Year 2018, Volume 4, Issue 2, Pages 195 - 204 2018-12-31

Importance of Organic Wheat Farmin
Organik Buğday Tarımının Önemi

Arzu MUTLU [1]

25 52

Wheat is the most important grain in the world, which is one of the main sources of carbohydrate, containing significant amounts of protein, minerals and vitamins (Walton, 1969). World population is increasing rapidly. When the year 2050 is reached, the world population is expected to reach 9.5 billion. When these values are taken into consideration, it is understood how important the production of vegetable and animal food and aquaculture products are. Even today, there is a significant food gap (Er, 2009). In order to meet the needs arising from the rapid development of the world population, there is a need to increase the wheat yield per unit in the world. Suitable wheat varieties and fertilization can help increase wheat production, but the yield depends on the amount of nutrients and organic matter in the soil. In order to meet the needs arising from the rapid development of the world population, there is a need to increase the wheat yield per unit in the world. Suitable wheat varieties and fertilization can help increase wheat production, but the yield depends on the amount of nutrients and organic matter in the soil. Turkey's territory, except for restricted areas are generally poor in organic matter (Dinç et al., 2001). We should prefer organic agriculture which protects the balance in nature, provides balance in soil fertility, helps to take control of diseases and pests, provides quality products by leaving organic matter in the soil and enriches our soil in terms of organic matter.

Buğday, önemli miktarda protein, mineral ve vitamin içeren, karbonhidratın temel kaynaklarından biri olan dünyadaki en önemli tahıldır (Walton, 1969). Dünya nüfusu hızla artmaktadır. 2050 yılına varıldığında, dünya nüfusunun 9.5 milyara ulaşacağı ön görülmektedir. Bu değerler dikkate alındığında bitkisel ve hayvansal gıda maddeleri ile su ürünleri üretiminin ne kadar önemli olduğu anlaşılmaktadır. Bugün şu ortamda bile önemli ölçüde gıda açığı vardır (Er, 2009). Dünya nüfusunun hızlı gelişiminden doğan ihtiyaçları karşılamak için dünyada birim başına buğday verimini artırmaya ihtiyaç vardır. Uygun buğday çeşidi ve gübreleme, buğday üretimini artırmaya yardım edebilir ancak verim topraktaki yeterli besin ve organik madde miktarına bağlıdır. Türkiye toprakları organik madde bakımından sınırlı alanlar hariç genellikle fakirdir (Dinç ve ark. 2001). Doğadaki dengeyi koruyan, toprak verimliliğinde dengeyi sağlayan, hastalık ve zararlıları kontrol altına almada yardımcı olan, hem toprağa organik madde bırakarak  kaliteli ürün almayı sağlayan hem de toprağımızı organik madde yönünden zenginleştiren organik tarımı tercih etmeliyiz.

