Yıl 2018, Cilt 3, Sayı 3, Sayfalar 101 - 106 2018-12-18

Kestane Tohumundan (Castanea sativa) Lipaz Enziminin Saflaştırılması ve Kinetik Özelliklerinin İncelenmesi

Bahar BİLGİN SÖKMEN [1] , Rıdvan İLGÜN [2]

20 68

Bu çalışmada, ülkemizde Giresun İli ve çevresinde bol miktarda yetişen kestane (Castanea Sativa) tohumlarından lipaz enzimi ilk defa saflaştırıldı ve kinetik özellikleri incelendi. Petrol eteri ile yağı uzaklaştırılmış kestane tohumları 0,06 M sodyum fosfat tamponu (pH=7,0) ile homojenize edildi. Lipaz esteraz aktivitesi gösteren homojenizatın % 90’lık (NH4)2SO4 kesiti elde edildi. Dializden sonra bu kesit sırasıyla hidroksilapatit ve DEAE-selüloz kolonlara uygulanarak lipaz enzimi 186,87 kez saflaştırıldı. SDS-PAGE elektroforezi sonucunda saflaştırılan enzimin molekül ağırlığının 30 kDa olduğu bulundu. Kestane tohumlarından saflaştırılan lipazın optimum pH’sının 9,0; optimum sıcaklığının 30 °C olduğu bulundu. Enzimin çeşitli substratlara karşı ilgisi incelendiğinde, lipazın ilgisinin en çok p-NFM’a olduğu ve Km ve Vmax değerlerinin sırasıyla 1,017 mM ve 163,874 U olduğu saptandı.


Lipaz, Karakterizasyon, Kestane (Castanea Sativa) Tohumu
  • Abdou, M. A. 2003. Purification and partial characterization of psychrotrophiz Serratia marcescens lipase. Journal of Dairy Science, 86, 127-132.
  • Beisson, F., Gardies, A. M., Teissere, M., Ferte, N., Noat, G. 1997. An esterase neo synthesized in post-germinated sunflower seeds is related to a new family of lipolytic enzymes. Plant Physiology and Biochemistry, 35, 761-765.
  • Bhardwaj, K., Raju, A., Rajasekharan, R. 2001. Identification, purification, and characterization of a thermally stable lipase from rice bran. a new member of the (phospho) lipase family. Plant Physiology, 127, 1728-1738.
  • Bilgin Sökmen, B. 2005. Kayısı (Armeniaca vulgaris Lam.) tohumlarından lipazın saflaştırılması ve çeşitli taşıyıcılara immobilize edilmesi. Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, Türkiye, 137s,
  • Dharmsthiti, S., Ammaranond, P. 1997. Purification and characterization of lipase from a raw-milkyeast (Trichosporon asteroides). Applied Biochemistry and Biotechnology, 26, 111-116.
  • Erlanson, C. 1970. p-Nitrophenylacetate as a substratefor a carboxyl-ester hydrolase in pancreatic juice and ıntestinal content. Scandinavian Journal of Gastroenterology, 5, 333-336.
  • Gupta, R., Gupta, N., Rathi, P. 2004. Bacterial lipases: An overview of production, purification and biochemical properties. Applied Microbial Biotechnology, 64, 763-781.
  • Haas, M. J., Cichowicz, D. J., Dierov, J. K. 2001. lipolytic activity of californica-laurel (Umbellularia californica) seeds. Journal of American Oil Chemist’s, 78, 1067-1071.
  • Hasan, F., Aamer, A. S., Hameed, A. 2006. Industrial applications of microbial lipases. Enzyme and Microbial Technology, 39, 235-251.
  • Laemmli, U. K. 1970. Cleavage of structural proteins during the. aassembly of the head of bacteriofage T4. Nature, 227, 680-685.
  • Lowry, O. H., Rosebrough, N. J., Farr, A. L., Randall, R. J. 1951. Protein measurement with folin phenol reagent. Journal of Biological Chemistry, 193, 265-275.
  • Namboodiri, V. M. H., Chattopadhyay, A. 2000. Purification and biochemical characterization of a novel thermostable lipase from Aspergillus niger. Lipids, 35, 495-502.
  • Paiva, A. L., Balcao, V. M., Malcata F. X. 2000. Kinetics and mechanisms of reactions catalyzed by immobilized lipases. Enzyme and Microbial Technology, 27, 187-204.
  • Prabhu, V. A.,Tambe, S. P., Gandhi, N. N., Sawant, S. B., Joshi, J. B. 1999. Rice bran lipase: extraction, activity and stability. Biotechnology Progress, 15, 1083-1089.
  • Sanz, L. C., Olais, J. M. 1990. Characterization of lupin seed lipase. Food Chemistry, 37, 221-228.
  • Sharma, R., Chisti, Y., Banerjee, U. C. (2001). Research Review Paper: Production, purification, characterization, and applications of lipases. Biotechnology Advances, 19, 627-662.
  • Staubmann, R., Ncube, I., Gubitz, G. M, Steiner, W., Read, J. S. 1999. Esterase and lipase activity in Jatrophacurcas L. seeds. Journal of Biotechnology, 75, 117-126.
  • Subaşı, B. 2004. Kestane Sektör Profili, İstanbul Ticaret Odası Etüt ve Araştırma Şubesi, İstanbul.
  • Şengel, B. 2007. Deterjan katki maddesi olarak mikrobiyal kaynakli lipaz üretim koşullari. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, Türkiye, 174s.
  • Ünlü, A. E. 2004. Candida Rugosa Lipazının özellikleri ve enantiyo seçimliliğinin arttırılması. Seminer. Ankara Üniversitesi, Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı, Ankara. Türkiye.
  • Vorderwulbwcke, T., Kieslich, K., Erdmann, H., 1992. Comparison of lipases by different assays. Enzyme and Microbial Technology, 14, 631-639.
  • Yeşiloğlu, Y., Başkurt, L. 2008. Partial purifacation and characterization of almond seed lipase. Preparative Biochemistry Biotechnology, 38, 397-410.
  • Warburg, O., Christian, W. 1941. Isolierungund kristallinsation des garungsferments enolase. Biochemische Zeitschrift, 310, 384-421.
  • Winkler, U. K., Stuckmann, M., 1979. Glycogen, hyaluronate, and some other polysaccaharides greatly enhance the formation of exolipase by Serratia marcescens. Journal of Bacteriology, 138, 663-670.
Birincil Dil tr
Konular
Dergi Bölümü Makaleler
Yazarlar

