ÇİĞ ve FİZİKSEL MUAMELEYE TABİ TUTULMUŞ ADİ FİĞİN (Vicia Sativa L.) ETLİK PİLİÇLERDE PERFORMANS, KESİM ve BAZI KAN PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ
EFFECT OF RAW AND PHYSICAL PROCESSED COMMON VETCH (Vicia Sativa L.) SEED SUPPLEMENTATION INTO BROILER DIETS ON PERFORMANCE, SLAUGHTER TRAITS AND SOME BLOOD PARAMETERS

Gürkan SEZMİŞ [1] , Muhlis MACİT [2]

54 64

Çiğ ve fiziksel muameleye (ıslatılmış ve kavrulmuş) tabi tutulmuş adi fiğin (Vicia sativa L.) etlik piliç rasyonlarına %20 oranında katılmasının performans, kesim ve bazı kan parametreleri üzerine etkilerini incelemek amacıyla yürütülen çalışmada, 200 adet bir günlük Ross-308 etlik civciv şansa bağlı olarak 4 gruba ayrılmış ve 1. grup bazal yemle(K), 2., 3. ve 4. gruplar ise sırasıyla %20 çiğ (ÇF), ıslatılmış (IF) ve kavrulmuş fiğ (KF) katılarak oluşturulan rasyonlarla 6 hafta süreyle beslenmişlerdir. Rasyonlar hayvanların besin madde ihtiyacını karşılayacak şekilde izonitrojenik ve izokalorik olarak hazırlanmış ve ad-libitum düzeyde verilmiştir. Deneme süresince performans kriterleri için haftalık tartımlar yapılmış ve kan analizleri için kesim öncesi kan örnekleri alınmıştır. Deneme sonunda her gruptan ortalama besi sonu canlı ağırlığa en yakın 5 hayvan seçilerek bazı kesim özellikleri belirlenmiştir. Grupların ortalama günlük canlı ağırlık artışları sırasıyla 47.92, 46.65, 48.12, 47.30 g; ortalama günlük yem tüketimleri 110.34, 100.51, 104.31, 105.25 g; yemden yararlanma oranları (kg yem/kg CA) 2.32, 2.26, 2,17, 2.22 olarak saptanmıştır. Canlı ağırlık artışı üzerine muamelenin etkisi önemsiz bulunmuştur. Gruplar arasında mortalite bakımından önemli bir fark görülmemiştir. HDL, LDL ve kolesterol hariç diğer kan serum parametreleri ile kesim özellikleri muameleden etkilenmemiştir. Sonuç olarak, IF ve KF ile beslenen grupların bazal yem (K) ve çiğ fiğ içeren rasyonla beslenen gruplarla performans ve kesim özellikleri bakımından paralellik arz etmesi,  mortalitenin ise söz konusu gruplarda K ve ÇF gruplarına göre daha düşük olması, %20 düzeyine kadar ıslatılmış ve kavrulmuş fiğin protein kaynağı olarak etlik piliç rasyonlarına katılabileceğini göstermektedir.

This study was conducted to investigate the effects of inclusion of raw or physical treated (water-soaked and roasted) common vetch seed into broiler diets on performance, slaughter traits and some blood parameters. A total of 200 Ross- 308 broiler chicks, one day of age, were randomly allocated to four groups. Treatment groups were fed with basal diet (C) or  diets containing of basal diet plus 20% raw vetch seed (RV), basal diet plus 20% water-soaked vetch seed (SV), basal diet plus 20% roasted vetch seed (RV) for 6 weeks. Diets were formulated isonitrogenous and isocaloric with all other nutrients recommended NRC requirements for broilers and given ad-libitum to treatment groups. During the trial, live weights and feed consumptions were weekly determined for performance traits, and blood samples were taken for analysis before slaughter. At the end of the experiment, 5 chicken were selected from each group to determine slaughter traits. Average daily live weight gain(g), daily feed intake(g) and  feed efficiency (kg feed / kg of weight gain)  were 47.92, 46.65, 48.12, 47.30;  110.34, 100.51, 104.31, 105.25; 2.32, 2.26, 2.17, 2.22 for the K, ÇF, IF and KF groups, respectively. The effect of treatment on performance traits was insignificant (P>0.05). No significant differences were found among the groups in mortality (P> 0.05). Cholesterol, HDL and LDL from blood serum parameters were affected by treatment, but the effect of treatment on the other blood parameters and slaughter traits were not significant in present study. Consequently, the results from the present study indicated that soaked and roasted common vetch seed may be added up to 20% as a protein source in broiler diets without a negative effect on performance, slaughter traits and blood parameters.

