Yıl 2017, Cilt 1, Sayı 1, Sayfalar 57 - 59 2017-12-29

Antibacterial Effects of Mixtures of Press Oils of Laurel (Laurus nobilis) and Black Seed (Nigella sativa)
Defne (Laurus nobilis) ve Çörekotu (Nigella sativa) Bitkilerinin Pres Yağ karışımlarının Antibakteriyal Etkisi

Burhan SARIKAYA [1] , Hatice Hüsna ALPEREN [2] , Sadık AKGÜN [3]

100 114

In this study, antibacterial activities against the Gr (-) Escherichia coli and Gr (+) Staphylococcus aureus bacteria were investigated by using 1/1 ratio of mixed press oils obtained from the leaves and fruit of the Laurel (Laurus nobilis) plant and from the seed of the Black Seed (Nigella sativa) plant. It was observed that S. aureus bacteria were sensitive to the blank disks impregnated with the oil mixture; whereas, E. coli bacteria were not affected.

Bu çalışmada defne (Larus nobilis) bitkisinin yaprakları ve meyvesinden elde edilen pres yağ ile çörek otu (Nigella sativa) bitkisinin tohumunun preslenmiş yağlarının 1/1 oranın karışımları kullanılarak, Gr (-) Escherichia coli ve Gr (+) Staphylococcus aureus bakterilerine karşı antibakteriyal aktiviteleri araştırılmıştır. Yağ karışımı emdirilmiş boş disklere karşı S. aureus bakterisinin hassas olduğu, E. coli bakterisinin ise etkilenmediği gözlenmiştir.

  • Abdel-Wahhab, M. A., Aly, S. E. 2005: Antioxidant property of Nigella sativa (black cumin) and Syzygium aromaticum (clove) in rats during aflatoxicosis. Journal of Applied Toxicolgy, 25 (3): 218–223.
  • Aksoy, B. 2013: Derinin Doğal Bağışıklık Sistemi. Türkderm, 47: 2-11.
  • Asımgil, A. 1993: Şifalı Bitkiler. Timaş Yayınları, Türkiye.
  • Baytop, T. 1999: Türkiye’de Bitkiler ile Tedavi (Geçmişte ve Bugün). İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Yayınları (İlaveli İkinci Baskı), Türkiye.
  • Demir, H. N. 2014: Bazı Çörek Otu ve Üzüm Çekirdeği Yağlarının Kalitelerinin Araştırılması. Erciyes Üniversitesi Eczacılık Fakültesi. Bitirme Ödevi.
  • Erden, Ü. 2005: Akdeniz Defnesi (Laurus nobilis l.)’nde Mevsimsel Varyabilite ve Optimal Kurutma Yöntemlerinin Araştırılması. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi.
  • Essawi, T., Srour M. 2000: Screening of some Palestinian medicinal plants for antibacterial activity. Journal of Ethnopharmacology, 70: 343–349.
  • Evren, M., Tekgüler, B. 2011: Uçucu Yağların Antimikrobiyel Özellikleri. Elektronik Mikrobiyoloji Dergisi, 9 (3): 28-40.
  • Grassmann, J., Elstner, E. F. 2003: Essential Oils/properties and uses.Encyclopaedia of Food Science, Food Technology and Nutrition (Elsevier Science Ltd), 2177-2184.
  • Haşimi, N., Kızıl, S., Tolan, V. 2015: Rezene ve Adaçayı Uçucu Yağlarının Antimikrobiyal Aktivite Üzerine Bir Araştırma. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi; 5 (2): 227-235.
  • Kalaycıoğlu, A., Öner, C. 1994: Bazı Bitki Ekstratlarının Anti Mutajenik Etkilerinin Ames-Salmonella Test Sistemi İle Araştırılması. Turkish Jornual of Botany, 18: 117-122.
  • Karadeniz, T. 2004: Şifalı Meyveler (Meyvelerle Beslenme ve Tedavi Şekilleri). Burcan Ofset Matbaacılık Sanayi, Türkiye.
  • Kizil S., Hasimi N., Tolan V. 2014: Biological Activities of Origanum, Satureja, Thymbra and Thymus Species Grown in Turkey. Journal of Essential Oil Bearing Plants, 17 (3): 460-468.
  • Nakipoğlu, M., Otan, H. 1992: Tıbbi Bitkilerin Flavanoitleri. Anadolu Journal of AARI, 4 (1): 70-93.
  • Nakipoğlu, Y., Gürler, B. 2004: Çeşitli Dezenfektan veAntiseptik Maddelerin Antibakteriyal Etkinliğinin Araştırılması. Ankatem Dergisi. 18 (4): 220-223
  • Nychasg, J. E. 1995: Natural antimicrobials from plants, In: New methods of food preservation, (Eds:G. W. Gould), London: Blackie Academic Professional.
  • Oğuz, D., Akın, M., Saraçoğlu, H. T. 2008: Şırnak-Silopi Yöresinse Doğal Olarak Yetişen Labiatae Familyasına Ait Bazı Bitki Uçucu Yağlarının Antibakteriyel Özellikleri. Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dergisi, 31: 59-66
  • Piras, A., Rosa, A., Morongiu, B., Porcedda, S., Falconieri, D., Dessi, M. A., Özçelik, B., Koca, U. 2013: Chemical Composition and in vitro Bioactivity of the Volatile and Fixed Oils of Nigella sativa L. Extracted by Supercritical Carbondioxide Elsevier, 46: 317-323.
  • Rose, J. 1999: 375 Essential Oil and Hydrosols. P: 48-49. Frog Ltd. Berkeley, California.
  • Schnaubelt, K. 1999: Medical Aromateraphy. Healing with Essential Oils. P: 213-214. Frog Ltd. Berkeley, California.
  • Toroğlu, S., Dığrak, M., Çenet, M. 2006: Baharat olarak tüketilen Laurus nobilis Linn ve Zingiber officinale Roscoe bitki uçucu yağlarının antimikrobiyel aktiviteleri ve antibiyotiklere in-vitro etkilerinin belirlenmesi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Fen ve Mühendislik Dergisi 9 (1): 20-26.
  • Uçan, F. 2008: DL-Limonenin mayalar üzerinde antifungal etkisi. Ç. Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoteknoloji A.B.D. Yüksek Lisans Tezi.
  • Wyk, B. E., Wink, M. 2004: Medicinal Plants of the World. P: 188. Timber Press. Portland, Oregon.
  • Zeybek, N., Zeybek, U. 1994: Farmasötik Botanik. Kapalı Tohumlu Bitkiler (Angiospermae) Sistematiği ve Önemli Maddeleri. 2. Baskı. Ege Üniversitesi. Eczacılık Fakültesi Yayınları No: 2, Türkiye.
Birincil Dil tr
Konular Biyoloji
Dergi Bölümü Makaleler
Yazarlar

