Cilt 8, Sayı 1, Sayfalar 108 - 113

Probiyotik Olarak Kullanılan Lactobacillus spp. Suşlarının Kolesterol Düşürücü Etkileri ve Olası Mekanizmalar
Used as a Probiotic Lactobacillus spp. Strains of Cholesterol Lowering Effects and Possible Mechanisms

Duygu ALP [1] , Pelin ERTÜRKMEN [2]

77 311

Kolesterol tüm vücut dokuları için temel bir yapı taşı olduğu halde, kandaki kolesterol seviyesinin yüksek olması, koroner kalp hastalığının en önemli risk faktörlerinden biridir. Bu sebeple, serum kolesterol seviyelerinin düşürülmesi, özellikle kalp-damar hastalıklarının önlenmesi bakımından büyük önem taşımaktadır. Mevcut yaşam tarzı, diet ile alınan önlemler ve farmasötik maddeler kolesterol seviyesinin düzenlenmesinde yetersiz kalmaktadır. Son yıllarda, kandaki yüksek kolesterol seviyelerinin düşürülmesinde yeni yaklaşımlar söz konusudur. Bu uygulamalar arasında, probiyotik bakterilerin kullanımı önemlidir. Bugüne kadar bu konu üzerinde birçok in vitro ve in vivo çalışma yapılmış ve özellikle belirli Lactobacillus türlerini içeren probiyotik ürünlerin kandaki yüksek kolesterol seviyelerini azalttığı gösterilmiştir.  Probiyotik bakterilerin, safra tuzu hidrolizi aktivitesi, 3-hidroksi-3-metilglutaril, koenzim A gibi inhibe edici enzimler üretmeleri ile kolesterol asimilasyonu gibi farklı mekanizmalar kolesterol seviyesini düşürme potansiyeline sahip olduklarını göstermektedir.

High cholesterol levels are one of the most important risk factors for coronary heart disease, although cholesterol is a major building block for all body tissues. Therefore, reduction of serum cholesterol is, very important to prevent cardiovascular disease. Current lifestyle, dietary measures and pharmaceutical agents are inadequate for regulating cholesterol levels. In recent years, there have been new approaches to lowering levels of high cholesterol. Among these applications, the use of probiotic bacteria is also important. To date, many in vitro and in vivo studies have been conducted on this subject and it has been shown that probiotic products, especially those containing certain Lactobacillus species, reduce the levels of high cholesterol levels in the blood. Probiotic bacteria have demonstrated potential to lower cholesterol levels by different mechanisms, as bile salt hydrolase activity, production of compounds that inhibit enzymes such as 3-hydroxy-3-methylglutaryl coenzyme A, and cholesterol assimilation.

