Cilt 17, Sayı 3, Sayfalar 295 - 302 2017-09-01

Balık, Kabuklu ve Eklembacaklıların Beslenmesinde Fosfolipid Kullanımının Etkileri

Ayşe Gül Harlıoğlu [1]

99 42

Fosfolipidler (PL), balık ve krustase için hazırlanan diyetlerde esansiyel besin maddesi olup büyüme, hayatta kalma, stres faktörlerine karşı toleransın artması, deformitelerin azalması ve yem kullanımında verimin artması üzerinde etkilidir. Balıklarda ve kurustasede, özellikle larva ve yavru gelişimi dönemlerinde, PL sentezinin düşük düzeyde olması nedeniyle metabolik ihtiyacın kontrollü ortamlarda yapılan üretimde besinlerle karşılanması gerekmektedir. Fosfolipidler farklı sınıflardan oluşurken (fosfatidil serin (PS), fosfatidil etanolamin (PE), fosfatidil kolin (PC), fosfatidil gliserol (PG) fosfatidil inositol (PI) ve di fosfatidil gliserol (DPG)), bu lipidlerin kimyasal yapıları, yağ asidi profilleri farklılık göstermekte ve biyokimyasal fonksiyonları değişmektedir. Bu nedenle, diyetlere ilave edilen farklı fosfolipid kaynaklarının balıklar ve krustasenin beslenmeleri üzerindeki etkileri de farklı olmaktadır. Genel olarak, PC ve PI fosfolipidlerin değerlendirilmesi bakımından daha etkili olmakla beraber optimal miktarlar, türlere, gelişim dönemlerine ve diyetlerin formülasyonunda kullanılan bitkisel hammadde miktarlarına bağlı olarak değişim gösterebilmektedir. Dolayısıyla, kültürü yapılan balıklar ve krustase için hazırlanan rasyonlarda ihtiyacı karşılayacak fosfolipid düzeylerinin belirlenmesi gerekmektedir.

