Yıl 2018, Cilt 28, Sayı 2, Sayfalar 277 - 283 2018-04-27

TAT DUYU BOZUKLUKLARINA GENEL BAKIŞ

Elif KURTULDU [1] , Özkan MİLOĞLU [2] , Gözde DERİNDAĞ [3] , Alper ÖZDOĞAN [4]

59 396

Tat duyusu, kişinin yaşam kalitesi üzerinde etkili olan, beslenmeyi destekleyen, toksik gıdaların alınmasını önleyen önemli bir duyudur. Sistemik ve lokal birçok faktöre bağlı oluşabilen tat bozuklukları, kişinin fiziksel ve psikolojik iyi olma durumunu, iştahını ve yeterli bes- lenmesini olumsuz etkilemektedir. Tat bozukluklarının tedavisinde, etkene yönelik tedavi yapılmaktadır ve çinko takviyesi sıklıkla kullanılmaktadır.


Bu derleme çalışmasında tat duyusu bozukluklarının çeşitleri, nedenleri ve tedavisi ile ilgili bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.


Anahtar Kelimeler: Tat duyusu, tat tomurcukları, dil papillaları, elektrogustometre, çinko


THE OVERVIEW TO TASTE DISORDERS


ABSTRACT


Taste is an important sense that has effects on human's life quality,  promotes nutrition and prevents from ingestion of toxic food. Taste disorders, that can be caused by many local and systemic factors, may affect negatively human’s physical and psychological well-being, diet and appetite. Treatment of taste sensory disorders are based on the etiology and zinc supplements are often used in routine treatment for taste sensory disorders.


In this literature review it is aimed to give information about types, causes and treatment of taste disorders.


Keywords: Taste sense, taste buds, tongue papillae, elektrogustometr, zinc



Tat duyusu, tat tomurcukları, dil papillaları, elektrogustometre
  • 1. Epstein JB, Barasch A. Taste disorders in cancer patients: pathogenesis, and approach to assessment and management. Oral Oncol 2010;46:77-81.
  • 2. Cowart BJ, Young IM, Feldman RS, Lowry LD. Clinical disorders of smell and taste. Occup Med 1997;12:465-83.
  • 3. Heckmann JG, Heckmann SM, Lang CJ, Hummel T. Neurological aspects of taste disorders. Arch Neurol 2003;60:667-71.
  • 4. Özcan, İ. Sistemik Yaklaşımlarla Oral Diagnoz. 1 baskı. İstanbul; Nobel Tıp Kitabevleri: 2007. p.29-31.
  • 5. Bilge, O., Akgul, HM. ve Dağistan, S. Diş Hekimliğinde Muayene ve Oral Diagnoz:Erzurum; Atatürk Üniv Yayınları:2012. p.29-31.
  • 6. Breslin PA, Huang L. Human taste: peripheral anatomy, taste transduction, and coding. Adv Otorhinolaryngol 2006;63:152-90. 7. https://www.studyblue.com/notes/note/n/smell-and-taste/deck/5029882.
  • 8. Bromley SM. Smell and taste disorders: a primary care approach. Am Fam Physician 2000;61:427-38.
  • 9. Avcu N, Uysal S, Akçiçek G. Diabetes Mellituslu Bir Olguda Çinko Eksikliğine Bağlı Tat Duyusu Bozukluğu. İstanbul Üniv Diş Hek Fak Derg 2011;45:83-7.
  • 10. Suzuki T. Cellular mechanisms in taste buds. Bull Tokyo Dent Coll 2007;48:151-61.
  • 11. Güngör K. Vitamin ve Minerallerin Diş Hekimliğindeki Önemi. GÜ Diş Hek Fak Derg 2003;20:51-6.
  • 12. Fark T, Hummel C, Hahner A, Nin T, Hummel T. Characteristics of taste disorders. Eur Arch Otorhinolaryngol 2013;270:1855-60.
  • 13. Scully C, Porter S. Orofacial disease: update for the dental clinical team: 10. Halitosis and disturbances of taste, orofacial movement or sensation. Dent Update 1999;26:464-8.
  • 14. Comeau TB, Epstein JB, Migas C. Taste and smell dysfunction in patients receiving chemotherapy: a review of current knowledge. Support Care Cancer 2001;9:575-80.
  • 15. Mann NM. Management of smell and taste problems. Cleve Clin J Med 2002;69:329-36.
  • 16. Klasser GD, Utsman R, Epstein JB. Taste change associated with a dental procedure: case report and review of the literature. J Can Dent Assoc 2008;74:455-61.
  • 17. Ambaldhage VK JHP, Purnachandrarao Naik Nunsavath, Yehoshuva R Tummuru. Taste disorders: A review. Journal of Indian Academy of Oral Medicine and Radiology 2014;26:69-76.
  • 18. Ruo Redda MG, Allis S. Radiotherapy-induced taste impairment. Cancer Treat Rev 2006;32:541-7.
  • 19. Seyithanoğlu M. kafa Travması Sonrası Görülen İzole Tam Tat Duyusu Kaybı. Turk Nöroşiruji Derg 2011;21:64-5.
  • 20. Kim HJ, Jeon BS, Lee JY, Cho YJ, Hong KS, Cho JY. Taste function in patients with Parkinson disease. J Neurol 2011;258:1076-9.
  • 21. Cowart BJ. Taste dysfunction: a practical guide for oral medicine. Oral Dis 2011;17:2-6.
  • 22. Klassen JT, Krasko BM. The dental health status of dialysis patients. J Can Dent Assoc 2002;68:34-8.
  • 23. Doty RL, Shah M, Bromley SM. Drug-induced taste disorders. Drug Saf 2008;31:199-215.
  • 24. Hovan AJ, Williams PM, Stevenson-Moore P, Wahlin YB, Ohrn KE, Elting LS, et al. A systematic review of dysgeusia induced by cancer therapies. Support Care Cancer 2010;18:1081-7.
  • 25. Mistretta CM. Aging effects on anatomy and neurophysiology of taste and smell. Gerodontology 1984;3:131-6.
  • 26. Su N, Ching V, Grushka M. Taste disorders: a review. J Can Dent Assoc 2013;79:d86.
  • 27. Matsuo R. Role of saliva in the maintenance of taste sensitivity. Crit Rev Oral Biol Med 2000; 11:216-29.
  • 28. Morris HF. Veterans Administration Cooperative Studies Project No. 147: association of metallic taste with metal ceramic alloys. J Prosthet Dent 1990;63:124-9.
  • 29. Garhammer P, Schmalz G, Hiller KA, Reitinger T, Stolz W. Patients with local adverse effects from dental alloys: frequency, complaints, symptoms, allergy. Clin Oral Investig 2001;5:240-9.
  • 30. Landis BN, Welge-Luessen A, Bramerson A, Bende M, Mueller CA, Nordin S, et al. "Taste Strips" - a rapid, lateralized, gustatory bedside identification test based on impregnated filter papers. J Neurol 2009;256:242-8.
  • 31. Ahne G, Erras A, Hummel T, Kobal G. Assessment of gustatory function by means of tasting tablets. Laryngoscope 2000;110:1396-401.
  • 32. Stillman JA, Morton RP, Hay KD, Ahmad Z, Goldsmith D. Electrogustometry: strengths, weaknesses, and clinical evidence of stimulus boundaries. Clin Otolaryngol Allied Sci 2003;28:406-10.
  • 33. Boliek CA, Rieger JM, Li SY, Mohamed Z, Kickham J, Amundsen K. Establishing a reliable protocol to measure tongue sensation. J Oral Rehabil 2007;34:433-41.
  • 34. Takaoka T, Sarukura N, Ueda C, Kitamura Y, Kalubi B, Toda N, et al. Effects of zinc supplementation on serum zinc concentration and ratio of apo/holo-activities of angiotensin converting enzyme in patients with taste impairment. Auris Nasus Larynx 2010;37:190-4.
  • 35. Yagi T, Asakawa A, Ueda H, Ikeda S, Miyawaki S, Inui A. The role of zinc in the treatment of taste disorders. Recent Pat Food Nutr Agric 2013;5:44-51.
Birincil Dil tr
Konular Sağlık Bilimleri
Dergi Bölümü Derleme
Yazarlar

