklı depolama koşullarında bu değişikliklerin kapsamını belirlemeyi amaçlayan çalışmalar ürün kalitesi üzerinde olumsuz depolama etkisini en aza indirmek için değerlidir. Bu nedenle araştırmamızda Agria ve Bettina patates çeşitleri materyal olarak kullanılarak özellikle evsel ortamlardaki depolama koşullarının patatesin duyusal özelliklerine etkilerinin araştırması yapılmıştır. SPSS kullanılarak yapılan testlerde patates çeşidi ile renk ve sertlik arasında anlamlı bir ilişki bulunurken (p
Patates,Duyusal Değerlendirme,Renk, Setlik,Sürgün Durumu
  • Burlingame, B., Mouille, B. and Charrondiere, R. 2009. Nutrients, Bio active Non-Nutrients and Anti-Nutrients in Potatoes. Journal of Food Composition and Analysis 22, 494–502.
  • Edwards, E.J. 1997. The Accumulation of Chlorophylls and Glycoalkaloids in Stored Tubers. A thesis submitted in partial fulfillment of the requirements of The Nottingham Trent University for the degree of Doctor of Philosophy, England, 192.
  • Ertaş, N. ve Doğruer, Y. 2010. Besinlerde Tekstür. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 7(1) 35-42.
  • Ji, X., Rivers, L., Zielinski, Z., Xu, M., MacDougall, E., Stephen, J., Zhang, S., Wang, Y., Chapman, R.G., Keddy, P., Robertson, G.S., Kirby, C.W., Embleton, J., Worall, K., Murphy, A., De Koeyer, D., Tai, H., Yu, L., Charter, E. and Zhang, J. 2012. Quantitative analysis of phenolic components and glycoalkaloids from 20 potato clones and in vitro evaluation of antioxidant, cholesterol uptake, and neuroprotective activities. Food Chemistry 133, 1177–1187.
  • Kumlay, A. ve Onaran, H. 2000. Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı Sanayi Bitkileri Alt Komisyon Raporu, Patates, DPT: 2648, ÖİK: 656, 306-348, Ankara.
  • Lutaladio, N. and Castaldi, L. 2009. Potato: The hidden treasure. Journal of Food Composition and Analysis 22, 491–493.
  • Nourian, F., Ramaswamy, H.S. and Kushalappa, A.C. 2003. Kinetics of quality change associated with potatoes stored at different temperatures. Lebensmittel-Wissenschaft und -Technologie36; 49–65
  • Pala, M. ve Saygı, Y.B. 1991. Türkiye’de patates soğan üretimi, işlenmesi, depolanması ve kayıpların azaltılması. İstanbul Ticaret Odası, Yayın No: 1990-28.
  • Şanlı, A. ve Karadoğan, T. 2013. Kimyasal ve Doğal Sürgün Gelişimi Engelleyicileri ile Depo Sıcaklığının Patates (Solanum tuberosum L.)’de Cips Kalitesi Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi23(2): 172–184.
  • Şengül, M. ve Keleş, F. 2005. Patatesin Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Üzerine Depolama Şartlarının Etkisi. Gıda 30 (2): 103-108.
  • Thybo, A.K. and Martens, M. 2000. Analysis of sensory assessors in texture profiling of potatoes by multivariate modelling. Food Quality and Preference 11; 283-288.
  • Thybo, A.K., Szczypinski, P.M., Karlsson, A.H., Donstrup, S. Stodkilde-Jorgensen, H.S. and Andersen, H.J. 2004. Prediction of sensory texture quality attributes of cooked potatoes by NMR-imaging (MRI) of raw potatoes in combination with different image analysis methods. Journal of Food Engineering 61; 91–100.
  • Väänänen, T. 2007. Glycoalkaloid content and starch structure in Solanum species and interspecific somatic potato hybrids (dissertation) EKTseries 1384. University of Helsinki, Department of Applied Chemistry and Microbiology. Food Chemistry Division, Finland, 79.
  • Warman, P.R. and Havard, K.A. 1998. Yield, vitamin and mineral contents of organically and conventionally grown potatoes and sweet corn. Agriculture, Ecosystems and Environment 68, 207–216.
  • Anonymous 2014. Web Sitesi: http://cipotato.org/potato/. Erişim Tarihi: 24.09.2014.
  • Anonim 2010. Tahılları Depolama. Web Sitesi:http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/gida/moduller/TahillariDepolama.pdf. Erişim Tarihi: 25.09.2014.
Konular Mühendislik ve Temel Bilimler
Yayımlanma Tarihi 2015
Dergi Bölümü Makaleler
Yazarlar

Orcid: Cemal Kasnak
Yazar: Cemal Kasnak
E-posta: ckasnak@aku.edu.tr

Orcid: Nevzat Artık
Yazar: Nevzat Artık
E-posta: ckasnak@aku.edu.tr

Orcid: Recep Palamutoğlu
Yazar: Recep Palamutoğlu
E-posta: ckasnak@aku.edu.tr

Bibtex @araştırma makalesi { akufemubid237246, journal = {Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi}, issn = {}, address = {Afyon Kocatepe Üniversitesi}, year = {2015}, volume = {15}, pages = {8 - 23}, doi = {10.5578/fmbd.10291}, title = {Farklı Koşullarda Depolanan Agria veBettina Patates Çeşitlerinde Meydana Gelen Duyusal Değişimler}, key = {cite}, author = {Palamutoğlu, Recep and Artık, Nevzat and Kasnak, Cemal} }
APA Kasnak, C , Artık, N , Palamutoğlu, R . (2015). Farklı Koşullarda Depolanan Agria veBettina Patates Çeşitlerinde Meydana Gelen Duyusal Değişimler. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 15 (3), 8-23. Retrieved from http://dergipark.gov.tr/akufemubid/issue/17510/237246
MLA Kasnak, C , Artık, N , Palamutoğlu, R . "Farklı Koşullarda Depolanan Agria veBettina Patates Çeşitlerinde Meydana Gelen Duyusal Değişimler". Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi 15 (2015): 8-23 <http://dergipark.gov.tr/akufemubid/issue/17510/237246>
Chicago Kasnak, C , Artık, N , Palamutoğlu, R . "Farklı Koşullarda Depolanan Agria veBettina Patates Çeşitlerinde Meydana Gelen Duyusal Değişimler". Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi 15 (2015): 8-23
RIS TY - JOUR T1 - Farklı Koşullarda Depolanan Agria veBettina Patates Çeşitlerinde Meydana Gelen Duyusal Değişimler AU - Cemal Kasnak , Nevzat Artık , Recep Palamutoğlu Y1 - 2015 PY - 2015 N1 - DO - T2 - Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 8 EP - 23 VL - 15 IS - 3 SN - -2149-3367 M3 - UR - Y2 - 2015 ER -
EndNote %0 Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi Farklı Koşullarda Depolanan Agria veBettina Patates Çeşitlerinde Meydana Gelen Duyusal Değişimler %A Cemal Kasnak , Nevzat Artık , Recep Palamutoğlu %T Farklı Koşullarda Depolanan Agria veBettina Patates Çeşitlerinde Meydana Gelen Duyusal Değişimler %D 2015 %J Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi %P -2149-3367 %V 15 %N 3 %R %U