Yıl 2018, Cilt 43, Sayı 6, Sayfalar 896 - 905 2018-11-01

INACTIVATION OF LISTERIA MONOCYTOGENES ON THE SURFACE OF CULTIVATED MUSHROOM (AGARICUS BISPORUS) BY PULSED UV LIGHT
ATIMLI UV IŞIĞIN BEYAZ ŞAPKALI KÜLTÜR MANTARI (AGARICUS BISPORUS) YÜZEYİNDE LISTERIA MONOCYTOGENES’İN İNAKTİVASYONU ÜZERİNE ETKİLERİ

Gamze KOÇER [1] , Nene Meltem KEKLİK [2]

67 109

In this study, the sliced button mushrooms (Agaricus bisporus) which were inoculated with Listeria monocytogenes were exposed to pulsed UV (PUV) light at the energy dose ranging between 4.00-101.26 J/cm2, at different distances from the quartz window (5, 8, 13 cm) for different times (5, 15, 30, 45, 60 s). The highest and lowest inactivation values were determined as 1.96 log CFU/g (5 cm-60 s) and 0.48 log CFU/g (13 cm-5 s), respectively. As the treatment time and proximity to the quartz window increased the browning on the mushroom surface increased. Also, moisture content and water activity decreased. After the 5 cm-60 streatment a significant increase in antioxidant activity of the mushroom was obtained (P <0.05). This study demonstrated that PUV light is a potential technique for the elimination of L. monocytogenes on button mushrooms and may affect the nutritional value positive by increasing the antioxidant level of mushrooms.

Bu çalışmada, Listeria monocytogenes ile inoküle edilen beyaz şapkalı kültür mantarı (Agaricus bisporus) dilimleri, kuvars camdan farklı uzaklık (5, 8, 13 cm) ve sürelerde (5, 15, 30, 45, 60 s), 4.00-101.26 J/cm2 enerji dozu aralığında atımlı UV (PUV) ışığa maruz bırakılarak L. monocytogenes’in inaktivasyonu incelenmiştir. En yüksek ve en düşük mikrobiyal azalma sırasıyla 1.96 log KOB/g (5 cm-60 s) ve 0.48 log KOB/g (13 cm-5 s) olarak bulunmuştur. İşlem süresi ve kuvars cama olan yakınlık arttıkça mantar yüzeyinde esmerleşmenin arttığı, nem miktarı ve su aktivitesinin ise azaldığı gözlemlenmiştir. 5 cm-60 s işlem koşullarında mantarın antioksidan aktivitesinde belirgin bir artış sağlanmıştır (P <0.05). Sonuç olarak bu çalışma ile PUV ışığın kültür mantarı yüzeyinde L. monocytogenes için potansiyel bir dekontaminasyon yöntemi olduğu ve kültür mantarının antioksidan seviyesindeki artış ile besin değerini de olumlu yönde etkileyebileceği düşünülmektedir.

  • Reference1 Hilton, S.T., de Moraes, J.O., Moraru, C.I. (2017). Effect of sublethal temperatures on pulsed light inactivation of bacteria. Innov Food Sci Emerg Technol, 39, 49-54, doi: 10.1016/j.ifset.2016.11.002.
  • Reference2 Lu, Y., Zhang, J., Wang, X., Lin, Q., Liu, W., Xie, X., Wang, Z., Guan, W. (2016). Effects of UV-C irradiation on the physiological and antioxidant responses of button mushrooms (Agaricus bisporus) during storage. Inl J Food Sci Technol, 51(6), 1502-1508, doi: 10.1111/ijfs.13100.
  • Reference3 Gayan, E., Serrano, M.J., Pagan, R., Alvarez, I., Condoni S. (2015). Environmental and biological factors influencing the UV-C resistance of Listeria monocytogenes. Food Microbiol, 46, 246-253, doi: 10.1016/j.fm.2014.08.011.
Birincil Dil tr
Konular Fen
Yayımlanma Tarihi 2018
Dergi Bölümü Makaleler
Yazarlar

Yazar: Gamze KOÇER (Sorumlu Yazar)
Kurum: CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ, MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ, GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Ülke: Turkey


Yazar: Nene Meltem KEKLİK
Kurum: CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ, MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ, GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Ülke: Turkey


