Yıl 2018, Cilt 6, Sayı 2, Sayfalar 27 - 33 2018-12-25

Hasat Öncesi Gibberellik Asit Uygulamalarının ‘Bayramiç Beyazı’ ve ‘Caldesi 2000’ Nektarin Çeşitlerinin Meyve Kalitesine Etkileri

Engin Gür [1] , Deniz Eroğul [2]

16 33

Ülkemizde erken dönemden geç döneme kadar olan, çeşitleriyle farklı bölgelerde farklı hasat zamanlarında uzun bir dönemde nektarin yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ülkemizde bilinen nektarin çeşitleri dışında endemik bir tür olan ‘Bayramiç Beyazı’ nektarin çeşidi ile yetiştiricilik Çanakkale iliyle sınırlı olmak üzere yapılmakta ve tüketici tarafından talebi her geçen gün artmaktadır. Bu çalışma ile bölgede yetiştiriciliği yaygın olarak yapılan ‘Bayramiç Beyazı’ ve ‘Caldesi 2000’ nektarin çeşitlerinde hasat öncesi yapılan farklı konsantrasyonlarda gibberellik asit (GA3) uygulamasının meyve kalitesine etkilerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu nektarin çeşitlerinin ağaçlarına meyvelerin renk dönümünde olduğu aşamada yapraktan 25 ve 50 ppm konsantrasyonlarda GA3 uygulaması yapılmıştır. GA3 uygulaması yapılmayan ağaçlar kontrol (0 ppm) olarak kabul edilmiştir. Her iki çeşide ait nektarin meyveleri ticari olum döneminde hasat edilerek bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Sonuçlar, GA3 uygulamalarının nektarin meyveleri için önemli kalite parametreleri olan meyve ağırlığı, iriliği, meyve eti sertliği ve SÇKM miktarını arttırdığını göstermiştir. 50 ppm GA3 uygulanan nektarinlerde meyve eti sertliği 25 ppm GA3 uygulananlara göre kısmen daha yüksek bulunmuştur. ‘Bayramiç Beyazı’ ve ‘Caldesi 2000’ nektarin çeşitlerinde hasat öncesi GA3 uygulamaları özellikle 50 ppm GA3 uygulamasının meyve kalitesini arttırdığı saptanmıştır. 

Nektarin, GA3 uygulaması, meyve kalitesi
  • Cetinbas, M., Koyuncu, F., 2013. The ripening and fruit quality of ‘Monroe’ peaches in response to pre-harvest application gibberellic acid. Journal of Akdeniz University Faculty of Agriculture. 26(2): 73-80.
  • Coneva, E., Cline, J.A., 2006. Gibberellic acid inhibits flowering and reduces hand thinning of ‘Redhaven’ peach. Hortscience. vol:41/7, 1596-1601.
  • Crisosto, C.H., Slaughter, D., Garner, D., Boyd, J., 2001. Stone fruit critical bruising thresholds. J. Am. Pomol. Soc. 55, 76–81.
  • Crisosto C.H., Mitchell, F.G., 2002. Postharvest Handling Systems: Stone Fruits. In: Kader, A. (ed.) Postharvest Technology of Horticultural Crops. Univ. of California Agric. and Natural Resources, Publ. 3311, USA pp. 345-363.
  • Erogul, D., Sen, F. 2015. Effects of gibberellic acid treatments on fruit thinning and fruit quality in Japanese plum (Prunus salicina Lindl.). Scientia Horticulturae 186: 137–142.
  • Giovanaz, M.A., Fachınello, J.C., Spagnol, D., Weber, D., Carra, B., 2016. Gibberellic acid reduces flowering and time of manual thinning in ‘Maciel’ peach trees. Rev. Bras. Frutic., Jaboticabal 38(2): e-692
  • González-Rossia, D., Juan, M., Reig, C., Agusti, M., 2006. The inhibition of flowering by means of gibberellic acid application reduces the cost of and thinning in Japanese plums (Prunus salicina Lindl.). Scientia Horticulturae. 110(4): 319-323.
  • Gonzalez-Rossia, D., Juan, M., Reig, C., Agusti, M., 2007. Horticultural factors regulating effectiveness of GA3 ınhibiting flowering in peaches and nectarines (Prunus persica L. Batsch). Scientia Horticulturae. 111(4): 352-357.
  • Güleş, A., Türk, B., Okşar, R.E., Şen, F., 2017. Hasat öncesi farklı konsantrasyonlarda gibberellik asit uygulamalarının ‘Obilnaja’ Japon eriği meyvelerinin depolanmasına etkileri. ÇOMÜ Zir. Fak. Derg. 5 (2): 21-26.
  • Harman, Y., Sen, F., 2016. The effect of different concentrations of pre-harvest gibberellic acid on the quality and durability of ‘Obilnaja’ and ‘Black star’ plum varieties. Food Science and Technology, Campinas 36(2): 362-368.
  • Karaçalı, İ. 2014. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi yayınları. ISBN: 9789754830484, 486 s.
  • Lenahan, O.M., Whiting, M.D., Elfving, D.C., 2006. Gibberellic acid inhibits floral bud induction and improves `Bing' sweet cherry fruit quality. HortScience. 41(3): 654-659.
  • McGuire, R.G., 1992. Reporting of objective color measurements. HortScience. 27(12): 1254-1255.
  • Metheney, P.D., Crisosto, C.H., Garner, D., 2002. Developing canning peach critical bruising thresholds. J. Am. Pomol. Soc. 56 (2), 75– 78.
  • Ozkan, Y., Ucar, M., Yildiz, K., Ozturk, B., 2016. Pre-harvest gibberellic acid (GA3) treatments play an important role on bioactive compounds and fruit quality of sweet cherry cultivars. Scientia Horticulturae, 211 (1): 358-362.
  • Southwick, S.M., Yeager, J.T., Weis, K.G., 1997. Gibberellins on ‘Patterson’ apricot (Prunus armeniaca) to reduce hand thinning and improve fruit size and firmness: Effects over three seasons. Journal of Horticultural Science. 72(4): 645-652.
  • Stern R.A., Ben-Arie R. 2009. GA3 inhibits flowering, reduces hand-thinnig and increases fruit size in peach and nectarine. The Journal of Horticultural Science and Biotechnology 84 (2): 119-124.
  • Şeker M., Kaynaş K., Yılmaz A., Us U., 2005. Plant and fruit characteristics of a novel white nectarine type. Hortscience 40(5):1208-1212.
  • Zhang, C., Whiting, M. 2013. Plant growth regulators improve sweet cherry fruit quality without reducing endocarp growth Scientia Horticulturae 150:73-79.
  • Wills, R., McGlasson, B., Graham, D., Joyce, D, 1998. Postharvest an introduction to the physiology & handling of fruit, vegetables & ornamentals (4th ed.). Sydney: Cab International.
Birincil Dil tr
Konular Mühendislik, Ziraat
Dergi Bölümü Makaleler
Yazarlar

