Effects of Four Different Crops Harvest Processes on Soils Compaction
Dört Farklı Ürünün Hasat İşlemlerinin Toprak Sıkışıklığı Üzerine Etkileri

Hamza NEGİŞ [1]

23 0

The rapid population growth in the developing world in order to meet the food demands, agricultural land is exposed

to high traffic in the year. The composed traffic influences negatively the physical properties of the soil. As a result of

unconsciously processing the soil; the loss of organic matter increases, the compaction occurs at the top and bottom

of soils, the structure breaks down and thereby, soil degradation begins. Because of the degradation, there is a

significant decline in productivity. Water storage property of the soil in Konya plain, where it is located in the arid and

semi-arid climate zone, has great important. The connection between soil particle array and pore structures is

important in terms of soil water holding capacity. In this study, the effects of agricultural machinery on the soils,

which are under different cultures (corn, sugar beet, sunflower and wheat), was examined at the pre-harvest and

post-harvest stage. Bulk density and soil compaction were measured in the clay soils. The bulk density values showed

an alteration between 1.21-1.46. Showed significant differences between pre and post-harvest the bulk density

values. In the measurements of penetration resistance values of 0-20 and 20-40 cm, the values measured before

harvest were observed to increase after harvest.


Gelişmekte olan dünyadaki hızlı nüfus artışının gıda taleplerini karşılamak için, tarım arazisi, yıl içinde yüksek trafiğe maruz kalmaktadır. Oluşan trafik, toprağın fiziksel özelliklerini olumsuz etkilemektedir.

  • Alakukku, L., P. Weisskopf, W. Chamen, F. Tijink, J. Van der Linden, S. Pires, C. Sommer and G. Spoor, 2003. Prevention strategies for field traffic-induced subsoil compaction: a review: Part 1. Machine/soil interactions. Soil & Tillage Research, 73(1): 145-160.
Konular
Dergi Bölümü Makaleler
Yazarlar

Yazar: Hamza NEGİŞ

Bibtex @araştırma makalesi { jotaf336403, journal = {JOTAF / Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi}, issn = {1302-7050}, eissn = {2146-5894}, address = {Namık Kemal Üniversitesi}, year = {}, volume = {}, pages = {25 - 29}, doi = {}, title = {Dört Farklı Ürünün Hasat İşlemlerinin Toprak Sıkışıklığı Üzerine Etkileri}, key = {cite}, author = {NEGİŞ, Hamza} }
APA NEGİŞ, H . (). Dört Farklı Ürünün Hasat İşlemlerinin Toprak Sıkışıklığı Üzerine Etkileri. JOTAF / Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, (), 25-29. Retrieved from http://dergipark.gov.tr/jotaf/issue/31157/336403
MLA NEGİŞ, H . "Dört Farklı Ürünün Hasat İşlemlerinin Toprak Sıkışıklığı Üzerine Etkileri". JOTAF / Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi (): 25-29 <http://dergipark.gov.tr/jotaf/issue/31157/336403>
Chicago NEGİŞ, H . "Dört Farklı Ürünün Hasat İşlemlerinin Toprak Sıkışıklığı Üzerine Etkileri". JOTAF / Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi (): 25-29
RIS TY - JOUR T1 - Dört Farklı Ürünün Hasat İşlemlerinin Toprak Sıkışıklığı Üzerine Etkileri AU - Hamza NEGİŞ Y1 - 2018 PY - 2018 N1 - DO - T2 - JOTAF / Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 25 EP - 29 VL - IS - SN - 1302-7050-2146-5894 M3 - UR - Y2 - 2018 ER -
EndNote %0 JOTAF / Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi Dört Farklı Ürünün Hasat İşlemlerinin Toprak Sıkışıklığı Üzerine Etkileri %A Hamza NEGİŞ %T Dört Farklı Ürünün Hasat İşlemlerinin Toprak Sıkışıklığı Üzerine Etkileri %D 2018 %J JOTAF / Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi %P 1302-7050-2146-5894 %V %N %R %U
ISNAD NEGİŞ, Hamza . "Dört Farklı Ürünün Hasat İşlemlerinin Toprak Sıkışıklığı Üzerine Etkileri". JOTAF / Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi / 25-29.