Yıl 2018, Cilt 49, Sayı 1, Sayfalar 1 - 5 2018-01-01

The Effect of Juglone (5-hydroxy-1,4-naphthalenedione) and Walnut Leaf Extract on Growth and Yield of Radish (Raphanus sativus L.)
Juglon (5-hydroxy-1,4-naphthalenedione) ve Ceviz Yaprağı Ekstraktının Turp (Raphanus sativus L.)’ta Bazı Gelişme Özellikleri ve Verim Üzerine Etkisi

Haluk Çağlar KAYMAK [1]

105 324

The objective of this research was to determine the effect of juglon (5-hydroxy-1,4-naphthalenedione) and walnut leaf extract on growth and yield of radish (Raphanus sativus L.) during 2008-2009. In this study, two radish cultivar (Raphanus sativus L. cvs. ‘Beyaz and Siyah’) were used as plant material and juglone (5-hydroxy-1,4-naphthalenedione) and leaf walnut extract were tested. Leaf number, root length, diameter and weight, dry matter content of roots and yield were investigated. It was determined that walnut leaf extract and juglone affected negatively all examined parameters in radish. Moreover, cv. Beyaz was less impressed than cv. Siyah from juglone and walnut leaf extract in other parameters except for dry matter content of root and the leaf number. While the highest values were determined in cvs. Beyaz and Siyah in control in both experiment years, the lowest leaf number in cv. Beyaz in juglone in 2009, the lowest root length (6.6 cm) and diameter (5.9 cm) in walnut leaf extract in 2009, the lowest root weight (193.7 g) and yield (4.6 kg/plot) were determined in cv. Siyah in juglone in 2008. According to the results of this research, it can be said that both juglone (5-hydroxy-1,4-naphthalenedione) and walnut leaf extract have negative effect on yield and growth of radish. 

Bu araştırma, juglon (5-hydroxy-1,4-naphthalenedione) ve ceviz yaprağı ekstraktının turp (Raphanus sativus L.)’ta bazı gelişme özellikleri ve verim üzerine etkisini belirlemek amacı ile 2008-2009 yıllarında yürütülmüştür. Araştırmada, iki turp çeşidi (Raphanus sativus L. cvs. ‘Beyaz ve Siyah’), juglon (5-hydroxy-1,4-naphthalenedione) ve ceviz yaprağı ekstraktı denenmiştir. Araştırmada, yaprak sayısı (adet/bitki), kök çapı ve boyu (cm), ortalama kök ağırlığı (g), kökte kuru madde miktarı (%) ve verim (kg/parsel) tespit edilmiştir. Juglon ve ceviz yaprağı ekstraktının turpta, incelenen parametrelerin tamamını olumsuz etkilediği tespit edilmiştir. Ayrıca, kökte kuru madde miktarı ve yaprak sayısı hariç, diğer parametrelerde Beyaz çeşidi Siyah çeşidine göre juglon ve ceviz yaprağı ekstraktından daha az etkilenmiştir. Araştırmada, en yüksek değerler her iki çeşitte de kontrol uygulamalarında elde edilirken, en düşük yaprak sayısı değeri Beyaz çeşidinde 2009 yılında juglon (9.0 adet/bitki) uygulamasında, en düşük kök çapı ve kök boyu sırasıyla 6.6 ve 5.9 cm olarak ceviz yaprağı eksraktında 2009 yılında, en düşük ortalama kök ağırlığı (193.7 g) ve verim (4.6 kg/parsel) 2008 yılında Siyah çeşidinde juglon uygulamasında tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, hem juglon (5-hydroxy-1,4-naphthalenedione) hem de ceviz yaprağı ekstraktının turpta gelişme özellikleri ve verim üzerine olumsuz etkiye sahip olduğu söylenebilir.