Orcid: 0000-0003-3904-8178
Yazar: Bahar BİLGİN SÖKMEN (Sorumlu Yazar)
Kurum: Giresun University, Faculty of Sciences, Giresun, Turkey
Ülke: Turkey


Orcid: 0000-0002-8613-0353
Yazar: Rıdvan İLGÜN
Kurum: Giresun University, Turkey
Ülke: Turkey


Bibtex @araştırma makalesi { jaes416800, journal = {Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences}, issn = {}, eissn = {2548-0006}, address = {Anatolian Academic Sciences}, year = {2018}, volume = {3}, pages = {101 - 106}, doi = {}, title = {Kestane Tohumundan (Castanea sativa) Lipaz Enziminin Saflaştırılması ve Kinetik Özelliklerinin İncelenmesi}, key = {cite}, author = {İLGÜN, Rıdvan and BİLGİN SÖKMEN, Bahar} }
APA BİLGİN SÖKMEN, B , İLGÜN, R . (2018). Kestane Tohumundan (Castanea sativa) Lipaz Enziminin Saflaştırılması ve Kinetik Özelliklerinin İncelenmesi. Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences, 3 (3), 101-106. Retrieved from http://dergipark.gov.tr/jaes/issue/40446/416800
MLA BİLGİN SÖKMEN, B , İLGÜN, R . "Kestane Tohumundan (Castanea sativa) Lipaz Enziminin Saflaştırılması ve Kinetik Özelliklerinin İncelenmesi". Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences 3 (2018): 101-106 <http://dergipark.gov.tr/jaes/issue/40446/416800>
Chicago BİLGİN SÖKMEN, B , İLGÜN, R . "Kestane Tohumundan (Castanea sativa) Lipaz Enziminin Saflaştırılması ve Kinetik Özelliklerinin İncelenmesi". Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences 3 (2018): 101-106
RIS TY - JOUR T1 - Kestane Tohumundan (Castanea sativa) Lipaz Enziminin Saflaştırılması ve Kinetik Özelliklerinin İncelenmesi AU - Bahar BİLGİN SÖKMEN , Rıdvan İLGÜN Y1 - 2018 PY - 2018 N1 - DO - T2 - Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences JF - Journal JO - JOR SP - 101 EP - 106 VL - 3 IS - 3 SN - -2548-0006 M3 - UR - Y2 - 2018 ER -
EndNote %0 Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences Kestane Tohumundan (Castanea sativa) Lipaz Enziminin Saflaştırılması ve Kinetik Özelliklerinin İncelenmesi %A Bahar BİLGİN SÖKMEN , Rıdvan İLGÜN %T Kestane Tohumundan (Castanea sativa) Lipaz Enziminin Saflaştırılması ve Kinetik Özelliklerinin İncelenmesi %D 2018 %J Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences %P -2548-0006 %V 3 %N 3 %R %U
ISNAD BİLGİN SÖKMEN, Bahar , İLGÜN, Rıdvan . "Kestane Tohumundan (Castanea sativa) Lipaz Enziminin Saflaştırılması ve Kinetik Özelliklerinin İncelenmesi". Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences 3 / 3 (Aralık 2018): 101-106.