Yıl 2018, Cilt 7, Sayı 2, Sayfalar 214 - 219 2018-08-17

CONSUMPTION TYPES OF WILD PLANTS CONSUMED AS FOOD AROUND ESKIŞEHIR (TURKEY)

Ersin Yücel [1] , Gülçin Işık [2] , İlkin Yücel Şengün [3] , Yavuz Bülent Köse [4] , Faik Ceylan [5] , Betül Demirci [6] , Hakan Şentürk [7]

6 19

In this study, Eskişehir city and its environment were defined as a study area and wild plants consumed as food in this region were selected as research material. According to the study, 28 wild plants consumed as food around Eskişehir were determined. These plants were identified as Amaranthus retroflexus (Kızılbacak), Beta corolliflora (Kır Pancarı), Capsella bursa-pastoris (Çoban Çantası), Carduus nutans (Devedikeni), Centaurea urvillei (Çoban Çökerten), Chenopodium album (Sirken), Cichorium intybus (Karakavuk), Erodium cicutarium (Çoban İğnesi), Galega officinalis (Keçisakalı), Glaucium corniculatum (Boynuz Gelincik), Lactuca serriola (Acı Marul), Malva neglecta (Ebegümeci), Nasturtium officinale (Su Teresi), Papaver rhoeas (Gelincik), Papaver somniferum (Haşhaş), Polygonum lagathifolium (Madımak), Portulaca oleracea (Semizotu), Ranunculus ficaria (Arpacıksalebi), Raphanus raphanistrum (Turpotu), Rumex acetosa (Kuzukulağı), Rumex crispus (Labada), Silene alba (Toklubaşı), Stellaria media (Bulgurcuk), Taraxacum officinale (Acıgüneyik), Tragopogon dubius (Yemlik), Tragopogon pratensis (Teke Sakalı), Urtica dioica (Büyük Isırgan) and Urtica urens (Küçük Isırgan). The findings of this study have revealed that the wild plants are an important alternative to well known agricultural products and have important potential for the realization of sustainable rural development.

Edible Plants, Nutrition, Sustainable Development, Eskişehir, Turkey
  • [1] Yücel E, Unay N. Çifteler ilçesinde gıda olarak tüketilen yabani bitkilerin tüketim biçimleri ve besin öğesi değerleri. 2008, Cetemenler, Eskişehir.
  • [2] Yücel E, Güney F, Şengün İY. The wild plants consumed as a food in Mihalıççık district (Eskişehir/Turkey) and consumption forms of these plants. Biological Diversity and Conservation 2010; 3(3): 158-175.
  • [3] Halıcı N, Mevlevi Mutfağı, ISBN: 9789944018807, 2007, Metro Kültür Yayınları, İstanbul, pp. 269.
  • [4] Berk E, Restoran İşletmelerinde Ürün Demetleme Uygulaması Olarak Set Menülerin Yabancı Turist Algılamalarına Etkileri. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 2005a, 1(2): 52-58.
  • [5] Berk E, Ege Mutfağı, ISBN: 9789759227531, 2005b, Troya Yayıncılık, İstanbul, pp 112.
  • [6] Şenol D, Kızınız Defneyi Oğlumuz İskorpite, 2010, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  • [7] İnaltong T, Tak Koluna Sepeti: Bodrum Pazarlarından Tatlar, Renkler, Portreler, ISBN: 9799753294101, 2003, Oğlak Yayıncılık, İstanbul.
  • [8] İnaltong T, Mutfaktaki Yaban: Anadolu’nun Yenen Otları, ISBN: 9789750815157, 2008, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul, pp 432.
  • [9] Kaya İ, İncekara N, Nemli Y, Ege Bölgesi’nde Sebze Olarak Tüketilen Yabani Kuşkonmaz, Sirken, Yabani Hindiba, Rezene, Gelincik, Çoban Değneği ve Ebegümecinin Bazı Kimyasal Analizleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi (J. Agric. Sci.) 2004, 14: 1-6.
Birincil Dil en
Konular Yaşam Bilimleri
Dergi Bölümü Araştırma Makalesi
Yazarlar

Yazar: Ersin Yücel (Sorumlu Yazar)

