Cilt 7, Sayı 1, Sayfalar 53 - 65

Giresun Yöresinde Yetişen Fındık Mantarı (Lactarius pyragalus)’ndan Katalaz Enziminin Saflaştırılması Ve Karakterizasyonu

Bahar BİLGİN SÖKMEN [1] , Ahmet AHISKALI [2]

84 71

Katalaz (E.C. 1.11.1.6), kararlı ve güçlü bir yükseltgen olan hidrojen peroksitin su ve moleküler oksijene dönüşümünü katalizleyerek parçalanmasını sağlayan enzimdir. Bu çalışmada, Giresun İli ve çevresinde yetişen Fındık Mantarı (Lactarius pyragalus)’ndan katalaz enzimi ilk defa saflaştırıldı ve kinetik özellikleri incelendi. Optimum pH ve sıcaklık değerleri, pH ve sıcaklık stabiliteleri, optimum reaksiyon süresi, optimum reaksiyon süresinin tayini, uygun enzim ve substrat konsantrasyonu belirlendi. Fındık mantarından saflaştırılan katalazın optimum pH’sının 8,0; optimum sıcaklığının 20 °C olduğu bulundu. SDS-PAGE elektroforezi sonucunda saflaştırılan enzimin molekül ağırlığının 30 kDa olduğu bulundu. Lactarius pyragalus katalaz enziminin optimum pH ve sıcaklıkta hidrojen peroksit (H2O2) substratı için Km ve Vmax değerleri Linewear-Burk yöntemi ile bulunmuştur. Km ve Vmax değerleri sırasıyla 0,310 mM ve 62,112 U olarak bulundu.


Fındık Mantarı (Lactarius pyragalus),Enzim,Katalaz,Saflaştırma
  • Akar, Ç., (2015). Katalaz Enziminin Cevizden (Juglans Regia) Saflaştırılması, Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Entitüsü, Adana.
  • Aydemir, T. and Kuru, K., (2003). Purification and Partial Characterization of Catalase from Chicken Erythrocytes and The Effect of Various Inhibitors on Enzyme Activity, Turkish Journal of Chemistry, 27, 85-97.
  • Bozdemir, Y., (2007). Keten Tohumu (Linum Usitatissimum) Ekstraktında Katalaz ve Süperoksit Dismutaz Enzim Aktiviteleri. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Çimen, Ç., Öter Ç., Demir H. ve Savran A., (2005). Rat Eritrositlerinden Elde Edilen Katalaz Enziminin Karekterizasyonu ve Kinetiğinin incelenmesi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü, Van YYÜ Veteriner Fakültesi Dergisi, 16, 15-20.
  • Demir H., (2006, Mayıs). Aşotu (Coriandraam sativun) Yapraklarından Katalaz Enziminin Saflaştırılması ve Bazı Kinetik Özelliklerinin Araştırılması, Türkiye 9. Gıda Kongresi, (s. 315-318), Bolu.
  • Dinçer A., (2000). Roka (Eruca Sativa) Bitkisinden Katalaz Enziminin Saflaştırılması, Yüksek Lisans Tezi, Celal Bayar Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Manisa.
  • Köksal E., (2003). Katalaz Enziminin Kara Lahana Bitkisinden (Brassica oleracea L. Var. Acephala D.C.) Saflaştırılması, Karakterizasyonu Ve Bazı Peptisitler ile Antibiyotiklerin Enzim Üzerindeki Etkilerinin İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
  • Laemmli, U.K. (1970). Cleavage of Structural Proteins During the Assembly of the Head of Bacteriofage T4. Nature, 227, 680-685.
  • Lowry, O.H., Rosebrough, N.J., Farr, A.L. and Randall, R.J., (1951). Protein Measurement with Folin Phenol Reagent. Journal of Biological Chemistry, 193, 265-275.
  • Öztürk, L., Bülbül, M., Elmastaş, M. ve Çiftçi, M., (2005, Eylül). Katalaz Enziminin Maydonoz (Petroselinum Horsente) Bitkisinden Saflaştırılması ve Karakterizasyonu. XIX. Ulusal Kimya Kongresi, (s. 418), Kuşadası, İzmir.
  • Pekşen, A., Kibar, B. ve Yakupoğlu, G., (2007). Yenilebilir Bazı Lactarıus Türlerinin Morfolojik Özelliklerinin Protein ve Mineral İçeriklerinin Belirlenmesi. OMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 22, 301-305.
  • Seriner, R., 2012. Katalaz Eniminin Hıyardan (Cucismus sativus) Saflaştırılması, Çukurova Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 28, 85-94.
  • Sondaş, E., (2005). Nane (menta spicata) ve pırasa(allium porrum L.) bitkilerinden katalaz enziminin kısmı saflaştırılması, karekterizasyonu ve bazı kinetik özelliklerinin araştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tokat.
  • Warburg, O. and Christian, W., (1941). Isolierung und Kristallinsation Des Garungsferments Enolase. Biochemische Zeitschrift, 310, 384-421
Konular Yaşam Bilimleri
Dergi Bölümü Makaleler
Yazarlar

