Geleneksel Yoğurtlardan Đzole Edilen Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus bulgaricus’ ların Tanımlanması

Yekta GEZGİNÇ [1] , İsmail AKYOL [2]

199 354


Türkiye’nin on dokuz farklı ilinden tesadüfen toplanan geleneksel yoğurt örneklerinden izole edilen
Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus bulgaricus izolatlarının, kimyasal ve moleküler yöntemlerle
tanımlamaları yapılmıştır. Kimyasal tanımlama gram boyama, koloni morfolojisi ve katalaz testi ile belirlenmiştir.
Moleküler tanımlama, 16S ribozomal RNA’yı kodlayan DNA bölgeleri kullanılarak polimeraz zincir reaksiyonu
(PCR) metodu ile yapılmıştır. PCR metodunda S. thermophilus izolatları için 16S rRNA gen bölgesi için 157 bç
uzunluğunda, Lb. bulgaricus izolatları için ise 232 bç’de bant verdiği belirlenmiştir. Đzolasyon ve tanımlama
sonucunda 80 adet S. thermophilus ve 20 adet Lb. bulgaricus izolatı elde edilmiştir. Đzole edilen örnekler potansiyel
başlangıç kültürü kullanım olanaklarının araştırılması ve genetik içeriklerinin belirlenmesi için stoklanmıştır.




Laktik asit bakterileri, starter kültür, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus, moleküler tanımlama
  • Leroy, F., De Vuyst, L. 2004. Lactic acid bacteria as
Konular Fen
Dergi Bölümü Makaleler
Yazarlar

Yazar: Yekta GEZGİNÇ

Yazar: İsmail AKYOL

Bibtex @araştırma makalesi { ksudobil293105, journal = {KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi}, issn = {}, eissn = {1309-1743}, address = {Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi}, year = {}, volume = {13}, pages = {23 - 29}, doi = {}, title = {Geleneksel Yoğurtlardan Đzole Edilen Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus bulgaricus’ ların Tanımlanması}, key = {cite}, author = {AKYOL, İsmail and GEZGİNÇ, Yekta} }
APA GEZGİNÇ, Y , AKYOL, İ . (). Geleneksel Yoğurtlardan Đzole Edilen Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus bulgaricus’ ların Tanımlanması. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 13 (2), 23-29. Retrieved from http://dergipark.gov.tr/ksudobil/issue/27744/293105
MLA GEZGİNÇ, Y , AKYOL, İ . "Geleneksel Yoğurtlardan Đzole Edilen Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus bulgaricus’ ların Tanımlanması". KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 13 (): 23-29 <http://dergipark.gov.tr/ksudobil/issue/27744/293105>
Chicago GEZGİNÇ, Y , AKYOL, İ . "Geleneksel Yoğurtlardan Đzole Edilen Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus bulgaricus’ ların Tanımlanması". KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 13 (): 23-29
RIS TY - JOUR T1 - Geleneksel Yoğurtlardan Đzole Edilen Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus bulgaricus’ ların Tanımlanması AU - Yekta GEZGİNÇ , İsmail AKYOL Y1 - 2019 PY - 2019 N1 - DO - T2 - KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 23 EP - 29 VL - 13 IS - 2 SN - -1309-1743 M3 - UR - Y2 - 2019 ER -
EndNote %0 KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi Geleneksel Yoğurtlardan Đzole Edilen Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus bulgaricus’ ların Tanımlanması %A Yekta GEZGİNÇ , İsmail AKYOL %T Geleneksel Yoğurtlardan Đzole Edilen Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus bulgaricus’ ların Tanımlanması %D 2019 %J KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi %P -1309-1743 %V 13 %N 2 %R %U
ISNAD GEZGİNÇ, Yekta , AKYOL, İsmail . "Geleneksel Yoğurtlardan Đzole Edilen Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus bulgaricus’ ların Tanımlanması". KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 13 / 2 23-29.