Yıl 2017, Cilt 20, Sayı , Sayfalar 149 - 153 2017-12-26

Dünya ve Türkiye’de Yağlı Tohum ve Ham Yağ Üretimine Bir Bakış

Bihter ONAT [1] , Halis ARIOĞLU [2] , Leyla GÜLLÜOĞLU [3] , Cemal KURT [4] , Halil BAKAL [5]

100 1415

İçerdikleri yağ, protein, karbonhidrat, mineral maddeler ve vitaminler nedeniyle, insan ve hayvan beslenmesinde önemli bir yere sahip olan yağlı tohumlar, aynı zamanda, sanayi sektörü için de önemli bir hammadde kaynağını oluşturmaktadır. Yağlı tohumlu bitkiler çok yönlü kullanım alanlarına sahip, asrın harika bitkileri olarak bilinmektedir. Yağlı tohumlardan elde edilen yağlar, insan beslenmesinde önemli bir enerji kaynağını oluşturmaktadır. Hayvansal kökenli yağların üretiminin pahalı ve yeterli olmaması nedeniyle, insan beslenmesi için gereksinim duyulan yağların büyük bir kısmı (%92.1), bitkisel kökenli yağlardan karşılanmaktadır.

Yeryüzünde tohumlarında yağ içeren çok sayıda bitki olmasına rağmen, bugün sanayide işlenerek tohumlarından yağ elde edilen bitkilerin başında; Soya, ayçiçeği, çiğit (pamuk), kolza, yerfıstığı, susam, aspir, hintyağı, haşhaş, keten, kenevir, jojoba, mısır (mısır özünden), zeytin, hurma (palm) ve Hindistan cevizi  (coco) gelmektedir. Yağlı tohumlu bitkilerin ham yağ üretimi yanında, çok değişik faydaları bulunmaktadır. Soya ve yerfıstığı gibi baklagiller familyasına dahil yağlı tohumlu bitkiler, havanın serbest azotunu toprağa bağladıkları için, yetiştirildikleri bölgelerde tarım topraklarına önemli faydalar sağlamaktadır.

2016 yılı verilerine göre, dünya yağlı tohum üretimi 554 million tons and ham yağ üretimi ise 187 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. Aynı dönemde Türkiye’de yağlı tohum üretimi 2.9 milyon ton ve ham yağ üretimi de 786 bin ton olmuştur. 

Yağlı tohumlar, yağlı tohum üretimi, bitkisel yağ, bitkisel yağ üretimi
  • Anonim, 2016a. İstatistik Bölümü İnternet Sitesi, http://www.fao.org
  • Anonim, 2016b. Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Türkiye İstatistikleri, www.bysd.org
  • Anonim, 2016c. TUİK Yayınları, Ankara.
  • Arıoğlu HH, Kolsarıcı Ö, Göksu AT, Güllüoğlu L. Arslan M, Çalışkan M, Söğüt T, Kurt C, Arslanoğlu F 2010. Yağ Bitkileri Üretiminin Artırılması Olanakları. Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi Bildiriler Kitabı-1, s. 361-376, Ankara
  • Arıoğlu HH 2014. Yağ Bitkileri Yetiştirme Ve Islahı Ders Kitabı.Genel Yayın No:220, Ders Kitapları Yayın No:A-70. Adana, 204 s.
  • Karakuş MÜ 2014. 12. Uluslararası Yem Kongresi Açılış Konuşması. Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Dergisi. Sayı.70:29-40s, Ankara
  • Kolsaracı Ö, Kaya KD, Göksoy AT, Arıoğl H, Kulan EG, Day S 2015. Yağlı Tohum Üretiminde Yeni Arayışlar. Ziraat Mühendisliği VIII. Teknik Kongresi Bildiriler Kitabı-1, s. 401-425, Ankara
Konular Fen
Dergi Bölümü TARLA BİTKİLERİ (Field Crops)
Yazarlar

Yazar: Bihter ONAT

Yazar: Halis ARIOĞLU
Ülke: Turkey


Yazar: Leyla GÜLLÜOĞLU

Yazar: Cemal KURT

Yazar: Halil BAKAL

Bibtex @araştırma makalesi { ksudobil349197, journal = {KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi}, issn = {}, eissn = {1309-1743}, address = {Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi}, year = {2017}, volume = {20}, pages = {149 - 153}, doi = {10.18016/ksudobil.349197}, title = {Dünya ve Türkiye’de Yağlı Tohum ve Ham Yağ Üretimine Bir Bakış}, key = {cite}, author = {ONAT, Bihter and ARIOĞLU, Halis and GÜLLÜOĞLU, Leyla and KURT, Cemal and BAKAL, Halil} }
APA ONAT, B , ARIOĞLU, H , GÜLLÜOĞLU, L , KURT, C , BAKAL, H . (2017). Dünya ve Türkiye’de Yağlı Tohum ve Ham Yağ Üretimine Bir Bakış. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 20 (), 149-153. DOI: 10.18016/ksudobil.349197
MLA ONAT, B , ARIOĞLU, H , GÜLLÜOĞLU, L , KURT, C , BAKAL, H . "Dünya ve Türkiye’de Yağlı Tohum ve Ham Yağ Üretimine Bir Bakış". KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 20 (2017): 149-153 <http://dergipark.gov.tr/ksudobil/issue/33092/349197>
Chicago ONAT, B , ARIOĞLU, H , GÜLLÜOĞLU, L , KURT, C , BAKAL, H . "Dünya ve Türkiye’de Yağlı Tohum ve Ham Yağ Üretimine Bir Bakış". KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 20 (2017): 149-153
RIS TY - JOUR T1 - Dünya ve Türkiye’de Yağlı Tohum ve Ham Yağ Üretimine Bir Bakış AU - Bihter ONAT , Halis ARIOĞLU , Leyla GÜLLÜOĞLU , Cemal KURT , Halil BAKAL Y1 - 2017 PY - 2017 N1 - doi: 10.18016/ksudobil.349197 DO - 10.18016/ksudobil.349197 T2 - KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 149 EP - 153 VL - 20 IS - SN - -1309-1743 M3 - doi: 10.18016/ksudobil.349197 UR - http://dx.doi.org/10.18016/ksudobil.349197 Y2 - 2017 ER -
EndNote %0 KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi Dünya ve Türkiye’de Yağlı Tohum ve Ham Yağ Üretimine Bir Bakış %A Bihter ONAT , Halis ARIOĞLU , Leyla GÜLLÜOĞLU , Cemal KURT , Halil BAKAL %T Dünya ve Türkiye’de Yağlı Tohum ve Ham Yağ Üretimine Bir Bakış %D 2017 %J KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi %P -1309-1743 %V 20 %N %R doi: 10.18016/ksudobil.349197 %U 10.18016/ksudobil.349197
ISNAD ONAT, Bihter , ARIOĞLU, Halis , GÜLLÜOĞLU, Leyla , KURT, Cemal , BAKAL, Halil . "Dünya ve Türkiye’de Yağlı Tohum ve Ham Yağ Üretimine Bir Bakış". KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 20 / (Aralık 2017): 149-153. http://dx.doi.org/10.18016/ksudobil.349197