Cilt 13, Sayı 1, Sayfalar 66 - 79 2017-06-01

Eğirdir Gölü’n deki Tatlısu Istakozu (Astacus leptodactylus Eschscholtz, 1823)’ nun Bazı Besin Bileşenlerinin Boy ve Eşeye Bağlı Olarak Değişimi

Esra ARGUN UZUNMEHMETOĞLU [1] , Seval BAHADIR KOCA [2] , Oğuz yaşar UZUNMEHMETOĞLU [3] , Esra ACAR KURT [4] , Özgür KOŞKAN [5]

112 119

Bu çalışmada, Eğirdir Göl’ün den yakalanan toplam 160 adet doğal tatlı su ıstakozlarının (Astacus leptodactylus Esch, 1823) vücut kompozisyonu ve yağ asidi profilleri üzerinde boy (4.00-7.00cm; 7.00-10.00cm ve 10.00-15.00cm), eşey ve mevsimin (sonbahar, kış) tek ve birlikte oluşturdukları etkiler faktöriyel düzeyinde araştırılmıştır. Biyokimyasal analiz sonuçları değerlendirildiğinde, ham protein seviyeleri üzerinde mevsim ve eşey/boyun birlikte etkileri olduğu tespit edilmiştir. Ham kül seviyeleri mevsime ve eşeye bağlı olarak, nem ise mevsim/boy etkileşimine bağlı olarak değişmiştir. Ham yağ değerlerinde ise bu üç faktöründe etkisi belirlenmemiştir. Yağ asidi analiz sonuçları değerlendirildiğinde tatlı su istakozunda linoleik asit (C18:2 n6, LNA), linolenik asit (C18:3 n3, ALA), araşidonik asit (C20:4 n6, ARA), eikosapentaenoik asit (C20:5 n3, EPA) ve dokosahekzaenoik asit (C22:6 n3, DHA) çoklu doymamış yağ asitlerinde (PUFA) baskın olarak tespit edilen gruplardır. LNA ve MUFA seviyeleri üzerine üç faktörün birlikte etkileri önemli bulunmuşken, ALA, ARA, EPA, DHA, PUFA ve HUFA seviyelerinde ikili interaksiyonlar önemli bulunmuştur. Sonuç olarak, vücut ve yağ kompozisyonu açısından değerlendirilmiş besinsel kalite sonuçlarına göre, tatlı su istakozunun önemli bir protein ve ω-3 yağ asidi kaynağı olduğu ve elde edilen verilerin kerevit yetiştiriciliği için önemli bir veri kaynağı oluşturduğu söylenebilir.

