Year 2016, Volume 13, Issue 1, Pages 44 - 51 2016-01-14

Buğdayda Yaprak Analiziyle Eksikliği Belirlenen Elementlerin Yapraktan Gübrelemeyle Verim Ve Kalite Üzerine Etkileri

Nureddin Öner [1] , İ. Başer [2] , F. Öner [3] , Ö. Sarıbaş [4]

190 172

Deneme Tekirdağ koşullarında üretimi yapılanan Gelibolu, Enola, ZA-75, Krasunya ve Nina buğday çeşitlerinde kurulmuştur. Üreticimizin toprağa uyguladığı klasik taban ve üst gübresi uygulamasına ilave olarak farklı fenolojik dönemlerde alınan yaprak örneklerinde eksik olan elementlerin iki farklı dönem ve iki farklı dozda yaprak gübresi olarak uygulanmıştır. Yapılan uygulamanın buğday verimi ile birlikte unun kalite özelliklerini belirleyen protein miktarı, gluten oranı, gluten indeksi, normal sedim ve beklemeli sedim özellikleri üzerine etkisi araştırılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre, en yüksek verim Nina çeşidinde, protein, gluten, normal ve beklemeli sedimantasyon değerleri Krasunia Odes'ka çeşidinde, gluten indeksinde ise Za-75 çeşidinde en yüksek değer bulunmuştur.İki farklı dozda yapılan yaprak gübresi uygulamasında II. doz uygulaması verimde, I doz uygulaması ise protein, gluten, gluten indeksi, normal ve beklemeli sedimantasyon değerlerinde kontrole göre daha yüksek ve istatistiki olarak önemli düzeyde farklı bulunmuştur.Anahtar Kelimeler: gluten, gluten indeksi, kalite, protein, sedimantasyon, yaprak gübresi, verim
Gluten, gluten indeksi, kalite, protein, sedimantasyon, yaprak gübresi, verim
  • AACC, 2000. Method 38-10, Method 38-12, Method 56- 81B. Third Edition. American Association of Cereal Chemists, ine, St. Paul, Minnesota, USA .
  • Anonim-a, 2012. http://www.ttae.gov.tr/yenittae/index.php/ur un-cesitleri/bugday/gelibolu.
  • Anonim-b, 2012. Marmara Tohum Geliştirme A. Ş. Broşürü.
  • Başer, İ., 2010. Buğdayda Kalite ve Kaliteyi Etkileyen Faktörler. Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, Tekirdağ.
  • Boyacıoğlu, H., 1994. Ekmeklik ve Makarnalık Buğday Kalitesi, Un ve Buğday Kalite Kontrol Cihazları, Un Katkı Maddeleri Değirmencilik Eğitim Seminer Notları, İ.T.Ü. Kimya-Metalurji Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü.
  • Elgün, A., F. Ertugay, Z., M. Certel, ve H.G. Kotancılar, 2002. Tahıl ve Ürünlerinde Analitik Kalite Kontrolü ve Laboratuvar Uygulama Kılavuzu (Düzeltilmiş 3. Baskı). Atatürk Üniversitesi Yayın No: 867, Ziraat Fakültesi Yayın No: 335, Ders Kitapları Serisi No: 82, Erzurum, 245s.
  • Erekul, O., F. Oncan, A. Erekul, İ. Yava, B. Engün ve Y.O. Koca, 2005. İleri Ekmeklik Buğday Hatlarında Verim Ve Bazı Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Türkiye VI. Tarla Bitkileri Kongresi, 5-9 Eylül 2005, Antalya Cilt 1, Sayfa 111-116.
  • Greenaway, W., M.H. Neustadt and L. Zeleny, 1965. Communication to the Editör: A Test for Stink Bug Damage in Wheat. Cereal Chemistry, 42:577- 579.
  • İbrikçi, H, K. Y., Gülüt ve N. Güzel, 1994. Gübrelemede Bitki Analiz Teknikleri, Ç.Ü. Ziraat Fak. Genel Yayın No: 95, Ders Kitapları Yayın No: 8, Adana.
  • İbrikçi, H, K. Y., Gülüt, N. Güzel ve G. Büyük, 2004. Türkiye 3. Ulusal Gübre Konya Tarım- Sanayi – Çevre Sempozyumu,11-13 Ekim 2004 Tokat. S; 1187-1189.
  • Kacar, B., 1972. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri II. Bitki Analizleri. A.Ü.Z.F.Yayın No:453. Ankara.
  • Peterson, C. J., R.A. Graybosch, P.S. Boenziger and A. W. Grambacher, 1992. Genotype and Environment Efîects on Quality Characteristics of Hard Red Winter Wheal. Crop Science, 32,98-103.
  • Schofield, J.D., 1994. Wheat proteins: structure and fiınctionality in milling and breadmaking. In Wheat production, properties and quality (ed. W. Bushuk & V. F. Rasper). pp. 72-106. London: Chapman & Hail.
  • Simonne. A.H., E.H. Simonne, R. R. Eitenmiller, H.A. Mills and C. P. Cresman, 1996. Could the Duınas Method Replace the Kjeldahl Digestion for Nitrogen and Crude Protein Determinations in Foods Journal of the Science of Food and Agriculture, 73 (1), 39-45.
  • Uluöz, M., 1965. Buğday, Un ve Ekmek Analiz Metotları. E. Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları No. 29, İzmir, 91 s.
Primary Language tr
Subjects
Journal Section Articles
Authors

