Yıl 2013, Cilt 17, Sayı 1, Sayfalar 76 - 80 2014-07-12

Sebze Olarak Tüketilen Bazı Bitki Hasat Artıklarının Silaj Olarak Değerlendirilme Olanakları

Burhan KARA [1] , Fatma YILDIZ [2] , Jülide ÖZKÜL [3]

103 302

The study was carried out with the aim to investigate at evaluation possibility as silage of harvest residue of some plants consumed as vegetable at Field Crops Laboratory of Agriculture Faculty SuleymanDemirel University in 2011 year. The experiment was planned as randomized complete parcel design with three replications
Çalışma, sebze olarak tüketilen bazı bitki hasat artıklarının silaj olarak değerlendirme olanaklarını araştırmak amacıyla 2011 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü laboratuarında yürütülmüştür. Deneme Tesadüf Parselleri Deneme Desenine göre 3 Tekerrürlü olarak planlanmıştır. Araştırmada sebze olarak tüketilen; kereviz, brokoli, maydanoz, marul, pırasa, karnabahar, lahana ve ıspanak artıkları silaj yapılmıştır. 70 günlük fermantasyon süresinden sonra, silaj örneklerinde fiziksel özellikler (renk, koku ve tat), kuru madde oranı, ham protein oranı, pH değeri ve fleig puanı değerlendirilmiştir. Silajın fiziksel özelleri değerlendirildiğinde kereviz, brokoli ve maydanozun iyi kalitede, marul, pırasa, karnabahar ve lahananın memnuniyet verici, ıspanağın ise silaj yapımına uygun olmadığı tespit edilmiştir. Silajda ham protein oranı, kuru madde oranı, pH ve fleig puanı değerleri bitkilere göre değişmiş, ham protein oranı en yüksek % 3.83 ile brokolide, en düşük % 1.36 ile marulda, kuru madde oranı en yüksek % 15.00 ile karnabaharda, en düşük % 6.13 ile marulda, pH değeri en yüksek 5.29 ile brokolide, en düşük 3.69 ile lahanada, fleig puanı en yüksek 83.94 ile pırasada, en düşük 15.66 ile brokolide tespit edilmiştir. Sebze artıkları silajının ham protein oranı, kuru madde oranı ve fleig puanı bakımından düşük kalitede bir silaj olduğu belirlenmiştir.
  • Açıkgöz, E. 2001. Yem Bitkileri (3. baskı).
  • U.Ü.Güçlendirme Vakfı, Yayın No:182, VIPAŞ AŞ Yayın No:58, Bursa, 584 s. Alçiçek, A., Tarhan, F., Özkan, K., Adışen, F. 1999.
  • İzmir ili civarında bazı süt sığırcılığı işletmelerinde yapılan silo yemlerinin besin madde içeriği ve silaj kalitelerinin saptanması üzerine bir araştırma. Hayvansal Üretim Dergisi, 39-40: 54-63. Altınok, S., Genç, A., Erdoğdu, İ. 2005. Farklı ekim şekillerinde yetiştirilen mısır ve soyadan elde edilen silajlarda kalite özelliklerinin belirlenmesi. Türkiye
  • VI. Tarla Bitkileri Kongresi, 5-9 Eylül 2005, Cilt II, s: 1011-1016, Antalya
  • Anonim, 1991. Yem bitkilerine Yeni Bir Alternatif
  • Katkı Yem Şalgamı, Ulusoy Tohumculuk Ltd. Şti., (Çiftçi Broşürü) Ankara. Fleig puanı 52 c 66 e 80 b 06 b 94 a 20 d 20 bc 66 90 29 V.K
Birincil Dil en
Konular
Dergi Bölümü Makaleler
Yazarlar

Yazar: Burhan KARA
E-posta: gurcanguler@sdu.edu.tr

Yazar: Fatma YILDIZ
E-posta: gurcanguler@sdu.edu.tr

Yazar: Jülide ÖZKÜL
E-posta: gurcanguler@sdu.edu.tr

Bibtex
APA KARA, B , YILDIZ, F , ÖZKÜL, J . (). . , 17 (1), 76-80. Retrieved from http://dergipark.gov.tr/sdufenbed/issue/20800/222051
MLA KARA, B , YILDIZ, F , ÖZKÜL, J . "". 17 (): 76-80 <http://dergipark.gov.tr/sdufenbed/issue/20800/222051>
Chicago KARA, B , YILDIZ, F , ÖZKÜL, J . "". 17 (): 76-80
RIS TY - JOUR T1 - AU - Burhan KARA , Fatma YILDIZ , Jülide ÖZKÜL Y1 - 2014 PY - 2014 N1 - DO - T2 - Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 76 EP - 80 VL - 17 IS - 1 SN - -1308-6529 M3 - UR - Y2 - 2018 ER -
EndNote %0 Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi %A Burhan KARA , Fatma YILDIZ , Jülide ÖZKÜL %T %D 2014 %J Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi %P -1308-6529 %V 17 %N 1 %R %U