Year 2016, Volume 32, Issue 32, Pages 307 - 315 2016-12-19

GASTRONOMİ TURİZMİ AÇISINDAN ARDAHAN MUTFAĞININ ÖNEMİ

Hürriyet Çimen [1]

485 1292

Son yıllarda turistik ilginin arttığı gastronomi turizmi başlı başına turistik bir cazibe olmanın yanında turistik ürün çeşitlendirmesi bakımından yöresel kaynakların kullanımı, müşteri memnuniyeti ve ekonomik katkısı bakımından oldukça önemlidir. Genellikle turistler hangi destinasyona giderse gitsin yöresel lezzetleri tatmayı ihmal etmemektedir. Bu doğrultuda mutfağı zengin olmanın yanında nadirlik bakımından Ardahan ilinin gastronomi turizmi açısından değerlerinin belirlenmesi turistik çekiciliği artırması açısından önemli bir veri olacaktır. Bu nedenle Ardahan mutfağını oluşturan özgün ve aynı zamanda nadir bulunan yemeklerin literatüre kazandırılması bu araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Bu amaç doğrultusunda Ardahan il genelinde tarama yapılarak yüz yüze görüşmeler sonucunda yiyecekler belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada özellikle doğadan toplanan bitkiler oldukça değerli bulunmuştur. Doğada kendiliğinden yetişen bu bitkiler nadirlik ve organik olması bakımından da değerlidir.

Ardahan mutfağı, gastronomi turizmi, turistik ürün, turizm çeşidi, Ardahan
  • Ardahan İl Çevre Durum Raporu, 2009 Ardahan İl Çevre urum Raporu (2009) Ardahan Valiliği İl Çevre Orman Müdürlüğü, Başak Matbacılık, Ankara
  • DANHİ, R. (2003). What is Your Country’s Culinary Identity?, Culinology Currents, Winter, 4-5.
  • DEMİR C., ÇEVİRMEN A. (2006) Turizm ve Çevre Yönetimi, Nobel Yayın Dağıtım 2006 Ankara.
  • DOĞDUBAY, M. ve GİRİTOĞLU, İ. (2008). Turistik Ürün Çeşitlendirmesi içinde Turistik Ürün Çeşitlendirmesi İçinde N.Hacıoğlu ve C. Avcıkurt (Editörler), Mutfak Turizmi, ss. 433-456, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • DURLU ÖZKAYA, F.ve CAN (2012). Gastronomi Turizminin Destinasyon Pazarlamasına Etkisi. Türktarım, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Dergisi, Temmuz-Ağustos, Sayı 206, sf. 28-33.
  • EMEKLİ G., (2006). Coğrafya, Kültür Ve Turizm: Kültürel Turizm Ege Coğrafya Dergisi, 15,51-59, İzmir
  • GÖKDENİZ A., ERDEM B., Dinç Y. ve Çelik S. (2015). Gastronomi Turizmi: Ayvalık’ta Yerli Turistler Üzerinde Görgül Bir Araştırma Journal of Tourism and Gastronomy Studies 3/1 14-29.
  • GÜNDOĞDU, H., (2000). Kaleler ve Kuleler Kenti Ardahan, Ardahan Valliğ Kültür Yayını, No:4.
  • HACIOĞLU N., C., AVCIKURT, (2008). Turistik Ürün Çeşitlendirmesi, Nobel Yayın, Ankara.
  • HJALAGER, A. (2004). What Do Tourists Eat and Why? Towards a Sociology of Gastronomy and Tourism, Tourism, 52 (2), 195-201.
  • KIVELA, J. ve CROTTS, C.,J. (2006). Tourism and Gastronomy: Gastronomy‟s Influence on How Tourists Experience a Destinastion, Journal of Hospitality&Tourism Research, 30 (3), ss. 354-377
  • KILIÇ, N. (2010). Türk Mutfağının Ege-Akdeniz Karakterinin Kültürel ve Turistik Açıdan İncelenmesi: Ayvalık Örneği. Uzmanlık Tezi, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • LIN, Y., PEARSON, T., E. ve CAI, L., A. (2011). Food As a Form of Destination Identitiy: ATourism Destination Brand Perspective, Tourism and Hospitality Research, 11 (1), ss. 30-48
  • MCKRECHER, B., OKUMUŞ F., ve OKUMUŞ, B. (2008). Food Tourism as a Viable Market Segment: It‟s All How You Cook The Numbers, Journal of Travel & Tourism Marketing, 25(2), ss.137–148.
  • SURENKOK, A., BAGIO, R., ve CORIGLIANO, A., M., (2010). Gastronomy and Tourism in Turkey: The Role Of Itcs, Information and Communication Technologies in Tourism, Vol: 15, ss. 567-578.
  • TIKKANEN, I. (2007). Maslow‟s Hierarchy and Food Tourism in Filand: Five Cases, British Food Journal, 109 (9), ss. 721-734.
  • YÜNCÜ, H. (2010). Sürdürülebilir Turizm Açısından Gastronomi Turizmi ve Perşembe Yaylası. 10. Aybastı-Kabataş kurultayı: Yerel değerler ve yayla turizmi içinde (s. 28-34). Şengel, S. (Edt.) Detay Anatolia Akademik Yayıncılık, Ankara.
  • http://cografyaharita.com/turkiye_mulki_idare_haritalari5.html (erişim tarihi: 02.01.2016)
Subjects
Journal Section Articles
Authors

