Cilt 29, Sayı 2, Sayfalar 77 - 81 2017-07-23

Zeytin Etken Maddesi Olan Oleuropein’in Kimyasal Aktivitesinin Teorik Olarak Araştırılması
Theoretical Investigation of Chemical Activity of Oleuropein Being Active Olive Ingredien

Faik Gökalp [1]

31 27

Bu çalışmanın amacı: zeytinin yapraklarında, olgunlaşmamış meyvelerinde bulunan ona acı tadı veren oleuropein ile önemli bir etken madde olan timolün termodinamiksel özellikleri, kimyasal aktiflik parametrelerinin (∆G, HOMO, LUMO, ∆(HOMO-LUMO), dipol moment) hesaplanmasıdır. Ayrıca bu değerlerin karşılaştırmasıyla birlikte radikalik yapılara karşı reaktif olup olmadıklarının tespit edilerek bununla ilgili yapılacak deneysel çalışmalara yön verilmesidir. Hesaplama yöntemi olarak RHF yöntemi kullanılmıştır. Bu yöntemler ve temel küme kullanılarak bileşiklerin tam optimize geometrik yapıları belirlenerek kimyasal aktivitesi değerlendirilmiştir. Hesaplamalarda Gaussian09W paket programından yararlanılmıştır. Bu yöntemi seçmemizin nedeni; molekülümüzün özelliklerini kısa sürede teorik olarak görmek, diğer yandan madde ve zaman kaybını önlemesi açısından oldukça önemli ve tercih edilebilir bir yöntem olmasıdır. Diğer önemli bir etken antioksidan madde olan timol ile karşılaştırıldığında;  Oleuropeinde ki fenolik yapılardan dolayı kararsız özellikle radikalik yapılara karşı reaksiyon vermeye yatkın olduğu görülmektedir. Sonuç olarak; Oleuropein’in RHF ile yapılan hesaplamalarından elde edilen veriler ışığında;  fenolik yapılardan dolayı kararsız, reaksiyon vermeye yatkın olduğunu ve metabolizmada zararlı mikroorganizmaların hücre yapısını bozarak antimikrobiyal etkili olacağı söylenebilir.

The thermodynamic properties of oleuropein, an important active ingredient in oleaginous fruits and their leaves, which are bitter in olive fruits of olives, are reactive against the radicalic structure with the use of chemical activity parameters (ΔG, HOMO, LUMO, ΔHOMO-LUMO and dipole moment) to determine if it is not to give direction to the experimental work to be done about it. The RHF method was used as the calculation method. These methods and chemical activity by determining the exact optimize geometric structures of the compounds using the base set. . The calculations have benefited from the Gaussian09W package program. The reason why we choose this method is that it is a very important and preferable method to see the properties of our molecules in a short time theoretically, that is, to prevent matter and time loss. Another important factor is antioxidant thymol; Oleuropein phenolic structures suggest that it is unstable, prone to react, particularly susceptible to reaction against the radicalic structure. As a result; we can report that DFT and HF calculations were made. With the light of the data we obtained; it is unstable due to the phenolic structure, is prone to react destroying the cell structure and metabolism of harmful microorganisms. It can be said to be effective as antimicrobials

