Cilt 1, Sayı 2, Sayfalar 46 - 60 2016-09-01

Potasyum Iyodür Uygulamasının Ekmeklik Buğday Çeşiterinin Biyokimyasal Özellikleri Üzerine Etkisi
Application of Potassium in Biochemical Properties of Bread Wheat

Murat OLGUN [1] , Zekiye BUDAK BAŞÇİFTÇİ [2] , N. Gözde AYTER [3] , Metin TURAN [4] , Doğan AYDIN [5] , Zafer ŞABAN [6] , Ali Cevat SÖNMEZ [7] , Onur KOYUNCU [8]

96 127

Bu çalışma ile normal koşullar altında yetiştirilen buğdaya uygulanan potasyum iyodürün bitkinin mineral, amino asit ve organic asit yapısında meydana getirdiği değişikliklerin belirlenmesi amaçlanmıştır. KI uygulamasının ekmeklik buğdayda çok iyi bir kuraklık stresi oluşturduğu gerek mineraller ve gerekse amino ve orkanik asitlerdeki meydana gelen değişimlerden ortaya konmuştur. Bu çalışmada iki farklı ekmeklik buğday çeşidi (Nacibey ve Sönmez) kullanılmış ve tek doz halinde (%0,1) potasyum iyodür uygulanmıştır. Ekmeklik buğday çeşitlerinde Nacibey ekmeklik buğday çeşidi Sönmez ekmeklik buğday çeşidine göre mineral, amino asit ve organik asit değişimi yönünden daha yüksek değerler segilenmiştir. Bitkierdeki mineral madde, amino asit ve organik asit değişimi stres şartlarına maruz kalan bitkilerde bitkinin performansının ölçülmesinde çok iyi bir belirteçtir. KI uygulaması ile buğday çeşitlerinin strese masuz kalmadan normal gelişme koşullarında kurağa töleranslarının belirlenmesi ve kurağa dayanıklı bitkilerin tespiti mümkün olabilir.
The aim of this study was to determine the effect of potassium iodide (KI) application (0,01%) to mimic drought stress on bread wheat genotypes (cv. Nacibey and cv. Sönmez) grown in well conditions. Analyses of minerals, amino and organic acids revealed that KI application well created drought stress in bread wheat genotypes. Cv.Nacibey showed more drought resistance ability than cv. Sönmez for minerals, amino and organic acids. Changes in minerals, amino and organic acids are determined as well indicators to plants induced drought conditions. Besides, KI application could also be successfully used to determine performance of bread wheat genotypes for drought conditions.
Konular
Diğer ID JA96BT79TZ
Dergi Bölümü Araştıma
Yazarlar

Yazar: Murat OLGUN

Yazar: Zekiye BUDAK BAŞÇİFTÇİ

Yazar: N. Gözde AYTER

Yazar: Metin TURAN

Yazar: Doğan AYDIN

Yazar: Zafer ŞABAN

Yazar: Ali Cevat SÖNMEZ

Yazar: Onur KOYUNCU

Bibtex @ { sduzfd317414, journal = {SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi}, issn = {1304-9984}, address = {Süleyman Demirel Üniversitesi}, year = {2016}, volume = {1}, pages = {46 - 60}, doi = {}, title = {Potasyum Iyodür Uygulamasının Ekmeklik Buğday Çeşiterinin Biyokimyasal Özellikleri Üzerine Etkisi}, language = {tr}, key = {cite}, author = {BUDAK BAŞÇİFTÇİ, Zekiye and ŞABAN, Zafer and KOYUNCU, Onur and AYTER, N. Gözde and OLGUN, Murat and TURAN, Metin and AYDIN, Doğan and SÖNMEZ, Ali Cevat} } @ { sduzfd317414, journal = {SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi}, issn = {1304-9984}, address = {Süleyman Demirel Üniversitesi}, year = {2016}, volume = {1}, pages = {46 - 60}, doi = {}, title = {Application of Potassium in Biochemical Properties of Bread Wheat}, language = {en}, key = {cite}, author = {BUDAK BAŞÇİFTÇİ, Zekiye and ŞABAN, Zafer and KOYUNCU, Onur and AYTER, N. Gözde and OLGUN, Murat and TURAN, Metin and AYDIN, Doğan and SÖNMEZ, Ali Cevat} }
APA OLGUN, M , BUDAK BAŞÇİFTÇİ, Z , AYTER, N , TURAN, M , AYDIN, D , ŞABAN, Z , SÖNMEZ, A , KOYUNCU, O . (2016). Potasyum Iyodür Uygulamasının Ekmeklik Buğday Çeşiterinin Biyokimyasal Özellikleri Üzerine Etkisi. SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 1 (2), 46-60. Retrieved from http://dergipark.gov.tr/sduzfd/issue/29587/317414
MLA OLGUN, M , BUDAK BAŞÇİFTÇİ, Z , AYTER, N , TURAN, M , AYDIN, D , ŞABAN, Z , SÖNMEZ, A , KOYUNCU, O . "Potasyum Iyodür Uygulamasının Ekmeklik Buğday Çeşiterinin Biyokimyasal Özellikleri Üzerine Etkisi". SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 1 (2016): 46-60 <http://dergipark.gov.tr/sduzfd/issue/29587/317414>
Chicago OLGUN, M , BUDAK BAŞÇİFTÇİ, Z , AYTER, N , TURAN, M , AYDIN, D , ŞABAN, Z , SÖNMEZ, A , KOYUNCU, O . "Potasyum Iyodür Uygulamasının Ekmeklik Buğday Çeşiterinin Biyokimyasal Özellikleri Üzerine Etkisi". SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 1 (2016): 46-60
RIS TY - JOUR T1 - Potasyum Iyodür Uygulamasının Ekmeklik Buğday Çeşiterinin Biyokimyasal Özellikleri Üzerine Etkisi AU - Murat OLGUN , Zekiye BUDAK BAŞÇİFTÇİ , N. Gözde AYTER , Metin TURAN , Doğan AYDIN , Zafer ŞABAN , Ali Cevat SÖNMEZ , Onur KOYUNCU Y1 - 2016 PY - 2016 N1 - DO - T2 - SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 46 EP - 60 VL - 1 IS - 2 SN - 1304-9984- M3 - UR - Y2 - 2018 ER -
EndNote %0 SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi Potasyum Iyodür Uygulamasının Ekmeklik Buğday Çeşiterinin Biyokimyasal Özellikleri Üzerine Etkisi %A Murat OLGUN , Zekiye BUDAK BAŞÇİFTÇİ , N. Gözde AYTER , Metin TURAN , Doğan AYDIN , Zafer ŞABAN , Ali Cevat SÖNMEZ , Onur KOYUNCU %T Potasyum Iyodür Uygulamasının Ekmeklik Buğday Çeşiterinin Biyokimyasal Özellikleri Üzerine Etkisi %D 2016 %J SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi %P 1304-9984- %V 1 %N 2 %R %U