Yıl 2018, Cilt 33, Sayı 2, Sayfalar 124 - 130 2018-06-22

The effects of safflower meal on the performance, egg quality traits, yolk fatty acids and cholesterol levels in laying hens
Mikrodalga fırın ile kurutulan yenidünya (Eriobotrya japonica L.) meyvesinin kuruma kinetiği ve kalitesinin belirlenmesi

Hakan POLATCI [1] , Muhammed TAŞOVA [2]

57 96

Because of the texture of the japanese medlar is a fruit sensitive and high moisture content which cannot be stored for a long time without deterioration. In this study was aimed to determine the most suitable final quality value in terms of drying kinetics and color criterion of japanese medlar fruit dried by microwave method. Drying performance values, optimum thin layer drying curve, effective diffusion and color values of japanese medlar fruit dried at 360, 540, 720 and 900W with microwave were determined in the study. The mean dry times of the japanese medlar dried up to an average of 10-13 % by wet weight were determined as 28, 15.5, 12 and 10 minutes at 360, 540, 720 and 900W, respectively. Moisture values that drift away from the unit during the first nip during drying are processed in thin layer drying equations and a mathematical model which predicts drying curves best is determined. When creating curves, the most commonly used Page, Midilli-Küçük, Yağcıoğlu and Modified-Page models were chosen. The usability of all used models was found to be appropriate and the reliability values were determined as p<0.05. The best estimate of equilibrium drying curves, which is closest to 1 in the determined R2 values, is determined as a thin layered mathematical model. The best estimating thin layer drying models are for Midilli-Küçük (0.9996), Midilli-Küçük (0.9991), Midilli-Küçük (0.9989), and Midilli-Küçük for the values of 360, 540, 720 and 900W respectively (0.9983). In the thin layer drying models of japanese medlar, the Midilli-Küçük model was determined to be the most suitable for all drying conditions. The effective diffusivity (Deff) values determined under the drying conditions were determined to vary between 2.28x10-6 and 6.66x10-6 m2 s-1. It was determined that japanese medlar received the most chromium value for the commercial value of the chrome value fresh fruit in the drying process of 360W power value.

Yeni dünya meyvesinin doku yapısının hassas ve nem içeriğinin yüksek olmasından dolayı bozulmadan uzun süre depolanamamaktadır. Bu çalışmada mikrodalga yöntemi ile kurutulan yenidünya meyvesinin kuruma kinetiği ve renk kriteri açısından en uygun son kalite değerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Ürün 360, 540, 720 ve 900 W güçlerinde kurutulara yenidünya meyvesinin kuruma performans değerleri, en uygun ince tabakalı kuruma modeli, efektif difüzyon değeri ve renk değerleri belirlenmiştir. Ürün nemi yaş baza göre % 10-13 aralığına düşene kadar kurutulmuş ve ortalama kuruma süreleri 360, 540, 720 ve 900W güç değerleri için sırasıyla 28, 15.5, 12 ve 10 dakika olarak belirlenmiştir. Kuruma sırasında üründen uzaklaşan birim zamandaki nem değerleri ince tabakalı kurutma modellerinde işlenerek kuruma eğrilerini en iyi tahmin eden matematiksel model belirlenmiştir. Eğriler oluşturulurken literatürde de en yaygın olarak kullanılan Page, Midilli-küçük, Yağcıoğlu ve Modified-Page modelleri seçilmiştir. Kullanılan tüm modellerin güvenilirlik değerleri p <0,05 olarak belirlenmiştir. Belirlenen R2 değerleri içerisinde 1'e en yakın olan eşitlik kuruma eğrilerini en iyi tahmin ince tabakalı matematiksel model olarak kabul edilmiştir. Uygulanan kuruma modelleri içerisinde en iyi tahmin eden ince tabakalı kuruma modelleri 360, 540, 720 ve 900W güç değerleri için sırasıyla Midilli-küçük (0.9996), Midilli-küçük (0.9991), Midilli-küçük (0.9989) ve Midilli-küçük (0.9983) olarak belirlenmiştir. Yenidünya meyvesine uygulanan tüm kurutma şartları içerisinde Midilli-küçük modeli en uygun ince tabakalı matematiksel model olarak belirlenmiştir. Kurutma işlemlerinde belirlenen efektif difüzyon (Deff) değerleri ise 2.28x10-6 ile 6.66x10-6 m2 s-1 aralığında değiştiği belirlenmiştir. Yenidünya meyvesi için ticari açıdan önemli bir renk değeri olan kroma değeri taze ürünün kroma değerine en yakın 360 W güçte yapılan kurutma işleminde belirlenmiştir.