Yazar: Elif KURTULDU

Yazar: Özkan MİLOĞLU

Yazar: Gözde DERİNDAĞ

Yazar: Alper ÖZDOĞAN

Bibtex @derleme { ataunidfd419067, journal = {Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi}, issn = {1300-9044}, address = {Atatürk Üniversitesi}, year = {2018}, volume = {28}, pages = {277 - 283}, doi = {10.17567/ataunidfd.419067}, title = {TAT DUYU BOZUKLUKLARINA GENEL BAKIŞ}, key = {cite}, author = {MİLOĞLU, Özkan and DERİNDAĞ, Gözde and KURTULDU, Elif and ÖZDOĞAN, Alper} }
APA KURTULDU, E , MİLOĞLU, Ö , DERİNDAĞ, G , ÖZDOĞAN, A . (2018). TAT DUYU BOZUKLUKLARINA GENEL BAKIŞ. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, 28 (2), 277-283. DOI: 10.17567/ataunidfd.419067
MLA KURTULDU, E , MİLOĞLU, Ö , DERİNDAĞ, G , ÖZDOĞAN, A . "TAT DUYU BOZUKLUKLARINA GENEL BAKIŞ". Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi 28 (2018): 277-283 <http://dergipark.gov.tr/ataunidfd/issue/36765/419067>
Chicago KURTULDU, E , MİLOĞLU, Ö , DERİNDAĞ, G , ÖZDOĞAN, A . "TAT DUYU BOZUKLUKLARINA GENEL BAKIŞ". Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi 28 (2018): 277-283
RIS TY - JOUR T1 - TAT DUYU BOZUKLUKLARINA GENEL BAKIŞ AU - Elif KURTULDU , Özkan MİLOĞLU , Gözde DERİNDAĞ , Alper ÖZDOĞAN Y1 - 2018 PY - 2018 N1 - doi: 10.17567/ataunidfd.419067 DO - 10.17567/ataunidfd.419067 T2 - Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 277 EP - 283 VL - 28 IS - 2 SN - 1300-9044- M3 - doi: 10.17567/ataunidfd.419067 UR - http://dx.doi.org/10.17567/ataunidfd.419067 Y2 - 2016 ER -
EndNote %0 Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi TAT DUYU BOZUKLUKLARINA GENEL BAKIŞ %A Elif KURTULDU , Özkan MİLOĞLU , Gözde DERİNDAĞ , Alper ÖZDOĞAN %T TAT DUYU BOZUKLUKLARINA GENEL BAKIŞ %D 2018 %J Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi %P 1300-9044- %V 28 %N 2 %R doi: 10.17567/ataunidfd.419067 %U 10.17567/ataunidfd.419067
ISNAD KURTULDU, Elif , MİLOĞLU, Özkan , DERİNDAĞ, Gözde , ÖZDOĞAN, Alper . "TAT DUYU BOZUKLUKLARINA GENEL BAKIŞ". Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi 28 / 2 (Nisan 2018): 277-283. http://dx.doi.org/10.17567/ataunidfd.419067