Yazar: Gülçin Işık

Yazar: İlkin Yücel Şengün

Yazar: Yavuz Bülent Köse

Yazar: Faik Ceylan

Yazar: Betül Demirci

Yazar: Hakan Şentürk

Bibtex @araştırma makalesi { aubtdc422306, journal = {Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi - C Yaşam Bilimleri Ve Biyoteknoloji}, issn = {2146-0264}, eissn = {2146-0213}, address = {Anadolu Üniversitesi}, year = {2018}, volume = {7}, pages = {214 - 219}, doi = {10.18036/aubtdc.422306}, title = {CONSUMPTION TYPES OF WILD PLANTS CONSUMED AS FOOD AROUND ESKIŞEHIR (TURKEY)}, key = {cite}, author = {Yücel Şengün, İlkin and Köse, Yavuz Bülent and Şentürk, Hakan and Işık, Gülçin and Ceylan, Faik and Yücel, Ersin and Demirci, Betül} }
APA Yücel, E , Işık, G , Yücel Şengün, İ , Köse, Y , Ceylan, F , Demirci, B , Şentürk, H . (2018). CONSUMPTION TYPES OF WILD PLANTS CONSUMED AS FOOD AROUND ESKIŞEHIR (TURKEY). Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi - C Yaşam Bilimleri Ve Biyoteknoloji, 7 (2), 214-219. DOI: 10.18036/aubtdc.422306
MLA Yücel, E , Işık, G , Yücel Şengün, İ , Köse, Y , Ceylan, F , Demirci, B , Şentürk, H . "CONSUMPTION TYPES OF WILD PLANTS CONSUMED AS FOOD AROUND ESKIŞEHIR (TURKEY)". Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi - C Yaşam Bilimleri Ve Biyoteknoloji 7 (2018): 214-219 <http://dergipark.gov.tr/aubtdc/issue/36940/422306>
Chicago Yücel, E , Işık, G , Yücel Şengün, İ , Köse, Y , Ceylan, F , Demirci, B , Şentürk, H . "CONSUMPTION TYPES OF WILD PLANTS CONSUMED AS FOOD AROUND ESKIŞEHIR (TURKEY)". Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi - C Yaşam Bilimleri Ve Biyoteknoloji 7 (2018): 214-219
RIS TY - JOUR T1 - CONSUMPTION TYPES OF WILD PLANTS CONSUMED AS FOOD AROUND ESKIŞEHIR (TURKEY) AU - Ersin Yücel , Gülçin Işık , İlkin Yücel Şengün , Yavuz Bülent Köse , Faik Ceylan , Betül Demirci , Hakan Şentürk Y1 - 2018 PY - 2018 N1 - doi: 10.18036/aubtdc.422306 DO - 10.18036/aubtdc.422306 T2 - Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi - C Yaşam Bilimleri Ve Biyoteknoloji JF - Journal JO - JOR SP - 214 EP - 219 VL - 7 IS - 2 SN - 2146-0264-2146-0213 M3 - doi: 10.18036/aubtdc.422306 UR - http://dx.doi.org/10.18036/aubtdc.422306 Y2 - 2018 ER -
EndNote %0 Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi - C Yaşam Bilimleri Ve Biyoteknoloji CONSUMPTION TYPES OF WILD PLANTS CONSUMED AS FOOD AROUND ESKIŞEHIR (TURKEY) %A Ersin Yücel , Gülçin Işık , İlkin Yücel Şengün , Yavuz Bülent Köse , Faik Ceylan , Betül Demirci , Hakan Şentürk %T CONSUMPTION TYPES OF WILD PLANTS CONSUMED AS FOOD AROUND ESKIŞEHIR (TURKEY) %D 2018 %J Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi - C Yaşam Bilimleri Ve Biyoteknoloji %P 2146-0264-2146-0213 %V 7 %N 2 %R doi: 10.18036/aubtdc.422306 %U 10.18036/aubtdc.422306
ISNAD Yücel, Ersin , Işık, Gülçin , Yücel Şengün, İlkin , Köse, Yavuz Bülent , Ceylan, Faik , Demirci, Betül , Şentürk, Hakan . "CONSUMPTION TYPES OF WILD PLANTS CONSUMED AS FOOD AROUND ESKIŞEHIR (TURKEY)". Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi - C Yaşam Bilimleri Ve Biyoteknoloji 7 / 2 (Ağustos 2018): 214-219. http://dx.doi.org/10.18036/aubtdc.422306