In this study was investigated effects of glazing with different concentrations of rosemary oil on oxidative stability of frozen trout fillets. Frozen trout fillet at -25 °C were divided into four groups; The first group only water, 2nd group and 3rd group were glazed with the solution contained 1% and 5% rosemary oil, respectively. 4 th group nonglazed. All group were stored at -18 C for six monts and TVB-N, TBA, PV nad FFA analysese were performed montly. According to results both 1% and 5% of rosemary oil were effective in controlling lipid oxidation and storage quality.
Bu çalışmada, dondurulmuş alabalıkların oksidatif stabilitesi üzerine biberiye yağı ile karıştırılmış glazing solüsyonunun etkisi araştırıldı. Glazing için % 1 ve % 5 biberiye yağı solüsyonu kullanıldı. Kontrol grupları olarak su ile glazinglenen ve glazing yapılmayan gökkuşağı alabalığı filetoları kullanıldı. -25°C’de dondurulmuş olan balık filetoları glazinglendi ve -18°C’de dondurucuda 6 ay süreyle saklandı. Örneklerin toplam uçucu bazik azot, tiyobarbitürik asit, peroksit değeri ve serbest yağ asitleri aylık olarak analiz edildi. Sonuçlarımıza göre, biberiye yağı; dondurulmuş gökkuşağı alabalık filetosunda lipid oksidasyonunun kontrolünde etkili bulundu (p<0,05).
Birincil Dil | en |
---|---|
Konular | Denizcilik, Sucul Bilimler ve Su Ürünleri |
Dergi Bölümü | Makaleler |
Yazarlar |
|
Bibtex | @diğer { egirdir320122,
journal = {Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi},
issn = {},
address = {Süleyman Demirel Üniversitesi},
year = {2018},
volume = {14},
pages = {42 - 48},
doi = {10.22392/egirdir.320122},
title = {Influence of Glaze Solution Mixed with Rosemary Oil on the Oxidative Stability of Frozen Trout},
key = {cite},
author = {EMİR ÇOBAN, Özlem and GÜREL İNANLI, Ayşe}
} |
APA | EMİR ÇOBAN, Ö , GÜREL İNANLI, A . (2018). Influence of Glaze Solution Mixed with Rosemary Oil on the Oxidative Stability of Frozen Trout. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 14 (1), 42-48. DOI: 10.22392/egirdir.320122 |
MLA | EMİR ÇOBAN, Ö , GÜREL İNANLI, A . "Influence of Glaze Solution Mixed with Rosemary Oil on the Oxidative Stability of Frozen Trout". Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 14 (2018): 42-48 <http://dergipark.gov.tr/egirdir/issue/33306/320122> |
Chicago | EMİR ÇOBAN, Ö , GÜREL İNANLI, A . "Influence of Glaze Solution Mixed with Rosemary Oil on the Oxidative Stability of Frozen Trout". Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 14 (2018): 42-48 |
RIS | TY - JOUR T1 - Influence of Glaze Solution Mixed with Rosemary Oil on the Oxidative Stability of Frozen Trout AU - Özlem EMİR ÇOBAN , Ayşe GÜREL İNANLI Y1 - 2018 PY - 2018 N1 - doi: 10.22392/egirdir.320122 DO - 10.22392/egirdir.320122 T2 - Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 42 EP - 48 VL - 14 IS - 1 SN - -1308-7517 M3 - doi: 10.22392/egirdir.320122 UR - http://dx.doi.org/10.22392/egirdir.320122 Y2 - 2018 ER - |
EndNote | %0 Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi Influence of Glaze Solution Mixed with Rosemary Oil on the Oxidative Stability of Frozen Trout %A Özlem EMİR ÇOBAN , Ayşe GÜREL İNANLI %T Influence of Glaze Solution Mixed with Rosemary Oil on the Oxidative Stability of Frozen Trout %D 2018 %J Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi %P -1308-7517 %V 14 %N 1 %R doi: 10.22392/egirdir.320122 %U 10.22392/egirdir.320122 |