  • Omar,S.H., (2010),Oleuropein in Olive and its Pharmacological Effects, Sci Pharm., 78: 133–154.
  • Visioli F, Poli A, Galli C. (2002), Antioxidant and other biological activities of phenols from olives and olive oil. Med Res Rev. 22: 65–75.
  • Amiot MJ, Fleuriet A, Macheix JJ. (1986),Importance and evolution of phenolic compounds in olive during growth and maturation. J Agric Food Chem., 34: 823–826.
  • Le Tutour, B, Guedon D. (1992), Antioxidant activities of Olea europaea leaves and related phenolic compounds. Phytochemistry. 31: 1173–1178.
  • Lujan,R.J., Luque-Rodrıguez, J.M., Luque de Castro, M.D., ,(2006), Dynamic ultrasound-assisted extraction of oleuropein and related biophenols from olive leaves, Journal of Chromatography A, 1108, 76–82.
  • Amiot MJ, Fleuriet A and Macheix. J.J.(1989) Accumulation of oleuropein derivatives during olive maturation. Phytochem 28:67-69.
  • Esti M, Cinquanta L and La Notte E.( 1998),Phenolic compounds in different olive varieties. J. Agric. Food Chem., 46:32–35.
  • Ryan D Robards K and Lavee S.( 1999) Changes in phenolic content of olive during maturation. Int. J. Food Sci. Technol.,34:265–274.
  • Al-Azzawie,H.F., Alhamdani,MS.S.,( 2006) Hypoglycemic and antioxidant effect of oleuropein in alloxan-diabetic rabbits, Life Sciences 78 , 1371 – 1377.
  • Andreadou,I., Sigala, F. Iliodromitis,E.K., Papaefthimiou,M., (2007) Acute doxorubicin cardiotoxicity is successfully treated with the phytochemical oleuropein through suppression of oxidative and nitrosative stress, Journal of Molecular and Cellular Cardiology 42 , 549–558.
  • Visioli F, Bogani P, Galli C. (2006) Healthful properties of olive oil minor components, in Olive Oil, Chemistry and Technology. Boskou D (Ed.). AOCS Press, Champaign, IL: 173190.
  • Sudjana AN, D'Orazio C, Ryan V, Rasool N, Ng J, Islam N, Riley TV, Hammer KA. (2009) Antimicrobial activity of commercial Olea europaea (olive) leaf extract. Int J Antimicrob Agents. 33: 461–463.
  • Lee-Huang S, Zhang L, Chang YY, Huang PL. (2003) Anti-HIV activity of olive leaf extract (OLE) and modulation of host cell gene expression by HIV-1 infection and OLE treatment. Biochem Biophys Res Commun. 307: 1029–1037.
  • Katsiki M, Chondrogianni N, Chinou I, Rivett AJ, Gonos ES. (2007) The olive constituent oleuropein exhibits proteasome stimulatory properties in vitro and confers life span extension of human embryonic fibroblasts. Rejuvenation Res. 10: 157–172.
  • Hamdi,H.K., Castellon,R.,(2005) Oleuropein, a non-toxic olive iridoid, is an anti-tumor agent and cytoskeleton disruptor, Biochemical and Biophysical Research Communications 334 , 769–778.
  • Akhtari,K., Hassanzadeh,K., Fakhraei,B.,Fakhraei,N., Hassanzadeh,H.,Akhtari,G., Zarei,S.A., Hassanzadeh,K. (2015), Mechanisms of the hydroxyl and superoxide anion radical scavenging activity and protective effect on lipid peroxidation of thymoquinone: a DFT study, Monatsh Chem, 146:601–611.
  • Papadopoulos, A.G.,Nenadis,N., Sigalas,M.P., (2016), DFT study of radical scavenging activity of sesame oil lignans and selected in vivo metabolites of sesamin, Computational and Theoretical Chemistry 1077 ,125–132.
  • Gökalp,F., (2016), A Study On The Chemıcal Propertıes Of Eugenol And Eugenol Acetate, Clove Essentıal Oıls, Sigma J Eng & Nat Sci,2016; 34 (3), 407-414.
  • Bilgiç,M., Uğur,Ş.S. (2015), Antimikrobiyal Medikal Tekstil Ürünleri için Oleuropein Uygulaması, Suleyman Demirel University Journal of Natural and Applied Science, 19(2), 104-110.
  • Gikas ,E.,, Bazoti, F.N.,Tsarbopoulos,A., (2007) Conformation of oleuropein, the major bioactive compound of Olea europea, Journal of Molecular Structure: THEOCHEM 821, 125–132.
  • Vargas-Sanchez, R.D. Mendoza-Wilson, A.M. Torrescano-Urrutia, G.R. Sanchez-Escalante, A.,(2015) Antiradical potential of phenolic compounds fingerprints of propolis extracts: DFT approach, Computational and Theoretical Chemistry 1066 , 7–13.
Konular Mühendislik ve Temel Bilimler
Dergi Bölümü FBE
Yazarlar

Yazar: Faik Gökalp
E-posta: akgokalp@gmail.com
Kurum: 1Kırıkkale Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Fen ve Matematik Bilimleri Eğitimi Bölümü

Bibtex @araştırma makalesi { marufbd329912, journal = {Marmara Fen Bilimleri Dergisi}, issn = {}, address = {Marmara Üniversitesi}, year = {2017}, volume = {29}, pages = {77 - 81}, doi = {10.7240/marufbd.329912}, title = {Zeytin Etken Maddesi Olan Oleuropein’in Kimyasal Aktivitesinin Teorik Olarak Araştırılması}, language = {tr}, key = {cite}, author = {Gökalp, Faik} } @araştırma makalesi { marufbd329912, journal = {Marmara Fen Bilimleri Dergisi}, issn = {}, address = {Marmara Üniversitesi}, year = {2017}, volume = {29}, pages = {77 - 81}, doi = {10.7240/marufbd.329912}, title = {Theoretical Investigation of Chemical Activity of Oleuropein Being Active Olive Ingredien}, language = {en}, key = {cite}, author = {Gökalp, Faik} }
APA Gökalp, F . (2017). Zeytin Etken Maddesi Olan Oleuropein’in Kimyasal Aktivitesinin Teorik Olarak Araştırılması. Marmara Fen Bilimleri Dergisi, 29 (2), 77-81. DOI: 10.7240/marufbd.329912
MLA Gökalp, F . "Zeytin Etken Maddesi Olan Oleuropein’in Kimyasal Aktivitesinin Teorik Olarak Araştırılması". Marmara Fen Bilimleri Dergisi 29 (2017): 77-81 <http://dergipark.gov.tr/marufbd/issue/30389/329912>
Chicago Gökalp, F . "Zeytin Etken Maddesi Olan Oleuropein’in Kimyasal Aktivitesinin Teorik Olarak Araştırılması". Marmara Fen Bilimleri Dergisi 29 (2017): 77-81
RIS TY - JOUR T1 - Zeytin Etken Maddesi Olan Oleuropein’in Kimyasal Aktivitesinin Teorik Olarak Araştırılması AU - Faik Gökalp Y1 - 2017 PY - 2017 N1 - doi: 10.7240/marufbd.329912 DO - 10.7240/marufbd.329912 T2 - Marmara Fen Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 77 EP - 81 VL - 29 IS - 2 SN - -2146-5150 M3 - doi: 10.7240/marufbd.329912 UR - http://dx.doi.org/10.7240/marufbd.329912 Y2 - 2017 ER -
EndNote %0 Marmara Fen Bilimleri Dergisi Zeytin Etken Maddesi Olan Oleuropein’in Kimyasal Aktivitesinin Teorik Olarak Araştırılması %A Faik Gökalp %T Zeytin Etken Maddesi Olan Oleuropein’in Kimyasal Aktivitesinin Teorik Olarak Araştırılması %D 2017 %J Marmara Fen Bilimleri Dergisi %P -2146-5150 %V 29 %N 2 %R doi: 10.7240/marufbd.329912 %U 10.7240/marufbd.329912