Yıl 2017, Cilt 10, Sayı 4, Sayfalar 354 - 357 2017-12-01

Determination of Some Pathogenic Bacteria in Afyon Kaymak Consumed in Afyonkarahisar
Afyonkarahisar’da Tüketime Sunulan Afyon Kaymaklarında Bazı Patojen Bakterilerin Aranması

Zeki GÜRLER [1] , Volkan İPEKÇİOĞLU [2]

45 55

This study was performed to determine the presence of E.coli, E. coli O157:H7 and L.monocytogenes in the Afyon kaymak samples sold at markets in Afyonkarahisar. Hence, a total of 100 Afyon kaymak samples was used as study material which are collected from 9 different salers between 2007-2008 during spring, autumn and winter. E. coli was detected in the 7 of the analyzed 100 Afyon kaymak samples at the numbers of 2,1x102, 1,8x102, 1,0x102, 1,0x102, 1,0x102, 1,2x101, 1,0x102 kob/g, respectively. No E. coli O157:H7 and L. monocytogenes was determined in any of the analyzed samples. Consequently, the presence of E. coli in the samples of Afyon kaymagı indicated a potential public health risk. Therefore it is necessary to detemine and monitor critical control points in the kaymak producing plants and improve the production conditions to protect public health.
Bu çalışma Afyonkarahisar’daki 9 farklı satış noktasından 2007-2008 yılları arasında ilkbahar, sonbahar ve kış aylarında temin edilen 100 adet Afyon kaymağı örneğinde E. coli, E. coli O157:H7 ve L. monocytogenes’in varlığının belirlenmesi amacı ile yapıldı. Analize alınan 100 örneğin hiçbirinde E. coli O157:H7 ve L. monocytogenes saptanmadı. Ancak 7 örnekte E. coli düzeyi sırasıyla: 2,1x102, 1,8x102, 1,0x102, 1,0x102, 1,0x102, 1,2x101, 1,0x102 kob/g olarak belirlendi. Sonuç olarak, Afyon kaymağı örneklerinde E. coli’nin varlığı halk sağlığı için potansiyel bir riski işaret etmektedir. Bu nedenle kaymak üretilen işletmelerde kritik kontrol noktalarının belirlenmesi ve halk sağlığının korunması için üretim şartlarının iyileştirilmesi gerekmektedir.
  • Birdal E. Marmara Bölgesinde Bulunan Süt İşletmelerindeki İnekler ve İşletme Çevresinde E. Coli O157:H7 Varlığının Araştırılması. İstanbul Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 2013.
  • Gudbjornsdóttır B, Suıhko ML, Gustavsson P, Thorkelsson G, Salo S, Sjoberg AM, Nıclasen O, Bredholt S. The İncidence Of Listeria Monocytogenes İn Meat, Poultry And Seafood Plants İn The Nordic Countries. Food Microbiol. 2004; 21:217- 225.
  • Hasdoğan H. Van İli Kahvaltı Salonlarında Tüketime Sunulan Kaymakların Bazı Kimyasal ve Mikrobiyolojik Özelliklerinin Belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 2004.
  • Kuyucuoglu Y, Kenar B, Konak S, Gurler Z, Acaroz U. Antibacterial resistance of commensal E. coli and E. coli O157: H7 strains isolated from cattle and calves faeces samples. J. Anim. Vet. Adv, 2012;11(1), 52- 55.
  • Lourenco A, De Las Heras A, Scorttı M, Vazquez-Boland J, Frank JF, Brıto L. Comparison of Listeria monocytogenes exoproteomes from biofilm and planktonic state:Lmo2504, a protein associated with biofilms. Appl Environ Microbiol. 2013; 79(19): 6075-6082.
  • Mor-Mur M, Yuste J. Emerging bacterial pathogens in meat and poultry: An Overview. Food Bioprocess Technol. 2010; 3:24-35.
  • ISO 11290-1/A1-2004 Horizontal Method for the detection of Listeria monocytogenes.
  • ISO 16649-2 Horizontal Method for the detection of Escherichia coli.
  • ISO 16654-2001 Horizontal Method for the detection of Escherichia coli O157.
  • Kocaman N. Kuzu etlerinden Listeria monocytogenes izolasyonu ve antibiyotik dirençliliklerinin belirlenmesi. Ankara üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 2015.
  • Yılsay TÖ, Akpınar BA. Bursa ilinde Tüketilen Kaymakların Mikrobiyolojik Özellikleri ve Bazı Patojen Bakterilerin Aranması. (Eds) Ulud. Üniv. Zir. Fak. Derg. 2002; 16: 77-86.
  • Stanier RY, Ingraham JL, Wheelis ML, Painter PR. General Microbiology. 5th edition. Macmillen Education Ltd., London, 689p. 1990.
  • Todd ECD, Notermans S. Surveillance of Listeriosis and its causative pathogen, Listeria Monocytogenes. Food Control. 2011; 22:1484- 1490.
  • Ustaçelebi Ş. Temel ve Klinik Mikrobiyoloji. Ankara: Öncü Basımevi; Sayfa:470-485, 1999.
Konular
Dergi Bölümü KISA BİLİMSEL MAKALE
Yazarlar

