Yıl 2017, Cilt 23, Sayı 4, Sayfalar 0 - 0 2017-09-16

Farklı Paketleme Yöntemlerinin Tirsi (Alosa immaculata, Bennett, 1838) Marinatlarındaki Mikrobiyolojik ve Biyojenik

Mehmet Emin Erdem [1] , Serkan Koral [2] , Sedef Işıdan [3]

163 0

Bu çalışmada, marine edildikten sonra farklı şekillerde paketlenip 4±1°C’de muhafaza edilen tirsi (Alosa immaculata, Bennett, 1838) filetolarında biyojenik aminlerin ve mikrobiyolojik değişimlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Marine örneklerde mikrobiyolojik kriter olarak toplam aerob mezofilik bakteri, toplam psikrofil bakteri, maya-küf, koliformve toplam histamin üreten bakteri sayıları ve türleri belirlenmiştir. Ayrıca bakterilerin moleküler ve biyokimyasal identifikasyonu gerçekleştirilmiştir. Depolama sonunda salamura, yağda ve vakum paketlenen marine tirside histamin miktarı sırasıyla 2.19, 2.09 and 2.41 ppm (mg kg-1), TAMB sayıları; 2.49, 2.75 ve 2.68 log kob g-1 olarak tespit edilmiştir. Histamin üreten bakterilerin sayıları 7 aylık depolama boyunca saptanabilir düzeyin altında kalmıştır. Histamin üreten bakterilerden Pantoea agglomerans, Shewanella baltica, Brevundimonas diminuta, Pseudomonas putida, Acinetobacter calcoaceticus tanımlanmıştır, salamura ve yağda paketlenen marine tirsinin biyojenik aminlerden histamin ve mikrobiyolojik kriterler açısından 7 ay, vakum paketlenen marine tirsinin ise 6 ay 4±1°C’de depolanabileceği sonucuna varılmıştır.

Tirsi, Marinat; Mikrobiyoloji; Biyojen amin, Histamin
Konular
Dergi Bölümü Makaleler
Yazarlar

Yazar: Mehmet Emin Erdem

Yazar: Serkan Koral

Yazar: Sedef Işıdan

Bibtex @ { ankutbd385861, journal = {Journal of Agricultural Sciences}, issn = {}, eissn = {2148-9297}, address = {Ankara Üniversitesi}, year = {2017}, volume = {23}, pages = {0 - 0}, doi = {}, title = {Farklı Paketleme Yöntemlerinin Tirsi (Alosa immaculata, Bennett, 1838) Marinatlarındaki Mikrobiyolojik ve Biyojenik}, key = {cite}, author = {Erdem, Mehmet Emin and Koral, Serkan and Işıdan, Sedef} }
APA Erdem, M , Koral, S , Işıdan, S . (2017). Farklı Paketleme Yöntemlerinin Tirsi (Alosa immaculata, Bennett, 1838) Marinatlarındaki Mikrobiyolojik ve Biyojenik. Journal of Agricultural Sciences, 23 (4), 0-0. Retrieved from http://dergipark.gov.tr/ankutbd/issue/34822/385861
MLA Erdem, M , Koral, S , Işıdan, S . "Farklı Paketleme Yöntemlerinin Tirsi (Alosa immaculata, Bennett, 1838) Marinatlarındaki Mikrobiyolojik ve Biyojenik". Journal of Agricultural Sciences 23 (2017): 0-0 <http://dergipark.gov.tr/ankutbd/issue/34822/385861>
Chicago Erdem, M , Koral, S , Işıdan, S . "Farklı Paketleme Yöntemlerinin Tirsi (Alosa immaculata, Bennett, 1838) Marinatlarındaki Mikrobiyolojik ve Biyojenik". Journal of Agricultural Sciences 23 (2017): 0-0
RIS TY - JOUR T1 - Farklı Paketleme Yöntemlerinin Tirsi (Alosa immaculata, Bennett, 1838) Marinatlarındaki Mikrobiyolojik ve Biyojenik AU - Mehmet Emin Erdem , Serkan Koral , Sedef Işıdan Y1 - 2017 PY - 2017 N1 - DO - T2 - Journal of Agricultural Sciences JF - Journal JO - JOR SP - 0 EP - 0 VL - 23 IS - 4 SN - -2148-9297 M3 - UR - Y2 - 2019 ER -
EndNote %0 Journal of Agricultural Sciences Farklı Paketleme Yöntemlerinin Tirsi (Alosa immaculata, Bennett, 1838) Marinatlarındaki Mikrobiyolojik ve Biyojenik %A Mehmet Emin Erdem , Serkan Koral , Sedef Işıdan %T Farklı Paketleme Yöntemlerinin Tirsi (Alosa immaculata, Bennett, 1838) Marinatlarındaki Mikrobiyolojik ve Biyojenik %D 2017 %J Journal of Agricultural Sciences %P -2148-9297 %V 23 %N 4 %R %U
ISNAD Erdem, Mehmet Emin , Koral, Serkan , Işıdan, Sedef . "Farklı Paketleme Yöntemlerinin Tirsi (Alosa immaculata, Bennett, 1838) Marinatlarındaki Mikrobiyolojik ve Biyojenik". Journal of Agricultural Sciences 23 / 4 (Eylül 2017): 0-0.