Cilt 4, Sayı 2, Sayfalar 103 - 108 2017-06-30

Soğukta Muhafaza Edilen Brokoli Çeşitlerinin (Brassica oleracea L., var. italica cvs. Belstar ve Beaumont) Depolama Süresi ve Kalite Özellikleri Üzerine Modifiye Atmosfer Paketlemenin Etkisi

Serdar POLAT [1] , Erdinç BAL [2]

55 48

Bu çalışmada, Tekirdağ ekolojisinde yetiştirilen Belstar ve Beaumont brokoli çeşitlerinin soğukta muhafaza süresi ve kalite özellikleri üzerine modifiye atmosfer paketlemenin (MAP) etkileri araştırılmıştır. Ambalajlanan ve kontrol grubu oluşturulan brokoli taçları 2±1oC sıcaklık ve % 90-95 oransal nemde 4 hafta süre ile muhafaza edilmiştir. Soğukta muhafaza süresince birer haftalık aralıklar ile ağırlık kaybı, toplam fenolik bileşik miktarı, antioksidan kapasitesi, toplam klorofil miktarı ve dış görünüş değerlerindeki değişimler belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, kontrol grubu taçlarında modifiye atmosfer paketler de muhafaza edilen taçlara göre daha yüksek ağırlık kaybı meydana gelmiştir. İncelenen her iki çeşitte, depolama süresince toplam fenolik bileşik, antioksidan kapasitesi ve toplam klorofil miktarı bakımından değişkenlikler gözlemlenmekle birlikte, muhafaza süresi sonun da her iki çeşitte MAP uygulanmış taçların daha yüksek içeriğe sahip olduğu tespit edilmiştir. Soğukta muhafaza süresince hem açıkta hem de MAP’da muhafaza edilen brokoli taçlarının dış görünüşün de kayıplar belirlenmiştir. Fakat MAP uygulaması ile dış görünüşte meydana gelen kayıp sınırlandırılmıştır. Sonuç olarak MAP, soğukta muhafaza edilen brokoli taçlarının kalitesini korumak için bir araç olarak kullanılabileceği önerilebilir.