  • Abbasi, N.A., Akhtar, A. ve Hussain, A., 2013. Maıntaınıng Qualıty Of Loquat (Erıobotrya Japonıca Lındl.) Fruıt After Harvest. Pak. J. Bot., 45(1): 247-251.
  • Akhtar, A., Abbasi, N. ve Hussain, A., 2010. Effect Of Calcıum Chlorıde Treatments On Qualıty Characterıstıcs Of Loquat Fruıt Durıng Storage. Pak. J. Bot., 42 (1): 181-188.
  • Alibaş, İ., 2012a. Asma Yaprağının (Vitis vinifera L.) Mikrodalga Enerjisiyle Kurutulması ve Bazı Kalite Parametrelerinin Belirlenmesi. Tarım Bilimleri Dergisi. 18,43-53.
  • Alibaş İ., 2012b. Microwave drying of strawberry slices and the determination of the some quality parameters. Journal of agriculture machinery science. 8 (2): 161-170.
  • Alibaş, İ., 2015. İnce tabaka mango dilimlerinin mikrodalga tekniği ile kurutulması. Anadolu Tarım Bilim. Derg. 30, 99-109.
  • Cao, S., Zheng, Y., Wang, K., Rui, H. ve Tang, S., 2009. Effect of 1- methylcyclopropene treatment on chilling injury, fatty acid and cell wall polysaccharide composition in loquat fruit. J Agric Food Chem 57:8439–8443.
  • Crank, J., 1979. Themathematics of diffusion. Oxford universitypress, London.
  • Çelen, S., 2010. Mikrodalga Ve Vakum Kurutucuda Bazı Gıda Ürünlerinin Kurutulması Ve Modellenmesi. Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi.
  • Çelen, İ.H., Çelen, S., Moralar, A., Buluş, H.N. ve Önler, E., 2015. Mikrodalga Bantlı Kurutucuda Patatesin Kurutulabilirliğinin Deneysel Olarak İncelenmesi. Electronic Journal of Vocational Colleges, Özel Sayı, 57- 69.
  • Çelen, S., Haksever, A. ve Moralar, A., 2017. The Effects of Microwave Energy to the Drying of Apple (Gala) Slices. Karaelmas Fen ve Müh. Derg. 7 (1): 228-236.
  • Ghasemnezhad, M., Nezhad, M.A. ve Gerailoo, S., 2011. Changes in Postharvest Quality of Loquat (Eriobotrya japonica) Fruits Influenced by Chitosan. Hort. Environ. Biotechnol. 52 (1): 40-45.
  • Gür, M., 2016. Balkabağının Akışkan Yataklı Kurutucuda Kurutulmasının Deneysel Ve Teorik İncelenmesi. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 21, 2.
  • Ercişli, S., Gözlekçi, S., Şengül, M., Hegedus,A. ve Tepe,S., 2012. Some physicochemical characteristics, bioactive content and antioxidant capacity of loquat (Eriobotrya japonica (Thunb.) Lindl.) fruits from Turkey. Scientia Horticulturae 148, 185–189.
  • Karim, M.A. ve Hawlader, M.N.A., 2005. Mathematical modelling and experimental investigation of tropical fruits drying. İnt. J. Heat Mass Transfer 48,4914-4925.
  • Kaya, A., Kamer, M.S., Şahin, H.E., 2015. Trabzon Hurmasının (Dıospyros Kakı L.) Kuruma Davranışının Deneysel İncelenmesi. Gıda 40 (1): 15-21. doi: 10.15237/gida.GD14047.
  • Kutlu, N. ve İşci, A., 2016. Farklı Kurutma Yöntemlerinin Patlıcanın Kurutma Karakteristikleri Üzerine Etkisi ve Kurutmanın Matematiksel Modellenmesi. Akademik Gıda 14 (1), 21-27.
  • Lin S, Eriobotrya japonica (loquat), in The Encyclopedia of Fruit and Nuts, ed. by Janick J and Paull R. CABI, Wallingford, pp. 642–651.
  • Lin, S., Sharpe, R.H., Janick, J., 1999. Loquat: botany and horticulture. Horticult. Rev. 23, 233–276.
  • McGuire, R.G., 1992. Reporting of objective color measurements. HortScience, 27, 1254 - 1255.
