Yıl 2019, Cilt 8, Sayı 1, Sayfalar 6 - 11 2019-01-01

YOZGAT-KIRŞEHİR İLLERİNDE SU ÜRÜNLERİ PERAKENDE SATIŞ YERLERİNDE ÇALIŞAN KİŞİLERİN HİJYEN VE SANİTASYONA İLİŞKİN BİLGİ VE UYGULAMA DÜZEYİ

Serap Samsun [1] , Naciye Erdoğan Sağlam [2] , Hasan Demir [3]

11 33

Bu çalışmada Yozgat ve Kırşehir illerinde su ürünleri perakende satış yerlerindeki kişilerin hijyen konusundaki bilgilerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Çalışma süresince, % 35,29’u lise ve % 64,71’i ilkokul mezunu olmak üzere toplam 17 kişiye anket uygulanmıştır. Katılımcıların %94,12’si sağlık kontrolü yapılması gerektiğini belirtmiştir. Sağlık kontrolünden geçenlerin %52,94’ünün hem boğaz hem de dışkı kontrolünü yaptırdığı, %47,06’sının ise sadece boğaz kontrolünü yaptırdığı belirlenmiştir. Genel olarak çalışanların el, giysi ve saç bakımından görünümlerinin iyi olduğu gözlenmiştir.
su ürünleri
  • [1] Çetin SA, Şahin B. Gıda Güvenliğinde Risk Faktörleri ve Hijyenin Önemi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 2017; 5/Special issue 2: 310-321.
  • [2] Mol S. Gıda Güvenliği Yönünden Su Ürünleri Sektörünün Değerlendirilmesi. Gıda Dergisi 2014; S:32-37, Ağustos 2014.
  • [3] Erkmen O.Gıda Kaynaklı Tehlikeler ve Güvenli Gıda Üretimi. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi 2010; 53:220,-235.
  • [4] Troiler JA. Sanitation in Food Processing. Food Science and Technology Series, New York 1983; 79-110.
  • [5] Chesworth N. Food Hygiene Auditing. Blackie Academic&Professional 1997; S:53-69.
  • [6] Çakır F, Arık Çolakoğlu F, Berik N. Su Ürünleri İşleyen ve Satan Yerlerde Çalışanların Sanitasyon Konusunda Bilgi Düzeyleri. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi 2006; 23(1/3):377-381.
  • [7] Samsun S, Erdoğan Sağlam N, Sağlam C. Ordu-Giresun İlleri Su Ürünleri İşleme ve Satış Yerlerinde Çalışan Personelin Hijyen ve Sanitasyon Bilgisi. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi 2017; 7(1): 76-84.
  • {8] Atasever M. Besin İşyerlerinde: Hijyen, Besinlerin Hazırlanması ve Muhafazası. YYÜ Veteriner Fakültesi Dergisi 2000; 11(2):117-122.
Konular
Dergi Bölümü Makaleler
Yazarlar