  • Aksoy, Uygun ve Altındişli, Ahmet (1996), Ekolojik (Organik, Biyolojik) Tarım (ed), Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO). Bornova.
  • Acea, Maria J. and Carballas, Tarsy (1996), Microbial Response To Organic Amendments İn A Forest Soil. Bioresource Technol. Vol.57, No 2, August, pp. 193-199.
  • Anaç, Dilek ve B Okur (1998), Toprak Verimliliğinin Doğal Yollarla Arttırılması. Ekolojik Tarım, Ekolojik Tarım Organizasyon Derneği. Sayfa:37-74.
  • Aydın, Metin.-Yılmaz, Mehmet.-Kara, Çağrı.-Soylu, Süleyman (2010), Ekmeklik Buğdayda Organik Ve Konvansiyonel Yetiştiriciliğin Karşılaştırması Üzerine Bir Araştırma. Türkiye IV. Organik Tarım Sempozyumu, 28 Haziran - 1 Temmuz 2010, Erzurum, (Sunulu Bildiri)”
  • Bender, David.-Erdal, İbrahim.-Dengiz, Orhan.-Gürbüz, Mehmet.-Tarakçıoğlu, Ceyhan (1998), Farklı Organik Materyallerin Killi Bir Toprağın Bazı Fiziksel Özellikleri Üzerine Etkisi. Kurak Topraklar Üzerine Uluslararası M. Şefik Yeşilsoy Simpozyumu, , 21- 24 Eylül sayfa 506-511.
  • Bulut, Sancar.-Öztürk, Ali.-Karaoğlu, Mehmet Murat.-Yıldız, Nesrin (2012), Effects Of Organic Manures And Non-Chemical Weed Control On Wheat. I -Plant Growth And Grain Yield, Tarım Bilimleri Dergisi-Journal of Agricultural Sciens, Vol.18, No. April, sayfa 9-20.
  • Camara, Kelli.-Marie, Payne.-William A.-Rasmussen, Reinhold A (2003). Long Term Effect of Tillage, Nitrogen and Rainfall on Winter Wheat Yield in the Pacific Northwest. Agronomy Journal, , Vol.95, No.4. October, pp: 828-835.
  • Carcea, Marina.-Bruschi, L,. Salvatorelli, Simona., Schiavoni, E., Perenzin, Maurizio. ve Vaccino, Patrizia. (2002), Impact of Organic and Conventional Agriculture on the Technological and Nutritional Qualities of Soft and Durum Wheat Grains. Tecnica Molitoria, Vol.53 No.10 pp:1002-1012.
  • Ergene, Abdüsselam. 1987. Toprak Biliminin Esasları, Atatürk Üniversitesi Yayınları No:635.
  • Dinç, Ural.-Şenol, Suat.-Kapur, Selim.-Cangir, Cemil.-Atalay, İbrahim (2001), Türkiye Toprakları Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Genel Yayın, No. 51, Adana,
  • Dinesh, Raghavan.-Shome, Bibek R.-Shome, Rahul.-Bandyopadhyay, Amit Kumar (1998), Soil Enzymes İn The Mangroves: Activities And Their Relation To Relevant Soil Properties. Current Science Vol.75, No 5, September, pp. 510–512.
  • Ege, Hatice.-Bürün, Betül.-Tuna, Leveent (2004), Besin Elementi Kaynağı Olarak Kireçle Stabilize Edilmiş Atık Su Uygulamasının Arpada Bazı Morfolojik ve Anatomik Özelliklere Etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, Cilt 41 No. 2 sayfa 89-99.
  • Er, Celal (2009), Organik Tarım Bakımından Türkiye’nin Potansiyeli, Bugünkü Durumu ve Geleceği. İTO Yayınları, Yayın No.3, İstanbul. Hadas, Aviva.-Kautsky, Larissa L.-Goek, Mustafa.-Kara, Emine Erman (2004), Rates Of Decomposition Of Plant Residues And Available Nitrogen İn Soil, Related To Residue Composition Through Simulation Of Carbon And Nitrogen Turnover, Soil Biology and Biochemistry Vol.36, No 2, February, pp. 255-266.
  • Herencia, Juan.-Francisko,Garcia.-Galavis, Pedro A.-Dorado, Jose.-Antonio, Ruiz.-Maqueda, Celia (2011), Comparison Of Nutritional Quality Of The Crops Grown İn An Organic And Conventional Fertilized Soil. ScientiaHorticulturae, Vol.129, No 4, July, pp. 882-888.
  • Hiltbrunner, Jurg.-Liedgens, Markus.-Stamp, Peter.-Streit, Bemhard (2005). Effects of Row Spacing and Liquid Manure on Directly Drilled Winter Wheat in Organic Farming. Eurepean Journal of Agronomy, Vol.22, No.4, Mayıs, pp.441-447.
  • Hole, David G.-Perkins, Allan J.-Wilson, Jeremy D.-Alexander, IH.-Grice, Philip.-Evans, Andy David (2005). Does organic farming benefit biodiversity? Biological Conservation, Vol.122, No 1, March, pp.113-130.
  • Ibrahim, Muhammad.Hassan.-Ul, Anwar.-Iqbalı, Muhammad.-Valeem, Ehsan Elahı. (2008), Response of wheat Growth and Yıeld to Varıous Levels of Compost and Organıc Manure. Pak. J. Bot, Vol. 40, No 5, pp. 2135-2141.
