Yıl 2016, Cilt 17, Sayı 1, Sayfalar 8 - 12 2016-04-01

Multipl Skleroz Hastalarının Hastalık Öncesi ve Sonrası Beslenme Alışkanlıklarının Karşılaştırılması

Sevil BEK [1] , Afife YURTTAŞ [2]

304 893

Amaç: Bu araştırma multiple skleroz hastalarının hastalık öncesi ve sonrası besin çeşitliliğinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır.

Gereç ve Yöntem: Araştırma İç Anadolu Bölgesinde bir ilde bir Multiple Skleroz Derneği’ne kayıtlı hastalar ile yapılmıştır. Araştırmanın evrenini yukarıda belirtilen derneğe kayıtlı 473 hasta oluşturmuştur. Örnekleme yöntemine gidilmeden evrenin tamamına ulaşılmaya çalışılmıştır. Fakat araştırma planlı eğitim–seminer faaliyet günlerinde derneğe gelen 103 multiple skleroz hastası ile gerçekleşmiştir. Hastalardan 16’sı araştırmaya katılmayı kabul etmemiş ve hastalardan 7’si ise anketi tam doldurmamıştır. Araştırma 80 hasta ile tamamlanmıştır.

Bulgular: Araştırma kapsamına alınan hastaların %73.8’i kadın, %58.7’si evli ve %68.6’sı ise sigara kullanmamaktadır. Hastaların hastalık öncesi tam tahıl ve kepek ekmek tüketimi %28.5 hastalık sonrası ise %44.5 olarak bulunmuştur.

Sonuç: Hastaların hastalık öncesi ve sonrası tam tahıl ve kepek ekmek tüketiminde belirgin bir artış bulunmuştur. Multiple skleroz hastaları ile beslenme konusunda daha geniş araştırmalar planlaması önerilebilir. 

Multiple skleroz, Beslenme alışkanlığı, Hemşirelik
  • Habek M, Hojsak I, Brinar VV. Nutrition in multiple sclerosis. Clinical Neurology and Neurosurgery ;112(7):616-20. Tanriverdi D, Okanli A, Sezgin S, Ekinci M. Quality of life in patients with multiple sclerosis in Turkey: relationship to depression and fatigue. Journal of Neuroscience Nursing 2010;42(5):267-73.
  • Thompson AJ, Toosy AT, Ciccarelli O. Pharmacological management of symptoms in multiple sclerosis: current approaches and future directions. Lancet Neurology ; 9 (12):1182-99.
  • Costello K. Multiple sclerosis research: diagnostics, disease-modifying treatments, and emerging therapies Journal of Neuroscience Nursing 2013;45(6 Suppl 1):S14
  • Gajofatto A, Calabrese M, Benedetti MD, Monaco S. Clinical, MRI, and CSF Markers of Disability Progression in Multiple Sclerosis. Disease Markers 2013; 35(6):687-699.
  • Cook KF, Bamer AM, Roddey TS, Kraft GH, Kim J, Amtmann D. Multiple Sclerosis and Fatigue: Understanding the Patient’s Needs. Physical Medicine and Rehabilitation Clinics of North America 2013;24(4):653-61.
  • Plow M, Finlayson M. A qualitative study of nutritional behaviors in adults with multiple sclerosis. The Journal of Neuroscience Nursing 2012;44(6):337-50.
  • Pilutti LA, Dlugonski D, Pula JH, Motl RW. Weight status in persons with multiple sclerosis: implications for mobility outcomes. Journal of Obesity 2012;2012:868256.
  • Cunningham E. Are there evidence-based dietary interventions for multiple sclerosis? Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics 2013;113(7):1004.
  • Farinotti M, Vacchi L, Simi S, Di Pietrantonj C, Brait L, Filippini G. Dietary interventions for multiple sclerosis. The Cochrane Database of Systematic Reviews ;12:CD004192.
  • While A, Forbes A, Ullman R, Mathes L. The role of specialist and general nurses working with people with multiple sclerosis. Journal of Clinical Nursing ;18(18):2635-48.
  • McDonald WI, Compston A, Edan G, Goodkin D, Hartung HP, Lublin FD, McFarland HF, Paty DW, Polman CH, Reingold SC, Sandberg-Wollheim M, Sibley W, Thompson A, van den Noort S, Weinshenker BY, Wolinsky JS. Recommended diagnostic criteria for multiple sclerosis: guidelines from the International Panel on the diagnosis of multiple sclerosis. Annals of Neurology ;50(1):121-7. D’hooghe MB, D’Hooghe T, De Keyser J. Female gender and reproductive factors affecting risk, relapses and progression in multiple sclerosis. Gynecologic and Obstetric Investigation 2013;75(2):73-84.
  • Fruh SM, Mulekar MS, Dierking J. Guiding patients to safe weight loss. Nurse Practitioner 2013;10;38(10):1-7.
  • Croghan E, Johnson C. Supporting smoking cessation and dietary change. Nurse Standard 2005;3;19(33):52-4.
Birincil Dil en
Konular
Dergi Bölümü Makaleler-Araştırma Yazıları
Yazarlar