  • Ahire, J., Bhat, A., Thakare, J., M., Pawar, P., B., Zope, D., G., Jain, R., M., Chaudhari, B., L. (2012). Cholesterol Assimilation and Biotransformation by Lactobacillus Helveticus. Biotechnol. Lett. 34: 103–107.
  • Ahn, Y., T., Kim, G., B., Lim, K., S., Baek, Y.,J., Kim, H.,U. (2003). Deconjugation of Bile Salts by Lactobacillus acidophilus Isolates. International Dairy Journal. 13: 303–311.
  • Alp G, Aslım, B. (2009). İnsan Bağırsak Sisteminde Probiyotik Olarak Bifidobakterilerin Önemi. Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi. 10(2): 343-354.
  • Amutha, K., Kokila, V. (2015). Cholesterol Lowering Property of Lactobacillus plantarum Isolated from Cow Milk. IJPSR. 6(3): 1184-1189.
  • Başyigit, G., Kuleaşan, H., and Karahan, A.,G. (2006). Viability of Human-Derived Probiotic Lactobacilli in Ice Cream Produced with Sucrose and Aspartame. Journal of Industrial Microbiology and Biotechnology 33: 796-800.
  • Begley, M., Hill, C., Gahan, C., G., M. (2006). Bile Salt Hydrolase Activity in Probiotics. Applied and Environmental Microbiology. 72(3): 1729–1738.
  • Belviso, S., Giordano, M., Zeppa, P., D., G. (2009). In Vitro Cholesterol-Lowering Activity of Lactobacillus Plantarum and Lactobacillus Paracasei Strains Isolated from the Italian Castelmagno PDO Cheese. Dairy Sci. Technol. 89: 169–176.
  • Chang-Qing,Y., Li Rong,, L. (2015). Cloning and Expression of Bile Salt Hydrolase Gene From Lactobacillus Plantarum M1-Uvs29. Journal of Northeast Agricultural University (English Edition) 22:( 2) 60-66.
  • Choi, E., A., Chang, C. (2015). Cholesterol-Lowering Effects of a Putative Probiotic Strain Lactobacillus plantarum EM Isolated from Kimchi. Food Science and Technology. 62:210-217.
  • Chikai, T., Nakao, H., Uchida, K. (1987). Deconjugation of Bile Acids by Human Intestinal Bacteria Implanted in Germ-Free Rats. Lipids. 22 : 669-671.
  • Corzo, G., Gilliland, S., E. (1999). “Bile Salt Hydrolase Activity of Three Strains of Lactobacillus acidophilus”, J. Dairy Sci. 82: 472-480 .
  • Coşkun, T. (2006). Pro-, Pre- ve Sinbiyotikler. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi. 49: 128-148.
  • Çakır, İ. (2003). Laktobasillus ve Bifidobakterlerde Bazı Probiyotik Özelliklerin Belirlenmesi. Doktora Tezi. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, Türkiye.
  • Çakır, İ., Çakmakçı, M., L. (2004). Probiyotikler: Tanımı, Etki Mekanizması, Seçim ve Güvenilirlik Kriteri. Gıda 29 (6):427-434.
  • De Boever, P., Wouters, R., Verschaeve, L., Berckmans, P., Schoeters, G. and Verstraete, W. (2000). Protective Effect Of The Bile Salt Hydrolase-Active Lactobacillus reuteri Against Bile Salt Cytotoxicity. App. Microbiol. Biotechnol. 53. 709-714.
  • De Preter, V., Vanhoutte, T., Huys, G., Swings, J., De Vuyst, L., Rutgeerts, P. (2007). Effects of Lactobacillus casei shirota, Bifidobacterium breve, and Oligofructose-Enriched İnulin on Colonic Nitrogen-Protein Metabolism in Healthy Humans. American Journal of Physiology e Gastrointestinal and Liver Physiology. 292: 358-368.
  • De Smet, I., Van Hoorde, L., De Saeyer, N., Vande Woestyne,M., Verstraete, W. (1994). In Vitro Study of Bile Salt Hydrolase (Bsh) Activity of Bsh Isogenic Lactobacillus plantarum 80 Strains and Estirnatign of Cholesterol Lowering Through Enhanced Bsh Activity. Microbial Ecology in Health and Disease. 7: 315-329.
  • De Vrese, M., & Schrezenmeir, J. (2008). Probiotics, Prebiotics, and Synbiotics. Advances. Biochemical Engineering Biotechnology. 111: 1-66.
  • Dilna, S., V., Surya, H., Aswathy, R., G., Varsha, k., K., Sakthikumar, D., N., Pandey, A., Nampoothiri, K., M. (2015). Characterization of an Exopolysaccharide with Potential Healthbenefit Properties from a Probiotic Lactobacillus plantarum RJF4. Food Science and Technology. 64: 1179-1186.