  • Koutrobuas, Spyridon.-Antoniadis, Vasileious.-Damalas, Christos.- Fotiadis, Sideris (2016), Effect Of Organic Manure On Wheat Grain Yield, Nutrient Accumulation, And Translocation, Crop Ecology & Physiology. Vol. 108, No 2, pp. 615-625.
  • Mader, Paul.-Fliessbach, Andreas.-Dubois, David.-Gunst, Lucie.-Fried, Padroud.-Niggli, Urs (2002), Soil Fertility And Biodiversity İn Organic Farming. Science, Vol. 296 No 5573, May, pp.1694-1697.
  • Marriott, Emily E.-Wander, Michelle (2006). Qualitative And Quantitative Differences İn Particulate Organic Matter Fractions İn Organic And Conventional Farming Systems. Soil Biology & Biochemistry, Vol.38, No 7, july, pp.1527-1536.
  • Meisterling, Kyle.-Samaras, Constantin.-Schweizer, Vanessa (2009), Decisions To Reduce Greenhouse Gases From Agriculture And Product Transport: LCA Case Study Of Organic And Conventional Wheat. Journal of Cleaner Production, Vol.17 No 2 January, pp. 222-230.
  • Olesen, Jergen E.-Askegaard, Margrethe.-Rasmussen, Iısea A (2009), Winter Cereal Yields as Affected by Animal Manure and Green Manure in Organic Arable Farming. European Journal of Agronomy Vol.30,No 2, February, pp.119-128.
  • Olsen, Randall J.-Hensler, Roy.-F.-Attoe, Osborne J (1970), Effect of Manure Application, Aeration, And Soil Ph on Soil Nitrogen Transformations and on Certain Soil Test Values. Soil Science Society of America Proceedings, Vol. 34, No 2, March, pp. 222-225.
  • Öztürk, Ali., Bulut, Sancar., Yıldız, Nesrin. ve Karaoğlu, Mehmet Murat 2011. Effects of Organic Manures and Non-Chemical Weed Control on Wheat: I-Plant Growth and Grain Yield. Tarım Bilimleri Dergisi, 18: 9‐20.
  • Santos, Valdinar B.-Ademir, SF.-Araujo, Leite.-Luiz, FC.-Nunes, Luis APL.-Melo Wanderley J (2012), Soil Microbial Biomass And Organic Matter Fractions During Transition From Conventional To Organic Farming Systems. Geoderma, Vol.170, January, pp.227-231. Shirani, Hossein.-Hajabbasi, Mohammad Ali.-Afyuni, Majid.-Hemmat, Abbas (2002), Effects of Farmyard Manure and Tillage Systems on Soil Physical Properties and Corn Yield in Central Iran. Soil and Tillage Research, Vol. 68, No 2, December, pp.101-108.
  • Sommerfieldt, Theron G and Chang, Chi (1985), Changes in Soil Properties Under Annual Applications of Feedlot Manure and Different Tillage Practices. Soil Science Society of America Journal, Vol. 1985,No 49, July, pp. 983-987.
  • Sushila, Rathee and Gajendra, Gri (2000), Influence of Farmyard Manure, Nitrogen and Biofertilizers on Growth Yield Attributes and Yields of Wheat under Limited Water Supply. Indian Journal of Agronomy, Vol.45, No 3, pp.590-595.
  • Şahin, Esin.-Karagöz, Kenan.-Çakmakçı, Ramazan.- Tosun, Metin (2010), ‘’Azot Fiksasyonu ve Fosfat Çözücü Bitki Gelişimini Teşvik Edici Bakteri Aşılamalarının Arpa Gelişimine Etkisi’’. Türkiye IV. Organik Tarım Sempozyumu. 28 Haziran - 1 Temmuz, Erzurum. Tarımtürk (2016), http://www.researchgate.net/../301354363 tarımtürk.com.tr (18.04.2016).
  • Toprak Mahsülleri Ofisi (2017) http://www.gtb.org.tr/dosya/pdf/hububat-raporu-2017.pdf (2.5.2017).
  • Tuomisto, Hanna L.-Hodge, Lon D.-Riordan, Philip.-Macdonald, David W (2012), Does organic farming reduce environmental impacts?-A meta-analysis of European research. Journal of Environmental Management, Vol.112, December, pp. 309-320.
  • Velimirov, Alberta.-Lueck, Lorna.-Shiel, Robert S.-Plöger, Angelika.-Leifert, Carlo (2011), Preference Of Laboratory Rats For Food Based On Wheat Grown Under Organic Versus Conventional Production Conditions. NJAS - Wageningen Journal of Life Sci., Vol.58, No (3-4), December, pp.85.88.
  • Yücel, Umut.- Ahmet, Altındişli (1999), Sultani Çekirdeksiz Üzüm Çeşidinde Elde Edilen Ekolojik ve Konvansiyonel Şarapların Karşılaştırılması Üzerine Bir Araştırma. Türkiye1.Ekolojik Tarım Sempozyumu, Sayfa:61-71.
  • Tarımtürk (2016), http://www.researchgate.net/../301354363 tarımtürk.com.tr (18.04.2016).
  • Walton, Philip D., 1969. World Crops. J. Inter. Agric.,21: 188-190.
Primary Language tr
Subjects
Journal Section Articles
Authors

