Yıl 2011, Cilt 14, Sayı 3, Sayfalar 5 - 8 2011-10-28

Kırmızı Ette Campylobacter Türlerinin Varlığı ve Antibiyotik Dirençliliğinin Belirlenmesi

ÖZLEM TURGAY [1] , Hakan BOZDOĞAN [2]

158 413

 

ÖZET: Kahramanmaraş'ta değişik kasap ve marketlerden alınan 50 adet yağsız, kuşbaşı kırmızı et örneğinde Campylobacter türlerinin varlığı ve antibiyotik dirençliliği incelenmiştir. Çalışmada incelenen, 50 örneğinin 11'inde Campylobacter spp. tespit edilmiş ve bunların 3 tanesinin termofilik olduğu belirlenmiştir. Campylobacter türleri ile kontamine olduğu saptanan 3 kırmızı et örneğinde 2 adet Campylobacter jejuni, 1 adet C. coli belirlenmiştir.

İdentifiye edilen C. jejuni ve C. coli nalidiksik asite (30 μg/ml) dirençlilik göstermiş, sefalotine (30 μg/ml)  karşı duyarlı bulunmuştur. Yapmış olduğumuz çalışmada C. jejuni ve C.  coli izolatları ofloksasin, penisilin, tobramisin, amoksillin, imipenem, vankomisin, ampisilin, levofloksasin, amikasin antibiyotiklerine karşı dirençli, gentamisin, neomisin, eritromisin, kloromfenikol, siproflaksasin ve tetrasiklin'e karşı ise duyarlı olarak bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler: Campylobacter spp., C. jejuni, antibiyotik dirençliliği, kırmızı et.

 

Presence of Campylobacter Species And Antibiotic Resistance In Beef Samples

 

ABSTRACT: Presence of Campylobacter species and antibiotic resistance were studied in 50 lean, cubed beef samples, purchased from supermarkets and local butchers of Kahramanmaraş. According to the findings, 11 of 50 ground beef samples (22 %)  were found to be positive for Campylobacter spp. In 3 positive samples, 2 were identified as C. jejuni and 1 was C. coli, respectively.

C. jejuni and C. coli,  were resistable to nalidixic acid (30 μg/ml), but susceptible to cephalothine, C. jejuni and C. coli isolates were resistable to ofloxacine, peniciline, tobramycine, amoxicilline, imipenem, vancomycine, ampicilline, levofloxacin, amikacin. On the other hand C. jejuni isolates were susceptible to gentamicin, neomycin, erythromycin, chloromphenicol, ciprofloxacin, tetracycline.

Key Words: Campylobacter spp., C.  jejuni, antibiotic resistance, beef

Birincil Dil tr
Konular
Dergi Bölümü MİKROBİYOLOJİ (Microbiology)
Yazarlar

Yazar: ÖZLEM TURGAY

Yazar: Hakan BOZDOĞAN

Bibtex @ { ksudobil243727, journal = {KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi}, issn = {}, eissn = {1309-1743}, address = {Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi}, year = {2011}, volume = {14}, pages = {5 - 8}, doi = {10.18016/ksujns.78297}, title = {Kırmızı Ette Campylobacter Türlerinin Varlığı ve Antibiyotik Dirençliliğinin Belirlenmesi}, key = {cite}, author = {TURGAY, ÖZLEM and BOZDOĞAN, Hakan} }
APA TURGAY, Ö , BOZDOĞAN, H . (2011). Kırmızı Ette Campylobacter Türlerinin Varlığı ve Antibiyotik Dirençliliğinin Belirlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 14 (3), 5-8. Retrieved from http://dergipark.gov.tr/ksudobil/issue/22830/243727
MLA TURGAY, Ö , BOZDOĞAN, H . "Kırmızı Ette Campylobacter Türlerinin Varlığı ve Antibiyotik Dirençliliğinin Belirlenmesi". KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 14 (2011): 5-8 <http://dergipark.gov.tr/ksudobil/issue/22830/243727>
Chicago TURGAY, Ö , BOZDOĞAN, H . "Kırmızı Ette Campylobacter Türlerinin Varlığı ve Antibiyotik Dirençliliğinin Belirlenmesi". KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 14 (2011): 5-8
RIS TY - JOUR T1 - Kırmızı Ette Campylobacter Türlerinin Varlığı ve Antibiyotik Dirençliliğinin Belirlenmesi AU - ÖZLEM TURGAY , Hakan BOZDOĞAN Y1 - 2011 PY - 2011 N1 - DO - T2 - KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 5 EP - 8 VL - 14 IS - 3 SN - -1309-1743 M3 - UR - Y2 - 2019 ER -
EndNote %0 KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi Kırmızı Ette Campylobacter Türlerinin Varlığı ve Antibiyotik Dirençliliğinin Belirlenmesi %A ÖZLEM TURGAY , Hakan BOZDOĞAN %T Kırmızı Ette Campylobacter Türlerinin Varlığı ve Antibiyotik Dirençliliğinin Belirlenmesi %D 2011 %J KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi %P -1309-1743 %V 14 %N 3 %R %U
ISNAD TURGAY, ÖZLEM , BOZDOĞAN, Hakan . "Kırmızı Ette Campylobacter Türlerinin Varlığı ve Antibiyotik Dirençliliğinin Belirlenmesi". KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 14 / 3 (Ekim 2011): 5-8.