Bibtex @araştırma makalesi { gida421400, journal = {GIDA / THE JOURNAL OF FOOD}, issn = {1300-3070}, eissn = {1309-6273}, address = {Gıda Teknolojisi Derneği}, year = {2018}, volume = {43}, pages = {896 - 905}, doi = {10.15237/gida.GD18052}, title = {ATIMLI UV IŞIĞIN BEYAZ ŞAPKALI KÜLTÜR MANTARI (AGARICUS BISPORUS) YÜZEYİNDE LISTERIA MONOCYTOGENES’İN İNAKTİVASYONU ÜZERİNE ETKİLERİ}, key = {cite}, author = {KEKLİK, Nene Meltem and KOÇER, Gamze} }
APA KOÇER, G , KEKLİK, N . (2018). ATIMLI UV IŞIĞIN BEYAZ ŞAPKALI KÜLTÜR MANTARI (AGARICUS BISPORUS) YÜZEYİNDE LISTERIA MONOCYTOGENES’İN İNAKTİVASYONU ÜZERİNE ETKİLERİ. GIDA / THE JOURNAL OF FOOD, 43 (6), 896-905. DOI: 10.15237/gida.GD18052
MLA KOÇER, G , KEKLİK, N . "ATIMLI UV IŞIĞIN BEYAZ ŞAPKALI KÜLTÜR MANTARI (AGARICUS BISPORUS) YÜZEYİNDE LISTERIA MONOCYTOGENES’İN İNAKTİVASYONU ÜZERİNE ETKİLERİ". GIDA / THE JOURNAL OF FOOD 43 (2018): 896-905 <http://dergipark.gov.tr/gida/issue/39712/421400>
Chicago KOÇER, G , KEKLİK, N . "ATIMLI UV IŞIĞIN BEYAZ ŞAPKALI KÜLTÜR MANTARI (AGARICUS BISPORUS) YÜZEYİNDE LISTERIA MONOCYTOGENES’İN İNAKTİVASYONU ÜZERİNE ETKİLERİ". GIDA / THE JOURNAL OF FOOD 43 (2018): 896-905
RIS TY - JOUR T1 - ATIMLI UV IŞIĞIN BEYAZ ŞAPKALI KÜLTÜR MANTARI (AGARICUS BISPORUS) YÜZEYİNDE LISTERIA MONOCYTOGENES’İN İNAKTİVASYONU ÜZERİNE ETKİLERİ AU - Gamze KOÇER , Nene Meltem KEKLİK Y1 - 2018 PY - 2018 N1 - doi: 10.15237/gida.GD18052 DO - 10.15237/gida.GD18052 T2 - GIDA / THE JOURNAL OF FOOD JF - Journal JO - JOR SP - 896 EP - 905 VL - 43 IS - 6 SN - 1300-3070-1309-6273 M3 - doi: 10.15237/gida.GD18052 UR - http://dx.doi.org/10.15237/gida.GD18052 Y2 - 2018 ER -
EndNote %0 GIDA / THE JOURNAL OF FOOD ATIMLI UV IŞIĞIN BEYAZ ŞAPKALI KÜLTÜR MANTARI (AGARICUS BISPORUS) YÜZEYİNDE LISTERIA MONOCYTOGENES’İN İNAKTİVASYONU ÜZERİNE ETKİLERİ %A Gamze KOÇER , Nene Meltem KEKLİK %T ATIMLI UV IŞIĞIN BEYAZ ŞAPKALI KÜLTÜR MANTARI (AGARICUS BISPORUS) YÜZEYİNDE LISTERIA MONOCYTOGENES’İN İNAKTİVASYONU ÜZERİNE ETKİLERİ %D 2018 %J GIDA / THE JOURNAL OF FOOD %P 1300-3070-1309-6273 %V 43 %N 6 %R doi: 10.15237/gida.GD18052 %U 10.15237/gida.GD18052
ISNAD KOÇER, Gamze , KEKLİK, Nene Meltem . "ATIMLI UV IŞIĞIN BEYAZ ŞAPKALI KÜLTÜR MANTARI (AGARICUS BISPORUS) YÜZEYİNDE LISTERIA MONOCYTOGENES’İN İNAKTİVASYONU ÜZERİNE ETKİLERİ". GIDA / THE JOURNAL OF FOOD 43 / 6 (Kasım 2018): 896-905. http://dx.doi.org/10.15237/gida.GD18052