Author: Arzu MUTLU (Primary Author)

Bibtex @research article { jocrest510052, journal = {Journal of Current Researches on Engineering, Science and Technology}, issn = {}, eissn = {2651-2521}, address = {Huriye UÇAR}, year = {2018}, volume = {4}, pages = {195 - 204}, doi = {}, title = {Organik Buğday Tarımının Önemi}, key = {cite}, author = {MUTLU, Arzu} }
APA MUTLU, A . (2018). Organik Buğday Tarımının Önemi. Journal of Current Researches on Engineering, Science and Technology, 4 (2), 195-204. Retrieved from http://dergipark.gov.tr/jocrest/issue/40461/510052
MLA MUTLU, A . "Organik Buğday Tarımının Önemi". Journal of Current Researches on Engineering, Science and Technology 4 (2018): 195-204 <http://dergipark.gov.tr/jocrest/issue/40461/510052>
Chicago MUTLU, A . "Organik Buğday Tarımının Önemi". Journal of Current Researches on Engineering, Science and Technology 4 (2018): 195-204
RIS TY - JOUR T1 - Organik Buğday Tarımının Önemi AU - Arzu MUTLU Y1 - 2018 PY - 2018 N1 - DO - T2 - Journal of Current Researches on Engineering, Science and Technology JF - Journal JO - JOR SP - 195 EP - 204 VL - 4 IS - 2 SN - -2651-2521 M3 - UR - Y2 - 2019 ER -
EndNote %0 Journal of Current Researches on Engineering, Science and Technology Organik Buğday Tarımının Önemi %A Arzu MUTLU %T Organik Buğday Tarımının Önemi %D 2018 %J Journal of Current Researches on Engineering, Science and Technology %P -2651-2521 %V 4 %N 2 %R %U
ISNAD MUTLU, Arzu . "Organik Buğday Tarımının Önemi". Journal of Current Researches on Engineering, Science and Technology 4 / 2 (December 2019): 195-204.