Cilt 14, Sayı 2, Sayfalar 0 - 0 2017-05-16

Portakal Posasından Elde Edilen Pektinin Modifiye Edilerek Karakterize Edilmesi ve Reolojik Özelliklerinin Belirlenmesi

Mustafa Tahsin Yılmaz [1] , Enes Dertli [2] , Aslı Muslu [3]

122 177

Meyve suyu sanayisinin önemli artıklarından olan portakal posasından optimum şartlarda (pH, süre ve sıcaklık) pektin elde edilip pektinaz enzimi ile modifiye edilmiştir. Fourier dönüşümlü kızılötesi spektroskopisi (FT-IR) ve yüksek performanslı sıvı kromotografisi (HPLC) kullanılarak yapılan analizlerde, modifikasyonun pektinin yapısal özelliklerine etkisi gözlemlenmiştir. Pektinin spesifik bölgesi olan ve kalitesini belirleyen 1600-1800 cm-1 bantlarına FT-IR ile, galaktronik asit içeriğine de HPLC ile bakılmıştır. Sonuçlar incelendiğinde portakal posası pektininin (PPP)  galakturonik asit içeriği 406,44 mg/g toz pektin, portakal posası modifiye pektininin (PPMP) ise 465,34 mg/g toz pektin şeklinde bulunmuştur. Belirtilen bu analizlere ilave olarak elde edilen pektinlerin akış davranışları reolojik analizler ile belirlenmiştir. Modifiye edilen pektinin viskozite ve viskoelastik özelliklerinin değiştiği görülmüştür. PPP nin kıvam katsayısı 0,0559 Pa.sn, PPMP nin 0,0046 Pa.sn  şeklinde olmuştur.

  • Buchholt, H., T.M.I.E. Christensen, B. Fallesen, C.M. Ralet, J.F. Thibault, 2004. Preparation and properties of enzymatically and chemically modified sugar beet pectins. Carbohydrate polymers. 58: 149-161.
  • Cemeroğlu, B ve J. Acar, 1986. Meyve ve Sebza İşleme Teknolojisi, Gıda Teknolojisi Derneği, Yayın no:6, Ankara.
  • DeVries J.A, M. Hansen, J. Søderberg and P.E Glahn, J.K. Pedersen, 1986. Distribution of methoxyl groups in pectins. Carbohydrate polymers. 6: 165-176.
  • Einhorn-Stoll U., H. Kastner, T. Hecht, A. Zimathies, S. Drusch, 2015. Modification and physico-chemical properties of citrus pectin- Influence of enzymatic and acidic demethoxylation. Food Hydrocolloids. 51: 338-345.
  • Goodban, A E. ,H.S. Owens 1958. İsolation and Properties of Sugar Beet Araban. Journal of the American Society Sugar Beet Tecnology. 2:129-132.
  • Kliemann, E., D.N.K. Simas, R.E. Amante, E.S. Prudencio, F.R. Teofilo, M.M.C. Ferreira, R.D.M.C. Amboni, 2009. Optimisation of pectin acid extraction from passion fruit pell(Passiflora edulis flavicarpa) using response surface methodology. International Journal of Food Science and tecnology. 44: 476-483
  • Klavons, J.A. and R.D. Benett, 1986. Determination of Methanol Using Alchol Oxsidase and its Application to Methyl Ester Content Of Pectins, J.Agric.Food Chemistry. 34:597-599.
  • Kujwski, M. and T. Tuszynskı, 1967. A Comparison of Some Methods for the Determination of Me thoxyl Groups in Commercial Pectin Preparations, Die Nahrung, 31 (3): 233-238.
  • Lin, L., J. Cao, J. Huang, Y. Cai, J. Yao, 2010. Extraction of pectins with different degrees of esterification from mulberry branch bark. Bioresource Technology. 101: 3268-3273
  • Lee,F.A. 1938. Basic Food Chemistry 2th Edition, New York, The Avi Publishing Company.
  • McComb E.A and R.M McCready, 1957. Determination of Acetyl in Pectin and Aetylated Corbohydrate Polymers. Anal.Chem. 29: 819-821.
  • McCready, R.M. 1966. Polysaccharides of Sugar Beet Pulp, A Review of Their Chemistry. Journal American Sugar Beet Teknology. 14, 261-270.
  • Monsoor, M.A., U. Kalapathy, A. Proctor, 2001. Determination of polygalacturonic acid content in pectin extracts by diffuse reflectance Fourier transform infrared spectroscopy. Food Chemistry. 74: 233-238
  • Maraş, M., K. Çavuşoğlu, E. Aksöz, T. Kırındı, 2004. Pektin, poligalakturonik asit ve liyofilize pektinaz enziminin yapısal analizi itü dergisi/c cilt:2, 1: 3-10.
  • Mukhiddinov Z.K, D.K. Khalikov, F.T. Abdusamiev, C.C. Avloev 2000. Isolation and structural characterization of a pectin homo and ramnogalacturonan. Talanta. 53: 171-176
  • Mohare Y.S., A.S. Pratapwar, D.M. Sakarkar, A. Sheikh 2013. Natural polymers used in sustained drug delivery systems. American Journal of Pharm Research. 3 (6): 4238–4261.
  • Matthew, J.A., S.J. Howson, M.H.J. Keenan, P.S. Belton, 1990. Improvement of the gelation properties of sugar beet pectin following treatment with an enzyme preparation derived from aspergillus niger –comparison with a chemical modification. Carbohydrate Polymers. 12: 295-306.
  • Novosel’skaya, I.L, N.L. Voropaeva, S. Semenova, S.S.H. Rashidova 2000. Trends in the science and applications of pectins. Chem Nat Compd. 36: 1-10.
  • Oosterveld, A., G. Beldman, A.G.J., Voragen, 2002. Enzymatic modification of pectin polysaccharides obtained from sugar beet pektin. Carbonhydrate Polymers. 48: 73-81
  • Rombouts, F.M. and J.F., Thıbault (a) 1986. Enzymic and Chemical Degradation and the Fine Structure of Pectins from Sugar Beet Pulp. Carbohydrate Research. 154:189-203.
  • Paoletti, S., 1986. In Chemistry and function of pectins, eds. M.L. Fishman and J.J. Jen. (Washigton DC: American Chemical Society)
  • Rolin, C., 1993. Pectin. In Industrial gums. Whistler RL, BeMiller JN (eds), (3rdedn), New York: Academic Press. B.L. Ridley, M.A. O'Neil, D. Mohnen (2001) “Pectins: structure, biosynthesis, and oligogalacturonide-related signalling Phytochemistry”, 57 : 929–967
  • Thibault, J.F., 1983. Enzimatic degration and β-elimination of the pectic Substances in Cherry Fruits. Phytochemistry. 22(7): 1567-1571.
  • Sundar Raj, S.A.A., R., RubilaJayabalan, T.V., Ranganathan, 2012. A Review on Pectin: Chemistry due to General Properties of Pectin and its Pharmaceutical Uses. Open access scientific reports. 550: 1-2.
  • Schmelter, T., R. Wientjes, R. Vreeker, W. Klaffke, 2002. Enzymatic modifications of pectins and the impact on their rheological properties. Carbohydrate Polymers. 47: 99-108 .
  • Uçan, F., A. Akyıldız, 2012. Meyve Suyu Sanayiinde Enzimatik uygulamalar. Gıda 37 (6): 363-370.
  • Yiğit. V. 1975. Türkiye'de Çeşitli Hammaddelerde Bulunan Pektin Miktarları e Pektin Üretimi Olanakları. Tübitak MBEAE Beslenme ve Gıda Tek. Bölümü, Yayın no: 7.
  • Yapo, B.M., C. Robert, I. Etienme, B. Wathelet, M. Paquot, 2007. Effect of extraction conditions on the yield, purity and surface properties of sugar beet pulp pectin extracts. Food Chemistry 100: 1356-1364
  • Whitaker, J.R. 1984. Pectic Substances, Pectic Enzymes and Haze Formation in Fruit Juices, Enzyme and Microb. Technol. 6(8): 341-349.
Konular
Dergi Bölümü Makaleler
Yazarlar

