Yıl 2018, Cilt 8, Sayı 1, Sayfalar 109 - 114 2018-06-18

Taflan (Prunus laurocerasus L) Yaprağı ve Çekirdeğinin Ferrotiyosiyanat Metoduyla Total Antioksidan Kapasitesinin Belirlenmesi
Determination of Total Antioxidant Capacities by Ferrous Thiocyanate Method in Leaf And Seed of Cherry Laurel (Prunus laurocerasus L)

Ayşegül ÇEBİ [1]

38 50

Taflan veya karayemiş olarak da bilinen Prunus laurocerasus Karadeniz bölgesinde yaygın olarak bulunmaktadır. Ordu ilinden 2016 Ağustos ayında yaprakları ve meyveleri toplanan P. laurocerasus bitkisinin toplam antioksidan kapasitesini belirlemek amacıyla bu çalışma yapılmıştır. Toplanan örnekler yaprak ve meyvenin çekirdeği olmak üzere ayrılmış, metanol ve etanol çözücüleri içerisinde çözülerek ayrı ekstraktlar elde edilmiştir. Toplam antioksidan kapasitesi ferrotiyosiyanat metoduna göre hazırlanan ekstraktlarda 12 saatte bir olmak üzere spektrofotometrik olarak ölçülmüştür. En yüksek inhibisyon yüzdesi metanol ekstraktları için 84. saatte gerçekleşmiştir. P. laurocerasus metanol ekstraktının yaprağı için yüzde inhibisyon değeri 66,97, çekirdeği için 67,10 olarak belirlenmiştir. Yaprak ve çekirdeklerinin etanol ekstraktları ise 48. saatte en yüksek yüzde inhibisyon göstererek 94,67 ve 91,06 değerlerine ulaşmışlardır. Butilen hidroksi toluene (BHT) ve troloksun yüzde inhibisyon değerleri 48. Saatte 39,85 ve 43,81 olarak hesaplanmıştır. P. laurocerasus yaprağı ve çekirdeğinin standart antioksidanlara göre yüksek antioksidan aktivite gösterdiği tespit edilmiştir. Ayrıca etanol ekstraktının da metanol ekstraktına göre daha yüksek antioksidan aktivite verdiği görülmüştür. P. laurocerasus çekirdeğinin ise yaprağına göre daha yüksek antioksidan kapasiteye sahip olduğu söylenebilir.

Prunus laurocerasus, also known as taflan or karayemiş, is commonly found in the Black Sea region. This study was carried out to determine total antioxidant capacity of P. laurocerasus plant collected leaves and fruits from Ordu province in August 2016. The collected samples were separated into leaves and fruit kernel, and dissolved in methanol and ethanol solvents to obtain separate extracts. The total antioxidant capacity was measured spectrophotometrically at 12 h in extracts prepared according to the ferrous thiocyanate method. The highest percent inhibition occurred at 84 hours for methanol extracts. The percent inhibition value for the methanol extract of P. Laurocerasus was determined to be 66.97 and 67.10 for the leave and kernel, respectively. The ethanol extracts of leaves and seeds showed the highest percent inhibition at 48th hour, reaching 94.67 and 91.06. Percent inhibition values of the butylated hydroxy toluen (BHT) and trolox were calculated as 39.85 and 43.81 in 48th hour. It was determined that the leaf and kernel of P. laurocerasus showed high antioxidant activity compared to standard antioxidants. It was also found that the ethanol extract gave higher antioxidant activity than the methanol extract. The kernel of the P. Laurocerasus has higher antioxidant capacity than the leaf.