  • Miranda, M., Maureira, H., Rodriguez, K. and Vega-Galvez, A. (2009), Influence of temperature on the drying kinetics, physicochemical properties, and antioxidant capacity of Aloe Vera (Aloe Barbadensis Miller) gel, Journal of Food Engineering, 91, 297-304.
  • Pareek, S., Benkeblia, N., Janic, J., Cao, S. ve Yahia, E., 2014. Postharvest physiology and technology of loquat (Eriobotrya japonica Lindl.) fruit. J Sci Food Agric 2014; 94: 1495–1504.
  • Pisalkar, P. S., Jain, N. K. ve Jain, S. K., 2011. Osmo-air drying of aloe vera gel cubes. Journal of food scıence and technology-mysore 48-2, 183-189.
  • Polatci, H. ve Tarhan, S., 2009. Farklı Kurutma Yöntemlerinin Reyhan (Ocimum Basilicum) Bitkisinin Kuruma Süresine Ve Kalitesine Etkisi. GOÜ. Ziraat Fakültesi Dergisi, 26 (1), 61-70.
  • Saberian, H., Amooi, M. ve Esfahani, Z.H., 2014. Modelling of vacuum drying of loquat fruit. Nutrition ve Food Science 44, 24-31.
  • Sadi, T. ve Meziane, S., 2015. Mathematical modelling, moisture diffusion and specific energy consumption of thin layer microwave drying of olive pomace. International Food Research Journal 22 (2): 494-501.
  • Sao, X., Zhu, Y., Cao, S., Wang, H. ve Song, Y., 2013. Soluble sugar content and metabolism as Related to the heat-ınduced chilling tolerance of loquat fruit during cold store. Food Bioprocess Technol, 6, 3490-3498.
  • Singh, B., Gairola, S., Kumar, D., Gupta, V. ve Bansal, P., 2010. Pharmacological potential of eriobotrya japonica-an overview. Int. Res. J. Pharm. 1, 95-99.
  • Taşova, M., 2016. Sıcaklık Kontrollü Bir Mikrodalga Kurutucu Geliştirilmesi Ve Performansının Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Tokat. Yağcıoglu, A., 1999. Tarımsal Ürünleri Kurutma Tekniği. Ege Üniversitesi ziraat fakültesi yayınları No: 536. Bornova, İzmir.
  • Yang, S.L., Sun, C.D., Wang, P., Shan, L.L. ve Cai, C., 2008. Expression of expansin genes during postharvest lignifications and softening of 'Luoyangqing' and ' Baisha' loquat fruir under different storage conditions. Postharv. Biol. Technol. 49, 46-53.
  • Yıldız, A.K., Polatci, H., Uçun, H., 2015. Farklı Kurutma Şartlarında Muz (Musa cavendishii) Meyvesinin Kurutulması ve Kurutma Kinetiğinin Yapay Sinir Ağları ile Modellenmesi. Tarım Makineleri Bilimi Dergisi 11 (2), 173-178.
  • Yoğurtçu, H., 2016. Determination of Drying Kinetics of Tunceli Garlic with Microwave Drying Technique. Tarım Bilimleri Dergisi, 22, 237-248.
  • Xu, H. ve Chen, H., 2011. Commercial quality major bioactive compound content and antioxidant capacity of 12 cultivars of loquat (Eribotrya japonica Lindl.) fruits. J. Sci. Food Agric. 91, 1057-1063.
  • Xu, H., Yang, Y., Xie, L., Li, X., Feng, C., Chen, J., 2014. Involvement of multiple types of dehydrins in the freezing response in loquat (Eriobotrya japonica. PLoS One. 9:87575.
  • Zakipour, E. ve Hamidi, Z., 2011. Vakum drying characteristic of some vegetables. İranian Journal of Chemistry and Engineering, 4 (30), 97-105.
  • Zhou, C.H., Xu, C.J., Sun, C.D., Li, X. ve Chen, K.S., 2007. Carotenoids in white-and red-fleshed loquat fruits. J Agric Food Chem 55:7822–7830.
Birincil Dil tr
Konular Yaşam Bilimleri
Dergi Bölümü Tarım Makineleri
Yazarlar

