Yıl 2016, Cilt 11, Sayı 2, Sayfalar 108 - 119 2016-09-01

Domates Yetiştiriciliğinde Çiftlik Gübresi, Yeşil Gübre, Mikrobiyal Gübre ve Bitki Aktivatörü Kullanımının Verim ve Kalite Kriterleri Üzerine Etkileri
Effects of Farm Manure, Green Manure, Microbial Fertilizer and Plant Activator on Yield and Quality in Tomato Production

Zeki GÖKTEKİN [1] , Hüsnü ÜNLÜ [2]

129 414

Bu araştırma, organik domates yetiştiriciliği üzerine üç farklı organik madde uygulamasının (kontrol, yeşil gübre ve çiftlik gübresi) ve organik madde uygulamalarına ilave edilen bitki aktivatörü ve mikrobiyal gübre uygulamalarının (kontrol, Crop-Set, Bionem, Bionem + Crop-Set ve konvansiyonel) etkilerini belirlemek amacıyla Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne ait arazide yürütülmüştür. Çalışma sonucunda organik madde uygulamaları x uygulamaların interaksiyonu birlikte ele alındığında verim değerlerinin 4.23 ton/da (organik madde uygulaması yapılmayan parselde kontrol uygulaması)-8.66 ton/da (çiftlik gübresi parselinde konvansiyonel uygulaması) arasında değiştiği tespit edilmiştir. Organik madde uygulamaları x uygulamaların interaksiyonu birlikte ele alındığında çalışmada ortalama meyve ağırlığının 128.46-171.07 g, meyve boyunun 66.99-72.07 mm, meyve çapının 70.01-85.80 mm, delinme direncinin 1.58-1.90 kg/cm2, vitamin C içeriğinin 18.42-23.52 mg/100 g, suda çözünebilir kuru madde miktarının % 3.67-4.52, titre edilebilir asitlik değerinin % 0.30-0.38 arasında değişim gösterdiği tespit edilmiştir.
This study was conducted in the Agricultural Research and Experimental Station, Faculty of Agriculture, Süleyman Demirel University, in order to determine the effects of three different application of organic matter (control, green manure and farmyard manure) and plant activators and microbial fertilizers applications (control, Crop-Set, Bionem, Bionem + Crop-Set and conventional) combined with the organic matter application on organic tomato production. At the end of the study, based on the the interaction of applications and organic matter application it was observed that yield values ranged from 4.23 ton/da (control application in the plot not receiving organic matter) to 8.66 ton/da (conventional application in the farmyard manure plot). Considering the interaction of organic matter applications and other applications, variations were observed in average fruit weight (128.46- 171.07 g), fruit length (66.99-72.07 mm), fruit diameters (70.01-85.80 mm), firmness (1.58-1.90 kg/cm2 ), vitamin C (18.42-23.52 mg/100 g), soluble solid content (% 3.67-4.52), titratable acidity (% 0.30-0.38) values.
Konular
Diğer ID JA28CU22HA
Dergi Bölümü Araştıma
Yazarlar

Yazar: Zeki GÖKTEKİN

Yazar: Hüsnü ÜNLÜ

Bibtex @ { sduzfd317420, journal = {SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi}, issn = {1304-9984}, address = {Süleyman Demirel Üniversitesi}, year = {2016}, volume = {11}, pages = {108 - 119}, doi = {}, title = {Domates Yetiştiriciliğinde Çiftlik Gübresi, Yeşil Gübre, Mikrobiyal Gübre ve Bitki Aktivatörü Kullanımının Verim ve Kalite Kriterleri Üzerine Etkileri}, key = {cite}, author = {GÖKTEKİN, Zeki and ÜNLÜ, Hüsnü} }
APA GÖKTEKİN, Z , ÜNLÜ, H . (2016). Domates Yetiştiriciliğinde Çiftlik Gübresi, Yeşil Gübre, Mikrobiyal Gübre ve Bitki Aktivatörü Kullanımının Verim ve Kalite Kriterleri Üzerine Etkileri. SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 11 (2), 108-119. Retrieved from http://dergipark.gov.tr/sduzfd/issue/29587/317420
MLA GÖKTEKİN, Z , ÜNLÜ, H . "Domates Yetiştiriciliğinde Çiftlik Gübresi, Yeşil Gübre, Mikrobiyal Gübre ve Bitki Aktivatörü Kullanımının Verim ve Kalite Kriterleri Üzerine Etkileri". SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 11 (2016): 108-119 <http://dergipark.gov.tr/sduzfd/issue/29587/317420>
Chicago GÖKTEKİN, Z , ÜNLÜ, H . "Domates Yetiştiriciliğinde Çiftlik Gübresi, Yeşil Gübre, Mikrobiyal Gübre ve Bitki Aktivatörü Kullanımının Verim ve Kalite Kriterleri Üzerine Etkileri". SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 11 (2016): 108-119
RIS TY - JOUR T1 - Domates Yetiştiriciliğinde Çiftlik Gübresi, Yeşil Gübre, Mikrobiyal Gübre ve Bitki Aktivatörü Kullanımının Verim ve Kalite Kriterleri Üzerine Etkileri AU - Zeki GÖKTEKİN , Hüsnü ÜNLÜ Y1 - 2016 PY - 2016 N1 - DO - T2 - SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 108 EP - 119 VL - 11 IS - 2 SN - 1304-9984- M3 - UR - Y2 - 2018 ER -
EndNote %0 SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi Domates Yetiştiriciliğinde Çiftlik Gübresi, Yeşil Gübre, Mikrobiyal Gübre ve Bitki Aktivatörü Kullanımının Verim ve Kalite Kriterleri Üzerine Etkileri %A Zeki GÖKTEKİN , Hüsnü ÜNLÜ %T Domates Yetiştiriciliğinde Çiftlik Gübresi, Yeşil Gübre, Mikrobiyal Gübre ve Bitki Aktivatörü Kullanımının Verim ve Kalite Kriterleri Üzerine Etkileri %D 2016 %J SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi %P 1304-9984- %V 11 %N 2 %R %U
ISNAD GÖKTEKİN, Zeki , ÜNLÜ, Hüsnü . "Domates Yetiştiriciliğinde Çiftlik Gübresi, Yeşil Gübre, Mikrobiyal Gübre ve Bitki Aktivatörü Kullanımının Verim ve Kalite Kriterleri Üzerine Etkileri". SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 11 / 2 (Eylül 2016): 108-119.