The Effects of Nitrogen Doses on the Seed Yield and Some Agronomic Features of Coriander Cultivars
Azotlu Gübre Dozlarının Kişniş Çeşitlerinde Tohum Verimi ve Bazı Agronomik Özellikleri Üzerine Etkisi

Yasemin Erdoğdu [1] , Enver Esendal [2]

79 95

This research was conducted in order to determine the effect of different nitrogen doses (0, 3, 6, 9, 12 kg N da-1) on the seed yield and some agronomic properties of Arslan and Gürbüz coriander cultivars. The experiment was designed in randomized split blocks design with four replications during 2011-2012 growing season in experimental field of Namık Kemal University. Result indicated that Arslan cultivar have higher values for number of umbels per plant, seed yield per plant, harvest index and 1000 seed weight, then Gürbüz cultivar in terms of first branch height have a higher value. There were no significantly differences among cultivars for plant height, number of seed per umbels and seed yield per decare. The increase in nitrogen doses increased plant height and seed yield, but did not significant effect on number of umbels per plant, number of seed per umbel, seed yield per plant and 1000 seed weight.  

Bu araştırma Arslan ve Gürbüz kişniş çeşitlerinin tohum verimi ve bazı agronomik özellikleri üzerine farklı azot dozlarının (0, 3, 6, 9, 12 kg N da-1) etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Deneme 2011-2012 yetiştirme döneminde Namık Kemal Üniversitesi deneme allanın da bölünmüş parseller deneme deseninde 4 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Araştırma sonucunda Arslan çeşidi bitkide şemsiye sayısı, bitki tohum verimi, hasat indeksi ve 1000 tane ağırlığı bakımından daha yüksek değerlere sahipken, Gürbüz çeşidi ilk dal yüksekliği bakımından daha yüksek değerlere sahip çıkmıştır. Çeşitler arasında bitki boyu, şemsiyede tohum sayısı ve dekara tohum verimi bakımından önemli bir farklılık çıkmamıştır. Azot dozunun artması bitki boyunu ve tohum verimini arttırmış, bitkide şemsiye sayısını, şemsiyede tohum sayısını, bitki tohum verimini ve 1000 tane ağırlığı üzerinde önemli bir etki yaratmamıştır.

  • Burt, S. 2004. Essential oils: their antibacterial properties and potential applications in foods-a review. International Journal of Food Microbiology 94(3): 223-53.
  • Carrubba, A. 2009. Nitrogen fertilisation in coriander (Coriandrum sativum L.): a review and meta analysis. J Sci Food Agric 89:921-926.
  • Chithra, V. and S. Leelamma, 2004. Coriandrum sativum effect on lipid metabolism in 1,2-dimethyl hydrazine induced colon cancer. Journal of Ethnopharmacology .71(3): 457-463.
  • Codex Alimentarius Comission 2015. ftp://ftp.fao.org/codex/meetings/ccsch/ccsch2/sc02¬-09e.pdf :03.10.2015
  • Diederichsen, A. 1996. Promoting the conservation and use of underutilized and neglected crops. Coriander (Coriandrum sativum L.). International Plant Gnetics Resources Institute, Roma.
  • Düzgüneş, O., T. Kesrer., F. Kavuncu., and F. Gürbüz, 1987. Araştırma ve Deneme Metotları (İstatistik Metodları. 11). A.Ü.Ziraat Fakültesi Yayınları No:1021, Ankara, 295s.
  • Kazemeini, S. A., H. Hamzehzarghani and M. Edalat, 2010. The impact of nitrogen and organic matter on winter canola seed yield and yield component. Australian Journal of Crop Science 4(5); 335-342.
  • Khalid, A. K. 2013. Effect of nitrogen fertilization on morphological and biochemical traits of some Apiaceae crops under arid region conditions in Egypt. Bio science 5(1): 15-21.
  • Lenardis, A., E. Fuente., A. Gil and A. Tubra, 2009. Response of coriander (Coriandrum sativum L.) to nitrogen availability. Journal of Herbs, Spices & Medicinal Plants 7:4 47-58.
  • Lokhande, S. N., N. D. Jogdande and S. S. Thakare, 2015. Effect of varying levels of nitrogen and phosphorus on growth and seed yield of Coriander (Coriandrum sativum L.). Plant Archives 15(1): 57-59.
  • Marschner, H. 2002. Mineral nutrition of higher plants, second ed. Academic Press Inc. New York
  • Mert, A. and S. Kırıcı, 1997. Azot ve fosfor uygulamalarının kişniş (Coriandrum sativum L.) bitkisinin verim ve verim kompenentleri ile uçucu yağ oranlarına etkisi. MKÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 2(2): 53-68.
  • Moosavi, G., M. Seghatoleslami, A. Ebrahimi, M. Fazeli and Z. Jouyban, 2013. The effect of nitrogen rate and plant density on morphological traits and essential oil yield of coriander. Journal of Ornamental and Horticultural Plants 3(2): 95-103.
  • Okut, N. and B.Yıldırım, 2005. Effect of different Row spacing and nitrogen doses on certain agronomic characteristics of Coriander (Coriandrum sativum L.). Pakistan Journal of Biological Sciences 8(6): 901-904.
  • Patel, C.B., A.U. Amin and A.L. Patel, 2013. Effect of varying levels of nitrogen and sulphur on growth and yield of coriander (Coriandrum sativum L.). The Bioscan 8(4): 1285-1289.
  • Rozek, E., R. Nurzynska-Wierdak and M. Kosior, 2013. Efficiency of some agrotechnical treatments in quantity and quality yield modification ofleaf celery (Apium graveolens L. Var. secalinum Alef.). Acta. Sci Pol., Hortorum Cultus 12(6): 227-239.
  • Tehlan, S.K. and K.K. Thakral, 2008. Effect of different levels of nitrogen and leaf cutting on leaf and seed yield of coriander (Coriandrum sativum L.). Journal of Spices and Aromatic Crops 17(2): 180-182.
  • Sharma, R.P., R.S. Singh, T.P. Verma, B. L. Tailor, S.S. Sharma and S. K. Singh, 2014. Coriander the-taste of vegetables; present and future prospectus for coriander seed production in South-east Rajasthan. 59(3): 345-354.
  • Szemplinski, W. and J. Nowak, 2015. Nitrogen fertilization versus the yield and quality of coriander fruit (Coriandrum sativum L.). Acto. Sci. Pol. Hortorum cultus 14(3): 37-50.
  • Telci, I., O.G. Toncer and N. Sahbaz, 2006. Yield, essential oil content and composition of Coriandrum sativum varieties (var vulgare Alef and var. Microcarpum DC.) grown in two different locations. Journal of essential Oil Research 18(2): 189-193.
  • Telci, I., E. Bayram and B. Avci, 2006. Changes in yields, essential oil and linalool contents of Coriandrum sativum varieties (var. vulgare Alef. And var. microcarpum DC.) harvested at different development stages. Europ. Journal Hort. Sci. 71(6): 267-271.
  • Wangensteen, H., A. Samuelsen and K.E. Malterud, 2004. Antioxidant activity in extracts from coriander. Food Chemistry (882): 293-297.
Konular
Dergi Bölümü Makaleler
Yazarlar