Brokoli,modifiye atmosfer paketleme,antioksidan,ağırlık kaybı,klorofil miktarı
  • Ağar, İ.T., Kafkas, S., Kaşka, N., 1997. Variation in kernel chlorophyll content of different pistachio varieties grown in six countries. Acta Horticulturae, 470: 372-377.
  • Anonim, 2011. Brokoli Yetiştiriciliği. http://megep.meb.gov.tr/ (Erişim tarihi: 20.06.2016).
  • Anonim, 2016. Bitkisel Üretim İstatistikleri. www.tuik.gov.tr (Erişim tarihi: 01.12.2016).
  • Bahorun, T., Luximon-Ramma, A., Crozier, A., Aruoma, O.I., 2004. Total phenolic, flavonoid, proanthocyanidin and vitamin C levels and antioxidant activities of mauritian vegetables. Journal of the Science of Food and Agriculture, 84(12): 1553-1561.
  • Brand-Williams, W., Cuvelier, M.E., Berset, C., 1995. Use of a free radical method to evaluate antioxidant activity. Food Science and Technology, 28(1): 25-30.
  • Cemeroğlu, B., Yemenicioğlu, A., Özkan, M., 2001. Meyve ve Sebzelerin Bileşimi Soğukta Depolanmaları. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No: 24, Ankara.
  • Costa, M.L., Civello, P.M., Chaves, A.R., Martinez, G.A., 2005. Effect of hot air treatments on senescence and quality parameters of harvested broccoli heads. Journal of the Science of Food and Agriculture, 85(7): 1154-1160.
  • Eşiyok, D., Salman, M.H., Şen, F., Aşçıoğul, T.K., 2010. Bazı brokkoli çeşitlerinde raf ömrü süresince kalite değişimlerinin belirlenmesi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 47(1): 79-86.
  • Fernandez-Leon, M.F., Fernandez-Leon, A.M., Lozano, M., Ayuso, M.C., Amodio, M.L., Colelli, G., Gonzalez-Gomez, D., 2013. Retention of quality and functional values of broccoli ‘Parthenon’ stored in modified atmosphere packaging. Food Control, 31(2): 302-313.
  • Gnanasekharan, V., Shewfelt, R.L., Chinnan, M.S., 1992. Detection of color changes in green vegetables. Journal of Food Science, 57(1): 149-154.
  • Jia, C.G., Xu, C.J., Wei, J., Yuan, J., Yuan, G.F., Wang, B.L., Wang, Q.M., 2009. Effect of modified atmosphere packaging on visual quality and glucosinolates of broccoli florets. Food Chemistry, 114(1): 28-37.
  • Kader, A.A., 2002. Postharvest technology of horticultural crops. University of California Agriculture and Natural Resources, Nat. Resources, Oakland.
  • Karaçalı, İ., 2002. Bahçe Ürünleri Muhafazası ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 494, İzmir.
  • Leja, M., Mareczek, A., Starzynska, A., Rozek, S., 2001. Antioxidant ability of broccoli flower buds during short-term storage. Food Chemistry, 72(2): 219-222.
  • Lima, G.P., Machado, T.M., Oliveira, L.M., Borges, L.S., Pedrosa, V.A., Vanzani, P., Vianello, F., 2014. Ozonated water and chlorine effects on the antioxidant properties of organic and conventional broccoli during postharvest. Scientia Agricola, 71(2): 151-156.
  • Lipton, W.J., Haris, C.M., 1974. Controlled atmosphere effects on the market quality of stored broccoli. Journal of the American Society for Horticultural Science, 99: 200-205.
  • Makhlouf, J., Castaigne, F., Arul, J., Willemot, C., Gosselin, A., 1989. Long-term storage of broccoli under controlled atmosphere. HortScience, 24: 637-639.
  • Nath, A., Bagchi, B., Misra, L.K., Deka, B.C., 2011. Changes in postharvest phytochemical qualities of broccoli florets during ambient and refrigerated storage. Food Chemistry, 127(4): 1510-1514.
  • Sabır, F.K., 2012. Postharvest quality response of broccoli florets to combined application of 1-methylcyclopropene and modified atmosphere. Agricultural and Food Science, 21(4): 421-429.
  • Serrano, M., Martinez-Romero, D., Guillen, F., Castillo, S., Valero, D., 2006. Maintenance of broccoli quality and functional properties during cold storage as affected by modified atmosphere packaging. Postharvest Biology and Technology, 39(1): 61-68.
  • Shewfelt, R.L., Batal, K.M., Heaton, E.K., 1983. Broccoli storage: Effect of N6- benzyladenine, packaging, and icing on color of fresh broccoli. Journal of Food Science, 48(6): 1594-1597.
  • Slinkard, K., Singleton, V.L., 1977. Total phenol analysis: Automation and comparision with manual method. American Journal of Enology and Viticulture, 28(1): 49-55.
  • Singh, J., Upadhyay, A.K., Prasad, K., Bahadur, A., Rai, M., 2007. Variability of carotenes, vitamin C, E and phenolics in Brassica vegetables. Journal of Food Composition and Analysis, 20: 106-112.
  • Topçu, Y., Doğan, A., Kasımoğlu, Z., Nadeem, N.S., Polat, E., Erkan, M., 2015. The effects of UV radiation during the vegetative period on antioxidant compounds and postharvest quality of broccoli (Brassica oleracea L.). Plant Physiology and Biochemistry, 93: 56-65.
  • Zhang, D., Hamauzu, Y., 2004. Phenolics, ascorbic acid, carotenoids and antioxidant activity of broccoli and their changes during conventional and microwave cooking. Food Chemistry, 88(4): 503-509.
Konular Yaşam Bilimleri
Yayımlanma Tarihi Haziran
Dergi Bölümü Araştırma Makalesi / Research Article
Yazarlar