  • Alasalvar, C., Al-Farsi, M., Shahidi, F., (2005). Compositional characteristics and antioxidant components of cherry laurel varieties and pekmez. J. Food Sci. 70 (1), S47–S52.
  • Ayaz, F.A., (2001). Changes in phenolic acids of cherry laurel (Laurocerasus officinalis ‘Oxygemmis’) fruit during maturation. Acta Biol. Cracov. Bot. 43, 23–26.
  • Colak, A., Özen, A., Dincer, B., Güner, S., Ayaz, F.A., (2005). Diphenolases from two cultivars of cherry laurel (Laurocerasus officinalis Roem.) fruits at an early stage of maturation. Food Chem. 90 (4), 801–807.
  • Demir, S., Turan, I., Demir, F., Ayazoglu Demir, E., & Aliyazicioglu, Y. (2017). Cytotoxic Effect of Laurocerasus officinalis Extract on Human Cancer Cell Lines. Marmara Pharmaceutical Journal 21: 121-126, 2017.
  • Erdemoglu, N., Küpeli, E., Yes¸ İlada, E., (2003). Anti-inflammatory and antinociceptive activity assessment of plants used as remedy in Turkish folk medicine. J. Ethnopharmacol. 89 (1), 123–129.
  • Gülçin Đ, Berashvili D, Gepdiremen A (2005). Antiradical and antioxidant activity of total anthocyanins from Perilla pankinensis Decne. J. Ethopharmacol. 101: 287-293. Karabegović, I. T., Stojičević, S. S., Veličković, D. T., Todorović, Z. B., Nikolić, N. Č., & Lazić, M. L. (2014). The effect of different extraction techniques on the composition and antioxidant activity of cherry laurel (Prunus laurocerasus) leaf and fruit extracts. Industrial Crops and Products, 54, 142-148.
  • Kolayli, S.,Kücük,M., Duran, C., Candan, F., Dinc¸ er, B., (2003). Chemical and antioxidant properties of Laurocerasus officinalis Roem. (cherry laurel) fruit grown in the Black Sea region. J. Agric. Food Chem. 51 (25), 7489–7494.
  • Kolayli S, Aliyazıcıoğlu R, Ulusoy E, Karaoğlu Ş (2008). Antioxidant and antimicrobial activities of selected Turkish honeys. Hacettepe J. Biol. Chem. 36(2): 163-172. Liyana-Pathirana C. M, Shahidi F, Alasalvar C (2006). Antioxidant activity of cherry laurel fruit (Laurocerasus officinalis Roem.) and its concentrated juice. Food Chem. 99: 121-128.
  • Pan Y., Zhang X., Wang H., Liang Y., Zhu J., Li H., Zhang Z., Wu Q., (2007). Antioxidant potential of ethanolic extract of Polygonum cuspidatum and application in peanut oil. Food Chem. 105(4), 1518-1524.
  • Sahan, Y., (2011). Effect of Prunus laurocerasus L.(cherry laurel)leaf extracts on growth of bread spoilage fungi. Bulg. J. Agric. Sci. 17 (1), 83–92. Tawaha K., Alalı F. Q., Gharaıbeh M., Mohammad M., El-Elımat T., (2007): “Antioxidant activity and total phenolic of selected Jordanian plant species.” Food Chemistry, 104, 1372-1378.
  • Türkoğlu M, Dündar C, Süleyman H., (2013, 29-31 Mart) Bitkisel İlaç Geliştirme Süreci: Prunus lauracerasus Ekstresinin Tip II Diyabete Karşı Etkinliği. Ilaç Kimyasi, Üretimi, Teknolojisi, Standardizasyonu Kongresi, Kimyagerler Dernegi, Antalya.
Birincil Dil tr
Konular Mühendislik ve Temel Bilimler
Dergi Bölümü Makaleler
Yazarlar

Yazar: Ayşegül ÇEBİ
Kurum: GİRESUN ÜNİVERSİTESİ
Ülke: Turkey


Bibtex @araştırma makalesi { kfbd353623, journal = {Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi}, issn = {1309-4726}, eissn = {2564-7377}, address = {Giresun Üniversitesi}, year = {2018}, volume = {8}, pages = {109 - 114}, doi = {10.31466/kfbd.353623}, title = {Taflan (Prunus laurocerasus L) Yaprağı ve Çekirdeğinin Ferrotiyosiyanat Metoduyla Total Antioksidan Kapasitesinin Belirlenmesi}, key = {cite}, author = {ÇEBİ, Ayşegül} }
APA ÇEBİ, A . (2018). Taflan (Prunus laurocerasus L) Yaprağı ve Çekirdeğinin Ferrotiyosiyanat Metoduyla Total Antioksidan Kapasitesinin Belirlenmesi. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, 8 (1), 109-114. DOI: 10.31466/kfbd.353623
MLA ÇEBİ, A . "Taflan (Prunus laurocerasus L) Yaprağı ve Çekirdeğinin Ferrotiyosiyanat Metoduyla Total Antioksidan Kapasitesinin Belirlenmesi". Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi 8 (2018): 109-114 <http://dergipark.gov.tr/kfbd/issue/32961/353623>
Chicago ÇEBİ, A . "Taflan (Prunus laurocerasus L) Yaprağı ve Çekirdeğinin Ferrotiyosiyanat Metoduyla Total Antioksidan Kapasitesinin Belirlenmesi". Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi 8 (2018): 109-114
RIS TY - JOUR T1 - Taflan (Prunus laurocerasus L) Yaprağı ve Çekirdeğinin Ferrotiyosiyanat Metoduyla Total Antioksidan Kapasitesinin Belirlenmesi AU - Ayşegül ÇEBİ Y1 - 2018 PY - 2018 N1 - doi: 10.31466/kfbd.353623 DO - 10.31466/kfbd.353623 T2 - Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 109 EP - 114 VL - 8 IS - 1 SN - 1309-4726-2564-7377 M3 - doi: 10.31466/kfbd.353623 UR - http://dx.doi.org/10.31466/kfbd.353623 Y2 - 2018 ER -
EndNote %0 Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi Taflan (Prunus laurocerasus L) Yaprağı ve Çekirdeğinin Ferrotiyosiyanat Metoduyla Total Antioksidan Kapasitesinin Belirlenmesi %A Ayşegül ÇEBİ %T Taflan (Prunus laurocerasus L) Yaprağı ve Çekirdeğinin Ferrotiyosiyanat Metoduyla Total Antioksidan Kapasitesinin Belirlenmesi %D 2018 %J Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi %P 1309-4726-2564-7377 %V 8 %N 1 %R doi: 10.31466/kfbd.353623 %U 10.31466/kfbd.353623
ISNAD ÇEBİ, Ayşegül . "Taflan (Prunus laurocerasus L) Yaprağı ve Çekirdeğinin Ferrotiyosiyanat Metoduyla Total Antioksidan Kapasitesinin Belirlenmesi". Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi 8 / 1 (Haziran 2018): 109-114. http://dx.doi.org/10.31466/kfbd.353623