  • Appleton B., Berrier R., Haris R., Alleman B., Swanson L., 2000. Trees for problem landscape sites-the walnut tree: Allelopathic effects and tolerant plants. Virginia State University, Virginia Cooperative Extension. Publication No. 430-021.
  • Coder, K.D., 1999. Allelopathy in trees. Arborist News, 8: 53–60.
  • Ercisli, S., Esitken A., Turkkal C., Orhan E., 2005. The allelopathic effects of juglone and walnut leaf extracts on yield, growth, chemical and PNE compositions of strawberry cv. Fern. Plant Soil Environ., 51(6): 283–287.
  • Ercisli, S., Türkkal, C. 2005. Allelopathic effects of juglone and walnut leaf extracts on growth, fruit yield and plant tissue composition in strawberry cvs. ‘Camarosa’ and ‘Sweet Charlie’, The Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 80:1, 39-42.
  • Günay, A., 2005. Sebze Yetiştiriciliği, Cilt:II. S:531, İzmir.
  • Hejl, A.M., Einhellig F.A., Rasmussen, J., 1993. Effects of juglone on growth, photosynthesis and respiration. Journal of Chemical Ecology, 19: 559–568.
  • Jose, S., Gillespie, A.R., 1998. Allelopathy in black walnut (Juglans nigra L.) alley cropping: II. Effects of juglone on hydroponically grown corn (Zea mays L.) and soybean (Glycine max L. Merr) growth and physiology. Plant and Soil, 203: 199-205.
  • José, S., Gillespie, A.R. Siefert, J.E., 1995. The microenvironmental and physiological basis for temporal reductions in crop production in an Indiana alley cropping system. In: Proceedings of the 4th North American Agroforestry Conference: Growing a Sustainable Future. (Ehrenreich, J. H., Ehrenreich, D. L. and Lee, H. W., Eds.), University of Idaho, Moscow, ID, USA, 54–6.
  • Kaymak, H.C., Güvenç İ., 2007. Farklı Ekim Zamanlarının Turp (Raphanus sativus L.)’ta Bazı Gelişme Özellikleri ve Verime Etkisi. Alınteri Bilim ve Kültür Dergisi, 12(B):6-12.
  • Khan, P.A., Mughal, A.H.İ., Khan, M.A., 2001. Allelopathic effects of leaf axtract of populus deltoides on germination and seedling growth of some vegetables. Range managment and Agroforestry vol. 22(2): 231-236.
  • Kitou, M., 1999, Changes in allelopathic potential in relation to incubation conditions of soil mixed with Acacia pubescens (Venten) leaf powder. Journal of Weed Science and Technology vol. 44(4): 309-315.
  • Kocaçalışkan, İ., Öğütçü, H., 1999. Bazı bitki tohumlarının çimlenmesi ve fide büyümesi üzerine yonca özütlerinib etkisi. DPÜ Fen Bil. Derg., 1:, 39-49.
  • Kocaçalışkan, İ., 2001, Allelopati. DPÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü. Kütahya.
  • Kocaçalışkan, İ., Terzi, İ., 2001. Allelopathic effects of walnut leaf extracts and juglone on seed germination and seedling growth. Journal of Horticultural Science & Biotechnology, 76(4): 436-440.
  • Könnecke, G., 1965. Fruchtfolgen Veb. Alman Tarım Yayınevi. (Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Yayınları: No: 207, Ankara.
  • Piedrahita, O., 1984. Black walnut toxicity. Ministry of Agriculture and Food, Ontario, Canada. Order No. 80-050.
  • Rietveld, W.J., 1983. Allelopathic effects of juglone on germination and growth of several herbaceous and woody species. Journal of Chemical Ecology, 9: 295-308.
  • Rice, E.L., 1984. Allelopathy. Academic Press, Orlando, FL., USA.
  • Segura-Agular J., Hakman I., Rydstrom J. 1992. The effect of 5-OH-1,4 naphtoquinone on Norway spruce seed during germination. Plant Physiology, 100: 1955–1961.
  • Tekintaş E., Tanrısever A., Mendilcioğlu K., 1988. Cevizlerde (Juglans regia L.) juglon izolasyonu ve juglon içeriğinin yıllık değişimi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 25: 214-225.
  • Thevathasan N.V., Gordon A.M., Voroney R.P. 1999. Juglone (5-hydroxy-1,4 napthhoquinone) and soil nitrogen transformation interaction under a walnut plantation in southern Ontario, Canada. Agroforestry Systems, 44: 151–162.
  • TUİK. 2017. https://biruni.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul (27 Kasım 2017)
  • Vural, H., Eşiyok, D., Duman, İ., 2000. Kültür Sebzeleri (Sebze Yetiştirme). Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Bornova-İzmir, 440s.
Konular Yaşam Bilimleri
Yayımlanma Tarihi Ocak
Dergi Bölümü ARAŞTIRMALAR
Yazarlar