Yazar: Hakan POLATCI
Kurum: GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ, BİYOSİSTEM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Ülke: Turkey


Yazar: Muhammed TAŞOVA
Kurum: GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ, BİYOSİSTEM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Ülke: Turkey


Bibtex @araştırma makalesi { omuanajas342904, journal = {Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi}, issn = {1308-8750}, eissn = {1308-8769}, address = {Ondokuz Mayıs Üniversitesi}, year = {2018}, volume = {33}, pages = {124 - 130}, doi = {10.7161/omuanajas.342904}, title = {Mikrodalga fırın ile kurutulan yenidünya (Eriobotrya japonica L.) meyvesinin kuruma kinetiği ve kalitesinin belirlenmesi}, key = {cite}, author = {TAŞOVA, Muhammed and POLATCI, Hakan} }
APA POLATCI, H , TAŞOVA, M . (2018). Mikrodalga fırın ile kurutulan yenidünya (Eriobotrya japonica L.) meyvesinin kuruma kinetiği ve kalitesinin belirlenmesi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 33 (2), 124-130. DOI: 10.7161/omuanajas.342904
MLA POLATCI, H , TAŞOVA, M . "Mikrodalga fırın ile kurutulan yenidünya (Eriobotrya japonica L.) meyvesinin kuruma kinetiği ve kalitesinin belirlenmesi". Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 33 (2018): 124-130 <http://dergipark.gov.tr/omuanajas/issue/37594/342904>
Chicago POLATCI, H , TAŞOVA, M . "Mikrodalga fırın ile kurutulan yenidünya (Eriobotrya japonica L.) meyvesinin kuruma kinetiği ve kalitesinin belirlenmesi". Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 33 (2018): 124-130
RIS TY - JOUR T1 - Mikrodalga fırın ile kurutulan yenidünya (Eriobotrya japonica L.) meyvesinin kuruma kinetiği ve kalitesinin belirlenmesi AU - Hakan POLATCI , Muhammed TAŞOVA Y1 - 2018 PY - 2018 N1 - doi: 10.7161/omuanajas.342904 DO - 10.7161/omuanajas.342904 T2 - Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 124 EP - 130 VL - 33 IS - 2 SN - 1308-8750-1308-8769 M3 - doi: 10.7161/omuanajas.342904 UR - http://dx.doi.org/10.7161/omuanajas.342904 Y2 - 2018 ER -
EndNote %0 Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi Mikrodalga fırın ile kurutulan yenidünya (Eriobotrya japonica L.) meyvesinin kuruma kinetiği ve kalitesinin belirlenmesi %A Hakan POLATCI , Muhammed TAŞOVA %T Mikrodalga fırın ile kurutulan yenidünya (Eriobotrya japonica L.) meyvesinin kuruma kinetiği ve kalitesinin belirlenmesi %D 2018 %J Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi %P 1308-8750-1308-8769 %V 33 %N 2 %R doi: 10.7161/omuanajas.342904 %U 10.7161/omuanajas.342904
ISNAD POLATCI, Hakan , TAŞOVA, Muhammed . "Mikrodalga fırın ile kurutulan yenidünya (Eriobotrya japonica L.) meyvesinin kuruma kinetiği ve kalitesinin belirlenmesi". Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 33 / 2 (Haziran 2018): 124-130. http://dx.doi.org/10.7161/omuanajas.342904