Tatlı su ıstakozu,Astacus leptodactylus,biyokimyasal kompozisyon
  • Ackefors, H., Lindqvist, O.V., 1994. Cultivation of Freshwater of Crayfishes in Europe, In: Freshwater Crayfish Aquaculture in North America, Europe and Australia, Families Astacidae, Cambaridae and Parastacidae, (Eds., J.V, Huner) Haworth, Binghamton, 157-216p, Newyork.
  • Ackefors, H., 1997. Preliminary Results on the Fatty Acid Composition of Freshwater Crayfish, Astacus astacus and Pacifastacus leniusculus, Held in Captivity. Journal of the World Aquaculture Society, 28: 1, 97-105.
  • AOAC. 1995. Official methods of analysis. Association of Official Analytical Chemists. Official methods, 985.14. Gaithersburg, MD.
  • AOAC, 2000. AOAC Official Method 940.25 Nitrogen (Total) in Seafood. First Action 1940, Official Methods of Analysis of AOAC Internatıonal 17th Edition.
  • Armitage, K.B., Wall, T.J. 1982. The Effect of Body Size, Starvation and Temperature Acclimation on Oxygen Consumption of the Crayfish Orconectes Nails, Comparative Biochemistry and Physiology, 44: 431-456.
  • Barrento, S., Marques, A., Teixeria, B., Vaz-Pires, P., Nunes, M.L., 2009. Nutritional Quality of Edible Tissues of Europan Lobster Homarus gammarus and American Lobster Homarus americanus. Journal Agric. Food Chem., 57: 3645-3652.
  • Berber, S., Türel, S., Yılmaz, S., 2014. The Chemical Composition of the Crayfish (Astacus leptodactylus) in Pond Yenice. The 5th International Symposium on Sustainable Development.15-18 May, p75-86, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina.
  • Bilgin, Ş., İzci, L., Günlü, A., Bolat, Y., Diler, A., 2008. Eğirdir Gölü’ndeki Tatlısu Istakozu (Astacus leptodactylus Esch, 1823)’nun Boy Grubu ve Eşeye Göre Bazı Besin Bileşenlerinin Belirlenmesi. Biyoloji Bilimleri Araştırma Dergisi 1 (2): 63-68.
  • Bligh, E.G., Dyer, W.J., 1959. A Rapid Method of Total Lipid Exraction and Purifi cation, Can. Journal of Biochem. and Physiology, 37, 911p
  • Buckup. L., Dutra, B.K., Ribarcki, F.P., Fernandes, F.A., Noro, C.K., Oliveira, G.T., Vinagre, A.S., 2008. Seasonal Variations in the Biochemical Composition of The Crayfish Parastacus defossus (Crustacea, Decapoda) in Its Natural Environment. Comparative Biochemistry and Physiology, Part A 149, 59–67.
  • Bhavan, P.S., Radhakrishnan, S., Seenivasan, C., Shanthi, R., Poongodi, R., Kannan, S., 2010. Proximate Composition and Profiles of Amino Acids and Fatty Acids in the Muscle of Adult Males and Females of Commercially Viable Prawn Species Macrobranchium rosenbergii Collected from Natural Culture Environments. International Journal of Biology, 2:2, s107-119.
  • Çoban, Ö.E., Yüksel, F., Demirol, F., 2012. Sıcak Tütsülenen Kerevit (Astacus leptodactylus) Kuyruklarının Kimyasal Kompozisyon Oranlarındaki Değişimler. Türkiye 11. Gıda Kongresi, 10-12 Ekim, Mustafa Kemal Üniversitesi, Hatay.
  • Duman, M., Çoban, Ö.E., Özpolat, E., 2012. Biberiye ve Kekik Esansiyel Yağları Katkısının Marine Edilmiş Kerevitlerin (Astacus leptodactylus Esch, 1823) Raf Ömrüne Etkisinin Belirlenmesi. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 18(5): 745-751
  • Dutra, B.K., Santos, R.B., Bueno, A.A.P., Oliveira, G.T., 2008. Seasonal Variations in the Biochemical Composition and Lipoperoxidation of Hyalella curvispina (Crustacea, Amphipoda). Comparative Biochemistry and Physiology, Part A 151, 322-328.
  • FAO, 2014. Food and Agriculture Organization of the United Nation, Fisheries and Aquacultere Department. http://www.fao.org/fishery/statistics/en. Erişim tarihi, 09.06.2016.
  • Fotedar, R., 2004. Effect of Dietary Protein and Lipid Source on the Growth, Survival, Condition Incides, and Body Composition of Marron, Cherax tenuimanus (Smith). Aquaculture, 230, 439-455.
  • Harlıoğlu, A.G., Aydın., S., Yılmaz, Ö., 2012. Fatty Acid, Cholesterol and Fat-Soluble Vitamin Composition of Wild and Captive Freshwater Crayfish (Astacus leptodactylus). Food Science and Technology International, 18(1), 93-100.
  • İnanlı, A.G., Çoban, Ö.E., 2007. Keban Baraj Gölü Çemişgezek Bölgesi’ndeki Tatlı Su İstakozlarının (Astacus leptodactylus Esch. 1823) Et Verimi ve Kimyasal Kalitesi. Doğu Anadolu Bölgesi Araştırmaları, s79-82.