Author: Hürriyet Çimen
Institution: ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ
Country: Turkey


Bibtex @research article { kdeniz279656, journal = {Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi}, issn = {1308-6200}, address = {Kültür Ajans}, year = {2016}, volume = {32}, pages = {307 - 315}, doi = {10.17498/kdeniz.279656}, title = {GASTRONOMİ TURİZMİ AÇISINDAN ARDAHAN MUTFAĞININ ÖNEMİ}, key = {cite}, author = {Çimen, Hürriyet} }
APA Çimen, H . (2016). GASTRONOMİ TURİZMİ AÇISINDAN ARDAHAN MUTFAĞININ ÖNEMİ. Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi, 32 (32), 307-315. DOI: 10.17498/kdeniz.279656
MLA Çimen, H . "GASTRONOMİ TURİZMİ AÇISINDAN ARDAHAN MUTFAĞININ ÖNEMİ". Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi 32 (2016): 307-315 <http://dergipark.gov.tr/kdeniz/issue/26521/279656>
Chicago Çimen, H . "GASTRONOMİ TURİZMİ AÇISINDAN ARDAHAN MUTFAĞININ ÖNEMİ". Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi 32 (2016): 307-315
RIS TY - JOUR T1 - GASTRONOMİ TURİZMİ AÇISINDAN ARDAHAN MUTFAĞININ ÖNEMİ AU - Hürriyet Çimen Y1 - 2016 PY - 2016 N1 - doi: 10.17498/kdeniz.279656 DO - 10.17498/kdeniz.279656 T2 - Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi JF - Journal JO - JOR SP - 307 EP - 315 VL - 32 IS - 32 SN - 1308-6200- M3 - doi: 10.17498/kdeniz.279656 UR - https://doi.org/10.17498/kdeniz.279656 Y2 - 2016 ER -
EndNote %0 Black Sea GASTRONOMİ TURİZMİ AÇISINDAN ARDAHAN MUTFAĞININ ÖNEMİ %A Hürriyet Çimen %T GASTRONOMİ TURİZMİ AÇISINDAN ARDAHAN MUTFAĞININ ÖNEMİ %D 2016 %J Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi %P 1308-6200- %V 32 %N 32 %R doi: 10.17498/kdeniz.279656 %U 10.17498/kdeniz.279656
ISNAD Çimen, Hürriyet . "GASTRONOMİ TURİZMİ AÇISINDAN ARDAHAN MUTFAĞININ ÖNEMİ". Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi 32 / 32 (December 2016): 307-315. https://doi.org/10.17498/kdeniz.279656