Cilt 7, Sayı 1, Sayfalar 76 - 84

Ordu-Giresun İlleri Su Ürünleri İşleme ve Satış Yerlerinde Çalışan Personelin Hijyen ve Sanitasyon Bilgisi

Serap Samsun [1] , Naciye Erdoğan Sağlam [2] , Cemil Sağlam [3]

61 56

Bu çalışmada Giresun ve Ordu illerinde su ürünlerinin gıdasal üretim aşamaları içerisinde yer alan kişilerin hijyen konusundaki bilgilerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. %14.29’u üniversite, % 33.33’ü lise ve % 52.28’i ilkokul mezunu olan toplam 42 kişiye anket uygulanmıştır. Bunlardan % 83.33’ünün işe başlamadan önce sağlık kontrolünden geçtiği, %16.67’sinin ise geçmediği tespit edilmiştir. Sağlık kontrolünden geçenlerin %47.62’si hem boğaz hem de dışkı kontrolünü yaptırdığı, geriye kalan % 52.38’inin ise bu kontrollerden sadece birini yaptırdığı belirlenmiştir. Ankete katılanların % 92.86 gibi büyük bir oranının kontaminasyon kaynakları konusundaki bilgilerinin yetersiz olduğu belirlenmiştir.

Su ürünleri,personel,hijyen ve sanitasyon
  • Çakır, F., Arık Çolakoğlu, F. ve Berik, N., 2006. Su Ürünleri İşleyen ve Satan Yerlerde Çalışanların Sanitasyon Konusunda Bilgi Düzeyleri. E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, Cilt 23, Ek (1/3):377-381.
  • Çaklı, Ş. ve Kışla, D., 2003. Su Ürünlerinde Mikrobiyal Kökenli Bozulmalar ve Önleme Yöntemleri. E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, Cilt 20, Sayı (1-2): 239-245.
  • Demirci, A. ve Ersoy, A.F., 2011. Gıda Reyonunda Çalışan Personelin Kişisel Hijyen Kurallarına Dikkat Etme Durumları. e-Journal of New World Sciences Academy, Volume: 6, Number: 2, Article Number: 2C0035.
  • Erdoğrul, Ö., Bülbül, O. 2006. Kahramanmaraş Balık Halinde Satılan Acanthobrama marmid (Heckel, 1843) ve Halin Genel Hijyenik Durumunun Mikrobiyolojik Yönden Değerlendirilmesi. KSÜ, Fen ve Mühendislik Dergisi, 9(2):41-45.
  • Güler, Ç., 2008. Kişisel Hijyen Çevre ve Sağlık. Yazıt Yayıncılık, Ankara.
Konular Yaşam Bilimleri
Dergi Bölümü Makaleler
Yazarlar

Yazar: Serap Samsun
E-posta: serapsamsun@hotmail.com
Ülke: Turkey


Yazar: Naciye Erdoğan Sağlam
E-posta: nes-34@hotmail.com

Yazar: Cemil Sağlam
E-posta: nes-34@hotmail.com

Bibtex @araştırma makalesi { kfbd285096, journal = {Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi}, issn = {1309-4726}, address = {Giresun Üniversitesi}, year = {}, volume = {7}, pages = {76 - 84}, doi = {}, title = {Ordu-Giresun İlleri Su Ürünleri İşleme ve Satış Yerlerinde Çalışan Personelin Hijyen ve Sanitasyon Bilgisi}, language = {tr}, key = {cite}, author = {Samsun, Serap and Erdoğan Sağlam, Naciye and Sağlam, Cemil} }
APA Samsun, S , Erdoğan Sağlam, N , Sağlam, C . (). Ordu-Giresun İlleri Su Ürünleri İşleme ve Satış Yerlerinde Çalışan Personelin Hijyen ve Sanitasyon Bilgisi. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, 7 (1), 76-84. Retrieved from http://dergipark.gov.tr/kfbd/issue/28072/285096
MLA Samsun, S , Erdoğan Sağlam, N , Sağlam, C . "Ordu-Giresun İlleri Su Ürünleri İşleme ve Satış Yerlerinde Çalışan Personelin Hijyen ve Sanitasyon Bilgisi". Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi 7 (): 76-84 <http://dergipark.gov.tr/kfbd/issue/28072/285096>
Chicago Samsun, S , Erdoğan Sağlam, N , Sağlam, C . "Ordu-Giresun İlleri Su Ürünleri İşleme ve Satış Yerlerinde Çalışan Personelin Hijyen ve Sanitasyon Bilgisi". Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi 7 (): 76-84
RIS TY - JOUR T1 - Ordu-Giresun İlleri Su Ürünleri İşleme ve Satış Yerlerinde Çalışan Personelin Hijyen ve Sanitasyon Bilgisi AU - Serap Samsun , Naciye Erdoğan Sağlam , Cemil Sağlam Y1 - 2017 PY - 2017 N1 - DO - T2 - Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 76 EP - 84 VL - 7 IS - 1 SN - 1309-4726-2564-7377 M3 - UR - Y2 - 2017 ER -
EndNote %0 Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi Ordu-Giresun İlleri Su Ürünleri İşleme ve Satış Yerlerinde Çalışan Personelin Hijyen ve Sanitasyon Bilgisi %A Serap Samsun , Naciye Erdoğan Sağlam , Cemil Sağlam %T Ordu-Giresun İlleri Su Ürünleri İşleme ve Satış Yerlerinde Çalışan Personelin Hijyen ve Sanitasyon Bilgisi %D 2017 %J Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi %P 1309-4726-2564-7377 %V 7 %N 1 %R %U