  • Kobayashi, Y., Webster, C.D., Thompson, K.R., Cummins Jr, V.C., Gannam, A.L., Twibell, R.G., Hyde, N.M., Koch, J.F.A., 2015. Effects on Growth, Survival, Body Composition, Processing Traits and Water Quality When Feeding a Diet Without Vitamin and Mineral Supplements to Australian Red Claw Crayfish (Cherax Quadricarinatus) Grown in Ponds. Aquaculture Research, 46, 2716–2727.
  • Latyshev, N.A., Kasyanov, S.P., Kharlamenko, V.I., Svetashev, V.I., 2009. Lipids and Fatty Acids of Edible Crabs of the North-Western Pacific, Food Chem. 116: 657-661.
  • Lovell RT, 1981. Laboratory manuel for fish feed analysis and fish nutrition studies. Department of Fisheries and Allied Aquacultures International Center for Aquaculture. Auburn University. 65p.
  • Maazouzi C., Masson G., Izquierdo M.S. and Pihan J.C., 2007. Fatty Acid Composition of the Amphipod Dikerogammarus villosus: Feeding Strategies and Trophic Links. Comparative Biochemistry and Physiology, A 147, 868-875.
  • Metts, L.S. And Thompson, K.R, 2007. Use of Alfalfa Hay, Compared to Feeding Practical Diets Containing Two Protein Levels, on Growth, Survival, Body Composition, and Processing Traits of Australian Red Claw Crayfish, Cherax quadricarinatus, Grown in Ponds. Journal Of The World Aquaculture Socıety, 38:2, 218-230.
  • Moreno-Reyes, J.E., Mendez-Ruiz, C.A., Diaz, G.X., Meruane, J.A., Toledo, P.H., 2015. Chemical Composition of the Freshwater Prawn Cryphiops caementarius (Molina, 1972) (Decapoda: Palaemonidae) in Two Populations in Northern Chile: Reproductive and Environmental Considerations. Lat. Am. J. Aquat. Res., 43(4): 745-754.
  • Oliveira, G.T., Fernandes, F.A., Bond-Buckup, G., Bueno, A.A., Silva, R.S.M., 2003. Circadian and Seasonal Variations in the Metabolism of Carbohydrates in Aegla ligulata (Crustacea: Anomura: Aeglidae). Mem. Mus. Vic 60, 59–62.
  • Silva-Castiglioni, D., Dutra, B.K., Oliveira, G.T., Buckup, G.B., 2007. Seasonal Variations in the Intermediate Metabolism of Parastacus varicosus (Crustacea, Decapoda, Parastacidae). Comparative Biochemistry and Physiology, Part A 148 , 204-213.
  • Stanek., M., Kupcewicz, B., Dabrowski, J., Janicki, B., 2010. Estimation of Fat Content and Fatty Acids Profile in the Meat of Spiny-Cheek Crayfish (Orconectes limosus RAF.) from the Brda River and Lake Goplo. Journal Central European Agriculture, 11:3, 297-304.
  • Stanek, M, Borejszo, Z., Dabrowski, J., Janicki, B., 2011. Fat and Cholesterol Content and Fatty Acid Profiles in Edible Tissues of Spiny-Cheek Crayfish, Orconectes limosus (Raf.) from Lake Goplo (Poland). Arch. Pol. Fish. 19: 241-248.
  • Stanek, M., Borejszo, Z., Dabrowski, J., Janicki, B., 2013. Impact of Sex and Size Range on Fat, Cholesterol Content, and Fatty Acid Profiles in Edible Tissues of Spiny-Cheek Crayfish (Orconectes limosus Raf.) from Lake Goplo (Poland). Arch. Pol. Fish., 21:259-270.
  • Steffens, W., Wirth, M., 2005. Freshwater Fish an Imported Source of n-3 Polyunsaturated Fatty Acid: a Review, Arch. Pol. Fish, 13: 5-16.
  • Thompson, K.R., Muzinic, L.A., Engler, L.S., Morton, S.R., Webster, C.D., 2004. Effects of Feeding Practical Diets Containing Various Protein Levels On Growth, Survival, Body Composition, and Processing Traits of Australian Red Claw Crayfish (Cherax quadricarinatus) and on Pond Water Quality. Aquaculture Research, 35, 659-668.
  • Thompson, K.R., Metts, L.S., Muzınıc, L.A., Dasgupta, S., Webster, C.D., 2006. Effects of Feeding Practical Diets Containing Different Protein Levels, with or without Fish Meal, on Growth, Survival, Body Composition and Processing Traits of Male and Female Australian Red Claw Crayfish (Cherax quadricarinatus) Grown in Ponds. Aquaculture Nutrition,12; 227-238.
  • Walkowiak, D., 1979. Production of semi-finished canned products of crayfish, their stability, and nutritive values. Master’s thesis, Agricultural University, Poznan, Poland.
  • Wickins, J.F., Lee, D.O’C., 2002. Crustacean Farming Ranching and Culture. Blackwell Science, Oxford 446 pp.
  • Wolfe, D.A., Venkata Rao, P., Cornwell, D.G., 1965. Studies on the Fatty Acid Composition of Crayfish Lipids. Journal of the American Oil Chemists’ Society, 42:7, pp 633-637.
  • Xu, W.N., Liu, W.B., Shen, M., Li, G.F., Wang, Y., Zhang, W., 2013. Effect of Different Dietary Protein and Lipid Levels on Growth Performance, Body Composition of Juvenile Red Swamp Crayfish (Procambarus clarkii). Aquacult Int, 21:687-697.
Konular Denizcilik, Sucul Bilimler ve Su Ürünleri
Dergi Bölümü Makaleler
Yazarlar