Yazar: Engin Gür (Sorumlu Yazar)
Ülke: Turkey


Yazar: Deniz Eroğul

Bibtex @araştırma makalesi { comuagri458029, journal = {ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi}, issn = {2147-8384}, eissn = {2564-6826}, address = {Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi}, year = {2018}, volume = {6}, pages = {27 - 33}, doi = {}, title = {Hasat Öncesi Gibberellik Asit Uygulamalarının ‘Bayramiç Beyazı’ ve ‘Caldesi 2000’ Nektarin Çeşitlerinin Meyve Kalitesine Etkileri}, key = {cite}, author = {Gür, Engin and Eroğul, Deniz} }
APA Gür, E , Eroğul, D . (2018). Hasat Öncesi Gibberellik Asit Uygulamalarının ‘Bayramiç Beyazı’ ve ‘Caldesi 2000’ Nektarin Çeşitlerinin Meyve Kalitesine Etkileri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 6 (2), 27-33. Retrieved from http://dergipark.gov.tr/comuagri/issue/41582/458029
MLA Gür, E , Eroğul, D . "Hasat Öncesi Gibberellik Asit Uygulamalarının ‘Bayramiç Beyazı’ ve ‘Caldesi 2000’ Nektarin Çeşitlerinin Meyve Kalitesine Etkileri". ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 6 (2018): 27-33 <http://dergipark.gov.tr/comuagri/issue/41582/458029>
Chicago Gür, E , Eroğul, D . "Hasat Öncesi Gibberellik Asit Uygulamalarının ‘Bayramiç Beyazı’ ve ‘Caldesi 2000’ Nektarin Çeşitlerinin Meyve Kalitesine Etkileri". ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 6 (2018): 27-33
RIS TY - JOUR T1 - Hasat Öncesi Gibberellik Asit Uygulamalarının ‘Bayramiç Beyazı’ ve ‘Caldesi 2000’ Nektarin Çeşitlerinin Meyve Kalitesine Etkileri AU - Engin Gür , Deniz Eroğul Y1 - 2018 PY - 2018 N1 - DO - T2 - ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 27 EP - 33 VL - 6 IS - 2 SN - 2147-8384-2564-6826 M3 - UR - Y2 - 2018 ER -
EndNote %0 ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi Hasat Öncesi Gibberellik Asit Uygulamalarının ‘Bayramiç Beyazı’ ve ‘Caldesi 2000’ Nektarin Çeşitlerinin Meyve Kalitesine Etkileri %A Engin Gür , Deniz Eroğul %T Hasat Öncesi Gibberellik Asit Uygulamalarının ‘Bayramiç Beyazı’ ve ‘Caldesi 2000’ Nektarin Çeşitlerinin Meyve Kalitesine Etkileri %D 2018 %J ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi %P 2147-8384-2564-6826 %V 6 %N 2 %R %U
ISNAD Gür, Engin , Eroğul, Deniz . "Hasat Öncesi Gibberellik Asit Uygulamalarının ‘Bayramiç Beyazı’ ve ‘Caldesi 2000’ Nektarin Çeşitlerinin Meyve Kalitesine Etkileri". ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 6 / 2 (Aralık 2018): 27-33.