Yazar: Mustafa Tahsin Yılmaz
E-posta: mtyilmaz@yildiz.edu.tr

Yazar: Enes Dertli
E-posta: enes.dertli@hotmail.com

Yazar: Aslı Muslu
E-posta: enes.dertli@hotmail.com

Bibtex @ { jotaf315424, journal = {JOTAF / Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi}, issn = {1302-7050}, address = {Namık Kemal Üniversitesi}, year = {2017}, volume = {14}, pages = {0 - 0}, doi = {}, title = {Portakal Posasından Elde Edilen Pektinin Modifiye Edilerek Karakterize Edilmesi ve Reolojik Özelliklerinin Belirlenmesi}, language = {tr}, key = {cite}, author = {Yılmaz, Mustafa Tahsin and Dertli, Enes and Muslu, Aslı} }
APA Yılmaz, M , Dertli, E , Muslu, A . (2017). Portakal Posasından Elde Edilen Pektinin Modifiye Edilerek Karakterize Edilmesi ve Reolojik Özelliklerinin Belirlenmesi. JOTAF / Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 14 (2), 0-0. Retrieved from http://dergipark.gov.tr/jotaf/issue/29441/315424
MLA Yılmaz, M , Dertli, E , Muslu, A . "Portakal Posasından Elde Edilen Pektinin Modifiye Edilerek Karakterize Edilmesi ve Reolojik Özelliklerinin Belirlenmesi". JOTAF / Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 14 (2017): 0-0 <http://dergipark.gov.tr/jotaf/issue/29441/315424>
Chicago Yılmaz, M , Dertli, E , Muslu, A . "Portakal Posasından Elde Edilen Pektinin Modifiye Edilerek Karakterize Edilmesi ve Reolojik Özelliklerinin Belirlenmesi". JOTAF / Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 14 (2017): 0-0
RIS TY - JOUR T1 - Portakal Posasından Elde Edilen Pektinin Modifiye Edilerek Karakterize Edilmesi ve Reolojik Özelliklerinin Belirlenmesi AU - Mustafa Tahsin Yılmaz , Enes Dertli , Aslı Muslu Y1 - 2017 PY - 2017 N1 - DO - T2 - JOTAF / Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 0 EP - 0 VL - 14 IS - 2 SN - 1302-7050-2146-5894 M3 - UR - Y2 - 2017 ER -
EndNote %0 JOTAF / Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi Portakal Posasından Elde Edilen Pektinin Modifiye Edilerek Karakterize Edilmesi ve Reolojik Özelliklerinin Belirlenmesi %A Mustafa Tahsin Yılmaz , Enes Dertli , Aslı Muslu %T Portakal Posasından Elde Edilen Pektinin Modifiye Edilerek Karakterize Edilmesi ve Reolojik Özelliklerinin Belirlenmesi %D 2017 %J JOTAF / Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi %P 1302-7050-2146-5894 %V 14 %N 2 %R %U