Yazar: Zeki GÜRLER (Sorumlu Yazar)
E-posta: zgurler@aku.edu.tr

Yazar: Volkan İPEKÇİOĞLU
E-posta: zgurler@aku.edu.tr

Bibtex @kısa bildiri { kvj367357, journal = {Kocatepe Veteriner Dergisi}, issn = {1308-1594}, address = {Afyon Kocatepe Üniversitesi}, year = {2017}, volume = {10}, pages = {354 - 357}, doi = {}, title = {Afyonkarahisar’da Tüketime Sunulan Afyon Kaymaklarında Bazı Patojen Bakterilerin Aranması}, key = {cite}, author = {GÜRLER, Zeki and İPEKÇİOĞLU, Volkan} }
APA GÜRLER, Z , İPEKÇİOĞLU, V . (2017). Afyonkarahisar’da Tüketime Sunulan Afyon Kaymaklarında Bazı Patojen Bakterilerin Aranması. Kocatepe Veteriner Dergisi, 10 (4), 354-357. Retrieved from http://dergipark.gov.tr/kvj/issue/32999/367357
MLA GÜRLER, Z , İPEKÇİOĞLU, V . "Afyonkarahisar’da Tüketime Sunulan Afyon Kaymaklarında Bazı Patojen Bakterilerin Aranması". Kocatepe Veteriner Dergisi 10 (2017): 354-357 <http://dergipark.gov.tr/kvj/issue/32999/367357>
Chicago GÜRLER, Z , İPEKÇİOĞLU, V . "Afyonkarahisar’da Tüketime Sunulan Afyon Kaymaklarında Bazı Patojen Bakterilerin Aranması". Kocatepe Veteriner Dergisi 10 (2017): 354-357
RIS TY - JOUR T1 - Afyonkarahisar’da Tüketime Sunulan Afyon Kaymaklarında Bazı Patojen Bakterilerin Aranması AU - Zeki GÜRLER , Volkan İPEKÇİOĞLU Y1 - 2017 PY - 2017 N1 - DO - T2 - Kocatepe Veteriner Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 354 EP - 357 VL - 10 IS - 4 SN - 1308-1594-2147-6853 M3 - UR - Y2 - 2017 ER -
EndNote %0 Kocatepe Veteriner Dergisi Afyonkarahisar’da Tüketime Sunulan Afyon Kaymaklarında Bazı Patojen Bakterilerin Aranması %A Zeki GÜRLER , Volkan İPEKÇİOĞLU %T Afyonkarahisar’da Tüketime Sunulan Afyon Kaymaklarında Bazı Patojen Bakterilerin Aranması %D 2017 %J Kocatepe Veteriner Dergisi %P 1308-1594-2147-6853 %V 10 %N 4 %R %U