Yazar: Yasemin Erdoğdu
Kurum: NAMIK KEMAL UNIV
Ülke: Turkey


Yazar: Enver Esendal
Kurum: NAMIK KEMAL UNIV
Ülke: Turkey


Bibtex @araştırma makalesi { jotaf293535, journal = {JOTAF / Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi}, issn = {1302-7050}, eissn = {2146-5894}, address = {Namık Kemal Üniversitesi}, year = {}, volume = {15}, pages = {95 - 101}, doi = {}, title = {Azotlu Gübre Dozlarının Kişniş Çeşitlerinde Tohum Verimi ve Bazı Agronomik Özellikleri Üzerine Etkisi}, key = {cite}, author = {Erdoğdu, Yasemin and Esendal, Enver} }
APA Erdoğdu, Y , Esendal, E . (). Azotlu Gübre Dozlarının Kişniş Çeşitlerinde Tohum Verimi ve Bazı Agronomik Özellikleri Üzerine Etkisi. JOTAF / Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 15 (1), 95-101. Retrieved from http://dergipark.gov.tr/jotaf/issue/35312/293535
MLA Erdoğdu, Y , Esendal, E . "Azotlu Gübre Dozlarının Kişniş Çeşitlerinde Tohum Verimi ve Bazı Agronomik Özellikleri Üzerine Etkisi". JOTAF / Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 15 (): 95-101 <http://dergipark.gov.tr/jotaf/issue/35312/293535>
Chicago Erdoğdu, Y , Esendal, E . "Azotlu Gübre Dozlarının Kişniş Çeşitlerinde Tohum Verimi ve Bazı Agronomik Özellikleri Üzerine Etkisi". JOTAF / Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 15 (): 95-101
RIS TY - JOUR T1 - Azotlu Gübre Dozlarının Kişniş Çeşitlerinde Tohum Verimi ve Bazı Agronomik Özellikleri Üzerine Etkisi AU - Yasemin Erdoğdu , Enver Esendal Y1 - 2018 PY - 2018 N1 - DO - T2 - JOTAF / Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 95 EP - 101 VL - 15 IS - 1 SN - 1302-7050-2146-5894 M3 - UR - Y2 - 2018 ER -
EndNote %0 JOTAF / Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi Azotlu Gübre Dozlarının Kişniş Çeşitlerinde Tohum Verimi ve Bazı Agronomik Özellikleri Üzerine Etkisi %A Yasemin Erdoğdu , Enver Esendal %T Azotlu Gübre Dozlarının Kişniş Çeşitlerinde Tohum Verimi ve Bazı Agronomik Özellikleri Üzerine Etkisi %D 2018 %J JOTAF / Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi %P 1302-7050-2146-5894 %V 15 %N 1 %R %U
ISNAD Erdoğdu, Yasemin , Esendal, Enver . "Azotlu Gübre Dozlarının Kişniş Çeşitlerinde Tohum Verimi ve Bazı Agronomik Özellikleri Üzerine Etkisi". JOTAF / Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 15 / 1 95-101.