Yazar: Burhan SARIKAYA (Sorumlu Yazar)

Yazar: Hatice Hüsna ALPEREN

Yazar: Sadık AKGÜN

Bibtex @araştırma makalesi { commagene392143, journal = {Kommagene Biyoloji Dergisi}, issn = {}, eissn = {2602-456X}, address = {ABADER (Adıyaman Bilimsel Araştırmalar Derneği)}, year = {2017}, volume = {1}, pages = {57 - 59}, doi = {10.31594/commagene.392143}, title = {Defne (Laurus nobilis) ve Çörekotu (Nigella sativa) Bitkilerinin Pres Yağ karışımlarının Antibakteriyal Etkisi}, key = {cite}, author = {AKGÜN, Sadık and ALPEREN, Hatice Hüsna and SARIKAYA, Burhan} }
APA SARIKAYA, B , ALPEREN, H , AKGÜN, S . (2017). Defne (Laurus nobilis) ve Çörekotu (Nigella sativa) Bitkilerinin Pres Yağ karışımlarının Antibakteriyal Etkisi. Kommagene Biyoloji Dergisi, 1 (1), 57-59. DOI: 10.31594/commagene.392143
MLA SARIKAYA, B , ALPEREN, H , AKGÜN, S . "Defne (Laurus nobilis) ve Çörekotu (Nigella sativa) Bitkilerinin Pres Yağ karışımlarının Antibakteriyal Etkisi". Kommagene Biyoloji Dergisi 1 (2017): 57-59 <http://dergipark.gov.tr/commagene/issue/34850/392143>
Chicago SARIKAYA, B , ALPEREN, H , AKGÜN, S . "Defne (Laurus nobilis) ve Çörekotu (Nigella sativa) Bitkilerinin Pres Yağ karışımlarının Antibakteriyal Etkisi". Kommagene Biyoloji Dergisi 1 (2017): 57-59
RIS TY - JOUR T1 - Defne (Laurus nobilis) ve Çörekotu (Nigella sativa) Bitkilerinin Pres Yağ karışımlarının Antibakteriyal Etkisi AU - Burhan SARIKAYA , Hatice Hüsna ALPEREN , Sadık AKGÜN Y1 - 2017 PY - 2017 N1 - doi: 10.31594/commagene.392143 DO - 10.31594/commagene.392143 T2 - Kommagene Biyoloji Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 57 EP - 59 VL - 1 IS - 1 SN - -2602-456X M3 - doi: 10.31594/commagene.392143 UR - http://dx.doi.org/10.31594/commagene.392143 Y2 - 2017 ER -
EndNote %0 Kommagene Biyoloji Dergisi Defne (Laurus nobilis) ve Çörekotu (Nigella sativa) Bitkilerinin Pres Yağ karışımlarının Antibakteriyal Etkisi %A Burhan SARIKAYA , Hatice Hüsna ALPEREN , Sadık AKGÜN %T Defne (Laurus nobilis) ve Çörekotu (Nigella sativa) Bitkilerinin Pres Yağ karışımlarının Antibakteriyal Etkisi %D 2017 %J Kommagene Biyoloji Dergisi %P -2602-456X %V 1 %N 1 %R doi: 10.31594/commagene.392143 %U 10.31594/commagene.392143
ISNAD SARIKAYA, Burhan , ALPEREN, Hatice Hüsna , AKGÜN, Sadık . "Defne (Laurus nobilis) ve Çörekotu (Nigella sativa) Bitkilerinin Pres Yağ karışımlarının Antibakteriyal Etkisi". Kommagene Biyoloji Dergisi 1 / 1 (Aralık 2017): 57-59. http://dx.doi.org/10.31594/commagene.392143