Yıl 2018, Cilt 5, Sayı 2, Sayfalar 163 - 174 2018-05-06

Sıvı/Katı Oranı ve Etanol Konsantrasyonuna Göre Karahindiba (Taraxacum officinale) Tentürünün Verim ve Biyoaktivitesindeki Değişimin İncelenmesi
Investigation of the Change in Yield and Bioactivity of Dandelion (Taraxacum officinale) Tincture Depending on Liquid/Solid Ratio and Ethanol Concentration

Mahmut KAPLAN [1] , Mustafa Mücahit YILMAZ [2] , Serap KÖPRÜ [3] , Hürmet GÖZELLE [4] , Gamze MUHDEREM [5] , Rabia USLU [6]

38 113

Bu çalışmada, bir hidroalkolik ekstrakt tipi olan tentür üretimi amacıyla karahindiba (Taraxacum officinale) bitkisi kullanılmış ve son ürün kalitesini artırmaya yönelik olarak üretim şartlarını optimize etmek üzere proses faktör seviyelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, optimizasyon işlemi için tepki yüzey yöntemi tabanlı merkezi tümleşik tasarım dizaynından faydalanılmıştır. Örneklerin hazırlanması amacıyla sıvı/katı oranı ve etanol konsantrasyonu faktör olarak seçilmiştir. Örneklerin biyoaktif özelliklerinin belirlenmesi amacıyla toplam fenolik madde miktarı, antiradikal kapasite ve EC50 değeri ile verim özellikleri hesaplanmıştır. Sıvı/katı oranı ve etanol konsantrasyonunun örneklerin toplam fenolik madde miktarı üzerinde oldukça etkili olduğu görülmüştür. Örneklerin toplam fenolik madde miktarı değerleri 605-1754 mg GAE/L aralığında, EC50 değerleri 9.80-199.2 aralığında, ekstrakt verimleri ise %2.32-6.49 aralığında değişim göstermiştir. Bitki örneklerinde sıvı miktarının artışı toplam fenolik madde miktarını artırırken ekstrakt veriminde düşüşe yol açmıştır. Optimizasyon işlemi sonucunda en yüksek toplam fenolik madde miktarının %57 etanol konsantrasyonunda ve 1:4 katı/sıvı oranında elde edilebileceği sonucuna ulaşılmıştır.


In this study, dandelion (Taraxacum officinale) plant was used for the production of tincture, a hydroalcoholic extract type, and it was aimed to determine process factor levels for the optimization of the production conditions in order to increase the final product quality. For this purpose, central composite rotatable design based on response surface methodology was utilized for the optimization process. The liquid / solid ratio and the ethanol concentration were chosen as factors for the preparation of the samples. In order to determine bioactive properties of samples, total phenolic content, antiradical capacity (EC50) value and extract yield properties were determined. Liquid / solid ratio and ethanol concentration were found to be very effective over the total amount of phenolic materials. The total phenolic content values ​​of the samples ranged from 605-1754 mg GAE/L, EC50 values ​​ranged from 9.80-199.2, and extract yields ranged from 2.32-6.49%. Increasing the amount of liquid for herbs increased the total phenolic content, which led to a decrease in the yield of the extract. The result of the optimization process showed that the highest total phenolic content could be achieved in a 1: 4 solid / liquid ratio at a concentration of 57% ethanol.