  • Duboc, P., Mollet, B. (2001). Applications of Exopolysaccharides in the Dairy Industry” International Dairy Journal.11: 759- 768.
  • Emami, A., Bazargani, A. (2014). Dual Effects of Lactobacilli as a Cholesterol Assimilator and an Inhibitor of Gastrointestinal Pathogenic Bacteria. Int J Entric Pathog.2(1):15768.
  • Esra Tok, E., Aslim, B. (2010). Cholesterol Removal by Some Lactic Acid Bacteria That can be Used as Probiotic. Microbiol Immunol. 54: 257–264.
  • Gill, H., S., Guarner, F. (2004). Probiotics and Human Health: A Clinical Perspective. Probiotics and Human Health. 80:516-526.
  • Gilliland, S.,E., Nelson, C.,R., Maxwell, C. (1985): Assimilation of Cholesterol by Lactobacillus acidophilus. Appl Environ Microbiol. 49: 377.
  • Iranmanesh, M., Ezzatpanah, H., Mojgani, N. (2014). Antibacterial Activity and Cholesterol Assimilation of Lactic Acid Bacteria İsolated from Traditional Iranian Dairy Products. Food Science And Technology 58: 355-359.
  • İnanç, N., Şahin, H., Çiçek, B.( 2005).Probiyotik ve Prebiyotiklerin Sağlık Üzerine Etkileri. Erciyes Tıp Dergisi. 27 (3): 122-127.
  • Jones, M., L., Chen, H., Ouyang, W., Metz, T., Prakash, S. (2004). Microencapsulated Genetically Engineered Lactobacillus plantarum 80 (pCBH1) for Bile Acid Deconjugation and Its Implication in Lowering Cholesterol. Journal of Biomedicine and Biotechnology. 1: 61–69.
  • Kaur, I., P., Chopra, K., Saini, A. (2002). Probiotics: Potential Pharmaceutical Applications. European Journal of Pharmaceutical Sciences. 15: 1–9.
  • Kopp-Hoolihan, L. (2001). Prophylactic and Therapeutic Uses of Probiotics: A Review. Journal of the American Dietetic Association.101: 229-241.
  • Kumar, M., Nagpal, R., Kumar, R., Hemalatha, R., Verma, V., Kumar, A. (2012). Cholesterol-Lowering Probiotics as Potential Biotherapeutics for Metabolic Diseases. Experimental Diabetes Research. 1-14.
  • Laurens-Hattingh, A., Viljoen, B., C. (2001). Yogurt as Probiotic Carrier Food. Int. Dairy J.11: 1-17.
  • Lee, L., Kim, Y., Yun, H., S., Kim, J., G., Oh, S., Kim1, S., H. (2010). Genetic and Proteomic Analysis of Factors Affecting Serum Cholesterol Reduction by Lactobacillus acidophilus A4. Applied and Environmental Microbiology,76 (14): 4829–4835.
  • Lilly, D. M. and R. H. Stillwell. 1965. Probiotics: growthpromoting factors produced by microorganisms. Sci. 147:747- 748.
  • Lindström, C., Holst, O., Nilsson, L., Öste, R., Andersson, K., E. (2012). Effects of Pediococcus parvulus 2.6 and Its Exopolysaccharide on Plasma Cholesterol Levels and Inflammatory Markers in Mice. AMB Express. 2: 66
  • Liong, M.,T., Shah, N.,P. (2005). Bile Salt Deconjugation Ability, Bile Salt Hydrolase Activity and Cholesterol Co-Precipitation Ability of Lactobacilli Strains. Int. Dairy J. 15: 391–398.
  • Lo Curto, A., Pitino, I., Mandalari, G., Dainty, J.,R., Faulks, R.,M., Wickham, J.,M.,S. (2011). Survival of Probiotic Lactobacilli ın the Upper Gastrointestinal Tract Using an in Vitro Gastric Model of Digestion. Food Microbiology. 7: 1359-1366.
  • Lye, H., S., Rusul, G., Liong, M.. T. (2010). Mechanisms of Cholesterol Removal by Lactobacilli Under Conditions that Mimic the Human Gastrointestinal Tract. International Dairy Journal. 20: 169-175.
  • Naidu, A. S., Bidlack, W. R. and Clemens, R. A., “Probiotic Spectra of Lactic Acid Bacteria”, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 38 (1): 13-126 (1999).
  • Nakajima, H., Suzuki, Y., Hirota, T. (1992). Cholesterol Lowering Activity of Ropy Fermented Milk. Food Sci. 57: 1327.
  • Noh, D., O,. Kim, S., H., Gilliland, S., E. (1997). Incorporation of Cholesterol Into the Cellular Membrane of Lactobacillus acidophilus ATCC 43121. Journal of Dairy Science. 80:(12) 3107-3113.
  • Ooi, G., Liong, M. (2010). Cholesterol-Lowering Effects of Probiotics and Prebiotics: A Review of in Vivo and in Vitro Findings. Int. J. Mol. Sci. 11: 2499-2522.