Yazar: Bahar BİLGİN SÖKMEN
E-posta: bahar.sokmen@giresun.edu.tr
Kurum: Giresun Üniversitesi
Ülke: Turkey


Yazar: Ahmet AHISKALI
E-posta: ahiskali_28@hotmail.com
Ülke: Turkey


Bibtex @araştırma makalesi { kfbd310233, journal = {Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi}, issn = {1309-4726}, address = {Giresun Üniversitesi}, year = {}, volume = {7}, pages = {53 - 65}, doi = {}, title = {Giresun Yöresinde Yetişen Fındık Mantarı (Lactarius pyragalus)’ndan Katalaz Enziminin Saflaştırılması Ve Karakterizasyonu}, language = {tr}, key = {cite}, author = {BİLGİN SÖKMEN, Bahar and AHISKALI, Ahmet} }
APA BİLGİN SÖKMEN, B , AHISKALI, A . (). Giresun Yöresinde Yetişen Fındık Mantarı (Lactarius pyragalus)’ndan Katalaz Enziminin Saflaştırılması Ve Karakterizasyonu. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, 7 (1), 53-65. Retrieved from http://dergipark.gov.tr/kfbd/issue/28072/310233
MLA BİLGİN SÖKMEN, B , AHISKALI, A . "Giresun Yöresinde Yetişen Fındık Mantarı (Lactarius pyragalus)’ndan Katalaz Enziminin Saflaştırılması Ve Karakterizasyonu". Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi 7 (): 53-65 <http://dergipark.gov.tr/kfbd/issue/28072/310233>
Chicago BİLGİN SÖKMEN, B , AHISKALI, A . "Giresun Yöresinde Yetişen Fındık Mantarı (Lactarius pyragalus)’ndan Katalaz Enziminin Saflaştırılması Ve Karakterizasyonu". Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi 7 (): 53-65
RIS TY - JOUR T1 - Giresun Yöresinde Yetişen Fındık Mantarı (Lactarius pyragalus)’ndan Katalaz Enziminin Saflaştırılması Ve Karakterizasyonu AU - Bahar BİLGİN SÖKMEN , Ahmet AHISKALI Y1 - 2017 PY - 2017 N1 - DO - T2 - Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 53 EP - 65 VL - 7 IS - 1 SN - 1309-4726-2564-7377 M3 - UR - Y2 - 2017 ER -
EndNote %0 Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi Giresun Yöresinde Yetişen Fındık Mantarı (Lactarius pyragalus)’ndan Katalaz Enziminin Saflaştırılması Ve Karakterizasyonu %A Bahar BİLGİN SÖKMEN , Ahmet AHISKALI %T Giresun Yöresinde Yetişen Fındık Mantarı (Lactarius pyragalus)’ndan Katalaz Enziminin Saflaştırılması Ve Karakterizasyonu %D 2017 %J Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi %P 1309-4726-2564-7377 %V 7 %N 1 %R %U