Yazar: Serdar POLAT
E-posta: spolat@nku.edu.tr
Kurum: Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, Tekirdağ, TÜRKİYE
Ülke: Turkey


Yazar: Erdinç BAL
E-posta: ebal@nku.edu.tr
Kurum: Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, Tekirdağ, TÜRKİYE
Ülke: Turkey


Bibtex @araştırma makalesi { tutad310565, journal = {Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi}, issn = {2148-2306}, address = {Siirt Üniversitesi}, year = {2017}, volume = {4}, pages = {103 - 108}, doi = {10.19159/tutad.310565}, title = {Soğukta Muhafaza Edilen Brokoli Çeşitlerinin (Brassica oleracea L., var. italica cvs. Belstar ve Beaumont) Depolama Süresi ve Kalite Özellikleri Üzerine Modifiye Atmosfer Paketlemenin Etkisi}, language = {tr}, key = {cite}, author = {POLAT, Serdar and BAL, Erdinç} }
APA POLAT, S , BAL, E . (2017). Soğukta Muhafaza Edilen Brokoli Çeşitlerinin (Brassica oleracea L., var. italica cvs. Belstar ve Beaumont) Depolama Süresi ve Kalite Özellikleri Üzerine Modifiye Atmosfer Paketlemenin Etkisi. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 4 (2), 103-108. DOI: 10.19159/tutad.310565
MLA POLAT, S , BAL, E . "Soğukta Muhafaza Edilen Brokoli Çeşitlerinin (Brassica oleracea L., var. italica cvs. Belstar ve Beaumont) Depolama Süresi ve Kalite Özellikleri Üzerine Modifiye Atmosfer Paketlemenin Etkisi". Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 4 (2017): 103-108 <http://dergipark.gov.tr/tutad/issue/30013/310565>
Chicago POLAT, S , BAL, E . "Soğukta Muhafaza Edilen Brokoli Çeşitlerinin (Brassica oleracea L., var. italica cvs. Belstar ve Beaumont) Depolama Süresi ve Kalite Özellikleri Üzerine Modifiye Atmosfer Paketlemenin Etkisi". Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 4 (2017): 103-108
RIS TY - JOUR T1 - Soğukta Muhafaza Edilen Brokoli Çeşitlerinin (Brassica oleracea L., var. italica cvs. Belstar ve Beaumont) Depolama Süresi ve Kalite Özellikleri Üzerine Modifiye Atmosfer Paketlemenin Etkisi AU - Serdar POLAT , Erdinç BAL Y1 - 2017 PY - 2017 N1 - doi: 10.19159/tutad.310565 DO - 10.19159/tutad.310565 T2 - Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 103 EP - 108 VL - 4 IS - 2 SN - 2148-2306-2528-858X M3 - doi: 10.19159/tutad.310565 UR - http://dx.doi.org/10.19159/tutad.310565 Y2 - 2017 ER -
EndNote %0 Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi Soğukta Muhafaza Edilen Brokoli Çeşitlerinin (Brassica oleracea L., var. italica cvs. Belstar ve Beaumont) Depolama Süresi ve Kalite Özellikleri Üzerine Modifiye Atmosfer Paketlemenin Etkisi %A Serdar POLAT , Erdinç BAL %T Soğukta Muhafaza Edilen Brokoli Çeşitlerinin (Brassica oleracea L., var. italica cvs. Belstar ve Beaumont) Depolama Süresi ve Kalite Özellikleri Üzerine Modifiye Atmosfer Paketlemenin Etkisi %D 2017 %J Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi %P 2148-2306-2528-858X %V 4 %N 2 %R doi: 10.19159/tutad.310565 %U 10.19159/tutad.310565