  • Abreu, J. M. F. and Bruno-Soares, A. M., 1998. Chemical Composition, Organic Matter Digestibility and Gas Production of Nine Legume Grains. Anim. Feed Sci. Technol., 70, 49-57.
  • Akyıldız, A. R., 1986. Yemler Bilgisi ve Teknolojisi. Ankara Üniv. Ziraat Fak.Yay. No: 974, Ders Kitabı No: 286, Ankara.
  • Aletor, Valentine A., Ali Abd El‐Moneim, and Anthony V. Goodchild. "Evaluation of the seeds of selected lines of three Lathyrus spp for β‐N‐oxalylamino‐L‐alanine (BOAA), tannins, trypsin inhibitor activity and certain in‐vitro characteristics." Journal of the Science of Food and Agriculture 65.2 (1994): 143-151.
  • Arscott, G. H. and Harper, J. A., 1964. Evidence for a Difference in Toxicity Between Common and Hairy Vetch Seed for Chicks. Poult. Sci., 43, 271-273.
  • Beuving, G., Vonder, G., 1977. Daily rhythm of conticosterone in laying hens and the influence on egg laying. J. Reprod. Fertil., 51: 169-173.
  • Brenes, A., Marquartd, R.R., Guenter, W. and Rotter, B.A., 1993. Effect of enzyme supplementation on the nutritional value of raw, autoclaved and dehulled lupins (Lupnus albus) in chickens diets. Poultry Science, 72: 2281-2293.
  • Cmiljanic, R., Lukic, M. and Trenkovski, S., 2001. The effect of ‘Pacilor-C’ probiotic on gain, feed conversion and mortality of fattening chicks. Biotechology in Animal Husbandary 2001. 17 (3/4) 33-38. Poultry Abstracts Vol.28 No:1-1.
  • Darre, M. J., Minior, D. N., Tatake, G. J. and Ressler, C., 1999. Nutritional evaluation of detoxified and raw common vetch seed (Vicia sativa L.) using diets of broilers. J. Agric. Food Chem., 47:352-361.
  • Demir, E., Karaalp, M. ve Özcan, M.A., 1988. İşlenmemiş ve Otoklavlanmış Fiğin Etlik Piliçlere Etkileri. II. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi 22-25 Eylül 1988, Bursa.
  • Dixon, R.M and Hosking, B.J., 1992. Nutritional Value of Graing Legumes for Ruminants. Nutr. Res. Rev., S: 19-43.
  • Düzgüneş, O., Kesici, T., Kavuncu, O. ve Gürbüz, F., 1987. Araştırma ve Deneme Metodları (İstatistik Metotları). Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları:1021. Ders Kitabı, 295s.
  • Ergül, M., 1994. Karma Yemler ve Karma Yem Teknolojisi. Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova-İzmir.
  • Ergün., A., Çolpan., I., Kutsal O. ve Yalçın, S., 1986. Etlik Melez Piliç Karma Yemlerinde Fiğ Proteininden Yararlanma Olanaklarının Araştırılması. Doğa. Tr. Veteriner ve Hayvancılık Dergisi. 10(2):144-152.
  • Farran, M.T., Uwayjan, M.G., Miski, A.M., Sleiman, F.T., Adada F.A., Ashkarian and Thomas, O. P., 1995. Effect of feeding raw and treated common vetch seed (Vicia sativa ) on the performance and egg quality parameters of laying hens. Poult. Sci., 74 (10): 16.
  • Farran, M.T., Barbaour, G.W., Uwayjan, M.G. and Ashkarian, V.M., 2001. Metabolizable energy values and amino acid availability of vetch (Vicia sativa) and ervil (Vicia ervilia) seeds soaked in water and acetic acid. Poult. Sci., 80, 931- 936.
  • Farran, M.T., Darwish, A. H., Uwayjan, M.G, Sleiman, F.T. and Ashkarian, V.M., 2002. Vicine and convicine in common vetch (Vicia sativa) seeds enhance beta-cyanoalanine toxicity in male broiler chicks. Int. J. Toxicol., 21, 201-209.
  • Fernandez-Figares, I., Perez, L. Nieto, R. Aguilera J.F. and Prieto C., 1995. The Effect of Heat on Ileal Amino Acid Digestibility of Growing Broilers Given Vetch Meals. Anim. Sci. 60(3): 493-497.
