GRİ AHS VE ARAS-G KULLANIMI İLE BİR RESTORAN İÇİN SEBZE TEDARİKÇİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Alptekin ULUTAŞ [1] , Ali Oğuz BAYRAKÇIL [2]

61 106


Günümüzde, şirketlerin müşterilerinin isteklerine doğru ve hızlı bir şekilde cevap verebilmesi, maliyetlerini azaltması ve ürün kalitesini artırması için ürün veya hizmet tedarikçilerin performanslarını takip etmesi ve değerlendirmesi artık bir gereksinim haline gelmiştir. Tedarikçi performansının değerlendirilmesinde, birçok nitel ve nicel kriter dikkate alınmakta ve birden çok karar vericinin kararları hesaba katılmaktadır. Bundan dolayı, tedarikçi performansını değerlendirme probleminin çözümünde Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) yöntemleri ve grup karar verme yöntemleri tercih edilmektedir. Bu çalışmada bir restoranın sebze tedarikçilerinin performansları, Gri Analitik Hiyerarşi Süreci (Gri AHS) ve Gri Toplanan Oran Değerlendirmesi (ARAS-G) yöntemlerinin kullanımı ile değerlendirilecektir. Bu çalışmanın literatüre iki katkısı bulunmaktadır. Öncelikle bu çalışmada kullanılan iki yöntem ilk kez bir arada kullanılmakta; ikinci olarak, hizmet sektörü için yapılan tedarikçi performans değerlendirmesi ile ilgili yayınlar literatürde az sayıda bulunduğundan bu çalışmanın bir diğer katkısı da bu boşluğu doldurmak olacaktır.       


ARAS-G, GRİ AHS
  • Amin, S. H., Razmi, J., & Zhang, G. (2011). Supplier selection and order allocation based on fuzzy SWOT analysis and fuzzy linear programming. Expert Systems with Applications, 38(1), 334-342. Awasthi, A., & Kannan, G. (2016). Green supplier development program selection using NGT and VIKOR under fuzzy environment. Computers & Industrial Engineering, 91, 100-108. Boran, F. E., Genç, S., Kurt, M., & Akay, D. (2009). A multi-criteria intuitionistic fuzzy group decision making for supplier selection with TOPSIS method. Expert Systems with Applications, 36(8), 11363-11368. Büyüközkan, G., & Çifçi, G. (2012). A novel hybrid MCDM approach based on fuzzy DEMATEL, fuzzy ANP and fuzzy TOPSIS to evaluate green suppliers. Expert Systems with Applications, 39(3), 3000-3011. Chai, J., Liu, J. N., & Xu, Z. (2012). A new rule-based SIR approach to supplier selection under intuitionistic fuzzy environments. International Journal of Uncertainty, Fuzziness and Knowledge-Based Systems, 20(03), 451-471. Chen, L. Y., & Wang, T. C. (2009). Optimizing partners’ choice in IS/IT outsourcing projects: The strategic decision of fuzzy VIKOR. International Journal of Production Economics, 120(1), 233-242. Chou, S. Y., & Chang, Y. H. (2008). A decision support system for supplier selection based on a strategy-aligned fuzzy SMART approach. Expert systems with applications, 34(4), 2241-2253. Deng, X., Hu, Y., Deng, Y., & Mahadevan, S. (2014). Supplier selection using AHP methodology extended by D numbers. Expert Systems with Applications, 41(1), 156-167. Dweiri, F., Kumar, S., Khan, S. A., & Jain, V. (2016). Designing an integrated AHP based decision support system for supplier selection in automotive industry. Expert Systems with Applications, 62, 273-283. Fallahpour, A., Olugu, E. U., Musa, S. N., Khezrimotlagh, D., & Wong, K. Y. (2016). An integrated model for green supplier selection under fuzzy environment: application of data envelopment analysis and genetic programming approach. Neural Computing and Applications, 27(3), 707-725. Ghodsypour, S. H., & O'Brien, C. (1998). A decision support system for supplier selection using an integrated analytic hierarchy process and linear programming. International journal of production economics, 56, 199-212.
Konular Sosyal ve Beşeri Bilimler
Dergi Bölümü Makaleler
Yazarlar

Yazar: Alptekin ULUTAŞ
E-posta: aulutas@cumhuriyet.edu.tr

Yazar: Ali Oğuz BAYRAKÇIL
E-posta: abayrakcil@cumhuriyet.edu.tr

Bibtex @araştırma makalesi { cumuiibf348234, journal = {Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi}, issn = {}, address = {Cumhuriyet Üniversitesi}, year = {}, volume = {18}, pages = {189 - 204}, doi = {}, title = {GRİ AHS VE ARAS-G KULLANIMI İLE BİR RESTORAN İÇİN SEBZE TEDARİKÇİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ}, key = {cite}, author = {ULUTAŞ, Alptekin and BAYRAKÇIL, Ali Oğuz} }
APA ULUTAŞ, A , BAYRAKÇIL, A . (). GRİ AHS VE ARAS-G KULLANIMI İLE BİR RESTORAN İÇİN SEBZE TEDARİKÇİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 18 (2), 189-204. Retrieved from http://dergipark.gov.tr/cumuiibf/issue/32189/348234
MLA ULUTAŞ, A , BAYRAKÇIL, A . "GRİ AHS VE ARAS-G KULLANIMI İLE BİR RESTORAN İÇİN SEBZE TEDARİKÇİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ". Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 18 (): 189-204 <http://dergipark.gov.tr/cumuiibf/issue/32189/348234>
Chicago ULUTAŞ, A , BAYRAKÇIL, A . "GRİ AHS VE ARAS-G KULLANIMI İLE BİR RESTORAN İÇİN SEBZE TEDARİKÇİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ". Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 18 (): 189-204
RIS TY - JOUR T1 - GRİ AHS VE ARAS-G KULLANIMI İLE BİR RESTORAN İÇİN SEBZE TEDARİKÇİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ AU - Alptekin ULUTAŞ , Ali Oğuz BAYRAKÇIL Y1 - 2018 PY - 2018 N1 - DO - T2 - Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 189 EP - 204 VL - 18 IS - 2 SN - -1303-1279 M3 - UR - Y2 - 2017 ER -
EndNote %0 Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi GRİ AHS VE ARAS-G KULLANIMI İLE BİR RESTORAN İÇİN SEBZE TEDARİKÇİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ %A Alptekin ULUTAŞ , Ali Oğuz BAYRAKÇIL %T GRİ AHS VE ARAS-G KULLANIMI İLE BİR RESTORAN İÇİN SEBZE TEDARİKÇİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ %D 2018 %J Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi %P -1303-1279 %V 18 %N 2 %R %U