Yazar: Serap Samsun

Yazar: Naciye Erdoğan Sağlam

Yazar: Hasan Demir

Bibtex @ { estubtdc525531, journal = {Eskişehir Teknik Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi - C Yaşam Bilimleri Ve Biyoteknoloji}, issn = {2667-4203}, address = {Eskişehir Teknik Üniversitesi}, year = {2019}, volume = {8}, pages = {6 - 11}, doi = {}, title = {YOZGAT-KIRŞEHİR İLLERİNDE SU ÜRÜNLERİ PERAKENDE SATIŞ YERLERİNDE ÇALIŞAN KİŞİLERİN HİJYEN VE SANİTASYONA İLİŞKİN BİLGİ VE UYGULAMA DÜZEYİ}, key = {cite}, author = {Samsun, Serap and Sağlam, Naciye Erdoğan and Demir, Hasan} }
APA Samsun, S , Sağlam, N , Demir, H . (2019). YOZGAT-KIRŞEHİR İLLERİNDE SU ÜRÜNLERİ PERAKENDE SATIŞ YERLERİNDE ÇALIŞAN KİŞİLERİN HİJYEN VE SANİTASYONA İLİŞKİN BİLGİ VE UYGULAMA DÜZEYİ. Eskişehir Teknik Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi - C Yaşam Bilimleri Ve Biyoteknoloji, 8 (1), 6-11. Retrieved from http://dergipark.gov.tr/estubtdc/issue/43264/525531
MLA Samsun, S , Sağlam, N , Demir, H . "YOZGAT-KIRŞEHİR İLLERİNDE SU ÜRÜNLERİ PERAKENDE SATIŞ YERLERİNDE ÇALIŞAN KİŞİLERİN HİJYEN VE SANİTASYONA İLİŞKİN BİLGİ VE UYGULAMA DÜZEYİ". Eskişehir Teknik Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi - C Yaşam Bilimleri Ve Biyoteknoloji 8 (2019): 6-11 <http://dergipark.gov.tr/estubtdc/issue/43264/525531>
Chicago Samsun, S , Sağlam, N , Demir, H . "YOZGAT-KIRŞEHİR İLLERİNDE SU ÜRÜNLERİ PERAKENDE SATIŞ YERLERİNDE ÇALIŞAN KİŞİLERİN HİJYEN VE SANİTASYONA İLİŞKİN BİLGİ VE UYGULAMA DÜZEYİ". Eskişehir Teknik Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi - C Yaşam Bilimleri Ve Biyoteknoloji 8 (2019): 6-11
RIS TY - JOUR T1 - YOZGAT-KIRŞEHİR İLLERİNDE SU ÜRÜNLERİ PERAKENDE SATIŞ YERLERİNDE ÇALIŞAN KİŞİLERİN HİJYEN VE SANİTASYONA İLİŞKİN BİLGİ VE UYGULAMA DÜZEYİ AU - Serap Samsun , Naciye Erdoğan Sağlam , Hasan Demir Y1 - 2019 PY - 2019 N1 - DO - T2 - Eskişehir Teknik Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi - C Yaşam Bilimleri Ve Biyoteknoloji JF - Journal JO - JOR SP - 6 EP - 11 VL - 8 IS - 1 SN - 2667-4203- M3 - UR - Y2 - 2019 ER -
EndNote %0 Eskişehir Teknik Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi - C Yaşam Bilimleri Ve Biyoteknoloji YOZGAT-KIRŞEHİR İLLERİNDE SU ÜRÜNLERİ PERAKENDE SATIŞ YERLERİNDE ÇALIŞAN KİŞİLERİN HİJYEN VE SANİTASYONA İLİŞKİN BİLGİ VE UYGULAMA DÜZEYİ %A Serap Samsun , Naciye Erdoğan Sağlam , Hasan Demir %T YOZGAT-KIRŞEHİR İLLERİNDE SU ÜRÜNLERİ PERAKENDE SATIŞ YERLERİNDE ÇALIŞAN KİŞİLERİN HİJYEN VE SANİTASYONA İLİŞKİN BİLGİ VE UYGULAMA DÜZEYİ %D 2019 %J Eskişehir Teknik Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi - C Yaşam Bilimleri Ve Biyoteknoloji %P 2667-4203- %V 8 %N 1 %R %U
ISNAD Samsun, Serap , Sağlam, Naciye Erdoğan , Demir, Hasan . "YOZGAT-KIRŞEHİR İLLERİNDE SU ÜRÜNLERİ PERAKENDE SATIŞ YERLERİNDE ÇALIŞAN KİŞİLERİN HİJYEN VE SANİTASYONA İLİŞKİN BİLGİ VE UYGULAMA DÜZEYİ". Eskişehir Teknik Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi - C Yaşam Bilimleri Ve Biyoteknoloji 8 / 1 (Ocak 2019): 6-11.