  • Flores, M. P., and J. I. R. Castanon. Effect of level of feed input on true metabolizable energy values and their additivity 2001. Poult. Sci., 70., 1381-1385.
  • İbrahim, I.K., Nasır, I., Naoom, N.Z., Shukri, M.M., Mohammed, N.Z., 1989. Broiler performance as affected by different treatment of faba beans. Indian journal of Animal Sciences, 59 (4): 470-473.
  • Kaya, A., Yörük, M.A., Esenbuğa, N., Temelli, A., Ekinci, Ö., 2013. The Effect of Raw and Processed Common Vetch Seed (Vicia sativa) Added to Diets of Laying Hens on Performance, Egg Quality, Blood Parameters and Liver Histopathology. Japan Poultry Science Association. 50: 228-236.
  • Lazar, J., Kovacova, A., Muranska, A., Kovac, I., 1987. Pea in chicken nutrition. Folia Veterineria, 31 (1): 55-68.
  • Muduuli, D.S., Marquardt, R.R., Guenter, W., 1981: Effect of dietary vicine of the productive performance of laying chickhens. Can. J. Anim. Sci.; 61: 757-764.
  • Ologhobo, A.D., Apata, D.F., Oyejide, A., 1993: Utilisation of raw jackbean (Canavalia ensiformis) and jackbean fractionsin dietsfor broilers chicks. Br. Poult. Sci.;34, 323-337.
  • Pradhan, R. N., Sahoo, G., Mıshra, P. K., Babu, L., K., Mıshra, S. C. and Mohapatra, L. M., 1998. Role of probiyotic of performance of broiler chicks. Poultry Abstracts 2000 Vol. 26 No:3-643
  • Ressler, C., Tatake, J. G., Kaizer, E. and Putnam, D. H., 1997. Neurotoxins in a vetch food: Stability to cooking and removal of γ-glutamyl-ß-cyanoalanine and acute toxicity from common vetch (Vicia sativa L.) legumes. J. Agric.Food Chem., 45,189-194.
  • Ricther, G., Kühn, I., Köhler, H., 1999. Test of Toyocerşb in broiler fattening. Poultry Abstracts 2000 Vol.28 No: 5-355.
  • Rubio, L. A., Brenes, A., 1988. Plasma Mineral Concentrations in Growing Chicks Fed Diets Containing Raw and Autoclaved Faba Beans and Faba Bean Fraction. Nutrition Reports International, 38 (3): 609-619.
  • Stell, R. G. D. and Torrie, J. H., 1960. Pricniples and Produres of Statistics. Mcgraw-Hill Book Co. New York.
  • Seabra, M., Carvalho, S., Freire, J., Ferreira, R., Mouratu, M., Cunha, L., Cabral, F., Teixeira, A. and Aumaitre, A., 2001. Lupinus luteus, Vicia sativa and Lathyrus cicera as proteinsources for piglets: ileal and total tract apparent digestibility of aminoacids and antigenic effects. Anim. Feed Sci. Technol., 89, 1-16.
  • Teixeria, A.S., Dos, R., 1995. Replacement of soyabeans by lupins (Lupinus luteus) in the feeding of broiler fowls. Revista Portuguesa de Ciencias Veterinarias, 90 (513): 20-28.
  • Tortuero, F., Rodrigez, M.L., Rroperez, J., Barreara, J., 1988. Vicia faba L., minor, in broiler finishing diets. Archivos de Zooteknica, 37 (138): 183-193.
  • Wiryawan, K.G. and Dingle, J. G., 1999. Recent research on improving the quality of grain legumes for chicken growth. Anim. Feed Sci. Technol., 76, 185-193.
  • Yalçın, S., Şehu, A., Kaya I., 1998: The effect of common vetch seed (Vicia sativa L.) added to the quail rations on growth, carcass yield and some blood parameters. Tr. J. Vet. Anim. Sci.; 22:37-42.
  • Zhang, T., R. Ramakrishnon and M. Livny., 1996. BIRCH: An efficient data clustering method for very large databases. Proceedings of the ACM SIGMOD Conference on Management of Data.p. 103–114, Montreal, Canada.
Konular Yaşam Bilimleri
Dergi Bölümü Makaleler
Yazarlar

