Year 2019, Volume , Issue 15, Pages 96 - 102 2019-03-31

Portakal Üretim Sürecinin Termodinamik Değerlendirilmesi; Yeni Bir Yaklaşım

Hasan Yıldızhan [1]

24 48

Günümüzde çevrenin kirletilmemesi ve doğal kaynakların tüketilmemesi için sürdürebilir tarım uygulamalarıyla ilgili çalışmalar artmaktadır. Son yıllarda sürdürülebilir tarım uygulamaları için geliştirilen kümülatif ekserji tüketimi ile ilgili analiz çalışmaları artmıştır. Kümülatif ekserji tüketimi yaklaşımı, mahsul üretim süreçlerinde kullanılan girdilerin tasarruf potansiyelini tespit etmek ve böylece mahsullerin üretim süreçlerini iyileştirmede önemli bir metottur. Bu çalışmanın amacı portakal üretim sürecini, kümülatif ekserji tüketimi yaklaşımıyla değerlendirmektir. Bu çalışma ile portakal üretim süreci için kümülatif enerji tüketimi, kümülatif ekserji tüketimi ve kümülatif CO2 emisyon değerleri hesaplanmış ve değerlendirilmiştir. Portakal üretim sürecinde tarım ilacının kullanımından dolayı gerçekleşen kümülatif enerji ve ekserji tüketimleri ile kümülatif CO2 emisyonu çok fazladır. Sonuç olarak belirtilmelidir ki portakal üretim sürecinde çiftçilerin tarım ilacı kullanırken optimum düzeyde uygulama yapmaları önemlidir.

Portakal üretimi, Tarım ilacı, Kümülatif ekserji tüketimi
  • Yildizhan, H., 2018. Energy, Exergy Utilization and CO2 Emission of Strawberry Production in Greenhouse and Open Field. Energy, 143: 417-423.
  • Yildizhan, H., Taki, M., 2018. Assessment of Tomato Production Process by Cumulative Exergy Consumption Approach in Greenhouse and Open Field Conditions: Case Study of Turkey. Energy, 156: 401-408.
  • Yildizhan, H., 2017. Thermodynamics Analysis For A New Approach to Agricultural Practices: Case of Potato Production. Journal of Cleaner Production, 166: 660-667.
Primary Language tr
Subjects Engineering
Journal Section Makaleler
Authors

Orcid: 0000-0003-0272-980X
Author: Hasan Yıldızhan (Primary Author)
Country: Turkey


Bibtex @research article { ejosat521449, journal = {Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi}, issn = {}, eissn = {2148-2683}, address = {Osman Sağdıç}, year = {2019}, volume = {}, pages = {96 - 102}, doi = {10.31590/ejosat.521449}, title = {Portakal Üretim Sürecinin Termodinamik Değerlendirilmesi; Yeni Bir Yaklaşım}, key = {cite}, author = {Yıldızhan, Hasan} }
APA Yıldızhan, H . (2019). Portakal Üretim Sürecinin Termodinamik Değerlendirilmesi; Yeni Bir Yaklaşım. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, (15), 96-102. DOI: 10.31590/ejosat.521449
MLA Yıldızhan, H . "Portakal Üretim Sürecinin Termodinamik Değerlendirilmesi; Yeni Bir Yaklaşım". Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi (2019): 96-102 <http://dergipark.gov.tr/ejosat/issue/43603/521449>
Chicago Yıldızhan, H . "Portakal Üretim Sürecinin Termodinamik Değerlendirilmesi; Yeni Bir Yaklaşım". Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi (2019): 96-102
RIS TY - JOUR T1 - Portakal Üretim Sürecinin Termodinamik Değerlendirilmesi; Yeni Bir Yaklaşım AU - Hasan Yıldızhan Y1 - 2019 PY - 2019 N1 - doi: 10.31590/ejosat.521449 DO - 10.31590/ejosat.521449 T2 - Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 96 EP - 102 VL - IS - 15 SN - -2148-2683 M3 - doi: 10.31590/ejosat.521449 UR - https://doi.org/10.31590/ejosat.521449 Y2 - 2019 ER -
EndNote %0 European Journal of Science and Technology Portakal Üretim Sürecinin Termodinamik Değerlendirilmesi; Yeni Bir Yaklaşım %A Hasan Yıldızhan %T Portakal Üretim Sürecinin Termodinamik Değerlendirilmesi; Yeni Bir Yaklaşım %D 2019 %J Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi %P -2148-2683 %V %N 15 %R doi: 10.31590/ejosat.521449 %U 10.31590/ejosat.521449
ISNAD Yıldızhan, Hasan . "Portakal Üretim Sürecinin Termodinamik Değerlendirilmesi; Yeni Bir Yaklaşım". Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi / 15 (March 2019): 96-102. https://doi.org/10.31590/ejosat.521449