  • Pereira, D.,I.,A., Gibson, G.,R. (2002). Effects of Consumption of Probiotics and Prebiotics on Serum Lipid Levels in Humans. Crit Rev Biochem Mol Biol. 37: 259.
  • Pereira, D., I., Mccartney, A., L., . Gibson, G., R. (2003). An in Vitro Study of The Probiotic Potential of A Bile-Salt-Hydrolyzing Lactobacillus fermentum Strain, and Determination of Its Cholesterol-Lowering Properties. Applied and Environmental Microbiology, 69 (8) P. 4743–4752.
  • Pinto, M., G., V., Franz, C., M., A.,P., Schillinger, U., Holzapfel, W., H. (2006). Lactobacillus Spp. with in Vitro Probiotic Properties from Human Faeces and Traditional Fermented Products. International Journal of Food Microbiology. 109:205–214.
  • Rasic, J. L., Vujicic, I. F., Skrinjar, M., Vulic, M. (1992). Assimilation of Cholesterol by Some Cultures of Lactic Acid Bacteria and Bifidobacteria. Biotechnol. Lett. 14:39-44.
  • Sağdıç, O., Küçüköner, E., Özçelik, S. (2004). Probiyotik ve Prebiyotiklerin Fonksiyonel Özellikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 35 (3-4): 221-228.
  • Sanders, M., E. (1998). Overview of Functional Foods: Emphasis on Probiotic Bacteria. Int. Dairy Journal. 8: 341-347.
  • Song , M., Park , S., Lee , H., Min , B., Jung , S., Park , S., Kim , E., Oh, S. (2015). Effect of Lactobacillus acidophilus NS1 on Plasma Cholesterol Levels In Diet-İnduced Obese Mice. J. Dairy Sci. 98:1492–1501.
  • Soomro, A. H., Masud, T. and Anwaar K., “Role of Lactic Acid Bacteria (LAB) in Food Preservation and Human Health”, Pakistan Journal of Nucrition, 1 (1): 20-24 (2002).
  • Soyuçok, A., Ekiz, T., Başyiğit Kılıç, G. (2016). Ekzopolisakkaritlerin Özellikleri ve Gıda Sanayindeki Önemi. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi Targid Özel Sayı 332-344.
  • Taranto, M., P., Murga, M., L., F., Lorca, G., Valdez, G., F. (2003). Bile Salts and Cholesterol Induce Changes in the Lipid Cell Membrane of Lactobacillus reuteri. Journal of Applied Microbiology. 95:86–91.
  • Tok, E., Aslım, B. (2007). Probiyotik Olarak Kullanılan Bazı Laktik Asit Bakterilerinin Kolesterol Asimilasyonu ve Safra Tuzları Dekonjugasyonundaki Rolleri. Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Dergisi 37 (1): 62-68.
  • Turhan İ., 2012. Kaşar Peyniri Üretimi için Starter Kültür İzolasyonu ve İzolatların Ftır Spektroskopisi ile Tanısının Yapılması Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi,143s, Isparta.
  • Tsai, C., C., Lin, P., Hsieh, Y., M., Zhang, Z., Wu, C., W., Huang, C.1. (2014). Cholesterol-Lowering Potentials of Lactic Acid Bacteria Based on Bile-Salt Hydrolase Activity and Effect of Potent Strains on Cholesterol Metabolism In Vitro and In Vivo. Scientific World Journal. 10.
  • Usman-Hosono, A. (1999). Bile Tolerance, Taurocholate Deconjugation, and Binding of Cholesterol by Lactobacillus gasseri Strains. J Dairy Sci. 82: 243–248.
  • Uymaz, B. (2010). Probiyotikler ve Kullanım Alanları. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 16:(1): 95-104.
  • Wang, S., C., Chang, C., K., Chan, S., C., Shieh, J., S., Chiu, C., K., Duh, P. (2014). Effects of Lactic Acid Bacteria İsolated from Fermented Mustard on Lowering Cholesterol. Asian Pac J Trop Biomed. 4(7): 523-528.
  • Wang, J., Zhao, X., Tian, Z.,Yang, Y., Yang, Z. (2015). Characterization of an Exopolysaccharide Produced by Lactobacillus plantarum YW11 Isolated from Tibet Kefir. Carbohydrate Polymers 125: 16–25.
  • Zago, M., Fornasari, M.,E., Carminati, D., Burns, P., Suàrez, V., Vinderola, G., Reinheimer, J., Giraffa, G. (2011). Characterization and Probiotic Potential of Lactobacillus plantarum Strains Isolated from Cheeses. Food Microbiology. 28 (5):1033-1040.
Konular Mühendislik ve Temel Bilimler
Dergi Bölümü Makaleler
Yazarlar