Yazar: Gürkan SEZMİŞ
Kurum: ATATURK UNIV
Ülke: Turkey


Yazar: Muhlis MACİT
Kurum: ATATURK UNIV
Ülke: Turkey


Bibtex @araştırma makalesi { jotaf294653, journal = {JOTAF / Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi}, issn = {1302-7050}, eissn = {2146-5894}, address = {Namık Kemal Üniversitesi}, year = {}, volume = {15}, pages = {102 - 110}, doi = {}, title = {ÇİĞ ve FİZİKSEL MUAMELEYE TABİ TUTULMUŞ ADİ FİĞİN (Vicia Sativa L.) ETLİK PİLİÇLERDE PERFORMANS, KESİM ve BAZI KAN PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ}, key = {cite}, author = {MACİT, Muhlis and SEZMİŞ, Gürkan} }
APA SEZMİŞ, G , MACİT, M . (). ÇİĞ ve FİZİKSEL MUAMELEYE TABİ TUTULMUŞ ADİ FİĞİN (Vicia Sativa L.) ETLİK PİLİÇLERDE PERFORMANS, KESİM ve BAZI KAN PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ. JOTAF / Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 15 (1), 102-110. Retrieved from http://dergipark.gov.tr/jotaf/issue/35312/294653
MLA SEZMİŞ, G , MACİT, M . "ÇİĞ ve FİZİKSEL MUAMELEYE TABİ TUTULMUŞ ADİ FİĞİN (Vicia Sativa L.) ETLİK PİLİÇLERDE PERFORMANS, KESİM ve BAZI KAN PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ". JOTAF / Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 15 (): 102-110 <http://dergipark.gov.tr/jotaf/issue/35312/294653>
Chicago SEZMİŞ, G , MACİT, M . "ÇİĞ ve FİZİKSEL MUAMELEYE TABİ TUTULMUŞ ADİ FİĞİN (Vicia Sativa L.) ETLİK PİLİÇLERDE PERFORMANS, KESİM ve BAZI KAN PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ". JOTAF / Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 15 (): 102-110
RIS TY - JOUR T1 - ÇİĞ ve FİZİKSEL MUAMELEYE TABİ TUTULMUŞ ADİ FİĞİN (Vicia Sativa L.) ETLİK PİLİÇLERDE PERFORMANS, KESİM ve BAZI KAN PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ AU - Gürkan SEZMİŞ , Muhlis MACİT Y1 - 2018 PY - 2018 N1 - DO - T2 - JOTAF / Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 102 EP - 110 VL - 15 IS - 1 SN - 1302-7050-2146-5894 M3 - UR - Y2 - 2018 ER -
EndNote %0 JOTAF / Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi ÇİĞ ve FİZİKSEL MUAMELEYE TABİ TUTULMUŞ ADİ FİĞİN (Vicia Sativa L.) ETLİK PİLİÇLERDE PERFORMANS, KESİM ve BAZI KAN PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ %A Gürkan SEZMİŞ , Muhlis MACİT %T ÇİĞ ve FİZİKSEL MUAMELEYE TABİ TUTULMUŞ ADİ FİĞİN (Vicia Sativa L.) ETLİK PİLİÇLERDE PERFORMANS, KESİM ve BAZI KAN PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ %D 2018 %J JOTAF / Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi %P 1302-7050-2146-5894 %V 15 %N 1 %R %U
ISNAD SEZMİŞ, Gürkan , MACİT, Muhlis . "ÇİĞ ve FİZİKSEL MUAMELEYE TABİ TUTULMUŞ ADİ FİĞİN (Vicia Sativa L.) ETLİK PİLİÇLERDE PERFORMANS, KESİM ve BAZI KAN PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ". JOTAF / Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 15 / 1 102-110.