Yıl 2009, Cilt , Sayı 1, Sayfalar 155 - 158 2009-02-01

Apple Vinegar And Its Therupotic Effects
Elma Sirkesi ve Teröpatik Etkileri

Aysun ÖZTÜRK [1] , Yasin ÖZDEMİR [2] , Zekiye GÖKSEL [3]

215 967

Vinegar, from the French vin aigre, meaning “sour wine,” can be made from almost any fermentable carbohydrate source, including wine, molasses, dates, sorghum, apples, pears, grapes, berries, melons, coconut, honey, beer, maple syrup, potatoes, beets, malt, grains, and whey. Apple fruit is rich source of vitamins, minerals, phenolic substances, organic acids and antioxidants so that apple vinegar has these rich nutrients that have been reported in several researches. Vinegar is used as a protective food additive and food flavoring agent for thousands of years. In recent years, there is an increased interest about the health beneficial effects of apple vinegar such as anti-bacterial and antioxidant, blood pressure reducing activity, prevention from cardiovascular diseases. Apple cider vinegar is used to help the some health problems in the solution of today, many health problems are used. The aim of this study is to explore the content of apple vinegar and its therapeutic effects on consumer by using the latest scientific studies
Fransızca Vin aigre ‘’Ekşi şarap’’ kelimesinden gelen sirke; şarap, melas, sorgum, elma, armut, üzüm, çilek, kavun, hindistan cevizi, bal, bira, patates, pancar, akçaağaç şurubu, malt, tahıl, peynir altı suyu dahil olmak üzere mayalanabilir karbonhidrat kaynağı olan hemen hemen her üründen yapılabilmektedir. İnsanoğlu sirkeyi binlerce yıldır çeşni ve gıda koruyucu olarak kullanmaktadır. Son yıllarda ise; antibakteriyel aktivitesinin yanı sıra kan basıncını düşürmesi, kardiyovasküler hastalıkları azaltması, antioksidan aktivitesi ve besin metabolizmasını teşvik etmesiyle ilişkili olarak sirke tüketimi ve bu konudaki araştırmalar artmaktadır. Elma vitaminler, mineraller, fenolik maddeler, organik asitler ve antioksidan maddelerce zengin olan bir meyvedir ve bu meyveden elde edilen sirkesinin de zengin besin öğelerine sahip olduğu yapılan araştırmalarda rapor edilmiştir. Elma sirkesi günümüzde birçok sağlık sorununun çözümünde kullanılmaktadır. Bu çalışmada elma sirkesinin bileşimleri, teröpatik etkileri ve kullanım alanları hakkında bilimsel veriler ışığında bilgi verilmesi amaçlanmaktadır. Anahtar Kelimeler: Sirke, elma sirkesi, teröpatik etk
Konular
Diğer ID JA87YZ84MS
Dergi Bölümü Araştırma Makalesi
Yazarlar

Yazar: Aysun ÖZTÜRK

Yazar: Yasin ÖZDEMİR

Yazar: Zekiye GÖKSEL

Bibtex @ { tabad384612, journal = {Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi}, issn = {}, eissn = {1308-027X}, address = {Nobel Bilim ve Araştırma Merkezi Limited}, year = {2009}, volume = {}, pages = {155 - 158}, doi = {}, title = {Elma Sirkesi ve Teröpatik Etkileri}, key = {cite}, author = {GÖKSEL, Zekiye and ÖZDEMİR, Yasin and ÖZTÜRK, Aysun} }
APA ÖZTÜRK, A , ÖZDEMİR, Y , GÖKSEL, Z . (2009). Elma Sirkesi ve Teröpatik Etkileri. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, (1), 155-158. Retrieved from http://dergipark.gov.tr/tabad/issue/34770/384612
MLA ÖZTÜRK, A , ÖZDEMİR, Y , GÖKSEL, Z . "Elma Sirkesi ve Teröpatik Etkileri". Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi (2009): 155-158 <http://dergipark.gov.tr/tabad/issue/34770/384612>
Chicago ÖZTÜRK, A , ÖZDEMİR, Y , GÖKSEL, Z . "Elma Sirkesi ve Teröpatik Etkileri". Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi (2009): 155-158
RIS TY - JOUR T1 - Elma Sirkesi ve Teröpatik Etkileri AU - Aysun ÖZTÜRK , Yasin ÖZDEMİR , Zekiye GÖKSEL Y1 - 2009 PY - 2009 N1 - DO - T2 - Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 155 EP - 158 VL - IS - 1 SN - -1308-027X M3 - UR - Y2 - 2018 ER -
EndNote %0 Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi Elma Sirkesi ve Teröpatik Etkileri %A Aysun ÖZTÜRK , Yasin ÖZDEMİR , Zekiye GÖKSEL %T Elma Sirkesi ve Teröpatik Etkileri %D 2009 %J Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi %P -1308-027X %V %N 1 %R %U
ISNAD ÖZTÜRK, Aysun , ÖZDEMİR, Yasin , GÖKSEL, Zekiye . "Elma Sirkesi ve Teröpatik Etkileri". Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi / 1 (Şubat 2009): 155-158.