  • Baba, K., Abe, S., Mizuno, D. 1981. Antitumor activity of hot water extract of dandelion, Taraxacum officinale: correlation between antitumor activity and timing of administration, Yakugaku Asshi. 101(6). 538-543.
  • Bisset, N.G. 1994. Taraxaci radixcum herba. In: Herbal Drugs and Phytopharmaceuticals: A Handbook for Practice in Scientific Basis CRC Press, Boca Raton, FL, pp. 486-489.
  • Brand-Williams, W., Cuvelier, M.E., Berset, C. 1995. Use of a free radical method to evaluate antioxidant activity. Food Science and Technology. 28(1): 25-30.
  • Bone, K. 2003. A clinical guide to blending liquid herbs. Herbal Formulations for the individual patients. Churchill Livingstone, Elsevier, Missouri.
  • Budzianowski, J. 1997. Coumarins, caffeoyltartaric acids and their artefactual methyl esters from Taraxacum officinale leaves. Planta Medica. 63: 288.
  • Hu, C., Kitts, D.D. 2005. Dandelion (Taraxacum officinale) flower extract suppresses both reactive oxygen species and nitric oxide and prevents lipid oxidation in vitro. Phytomedicine. 12: 588-597.
  • Jeon, H.J., Kang, H.J., Jung, H.J., Kang, Y.S., Lim, C.J., Kim, Y.M., Park. E.H. 2008. Anti-inflammatory activity of Taraxacum officinale. Journal of Ethnopharmacology. 115(1): 82-88.
  • Koç, B., Kaymak Ertekin, F. 2010. Yanıt yüzey yöntemi ve gıda işleme uygulamaları. Gıda, 35(1): 63-70.
  • Leung, A.Y., Foster, S. 1996. Dandelion root. In: Encyclopedia of Common Natural Ingredients Used in Food, Drugs and Cosmetics, second ed. John Wiley & Sons, New York, pp. 205-207.
  • Ma, T., Wang, Q.H., Wu, H. 2010. Optimization of extraction conditions for improving solubility of peanut protein concentrates by response surface methodology. LWT-Food Science and Technology. 43(9): 1450-1455.
  • Moreno, C.S., Larrauri, J.A., Calixto, F.S. 1998. A procedure to measure the antiradical efficiency of polyphenols. Journal of the Science of Food and Agriculture. 76: 270-276.
  • Myers, R., Montgomery, D.C. 2002. Response Surface Methodology: Process and Product Optimization Using Designed Experiments. 2nd Edition, John Wiley and Sons, New York, USA, 798 s.
  • Olech, M., Nowak, R., Los, R. Rzymowska, J., Malm, A., Chrusciel, K. 2012. Biological activity and composition of teas and tinctures prepared from Rosa rugosa Thunb. Open Life Science. 7(1): 172-182
  • Park, C.M., Youn, H.J. Chang, H.K., Song, Y.S. 2010. TOP1 and 2, polysaccharides from Taraxacum officinale, attenuate CCl4- induced hepatic damage through the modulation of NF-𝜅B and its regulatory mediators. Food and Chemical Toxicology. 48: 1255-1261.
  • Rivera-Nunez, D. 1991. Taraxacum vulgare (Lam.) Schrank T. officinale Weber. In: Aritio, L.B. (Ed.), La guıa de incafo de las plantas utiles y venenosas de la Penınsula Iberica y Baleares (excluidas medicinales). Incafo, Madrid, pp. 1024-1026.
  • Sengul, M., Yıldız, H., Gungor, N., Cetin, B., Eser, Z., Ercisli, S. 2009. Total phenolic content, antioxidant and antimicrobial activities of some medicinal plants. Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences. 22(1): 102-106.
  • Sheng, Z.L., Wan, P.F., Dong, C.L., Li, Y.H. 2013. Optimization of total flavonoids content extracted from Flos populi using response surface methodology. Industrial Crops and Products. 43(1): 778-786.
  • Singleton, V.L. Rossi Jr., J.A. 1965. Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic–phosphotungstic acid reagents. American Journal of Enology and Viticulture. 16: 144-158.
  • Sun, Z., Su, R., Qiao, J., Zhao, Z., Wang, X. 2014. Flavonoids extraction from Taraxacum officinale (dandelion): Optimization using response surface methodology and antioxidant activity. Journal of Chemistry. http://dx.doi.org/10.1155/2014/956278.
  • Tahtamouni, L.H., Alqurna, N.M., Al-Hudhud, M.Y., Al-Hajj, H.A. 2011. Dandelion (Taraxacum officinale) decreases male rat fertility in vivo. Journal of Ethnopharmacology. 135(1): 102-109.
  • Tang, H., Choi, Y.H. 2013. Optimum extraction of bioactive Alkaloid compounds from Rhizome coptidis (Coptis Chinese Franch.) using response surface methodology. Solvent Extraction Research and Development. 20: 91-104.
  • You, Y., Yoo, S., Yoon, H.G., Park, J., Lee, H.Y., Kim, S., Oh, K.T., Lee, J., Cho, H.Y., Jun, W. 2010. In vitro and in vivo hepatoprotective effects of the aqueous extract from Taraxacum officinale (dandelion) root against alcohol-induced oxidative stress. Food and Chemical Toxicology. 48(6): 1632-1637.
  • Wang X.S., Wu, Y.F., Chen, G.Y., Yue, W., Liang, Q.L., Wu, Q.N. 2013. Optimization of ultrasound assisted extraction of phenolic compounds from Sparganii rhizoma with response surface methodology. Ultrasonics Sonochemistry. 20(3): 846-854.
  • Williams, C.A., Goldstone, F., Greenham, J. 1996. Flavonoids, cinnamic acids and coumarins from the different tissues and medicinal preparations of Taraxacum officinale. Phytochemistry. 42: 121-127.
Birincil Dil tr
Konular Yaşam Bilimleri
Dergi Bölümü Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Yazar: Mahmut KAPLAN

