Yıl 2008, Cilt 11, Sayı 1, Sayfalar 64 - 68 2008-06-30

Doğu Kayını (Fagus orientalis Lipsky.) Tohumlarının Kimyasal Bilesimi
Chemical Composition of Oriental Beechnuts (Fagus orientalis Lipsky.)

Mustafa YILMAZ [1]

45 0

Doğu kayını Türkiye’deki önemli ağaç türlerinden biridir. Tohumların kimyasal bilesimi, o tohumun fizyolojisi hakkında birçok ipucu verebilmektedir. Bu çalısmada Doğu kayını (Fagus orientalis Lipsky.) tohumlarının kimyasal bilesimi ve yağ asitleri kompozisyonu arastırılmıstır. Çalısmada dört orijin (Dokurcun, Giresun, Yozgat, Kahramanmaras) kullanılmıstır. Genel ortalama olarak Doğu kayını tohumu % 48,69 yağ, % 29,04 protein, % 3,16 nisasta ve % 4,10 kül içermektedir. Yağın % 88,44’ü doymamıs yağ asitlerinden olusmaktadır.
Oleik asit (% 40,42) ve Linoleik asit (% 34,98) en fazla bulunan yağ asitleridir.

Oriental beech (Fagus orientalis Lipsky.) is one of the important tree species in Turkey. Chemical composition of seeds may give clues about the seed physiology. In this study, chemical properties and fatty acid composition of oriental beechnut were investigated. The study was carried out on four origins (Dokurcun, Giresun, Yozgat, Kahramanmaras). This study showed that oriental beechnuts contain 48,69 % lipids, 29,04 % protein, 3,16 % starch, and 4,10 % ash (dry weight) in average. 88,44 % of the lipids of oriental beechnut was unsaturated fatty acids. Oleic acid (40,42 %) and linoleic acid (34,98 %) are two major fatty acids in lipids of beechnut.

  • Anonymous 2003. Vermont Wildlife Harvest Report, Black Bear. Vermont Fish and Wildlife Department, Vermont, s.13-22.
  • Anonim 2004. Endüstriyel Hizmet Kataloğu. Tübitak Marmara Arastırma Merkezi, Gebze, 51s.
  • Bewley, J.D., Black, M. 1994. Seeds: Physiology of Development and Germination. Plenum Press, New York, 445p.
  • Bonner, F.T., Vozzo, J.A. 1987. Seed biology and technology of Quercus. Gen. Tech.Rep. SO-66. New Orleans, LA: USDA Forest Service, Southern Forest Experiment Station.21p.
  • Ching, T.M. 1972. Metabolism of Germinating Seeds. (Kozlowski, T.T.) In: Seed Biology, Volume 2, Academic Press, New York, pp.103-218.
  • Copeland, L.O., McDonald, M.B. 1999. Seed Science and Technology. Kluwer Ac. Pub. Boston, 409s.
  • Crane, J., Miller, A.L., William, J., Roekel, V., Walters, C. 2003. Triacylglycerols determine the unusual storage physiology of Cuphea seed. Planta, 217:699-708. Dandik, L., Sahin, E., Karaosmanoğlu, F., Isığıgür, A.,
  • Aksoy, H.A. 1992. Characteristics of beechnut oil (Fagus orientalis Lipsky.) of Turkish origin. JAOCS, 69(12): 1274-1275.
  • Fidanza, F. 2002. Tree nuts in the Mediterranean diet context. II. Conferencia Salud Y Frutos Secos – Fundacion Nucis, Barcelona, http://www.nucis.org/ pdf/nuts_fidanza_cmc.pdf. (Erisim: 04.04.2005).
  • Jakubas, W.J. 2005. Alternate year beechnut production and its influence on bear and marten populations. In:(L.S. Kenefic ve M.J. Twery, edt.) Proceedings of the New England Society of American Foresters 85th Winter Meeting, Portland, Maine, March 16-18. USDA, Forest Service, GTR NE-325, s.19.
  • Küçüköner, E., Yurt, B. 2003. Some chemical characteristics of Pistacia vera varieties produced in Turkey. Eur. Food. Res. Tech. 217:308-310.
  • Leadem, C.L. 1988. Dormancy and vigour of tree seeds. Proceedings of The Combined Western Forestry Nursery Council, Forest Nursery Association of B.C., and Intermountain Forest Nursery Association Meeting; August 8-11, Vernon, B.C.
  • Miquel, M., Browse, J. 1995. Lipid biosynthesis in developing seeds. . In:”Seed Development and Germination (J. Kigel ve G. Galili Edt.)”. Marcel Dekker, Inc. New York, pp. 169-192.
  • Nergiz, C., Dönmez, Đ. 2004. Chemical composition and nutritive value of Pinus pinea L. seeds. Food Chemistry, 86:365-368.
  • Özdemir, M. 2001. Mathematical analysis of color changes and chemical parameters of roasted hazelnuts. PhD Thesis, Institute of Science and Technology, ITU, 175p.
  • Savage, G.P. 2001. Chemical composition of walnuts (Juglans regia L.) grown in New Zeland. Plant Foods for Human Nutrition, 56:75-82.
  • Wilson, D.O., McDonald, M.B. 1986. The lipid peroxidation model of seed ageing. SST, 14:269-300.
Birincil Dil tr
Konular Fen
Dergi Bölümü Makaleler
Yazarlar

Orcid: 0000-0000-0000-0000
Yazar: Mustafa YILMAZ

Bibtex @araştırma makalesi { ksudobil393300, journal = {KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi}, issn = {}, eissn = {1309-1743}, address = {Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi}, year = {2008}, volume = {11}, pages = {64 - 68}, doi = {}, title = {Doğu Kayını (Fagus orientalis Lipsky.) Tohumlarının Kimyasal Bilesimi}, key = {cite}, author = {YILMAZ, Mustafa} }
APA YILMAZ, M . (2008). Doğu Kayını (Fagus orientalis Lipsky.) Tohumlarının Kimyasal Bilesimi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 11 (1), 64-68. Retrieved from http://dergipark.gov.tr/ksudobil/issue/35406/393300
MLA YILMAZ, M . "Doğu Kayını (Fagus orientalis Lipsky.) Tohumlarının Kimyasal Bilesimi". KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 11 (2008): 64-68 <http://dergipark.gov.tr/ksudobil/issue/35406/393300>
Chicago YILMAZ, M . "Doğu Kayını (Fagus orientalis Lipsky.) Tohumlarının Kimyasal Bilesimi". KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 11 (2008): 64-68
RIS TY - JOUR T1 - Doğu Kayını (Fagus orientalis Lipsky.) Tohumlarının Kimyasal Bilesimi AU - Mustafa YILMAZ Y1 - 2008 PY - 2008 N1 - DO - T2 - KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 64 EP - 68 VL - 11 IS - 1 SN - -1309-1743 M3 - UR - Y2 - 2007 ER -
EndNote %0 KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi Doğu Kayını (Fagus orientalis Lipsky.) Tohumlarının Kimyasal Bilesimi %A Mustafa YILMAZ %T Doğu Kayını (Fagus orientalis Lipsky.) Tohumlarının Kimyasal Bilesimi %D 2008 %J KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi %P -1309-1743 %V 11 %N 1 %R %U
ISNAD YILMAZ, Mustafa . "Doğu Kayını (Fagus orientalis Lipsky.) Tohumlarının Kimyasal Bilesimi". KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 11 / 1 (Haziran 2008): 64-68.