Yıl 2016, Cilt 11, Sayı 2, Sayfalar 120 - 133 2016-09-01

Meyvelerde Derim Sonrası Dönemde Görülen Üşüme Zararı Üzerine Sıcaklık Koşullandırmalarının Etkileri
Effects of Temperature Conditioning on Postharvest Chilling Injury of Fruits

Özgür ÇALHAN [1] , Mehmet Ali KOYUNCU [2]

128 332

Tropikal ve subtropikal orijinli bahçe ürünlerinin çoğu düşük sıcaklıklara hassastır. Bu ürünler belli bir süre 10-15°C’nin altında fakat donma noktasının üzerinde tutulduklarında üşüme zararı meydana gelmektedir. Bu üşüme sıcaklıklarında, normal metabolik süreçlerin yürütülememesinden dolayı dokuların dayanım güçleri azalmaktadır. Üşüme stresine maruz kalan üşümeye hassas ürünlerde çeşitli fizyolojik ve biyokimyasal değişimler ve hücrelerde fonksiyon bozuklukları meydana gelmektedir. En fazla karşılaşılan üşüme zararı belirtileri; beneklenme (pitting), iç kararması, öz kararması, yumuşak iç bozukluğu, yumuşak yanıklık ve olgunlaşma bozukluklarıdır. Bu bozulmalardan dolayı ürünlerin kalitelerinin daha uzun süre korunmasını sağlayan düşük sıcaklıkta depolama uygulamasından üşüme zararına hassas taze ürünler yeterince faydalanamamaktadır. Bu ürünlerde hasat öncesi ve sonrası birçok teknik ve kimyasal uygulanarak üşüme zararının etkilerinin azaltılması veya geciktirilmesi için çalışmalar yürütülmektedir. Fakat tüm ürünler ve tüm koşullarda etkili bir tek yöntem bulunmamakta, her tür ve çeşit hatta her bir durum için ayrı ayrı üşüme zararınının etkilerinin azaltılması için teknikler kullanılmaktadır. En fazla kullanılan yöntemlerden biri de ürünlerin depolama öncesinde veya sırasında farklı sıcaklıkların uygulandığı sıcaklık koşullandırması yöntemidir. Farklı meyveler için farklı sıcaklık koşullandırmaları kullanılmaktadır.
Many tropical and subtropical crops are sensitive to low temperatures. When these crops are kept at temperatures lower than 10-15°C but above the freezing point for a certain period, chilling injury occurs. Tissue strength of fruits decreases because normal metabolic processes are not maintained at these temperatures. The dysfunction of cells, various physiological and biochemical changes occur when chilling sensitive crops are subjected to chilling stress. The most common symptoms of chilling injury are pitting, internal browning, core breakdown, soggy breakdown, soft scald and abnormal ripening Fruits sensitive to chilling injury cannot benefit the full advantage of cold storage due to this deteriorations. Many pre- and post-harvest techniques and chemicals have been applied in these crops to reduce or delay the effects of chilling injury. There is not a single effective method for all conditions or all crops. Different techniques are used to reduce the effects of chilling injury for each species and variety even each case. One of the most widely used methods is temperature conditioning by which different temperatures before or during storage could be applied. Different temperatures conditioning are used for different fruits.
Konular
Diğer ID JA44SA49NU
Dergi Bölümü Araştıma
Yazarlar

Yazar: Özgür ÇALHAN

Yazar: Mehmet Ali KOYUNCU

Bibtex @ { sduzfd317421, journal = {SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi}, issn = {1304-9984}, address = {Süleyman Demirel Üniversitesi}, year = {2016}, volume = {11}, pages = {120 - 133}, doi = {}, title = {Meyvelerde Derim Sonrası Dönemde Görülen Üşüme Zararı Üzerine Sıcaklık Koşullandırmalarının Etkileri}, key = {cite}, author = {ÇALHAN, Özgür and KOYUNCU, Mehmet Ali} }
APA ÇALHAN, Ö , KOYUNCU, M . (2016). Meyvelerde Derim Sonrası Dönemde Görülen Üşüme Zararı Üzerine Sıcaklık Koşullandırmalarının Etkileri. SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 11 (2), 120-133. Retrieved from http://dergipark.gov.tr/sduzfd/issue/29587/317421
MLA ÇALHAN, Ö , KOYUNCU, M . "Meyvelerde Derim Sonrası Dönemde Görülen Üşüme Zararı Üzerine Sıcaklık Koşullandırmalarının Etkileri". SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 11 (2016): 120-133 <http://dergipark.gov.tr/sduzfd/issue/29587/317421>
Chicago ÇALHAN, Ö , KOYUNCU, M . "Meyvelerde Derim Sonrası Dönemde Görülen Üşüme Zararı Üzerine Sıcaklık Koşullandırmalarının Etkileri". SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 11 (2016): 120-133
RIS TY - JOUR T1 - Meyvelerde Derim Sonrası Dönemde Görülen Üşüme Zararı Üzerine Sıcaklık Koşullandırmalarının Etkileri AU - Özgür ÇALHAN , Mehmet Ali KOYUNCU Y1 - 2016 PY - 2016 N1 - DO - T2 - SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 120 EP - 133 VL - 11 IS - 2 SN - 1304-9984- M3 - UR - Y2 - 2018 ER -
EndNote %0 SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi Meyvelerde Derim Sonrası Dönemde Görülen Üşüme Zararı Üzerine Sıcaklık Koşullandırmalarının Etkileri %A Özgür ÇALHAN , Mehmet Ali KOYUNCU %T Meyvelerde Derim Sonrası Dönemde Görülen Üşüme Zararı Üzerine Sıcaklık Koşullandırmalarının Etkileri %D 2016 %J SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi %P 1304-9984- %V 11 %N 2 %R %U
ISNAD ÇALHAN, Özgür , KOYUNCU, Mehmet Ali . "Meyvelerde Derim Sonrası Dönemde Görülen Üşüme Zararı Üzerine Sıcaklık Koşullandırmalarının Etkileri". SDÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 11 / 2 (Eylül 2016): 120-133.