Year 2018, Volume 5, Issue 2, Pages 175 - 179 2018-05-06

Effects of Different Salt Concentrations on the Germination Properties of Hungarian Vetch (Vicia pannonica Crantz.) Cultivars
Farklı Tuz Konsantrasyonlarının Macar Fiğ (Vicia pannonica Crantz.) Çeşitlerinin Çimlenme Özelliklerine Etkileri

İbrahim ERTEKİN [1] , Şaban YILMAZ [2] , Mehmet ATAK [3] , Ersin CAN [4]

57 75

This research was carried out in the Mustafa Kemal University, Faculty of Agriculture, Department of Field Crops. It was used two Hungarian vetch cultivars (Altinova-2002 and Anadolu Pembesi-2002) and five salt concentrations (unsalted/0, 50 mM, 100 mM, 150 mM, 200 mM) as treatment. In this experiment, it was estimated germination rate (%), germination index and mean germination time (day) by using germination parameters and was also measured root and shoot length (mm) and seedling fresh weight (g). Salt concentrations negatively affected evaluated features for both cultivars in the final of this research. As the salt concentrations increased, all investigated properties except mean germination time were observed to decrease. In terms of germination rate, germination index, root and shoot length and seedling fresh weight between cultivars, Altionva-2002 cultivar gave higher value than Anadolu Pembesi-2002 cultivar. When we examined Cultivar x dose interactions, all properties were most affected adverse in the Anadolu Pembesi x 200 mM interaction This research clearly showed that the cultivation of Hungarian vetches of Anadolu Pembesi and Altınova-2002 will be affected in the soil that has been exposed to the problem of salinity.

 


Bu araştırma Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünde yürütülmüştür. Çalışmada iki adet Macar fiği çeşidi (Altınova-2002 ve Anadolu Pembesi-2002) ve 5 adet tuz konsantrasyonu (kontrol, 50 mM, 100 mM, 150 mM ve 200 mM) uygulama olarak kullanılmıştır. Uygulamalar sonucunda; çimlenme oranı, çimlenme indeksi ve ortalama çimlenme süresi hesaplamıştır. Ayrıca radikula ve plumula uzunlukları ile fide yaş ağırlıkları ölçülmüştür. Araştırma sonucunda, tuz konsantrasyonları değerlendirilen tüm özellikleri olumsuz etkilemiştir. Tuz konsantrasyonu arttıkça ortalama çimlenme süresi dışında tüm özelliklerin ölçülen değerlerinin azaldığı gözlemlenmiştir. Çeşitler arasında çimlenme oranı, çimlenme indeksi, radikula ve plumula uzunluğu ve fide yaş ağırlığı özellikleri açısından, Altınova-2002 çeşidi Anadolu Pembesi-2002 çeşidinden daha toleranslı bulunmuştur. Çeşit x Doz interaksiyonları değerlendirildiğinde, tüm özellikler en fazla Anadolu Pembesi x 200 mM interaksiyonunda negatif yönde etkilenmiştir. Bu çalışma, tuzluluk problemi ile karşı karşıya kalmış topraklarda Macar fiğ tarımında Altınova-2002 ve Anadolu Pembesi çeşitlerinin olumsuz etkileneceğini açık bir şekilde göstermiştir.


