Yıl 2018, Cilt 14, Sayı 1, Sayfalar 42 - 48 2018-04-01

Influence of Glaze Solution Mixed with Rosemary Oil on the Oxidative Stability of Frozen Trout
Dondurulmuş alabalıkların oksidatif stabilitesi üzerine biberiye yağı ile karıştırılmış glazing solusyonun etkisi

Özlem EMİR ÇOBAN [1] , Ayşe GÜREL İNANLI [2]

68 79

In this study was investigated effects of glazing with different concentrations of rosemary oil on oxidative stability of frozen trout fillets. Frozen trout fillet at -25 °C were divided into four groups; The first group only water,  2nd group and 3rd group were glazed with the solution contained 1% and 5% rosemary oil, respectively. 4 th group nonglazed. All group were stored at -18 C for six monts and TVB-N, TBA, PV nad FFA analysese were performed montly.  According to results both 1% and 5% of rosemary oil were effective in controlling lipid oxidation and storage quality.

Bu çalışmada, dondurulmuş alabalıkların oksidatif stabilitesi üzerine biberiye yağı ile karıştırılmış glazing solüsyonunun etkisi araştırıldı. Glazing için % 1 ve % 5 biberiye yağı solüsyonu kullanıldı. Kontrol grupları olarak su ile glazinglenen ve glazing yapılmayan gökkuşağı alabalığı filetoları kullanıldı. -25°C’de dondurulmuş olan balık filetoları glazinglendi ve -18°C’de dondurucuda 6 ay süreyle saklandı. Örneklerin toplam uçucu bazik azot, tiyobarbitürik asit, peroksit değeri ve serbest yağ asitleri aylık olarak analiz edildi. Sonuçlarımıza göre, biberiye yağı; dondurulmuş gökkuşağı alabalık filetosunda lipid oksidasyonunun kontrolünde etkili bulundu (p<0,05).

  • AOAC. (2002). Official Methods of Analysis of the Association of Official Analytical Chemists, 16th Ed., (P. Cunniff ed.) Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA.
  • Emir Çoban, O. (2013). Evaluation of essential oils as a glazing material for frozen rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fillet. Journal of Food Processing and Preservation, 37,759–765.
  • Freja, N., Mozzon, M., Lercker, G. (1999). Effect of free fatty acids on the oxidative stability of vegetable oil. Journal of American Oil Chemists Society, 76, 325-329.
  • Lın, C.C., Lın, C.S. (2005). Enhancement of the storage quality of frozen bonito fillets by glazing with tea extracts. Food Cont., 16, 169–175.
  • Quıtral, V., Donoso, M.L., Ortız, J., Herrera, M.V., Araya, H., Aubourg, S.P. (2009). Chemical changes during the chilled storage of Chilean jack mackerel (Trachurus murphyi): Effect of a plant-extract icing system. Food Sci. Technol., 42, 1450–1454.
  • Rıznar, K., Celan, S., Knez, Z., Skerget, M., Bauman, D., Glaser, R. (2006). Antioxidant and antimicrobial activity of rosemary extract in chicken frankfurters. Journal of Food Scıence, 71(7), 425–429.
  • Santos, E.E.M., Regenstein, J.M. (1990). Effects of vacuum packaging, glazing, and erythorbic acid on the shelf-life of frozen white hake and mackerel. Journal of Food Science, 55, 64-70
  • Serdaroğlu, M., Felekoğlu, E. (2005). Effect of using rosemary extract and onıon juice on oxidative stability of sardine (Sardina pilchardus) mince. Journal of Food Quality, 28, 109-120.
  • Soyer, A., Şahin, M.E. (1999). Dondurulmuş kolyoz (Scomber japonicus) balıklarındaki lipid oksidasyonuna glazelemenin ve depolama süresinin etkisi. Tr. J. of Veterinary and Animal Sciences, 23,575-584.
  • Varlık, C., Uğur, M., Gökoğlu, N., Gün, H. (1993). Su Ürünlerinde Kalite Kontrol İlke ve Yöntemleri, Gıda Teknolojisi Derneği Yayın No: 17, İstanbul.
  • Yanishlieva, N.V., Marinova, E., Pokorny, J. (2006). Natural antioxidants from herbs and spices Europan. Journal Lipid Science Technology, 108, 776–793.
Birincil Dil en
Konular Denizcilik, Sucul Bilimler ve Su Ürünleri
Dergi Bölümü Makaleler
Yazarlar

Yazar: Özlem EMİR ÇOBAN
Kurum: FIRATÜNİVERSİTESİ
Ülke: Turkey


Yazar: Ayşe GÜREL İNANLI
Kurum: Fırat Üniversitesi

Bibtex @diğer { egirdir320122, journal = {Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi}, issn = {}, eissn = {1308-7517}, address = {Süleyman Demirel Üniversitesi}, year = {2018}, volume = {14}, pages = {42 - 48}, doi = {10.22392/egirdir.320122}, title = {Influence of Glaze Solution Mixed with Rosemary Oil on the Oxidative Stability of Frozen Trout}, key = {cite}, author = {EMİR ÇOBAN, Özlem and GÜREL İNANLI, Ayşe} }
APA EMİR ÇOBAN, Ö , GÜREL İNANLI, A . (2018). Influence of Glaze Solution Mixed with Rosemary Oil on the Oxidative Stability of Frozen Trout. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 14 (1), 42-48. DOI: 10.22392/egirdir.320122
MLA EMİR ÇOBAN, Ö , GÜREL İNANLI, A . "Influence of Glaze Solution Mixed with Rosemary Oil on the Oxidative Stability of Frozen Trout". Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 14 (2018): 42-48 <http://dergipark.gov.tr/egirdir/issue/33306/320122>
Chicago EMİR ÇOBAN, Ö , GÜREL İNANLI, A . "Influence of Glaze Solution Mixed with Rosemary Oil on the Oxidative Stability of Frozen Trout". Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 14 (2018): 42-48
RIS TY - JOUR T1 - Influence of Glaze Solution Mixed with Rosemary Oil on the Oxidative Stability of Frozen Trout AU - Özlem EMİR ÇOBAN , Ayşe GÜREL İNANLI Y1 - 2018 PY - 2018 N1 - doi: 10.22392/egirdir.320122 DO - 10.22392/egirdir.320122 T2 - Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 42 EP - 48 VL - 14 IS - 1 SN - -1308-7517 M3 - doi: 10.22392/egirdir.320122 UR - http://dx.doi.org/10.22392/egirdir.320122 Y2 - 2018 ER -
EndNote %0 Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi Influence of Glaze Solution Mixed with Rosemary Oil on the Oxidative Stability of Frozen Trout %A Özlem EMİR ÇOBAN , Ayşe GÜREL İNANLI %T Influence of Glaze Solution Mixed with Rosemary Oil on the Oxidative Stability of Frozen Trout %D 2018 %J Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi %P -1308-7517 %V 14 %N 1 %R doi: 10.22392/egirdir.320122 %U 10.22392/egirdir.320122