Bu araştırma, Bitlis yöresinde geleneksel olarak üretilen tulum peynirinin tanıtılması ve bazı kimyasal kalite niteliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla; Bitlis ilinde satışa sunulan 36 adet peynir örneği materyal olarak kullanılmıştır. Örneklerin kimyasal analizleri sonucunda ortalama kuru madde miktarı %59.349±2.657, yağ miktarı %31.231±3.783, kuru maddede yağ miktarı %52.530±5.192, protein miktarı %22.641±1.243, tuz miktarı %3.351±0.809, kuru maddede tuz miktarı %5.660±1.393, kül miktarı %3.771±0.529 ve titrasyon asitliği değeri de 1.112±0.122 %LA olarak tespit edilmiştir. Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği’ne göre; incelenen örneklerin %91.67’sinin tam yağlı ve %8.33’ünün ise yağlı tulum peyniri sınıfına girdiği, %97.22’sinin kuru madde ve %38.89’unun da tuz miktarı yönünden uygun olduğu belirlenmiştir. Bitlis tulum peyniri örnekleri arasında kimyasal özellikler yönünden farklılıklar olduğu ve belli bir kalite standardının bulunmadığı görülmüştür. Diğer yandan peynir örneklerinin içerdikleri yağ ve protein miktarları ile beslenme açısından önemli bir süt ürünü oldukları belirlenmiştir. Araştırma sonucunda; Bitlis tulum peynirinin kimyasal kalite nitelikleri yönünden standart bir üretiminin olmadığı ortaya konulmuş, bu peynirin modern şartlarda standardize bir şekilde üretilmesi durumunda öncelikle iç pazar payının artabileceği ve buna bağlı olarak da bölgenin ekonomik kalkınmasına önemli katkılar sağlayabileceği sonucuna varılmıştır.
Birincil Dil | tr |
---|---|
Konular | Fen |
Dergi Bölümü | Araştırma Makalesi |
Yazarlar |
|
Bibtex | @araştırma makalesi { bitlisfen430442,
journal = {Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi},
issn = {2147-3129},
eissn = {2147-3188},
address = {Bitlis Eren Üniversitesi},
year = {2018},
volume = {7},
pages = {380 - 389},
doi = {10.17798/bitlisfen.430442},
title = {Geleneksel Olarak Üretilen Bitlis Tulum Peyniri ve Kimyasal Kalite Nitelikleri},
key = {cite},
author = {İŞLEYİCİ, Özgür and SANCAK, Yakup and TUNCAY, Rabia and SANCAK, Hakan}
} |
APA | SANCAK, H , İŞLEYİCİ, Ö , TUNCAY, R , SANCAK, Y . (2018). Geleneksel Olarak Üretilen Bitlis Tulum Peyniri ve Kimyasal Kalite Nitelikleri. Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 7 (2), 380-389. DOI: 10.17798/bitlisfen.430442 |
MLA | SANCAK, H , İŞLEYİCİ, Ö , TUNCAY, R , SANCAK, Y . "Geleneksel Olarak Üretilen Bitlis Tulum Peyniri ve Kimyasal Kalite Nitelikleri". Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 7 (2018): 380-389 <http://dergipark.gov.tr/bitlisfen/issue/41777/430442> |
Chicago | SANCAK, H , İŞLEYİCİ, Ö , TUNCAY, R , SANCAK, Y . "Geleneksel Olarak Üretilen Bitlis Tulum Peyniri ve Kimyasal Kalite Nitelikleri". Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 7 (2018): 380-389 |
RIS | TY - JOUR T1 - Geleneksel Olarak Üretilen Bitlis Tulum Peyniri ve Kimyasal Kalite Nitelikleri AU - Hakan SANCAK , Özgür İŞLEYİCİ , Rabia Mehtap TUNCAY , Yakup Can SANCAK Y1 - 2018 PY - 2018 N1 - doi: 10.17798/bitlisfen.430442 DO - 10.17798/bitlisfen.430442 T2 - Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 380 EP - 389 VL - 7 IS - 2 SN - 2147-3129-2147-3188 M3 - doi: 10.17798/bitlisfen.430442 UR - http://dx.doi.org/10.17798/bitlisfen.430442 Y2 - 2018 ER - |
EndNote | %0 Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Geleneksel Olarak Üretilen Bitlis Tulum Peyniri ve Kimyasal Kalite Nitelikleri %A Hakan SANCAK , Özgür İŞLEYİCİ , Rabia Mehtap TUNCAY , Yakup Can SANCAK %T Geleneksel Olarak Üretilen Bitlis Tulum Peyniri ve Kimyasal Kalite Nitelikleri %D 2018 %J Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi %P 2147-3129-2147-3188 %V 7 %N 2 %R doi: 10.17798/bitlisfen.430442 %U 10.17798/bitlisfen.430442 |
ISNAD | SANCAK, Hakan , İŞLEYİCİ, Özgür , TUNCAY, Rabia , SANCAK, Yakup . "Geleneksel Olarak Üretilen Bitlis Tulum Peyniri ve Kimyasal Kalite Nitelikleri". Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 7 / 2 (Aralık 2018): 380-389. http://dx.doi.org/10.17798/bitlisfen.430442 |