  • Akhtar, P., Hussain, F. 2009. Growth performance of Vicia sativa L. under saline conditions. Pakistan Journal Botany, 41: 3075-3080.
  • Almansouri, M., Kinet, J.M., Lutts, S. 2001. Effect of salt and osmotic stresses on germination in durum wheat (Triticum durum Desf.). Plant and Soil, 231(2): 243-254.
  • Anonymous, 2016. Turkish Statistical Council, (https://biruni.tuik.gov.tr)
  • Bilgili, U., Carpici, E.B. Asik, B.B., Celik, N. 2011. Root and shoot response of common vetch (Vicia sativa L.), forage pea (Pisum sativum L.) and canola (Brassica napus L.) to salt stress during early seedling growth stages. Turkish Journal of Field Crops, 16(1): 33-38.
  • Çacan, E., Kökten, K. 2014 Bazı yonca (Medicago sativa L.) çeşitlerinin tuzluluğa toleransının belirlenmesi. Türkiye 5. Uluslararası Tohumculuk Kongresi, 19-23 Ekim, Diyarbakır.
  • Carpici, E.B., Celik, N., Bayram, G. 2009. Effects of salt stress on germination of some maize (Zea mays L.) genotypes. African Journal of Biotechnology, 8(19): 4918-4922.
  • Dai, J., Huff, D.R., Schlossberg, M.J. 2009. Salinity effects on seed germination and vegetative growth of greens-type Poa annua relative to other cool-season turf grass species. Crop Science, 49(2): 696-703.
  • Day, S., Uzun, S. 2016 Farklı tuz konsantrasyonlarının yaygın fiğ (Vicia sativa L.) çeşitlerinin çimlenme ve ilk gelişim dönemlerine etkileri. Türk Tarım-Gıda Bilim ve Teknolojisi Dergisi, 4: 636-641.
  • Day, S., Kaya, M.D., Kolsarıcı, O. 2008. Bazı çerezlik ayçiçeği (Helianthus annus L.) genotiplerinin çimlenmesi üzerine NaCl konsantrasyonlarının etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi, 4: 230-236.
  • Duan, D., Liu, X., Khan M.A., Gul, B. 2004. Effects of salt and water stress on the germination of Chenopodium glaucum L. seed. Pakistan Journal of Botany, 36(4): 793-800.
  • Ertekin, I., Yilmaz, S., Atak, M., Can E., Celiktas, N. 2017. Tuz stresinin bazı yaygın fiğ (Vicia sativa L.) çeşitlerinin çimlenmesi üzerine etkisi. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 22(2): 10-18.
  • Essa, T.A. 2002. Effect of salinity stress on growth and nutrient composition of three soybean (Glycine max L. Merrill) cultivars. Journal of Agronomy and Crop Science, 188: 86-93.
  • Kusvuran, A. 2015. The effects of salt stress on the germination and antioxidative enzyme activity of Hungarian vetch (Vicia pannonica Crantz) varieties. Legume Research, 38: 51-59.
  • Onal Asci, Ö. and Uney, H 2016. Farklı tuz yoğunluklarının macar fiğinde (Vicia pannonica Crantz) çimlenme ve bitki gelişimine etkisi. Akademik Ziraat Dergisi, 5: 29-34.
  • Sadeghian, S.Y., Yavari, N. 2004. Effect of water-deficit stress on germination and early seedling growth in sugar beet. Journal of Agronomy and Crop Science, 190: 138-144.
Primary Language en
Subjects Life Sciences
Journal Section Research Articles
Authors

Author: İbrahim ERTEKİN (Primary Author)

Author: Şaban YILMAZ

Author: Mehmet ATAK

Author: Ersin CAN

Bibtex @research article { turkjans421361, journal = {Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi}, issn = {2148-3647}, address = {Mevlüt AKÇURA}, year = {2018}, volume = {5}, pages = {175 - 179}, doi = {10.30910/turkjans.421361}, title = {Effects of Different Salt Concentrations on the Germination Properties of Hungarian Vetch (Vicia pannonica Crantz.) Cultivars}, key = {cite}, author = {YILMAZ, Şaban and ERTEKİN, İbrahim and ATAK, Mehmet and CAN, Ersin} }
APA ERTEKİN, İ , YILMAZ, Ş , ATAK, M , CAN, E . (2018). Effects of Different Salt Concentrations on the Germination Properties of Hungarian Vetch (Vicia pannonica Crantz.) Cultivars. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 5 (2), 175-179. DOI: 10.30910/turkjans.421361
MLA ERTEKİN, İ , YILMAZ, Ş , ATAK, M , CAN, E . "Effects of Different Salt Concentrations on the Germination Properties of Hungarian Vetch (Vicia pannonica Crantz.) Cultivars". Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 5 (2018): 175-179 <http://dergipark.gov.tr/turkjans/issue/36895/421361>
Chicago ERTEKİN, İ , YILMAZ, Ş , ATAK, M , CAN, E . "Effects of Different Salt Concentrations on the Germination Properties of Hungarian Vetch (Vicia pannonica Crantz.) Cultivars". Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 5 (2018): 175-179
RIS TY - JOUR T1 - Effects of Different Salt Concentrations on the Germination Properties of Hungarian Vetch (Vicia pannonica Crantz.) Cultivars AU - İbrahim ERTEKİN , Şaban YILMAZ , Mehmet ATAK , Ersin CAN Y1 - 2018 PY - 2018 N1 - doi: 10.30910/turkjans.421361 DO - 10.30910/turkjans.421361 T2 - Turkish Journal of Agricultural and Natural Sciences JF - Journal JO - JOR SP - 175 EP - 179 VL - 5 IS - 2 SN - 2148-3647- M3 - doi: 10.30910/turkjans.421361 UR - http://dx.doi.org/10.30910/turkjans.421361 Y2 - 2018 ER -
EndNote %0 Turkish Journal of Agricultural and Natural Sciences Effects of Different Salt Concentrations on the Germination Properties of Hungarian Vetch (Vicia pannonica Crantz.) Cultivars %A İbrahim ERTEKİN , Şaban YILMAZ , Mehmet ATAK , Ersin CAN %T Effects of Different Salt Concentrations on the Germination Properties of Hungarian Vetch (Vicia pannonica Crantz.) Cultivars %D 2018 %J Turkish Journal of Agricultural and Natural Sciences %P 2148-3647- %V 5 %N 2 %R doi: 10.30910/turkjans.421361 %U 10.30910/turkjans.421361