Year 2006, Volume 12, Issue 3, Pages 369 - 377 2006-03-01

APPLICATIONS OF HIGH HYDROSTATIC PRESSURE IN THE FOOD INDUSTRY
GIDA ENDÜSTRİSİNDE YÜKSEK HİDROSTATİK BASINÇ UYGULAMALARI

Yahya TÜLEK [1] , Gökçe FİLİZAY [2]

130 1325

Nowadays, thermal processes are used in order to preserve food from microbiologic and enzymatic changes and extend the shelf life. Thermal treatments are particularly safe, assures a total inactivation of vegetative microorganism cells and spore. On the other hand it present some disadvantages related to the high temperature employed, such as denaturation of proteins, vitamins, productions of toxic compound, undesirable organoleptic features. The last decade, non-thermal inactivation techniques have been a major research issue, driven by an increased consumer demand for nutritious, fresh like food products with a high organoleptical quality and an acceptable shelf life. Present article represents studies on application aspects and effects of high hydrostatic pressure in foods.
Isıl işlem teknikleri, gıda maddelerinin mikrobiyolojik ve biyokimyasal değişimlerden korunması ve raf ömrünün uzatılması amacıyla günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. Isıl işlem teknikleri, mikroorganizmaların hem vejetatif hem de spor formlarının tamamını yok edebildiği için, uygulandıkları gıdanın mikrobiyolojik olarak güvenilir bir gıda olmasını sağlamaktadır. Bununla birlikte, ısıl işlem uygulamalarının, kullanılan sıcaklık seviyesine bağlı olarak, gıda maddesinin beslenme değerinde ve duyusal kalite özelliklerinde azalmaya ve toksik bileşenlerin oluşmasına neden olduğu bilinmektedir. Beslenme değerinde ve duyusal özelliklerinde en az kayıpla üretilen, daha taze gıda ürünlerine artan müşteri talebinin karşılanması ve kabul edilebilir bir raf ömrü elde edilebilmesi için yapılan çalışmalar, son on yıllık dönemde, özellikle ısıl işlem içermeyen (non-thermal) inaktivasyon teknikleri üzerine yoğunlaşmıştır. Bu makalede, ısıl işlem içermeyen tekniklerden birisi olan yüksek hidrostatik basınç tekniğinin gıdalar için uygulamaları ve etkileri ayrıntılı olarak irdelenmiştir.
Primary Language tr
Subjects
Journal Section Research Article
Authors

Author: Yahya TÜLEK

Author: Gökçe FİLİZAY

Bibtex @ { pajes218524, journal = {Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi}, issn = {1300-7009}, eissn = {2147-5881}, address = {Pamukkale University}, year = {2006}, volume = {12}, pages = {369 - 377}, doi = {}, title = {GIDA ENDÜSTRİSİNDE YÜKSEK HİDROSTATİK BASINÇ UYGULAMALARI}, key = {cite}, author = {TÜLEK, Yahya and FİLİZAY, Gökçe} }
APA TÜLEK, Y , FİLİZAY, G . (2006). GIDA ENDÜSTRİSİNDE YÜKSEK HİDROSTATİK BASINÇ UYGULAMALARI. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 12 (3), 369-377. Retrieved from http://dergipark.gov.tr/pajes/issue/20521/218524?publisher=pamukkale
MLA TÜLEK, Y , FİLİZAY, G . "GIDA ENDÜSTRİSİNDE YÜKSEK HİDROSTATİK BASINÇ UYGULAMALARI". Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 12 (2006): 369-377 <http://dergipark.gov.tr/pajes/issue/20521/218524?publisher=pamukkale>
Chicago TÜLEK, Y , FİLİZAY, G . "GIDA ENDÜSTRİSİNDE YÜKSEK HİDROSTATİK BASINÇ UYGULAMALARI". Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 12 (2006): 369-377
RIS TY - JOUR T1 - GIDA ENDÜSTRİSİNDE YÜKSEK HİDROSTATİK BASINÇ UYGULAMALARI AU - Yahya TÜLEK , Gökçe FİLİZAY Y1 - 2006 PY - 2006 N1 - DO - T2 - Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 369 EP - 377 VL - 12 IS - 3 SN - 1300-7009-2147-5881 M3 - UR - Y2 - 2019 ER -
EndNote %0 Pamukkale University Journal of Engineering Sciences GIDA ENDÜSTRİSİNDE YÜKSEK HİDROSTATİK BASINÇ UYGULAMALARI %A Yahya TÜLEK , Gökçe FİLİZAY %T GIDA ENDÜSTRİSİNDE YÜKSEK HİDROSTATİK BASINÇ UYGULAMALARI %D 2006 %J Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi %P 1300-7009-2147-5881 %V 12 %N 3 %R %U
ISNAD TÜLEK, Yahya , FİLİZAY, Gökçe . "GIDA ENDÜSTRİSİNDE YÜKSEK HİDROSTATİK BASINÇ UYGULAMALARI". Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 12 / 3 (March 2006): 369-377.