Author: Nureddin Öner

Author: İ. Başer

Author: F. Öner

Author: Ö. Sarıbaş

Bibtex @ { jotaf201632, journal = {Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi}, issn = {1302-7050}, eissn = {2146-5894}, address = {Namik Kemal University}, year = {2016}, volume = {13}, pages = {44 - 51}, doi = {}, title = {Buğdayda Yaprak Analiziyle Eksikliği Belirlenen Elementlerin Yapraktan Gübrelemeyle Verim Ve Kalite Üzerine Etkileri}, key = {cite}, author = {Öner, Nureddin and Başer, İ. and Öner, F. and Sarıbaş, Ö.} }
APA Öner, N , Başer, İ , Öner, F , Sarıbaş, Ö . (2016). Buğdayda Yaprak Analiziyle Eksikliği Belirlenen Elementlerin Yapraktan Gübrelemeyle Verim Ve Kalite Üzerine Etkileri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 13 (1), 44-51. Retrieved from http://dergipark.gov.tr/jotaf/issue/19062/201632
MLA Öner, N , Başer, İ , Öner, F , Sarıbaş, Ö . "Buğdayda Yaprak Analiziyle Eksikliği Belirlenen Elementlerin Yapraktan Gübrelemeyle Verim Ve Kalite Üzerine Etkileri". Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 13 (2016): 44-51 <http://dergipark.gov.tr/jotaf/issue/19062/201632>
Chicago Öner, N , Başer, İ , Öner, F , Sarıbaş, Ö . "Buğdayda Yaprak Analiziyle Eksikliği Belirlenen Elementlerin Yapraktan Gübrelemeyle Verim Ve Kalite Üzerine Etkileri". Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 13 (2016): 44-51
RIS TY - JOUR T1 - Buğdayda Yaprak Analiziyle Eksikliği Belirlenen Elementlerin Yapraktan Gübrelemeyle Verim Ve Kalite Üzerine Etkileri AU - Nureddin Öner , İ. Başer , F. Öner , Ö. Sarıbaş Y1 - 2016 PY - 2016 N1 - DO - T2 - Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 44 EP - 51 VL - 13 IS - 1 SN - 1302-7050-2146-5894 M3 - UR - Y2 - 2019 ER -
EndNote %0 Journal of Tekirdag Agricultural Faculty Buğdayda Yaprak Analiziyle Eksikliği Belirlenen Elementlerin Yapraktan Gübrelemeyle Verim Ve Kalite Üzerine Etkileri %A Nureddin Öner , İ. Başer , F. Öner , Ö. Sarıbaş %T Buğdayda Yaprak Analiziyle Eksikliği Belirlenen Elementlerin Yapraktan Gübrelemeyle Verim Ve Kalite Üzerine Etkileri %D 2016 %J Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi %P 1302-7050-2146-5894 %V 13 %N 1 %R %U
ISNAD Öner, Nureddin , Başer, İ. , Öner, F. , Sarıbaş, Ö. . "Buğdayda Yaprak Analiziyle Eksikliği Belirlenen Elementlerin Yapraktan Gübrelemeyle Verim Ve Kalite Üzerine Etkileri". Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 13 / 1 (January 2016): 44-51.