Yazar: Mustafa Mücahit YILMAZ

Yazar: Serap KÖPRÜ

Yazar: Hürmet GÖZELLE

Yazar: Gamze MUHDEREM

Yazar: Rabia USLU

Bibtex @araştırma makalesi { turkjans421360, journal = {Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi}, issn = {2148-3647}, address = {Mevlüt AKÇURA}, year = {2018}, volume = {5}, pages = {163 - 174}, doi = {10.30910/turkjans.421360}, title = {Sıvı/Katı Oranı ve Etanol Konsantrasyonuna Göre Karahindiba (Taraxacum officinale) Tentürünün Verim ve Biyoaktivitesindeki Değişimin İncelenmesi}, key = {cite}, author = {KÖPRÜ, Serap and USLU, Rabia and YILMAZ, Mustafa Mücahit and KAPLAN, Mahmut and GÖZELLE, Hürmet and MUHDEREM, Gamze} }
APA KAPLAN, M , YILMAZ, M , KÖPRÜ, S , GÖZELLE, H , MUHDEREM, G , USLU, R . (2018). Sıvı/Katı Oranı ve Etanol Konsantrasyonuna Göre Karahindiba (Taraxacum officinale) Tentürünün Verim ve Biyoaktivitesindeki Değişimin İncelenmesi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 5 (2), 163-174. DOI: 10.30910/turkjans.421360
MLA KAPLAN, M , YILMAZ, M , KÖPRÜ, S , GÖZELLE, H , MUHDEREM, G , USLU, R . "Sıvı/Katı Oranı ve Etanol Konsantrasyonuna Göre Karahindiba (Taraxacum officinale) Tentürünün Verim ve Biyoaktivitesindeki Değişimin İncelenmesi". Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 5 (2018): 163-174 <http://dergipark.gov.tr/turkjans/issue/36895/421360>
Chicago KAPLAN, M , YILMAZ, M , KÖPRÜ, S , GÖZELLE, H , MUHDEREM, G , USLU, R . "Sıvı/Katı Oranı ve Etanol Konsantrasyonuna Göre Karahindiba (Taraxacum officinale) Tentürünün Verim ve Biyoaktivitesindeki Değişimin İncelenmesi". Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 5 (2018): 163-174
RIS TY - JOUR T1 - Sıvı/Katı Oranı ve Etanol Konsantrasyonuna Göre Karahindiba (Taraxacum officinale) Tentürünün Verim ve Biyoaktivitesindeki Değişimin İncelenmesi AU - Mahmut KAPLAN , Mustafa Mücahit YILMAZ , Serap KÖPRÜ , Hürmet GÖZELLE , Gamze MUHDEREM , Rabia USLU Y1 - 2018 PY - 2018 N1 - doi: 10.30910/turkjans.421360 DO - 10.30910/turkjans.421360 T2 - Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 163 EP - 174 VL - 5 IS - 2 SN - 2148-3647- M3 - doi: 10.30910/turkjans.421360 UR - http://dx.doi.org/10.30910/turkjans.421360 Y2 - 2018 ER -
EndNote %0 Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi Sıvı/Katı Oranı ve Etanol Konsantrasyonuna Göre Karahindiba (Taraxacum officinale) Tentürünün Verim ve Biyoaktivitesindeki Değişimin İncelenmesi %A Mahmut KAPLAN , Mustafa Mücahit YILMAZ , Serap KÖPRÜ , Hürmet GÖZELLE , Gamze MUHDEREM , Rabia USLU %T Sıvı/Katı Oranı ve Etanol Konsantrasyonuna Göre Karahindiba (Taraxacum officinale) Tentürünün Verim ve Biyoaktivitesindeki Değişimin İncelenmesi %D 2018 %J Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi %P 2148-3647- %V 5 %N 2 %R doi: 10.30910/turkjans.421360 %U 10.30910/turkjans.421360
ISNAD KAPLAN, Mahmut , YILMAZ, Mustafa Mücahit , KÖPRÜ, Serap , GÖZELLE, Hürmet , MUHDEREM, Gamze , USLU, Rabia . "Sıvı/Katı Oranı ve Etanol Konsantrasyonuna Göre Karahindiba (Taraxacum officinale) Tentürünün Verim ve Biyoaktivitesindeki Değişimin İncelenmesi". Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 5 / 2 (Mayıs 2018): 163-174. http://dx.doi.org/10.30910/turkjans.421360