Yazar: Duygu ALP
E-posta: duygualp1@gmail.com
Kurum: SULEYMAN DEMIREL UNIV

Yazar: Pelin ERTÜRKMEN
E-posta: perturkmen@mehmetakif.edu.tr
Kurum: MEHMET AKIF ERSOY UNIV
Ülke: Turkey


Bibtex @derleme { makufebed286334, journal = {Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi}, issn = {}, address = {Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi}, year = {}, volume = {8}, pages = {108 - 113}, doi = {}, title = {Probiyotik Olarak Kullanılan Lactobacillus spp. Suşlarının Kolesterol Düşürücü Etkileri ve Olası Mekanizmalar}, language = {tr}, key = {cite}, author = {ERTÜRKMEN, Pelin and ALP, Duygu} } @derleme { makufebed286334, journal = {Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi}, issn = {}, address = {Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi}, year = {}, volume = {8}, pages = {108 - 113}, doi = {}, title = {Used as a Probiotic Lactobacillus spp. Strains of Cholesterol Lowering Effects and Possible Mechanisms}, language = {en}, key = {cite}, author = {ERTÜRKMEN, Pelin and ALP, Duygu} }
APA ALP, D , ERTÜRKMEN, P . (). Probiyotik Olarak Kullanılan Lactobacillus spp. Suşlarının Kolesterol Düşürücü Etkileri ve Olası Mekanizmalar. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 8 (1), 108-113. Retrieved from http://dergipark.gov.tr/makufebed/issue/19431/286334
MLA ALP, D , ERTÜRKMEN, P . "Probiyotik Olarak Kullanılan Lactobacillus spp. Suşlarının Kolesterol Düşürücü Etkileri ve Olası Mekanizmalar". Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 8 (): 108-113 <http://dergipark.gov.tr/makufebed/issue/19431/286334>
Chicago ALP, D , ERTÜRKMEN, P . "Probiyotik Olarak Kullanılan Lactobacillus spp. Suşlarının Kolesterol Düşürücü Etkileri ve Olası Mekanizmalar". Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 8 (): 108-113
RIS TY - JOUR T1 - Probiyotik Olarak Kullanılan Lactobacillus spp. Suşlarının Kolesterol Düşürücü Etkileri ve Olası Mekanizmalar AU - Duygu ALP , Pelin ERTÜRKMEN Y1 - 2017 PY - 2017 N1 - DO - T2 - Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 108 EP - 113 VL - 8 IS - 1 SN - -1309-2243 M3 - UR - Y2 - 2017 ER -
EndNote %0 Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi Probiyotik Olarak Kullanılan Lactobacillus spp. Suşlarının Kolesterol Düşürücü Etkileri ve Olası Mekanizmalar %A Duygu ALP , Pelin ERTÜRKMEN %T Probiyotik Olarak Kullanılan Lactobacillus spp. Suşlarının Kolesterol Düşürücü Etkileri ve Olası Mekanizmalar %D 2017 %J Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi %P -1309-2243 %V 8 %N 1 %R %U