Cilt 15, Sayı 58, Sayfalar 0 - 0 2016-07-19

GASTRONOMİ EĞİTİMİNDE GEÇ Mİ KALINDI ACELE Mİ EDİLİYOR?

Burhan SEVİM [1] , Onur GÖRKEM [2]

682 323

Türkiye’de geleneksel olarak usta-çırak yöntemiyle verilen mutfak eğitimi, 1960’lı yıllarda yaygın ve orta öğretim, 1980’lerde önlisans ve 2000’li yılların başında lisans düzeyinde verilmeye başlanmıştır. Diğer mesleki eğitim türlerine kıyasla özellikle lisans düzeyinde okullaşma süreci oldukça geciken gastronomi eğitimi programlarının sayısı hızla artmaktadır. Bu noktadan hareketle aşçılık ve gastronomi programlarının mutfak eğitimi temel unsurlarını hangi düzeyde sağladıklarının araştırılması çalışma konusunu oluşturmuştur. Bu doğrultuda, aşçılık ve gastronomi programlarında uygulama derslerini veren 51 öğretim elemanından anket yöntemi kullanılarak toplanan araştırma verileri varyans analizleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma bulguları doğrultusunda, aşçılık ve gastronomi programlarının “atölye-donanım” başta olmak üzere sırasıyla “malzeme” ve “öğretim elemanı” boyutlarında önemli yetersizlikleri olduğu anlaşılmıştır. Gastronomi eğitimine ilişkin okullaşma geçmişi dikkate alındığında gastronomi ve aşçılık programlarının açılmasında geç kalındığı,  atölye-donanım, “malzeme” ve “öğretim elemanı” yeterlilik durumu dikkate alındığında ise ilgili programların açılmasında acele edildiği sonucuna ulaşılmıştır.
Konular
Dergi Bölümü Makaleler
Yazarlar

Yazar: Burhan SEVİM
E-posta: burhansevim@gmail.com

Yazar: Onur GÖRKEM
E-posta: ogorkem@pau.edu.tr

Bibtex @ { esosder258830, journal = {Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi}, issn = {1304-0278}, address = {Özel Akademi}, year = {2016}, volume = {15}, pages = {0 - 0}, doi = {10.17755/esosder.258830}, title = {GASTRONOMİ EĞİTİMİNDE GEÇ Mİ KALINDI ACELE Mİ EDİLİYOR?}, language = {tr}, key = {cite}, author = {GÖRKEM, Onur and SEVİM, Burhan} }
APA SEVİM, B , GÖRKEM, O . (2016). GASTRONOMİ EĞİTİMİNDE GEÇ Mİ KALINDI ACELE Mİ EDİLİYOR?. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 15 (58), 0-0. DOI: 10.17755/esosder.258830
MLA SEVİM, B , GÖRKEM, O . "GASTRONOMİ EĞİTİMİNDE GEÇ Mİ KALINDI ACELE Mİ EDİLİYOR?". Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi 15 (2016): 0-0 <http://dergipark.gov.tr/esosder/issue/24419/258830>
Chicago SEVİM, B , GÖRKEM, O . "GASTRONOMİ EĞİTİMİNDE GEÇ Mİ KALINDI ACELE Mİ EDİLİYOR?". Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi 15 (2016): 0-0
RIS TY - JOUR T1 - GASTRONOMİ EĞİTİMİNDE GEÇ Mİ KALINDI ACELE Mİ EDİLİYOR? AU - Burhan SEVİM , Onur GÖRKEM Y1 - 2016 PY - 2016 N1 - doi: 10.17755/esosder.258830 DO - 10.17755/esosder.258830 T2 - Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 0 EP - 0 VL - 15 IS - 58 SN - 1304-0278- M3 - doi: 10.17755/esosder.258830 UR - http://dx.doi.org/10.17755/esosder.258830 Y2 - 2017 ER -
EndNote %0 Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi GASTRONOMİ EĞİTİMİNDE GEÇ Mİ KALINDI ACELE Mİ EDİLİYOR? %A Burhan SEVİM , Onur GÖRKEM %T GASTRONOMİ EĞİTİMİNDE GEÇ Mİ KALINDI ACELE Mİ EDİLİYOR? %D 2016 %J Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi %P 1304-0278- %V 15 %N 58 %R doi: 10.17755/esosder.258830 %U 10.17755/esosder.258830