Yazar: Sevil BEK

Yazar: Afife YURTTAŞ

Bibtex @ { kocatepetip182690, journal = {Kocatepe Tıp Dergisi}, issn = {1302-4612}, eissn = {2149-7869}, address = {Afyon Kocatepe Üniversitesi}, year = {2016}, volume = {17}, pages = {8 - 12}, doi = {10.18229/ktd.00912}, title = {Multipl Skleroz Hastalarının Hastalık Öncesi ve Sonrası Beslenme Alışkanlıklarının Karşılaştırılması}, key = {cite}, author = {BEK, Sevil and YURTTAŞ, Afife} }
APA BEK, S , YURTTAŞ, A . (2016). Multipl Skleroz Hastalarının Hastalık Öncesi ve Sonrası Beslenme Alışkanlıklarının Karşılaştırılması. Kocatepe Tıp Dergisi, 17 (1), 8-12. Retrieved from http://dergipark.gov.tr/kocatepetip/issue/17440/182690
MLA BEK, S , YURTTAŞ, A . "Multipl Skleroz Hastalarının Hastalık Öncesi ve Sonrası Beslenme Alışkanlıklarının Karşılaştırılması". Kocatepe Tıp Dergisi 17 (2016): 8-12 <http://dergipark.gov.tr/kocatepetip/issue/17440/182690>
Chicago BEK, S , YURTTAŞ, A . "Multipl Skleroz Hastalarının Hastalık Öncesi ve Sonrası Beslenme Alışkanlıklarının Karşılaştırılması". Kocatepe Tıp Dergisi 17 (2016): 8-12
RIS TY - JOUR T1 - Multipl Skleroz Hastalarının Hastalık Öncesi ve Sonrası Beslenme Alışkanlıklarının Karşılaştırılması AU - Sevil BEK , Afife YURTTAŞ Y1 - 2016 PY - 2016 N1 - DO - T2 - Kocatepe Tıp Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 8 EP - 12 VL - 17 IS - 1 SN - 1302-4612-2149-7869 M3 - UR - Y2 - 2019 ER -
EndNote %0 Kocatepe Tıp Dergisi Multipl Skleroz Hastalarının Hastalık Öncesi ve Sonrası Beslenme Alışkanlıklarının Karşılaştırılması %A Sevil BEK , Afife YURTTAŞ %T Multipl Skleroz Hastalarının Hastalık Öncesi ve Sonrası Beslenme Alışkanlıklarının Karşılaştırılması %D 2016 %J Kocatepe Tıp Dergisi %P 1302-4612-2149-7869 %V 17 %N 1 %R %U
ISNAD BEK, Sevil , YURTTAŞ, Afife . "Multipl Skleroz Hastalarının Hastalık Öncesi ve Sonrası Beslenme Alışkanlıklarının Karşılaştırılması". Kocatepe Tıp Dergisi 17 / 1 (Nisan 2016): 8-12.