Yazar: Esra ARGUN UZUNMEHMETOĞLU
E-posta: esrargun@gmail.com
Ülke: Turkey


Yazar: Seval BAHADIR KOCA
E-posta: sevalkoca1@hotmail.com
Kurum: Süleyman Demirel Üniversitesi
Ülke: Turkey


Yazar: Oğuz yaşar UZUNMEHMETOĞLU
E-posta: ouzyasar@gmail.com

Yazar: Esra ACAR KURT
E-posta: esraacarkurt@gmail.com

Yazar: Özgür KOŞKAN
E-posta: ozgurkoskan@sdu.edu.tr

Bibtex @araştırma makalesi { egirdir265322, journal = {Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi}, issn = {}, address = {Süleyman Demirel Üniversitesi}, year = {2017}, volume = {13}, pages = {66 - 79}, doi = {10.22392/egirdir.265322}, title = {Eğirdir Gölü’n deki Tatlısu Istakozu (Astacus leptodactylus Eschscholtz, 1823)’ nun Bazı Besin Bileşenlerinin Boy ve Eşeye Bağlı Olarak Değişimi}, language = {tr}, key = {cite}, author = {KOŞKAN, Özgür and BAHADIR KOCA, Seval and UZUNMEHMETOĞLU, Oğuz yaşar and ARGUN UZUNMEHMETOĞLU, Esra and ACAR KURT, Esra} }
APA ARGUN UZUNMEHMETOĞLU, E , BAHADIR KOCA, S , UZUNMEHMETOĞLU, O , ACAR KURT, E , KOŞKAN, Ö . (2017). Eğirdir Gölü’n deki Tatlısu Istakozu (Astacus leptodactylus Eschscholtz, 1823)’ nun Bazı Besin Bileşenlerinin Boy ve Eşeye Bağlı Olarak Değişimi. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 13 (1), 66-79. DOI: 10.22392/egirdir.265322
MLA ARGUN UZUNMEHMETOĞLU, E , BAHADIR KOCA, S , UZUNMEHMETOĞLU, O , ACAR KURT, E , KOŞKAN, Ö . "Eğirdir Gölü’n deki Tatlısu Istakozu (Astacus leptodactylus Eschscholtz, 1823)’ nun Bazı Besin Bileşenlerinin Boy ve Eşeye Bağlı Olarak Değişimi". Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 13 (2017): 66-79 <http://dergipark.gov.tr/egirdir/issue/28106/265322>
Chicago ARGUN UZUNMEHMETOĞLU, E , BAHADIR KOCA, S , UZUNMEHMETOĞLU, O , ACAR KURT, E , KOŞKAN, Ö . "Eğirdir Gölü’n deki Tatlısu Istakozu (Astacus leptodactylus Eschscholtz, 1823)’ nun Bazı Besin Bileşenlerinin Boy ve Eşeye Bağlı Olarak Değişimi". Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 13 (2017): 66-79
RIS TY - JOUR T1 - Eğirdir Gölü’n deki Tatlısu Istakozu (Astacus leptodactylus Eschscholtz, 1823)’ nun Bazı Besin Bileşenlerinin Boy ve Eşeye Bağlı Olarak Değişimi AU - Esra ARGUN UZUNMEHMETOĞLU , Seval BAHADIR KOCA , Oğuz yaşar UZUNMEHMETOĞLU , Esra ACAR KURT , Özgür KOŞKAN Y1 - 2017 PY - 2017 N1 - doi: 10.22392/egirdir.265322 DO - 10.22392/egirdir.265322 T2 - Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 66 EP - 79 VL - 13 IS - 1 SN - -1308-7517 M3 - doi: 10.22392/egirdir.265322 UR - http://dx.doi.org/10.22392/egirdir.265322 Y2 - 2017 ER -
EndNote %0 Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi Eğirdir Gölü’n deki Tatlısu Istakozu (Astacus leptodactylus Eschscholtz, 1823)’ nun Bazı Besin Bileşenlerinin Boy ve Eşeye Bağlı Olarak Değişimi %A Esra ARGUN UZUNMEHMETOĞLU , Seval BAHADIR KOCA , Oğuz yaşar UZUNMEHMETOĞLU , Esra ACAR KURT , Özgür KOŞKAN %T Eğirdir Gölü’n deki Tatlısu Istakozu (Astacus leptodactylus Eschscholtz, 1823)’ nun Bazı Besin Bileşenlerinin Boy ve Eşeye Bağlı Olarak Değişimi %D 2017 %J Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi %P -1308-7517 %V 13 %N 1 %R doi: 10.22392/egirdir.265322 %U 10.22392/egirdir.265322