Effects of Seedling Age, and Different Levels of N, K and K/N on Quality and Yield of Tomato Grown in Perlite Bag Culture
Perlit Torbalı Kültürde Yetiştirilen Domateslerin Fidelik Yaşı ve Farklı N, K ve K / N Seviyelerinin Domateslerin Kalite ve Verimi Üzerine Etkileri

Süreyya Altıntaş [1]

59 0

The object of the study was to investigate the effects of seedling age, and different levels of N, K and K/N on growth

and yield of tomato grown in perlite bag culture. Seeds of Big Boy F1 sown in perlite and subsequently seedlings were

planted in ten-liter PE bag filled with coarse perlite. Four fertigation regimes were applied to the plants concerning

four N (103, 110, 113 and 120 mg/l), four K (186, 195, 258 and 275 mg/l) and two K/N (1,6 and 2,5) levels. Thrace

element levels were the same for all the gertigation regimes. Seedling were planted at three different growth stages;


1)appearence of first inflorescence, 2)50% flower opening on first cluster and 3)fruit set on first cluster. Altough

effects of seedling age on total, marketable and early yield, and cracking and Blossom-end rot occurrence were not

statistically significant, total, marketable and early yield were higher when the seedling were planted at the time of

fruit set on first cluster. The highest total, early and marketable yields were obtained from the transplants planted at


fruit set on first truss with FR1 (plants were fertigated with the high K/N starter solution: K/N= 2,5; 110 mg l-1 N and


275 mg l-1 K until the fruits on the first truss reached 2cm in diameter, then with the low K/N mainfed solution; K/N=


1,6; 120 mg l-1 N and 195 mg l-1 K for the rest of the vegetation).


Çalışmanın amacı, perlit tohum kültüründe yetiştirilen domatesin yetiştirme ve verimi üzerine fide yaşı ve farklı N, K ve K / N seviyelerinin etkilerini araştırmaktır.

  • Day, D. 1991. Tomatoes. Grower Digest 9, Grower Publications Ltd., London.
  • Vavrina, C.S. 1991. Effect of transplant age on tomato production. Proc. Fla. State Hort. Soc., 104:225-226.
  • Vavrina, S.C., M.D. Orzolek, 1993. Tomato transplant age: A review. HortTechnology, 3(3):313-316.
Konular
Dergi Bölümü Makaleler
Yazarlar

Yazar: Süreyya Altıntaş

Bibtex @araştırma makalesi { jotaf336416, journal = {JOTAF / Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi}, issn = {1302-7050}, eissn = {2146-5894}, address = {Namık Kemal Üniversitesi}, year = {}, volume = {}, pages = {55 - 61}, doi = {}, title = {Perlit Torbalı Kültürde Yetiştirilen Domateslerin Fidelik Yaşı ve Farklı N, K ve K / N Seviyelerinin Domateslerin Kalite ve Verimi Üzerine Etkileri}, key = {cite}, author = {Altıntaş, Süreyya} }
APA Altıntaş, S . (). Perlit Torbalı Kültürde Yetiştirilen Domateslerin Fidelik Yaşı ve Farklı N, K ve K / N Seviyelerinin Domateslerin Kalite ve Verimi Üzerine Etkileri. JOTAF / Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, (), 55-61. Retrieved from http://dergipark.gov.tr/jotaf/issue/31157/336416
MLA Altıntaş, S . "Perlit Torbalı Kültürde Yetiştirilen Domateslerin Fidelik Yaşı ve Farklı N, K ve K / N Seviyelerinin Domateslerin Kalite ve Verimi Üzerine Etkileri". JOTAF / Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi (): 55-61 <http://dergipark.gov.tr/jotaf/issue/31157/336416>
Chicago Altıntaş, S . "Perlit Torbalı Kültürde Yetiştirilen Domateslerin Fidelik Yaşı ve Farklı N, K ve K / N Seviyelerinin Domateslerin Kalite ve Verimi Üzerine Etkileri". JOTAF / Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi (): 55-61
RIS TY - JOUR T1 - Perlit Torbalı Kültürde Yetiştirilen Domateslerin Fidelik Yaşı ve Farklı N, K ve K / N Seviyelerinin Domateslerin Kalite ve Verimi Üzerine Etkileri AU - Süreyya Altıntaş Y1 - 2018 PY - 2018 N1 - DO - T2 - JOTAF / Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 55 EP - 61 VL - IS - SN - 1302-7050-2146-5894 M3 - UR - Y2 - 2018 ER -
EndNote %0 JOTAF / Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi Perlit Torbalı Kültürde Yetiştirilen Domateslerin Fidelik Yaşı ve Farklı N, K ve K / N Seviyelerinin Domateslerin Kalite ve Verimi Üzerine Etkileri %A Süreyya Altıntaş %T Perlit Torbalı Kültürde Yetiştirilen Domateslerin Fidelik Yaşı ve Farklı N, K ve K / N Seviyelerinin Domateslerin Kalite ve Verimi Üzerine Etkileri %D 2018 %J JOTAF / Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi %P 1302-7050-2146-5894 %V %N %R %U