Yazar: Haluk Çağlar KAYMAK (Sorumlu Yazar)
E-posta: hckaymak@atauni.edu.tr
Ülke: Turkey


Bibtex @araştırma makalesi { ataunizfd358691, journal = {Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi}, issn = {1300-9036}, address = {Atatürk Üniversitesi}, year = {2018}, volume = {49}, pages = {1 - 5}, doi = {10.17097/ataunizfd.358691}, title = {Juglon (5-hydroxy-1,4-naphthalenedione) ve Ceviz Yaprağı Ekstraktının Turp (Raphanus sativus L.)’ta Bazı Gelişme Özellikleri ve Verim Üzerine Etkisi}, key = {cite}, author = {KAYMAK, Haluk Çağlar} }
APA KAYMAK, H . (2018). Juglon (5-hydroxy-1,4-naphthalenedione) ve Ceviz Yaprağı Ekstraktının Turp (Raphanus sativus L.)’ta Bazı Gelişme Özellikleri ve Verim Üzerine Etkisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 49 (1), 1-5. DOI: 10.17097/ataunizfd.358691
MLA KAYMAK, H . "Juglon (5-hydroxy-1,4-naphthalenedione) ve Ceviz Yaprağı Ekstraktının Turp (Raphanus sativus L.)’ta Bazı Gelişme Özellikleri ve Verim Üzerine Etkisi". Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 49 (2018): 1-5 <http://dergipark.gov.tr/ataunizfd/issue/34085/358691>
Chicago KAYMAK, H . "Juglon (5-hydroxy-1,4-naphthalenedione) ve Ceviz Yaprağı Ekstraktının Turp (Raphanus sativus L.)’ta Bazı Gelişme Özellikleri ve Verim Üzerine Etkisi". Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 49 (2018): 1-5
RIS TY - JOUR T1 - Juglon (5-hydroxy-1,4-naphthalenedione) ve Ceviz Yaprağı Ekstraktının Turp (Raphanus sativus L.)’ta Bazı Gelişme Özellikleri ve Verim Üzerine Etkisi AU - Haluk Çağlar KAYMAK Y1 - 2018 PY - 2018 N1 - doi: 10.17097/ataunizfd.358691 DO - 10.17097/ataunizfd.358691 T2 - Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 1 EP - 5 VL - 49 IS - 1 SN - 1300-9036- M3 - doi: 10.17097/ataunizfd.358691 UR - http://dx.doi.org/10.17097/ataunizfd.358691 Y2 - 2017 ER -
EndNote %0 Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Juglon (5-hydroxy-1,4-naphthalenedione) ve Ceviz Yaprağı Ekstraktının Turp (Raphanus sativus L.)’ta Bazı Gelişme Özellikleri ve Verim Üzerine Etkisi %A Haluk Çağlar KAYMAK %T Juglon (5-hydroxy-1,4-naphthalenedione) ve Ceviz Yaprağı Ekstraktının Turp (Raphanus sativus L.)’ta Bazı Gelişme Özellikleri ve Verim Üzerine Etkisi %D 2018 %J Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi %P 1300-9036- %V 49 %N 1 %R doi: 10.17097/ataunizfd.358691 %U 10.17097/ataunizfd.358691