Fosfolipid,balık,krustase,beslenme
  • Azarm, H.M., Kenari, A.A. ve Hedayati, M. 2013. Growth response and fatty acid composition of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fry fed diets containing different levels of soybean and egg lecithin. Aquacult Int, 21:497–509.
  • Cahu, C., Zambonino, Infante, J. ve Barbosa, V. 2003. Effect of dietary phospholipid level and phospholipid: neutral lipid value on the development of sea bass (Dicentrarchus labrax) larvae fed a compound diet. Br J Nutr., 90:21–28.
  • Chen, H.Y. ve Jenn, J.S. 1991. Combined effects of dietary phosphatidylcholine and cholesterol on the growth, survival and body lipid composition of marine shrimp, Penaeus penicillatus. Aquaculture, 96:167- 178.
  • Coutteau, P., Geurden, I., Camara, M.R., Bergot, P. ve Sorgeloos, P. 1997. Review on the dietary effects of phospholipids in fish and crustacean larviculture. Aquaculture, 155:149–164.
  • Ebrahimnezhadarabi, M., Saad, C.R., Harmin, S.A., Abdul Satar, M.K. ve Kenari, A.A. 2011. Effects of phospholipids in diet on growth of sturgeon fish (Huso huso) Juveniles. J. Fish. Aquat. Sci., 6: 247–255.
  • Geurden, I., Radünz-Neto, J. ve Bergot, P. 1995a. Essentiality of dietary phospholipids for carp (Cyprinus carpio, L.) larvae. Aquaculture, 131:303–314.
  • Geurden, I., Coutteau, P. ve Sorgeloos, P. 1995b. Dietary phospholipids for European sea bass (Dicentrarchus lahrax L.) during first ongrowing. In: Lavens, P., Jaspers, E., Roelants, I. (Eds.), Larvi ‘95 - Fish and Shellfish Symposium, Gent, Belgium. Europ. Aquacult. Sot., Spec. Publ., 24: 175-178.
  • Hamza, N., Mhetli, M., Khemis, I.B., Cahu, C. ve Kestemont, P. 2008. Effect of dietary phospholipid levels on performance, enzyme activities and fatty acid composition of pikeperch (Sander lucioperca) larvae. Aquaculture, 275:274–282.
  • Hung, S.S. ve Lutes, P.B. 1988. A preliminary study on the non-essentiality of lecithin for hatchery-produced juvenile white sturgeon (Acipenser transmontanus). Aquaculture, 68: 353–360.
  • Kanazawa, A., Teshima, S. ve Sakamoto, M. 1985. Effects of dietary lipids, fatty acids, and phospholipids on growth and survival of prawn (Penaeus japonicus) larvae. Aquaculture, 50: 39-49.
  • Kanazawa, A. 1993. Essential phospholipids of fish and crustaceans. In: Kaushik, S.J., Luquet, P. (Eds.), Fish Nutrition in Practice, Biarritr (France), June 24-27. Edn. INRA, Paris 1993, Les Colloques nr., 61:519-530.
  • Keha, E.E. ve Küfrevioğlu Ö.İ. 2007. Biyokimya. Aktif yayınevi, İstanbul, 647pp.
  • Kenari, A.A., Sotoudeh, E. ve Rezaei, M.H. 2011. Dietary soybean phosphatidylcholine affects growth performance and lipolytic enzyme activity in Caspian brown trout (Salmo trutta Caspius) alevin. Aquaculture Research, 42: 655-663.
  • Li, X., Wang J., Han T., Hu S., Jiang Y. ve Wang, C. 2014. Effect of dietary phospholipids levels and sources on growth performance, fatty acid composition of the juvenile swimming crab, Portunus trituberculatus. Aquaculture, 430:166–172.
  • Li, Y., Gao, J. ve Huang, S. 2015. Effects of different dietary phospholipid levels on growth performance, fatty acid composition, PPAR gene expressions and antioxidant responses of blunt snout bream Megalobrama amblycephala fingerlings. Fish Physiol Biochem., 41:423–436.
  • Lu, S., Zhao, N., Zhao, A. ve He, R. 2008. Effect of soybean phospholipid supplementation in formulated microdiets and live food on foregut and liver histological changes of Pelteobagrus fulvidraco larvae. Aquaculture, 278:119–127.
  • Poston, H.A. 1990. Effect of body size on growth, survival and chemical composition of Atlantic salmon fed soy lecithin and choline. Prog. Fish Cult., 52:226–230.
  • Rainuzzo, J.R., Reitan, K.I. ve Jorgensen, L. 1992. Comparative study on the fatty acid and lipid composition of four marine fish larvae. Comp. Biochem. Physiol., 103B, 21–26.
  • Rinchard, J., Czesny, S. ve Dabrowski, K. 2007. Influence of lipid class and fatty acid deficiency on survival, growth, and fatty acid composition in rainbow trout juveniles. Aquaculture, 264: 363–371.
  • Saleh, R., Betancor, M.B., Roo, J., Hernandez-Cruz, C.M., Moyano, F.-J. ve Izquierdo, M. 2013. Optimum soybean lecithin contents in microdiets for gilthead seabream (Sparus aurata) larvae. Aquacult. Nutr., 19:585–597.
  • Salze, G., Tocher, D.R., Roy, W.J. ve Robertson, D.A. 2005. Egg quality determinants in cod (Gadus morhua L.): Egg performance and lipids in eggs from farmed and wild broodstock. Aquac. Res., 36:1488–1499.
  • Sargent, J.R., McEvoy, L.A. ve Bell, J.G. 1997. Requirements, presentation and sources of polyunsaturated fatty acids in marine fish larval feeds. Aquaculture, 155:119–129.
  • Sink, T.D. ve Lochmann, R.T. 2014. The effects of soybean lecithin supplementation to a prac¬tical diet formulation on juvenile channel catfish, Ictalurus punctatus: growth, survival, hematology, innate immune activity, and lipid biochemistry. J. World Aquacult. Soc., 45:163–172.
  • Sui, L.Y., Wu, X.G., Wille, M., Cheng, Y.X., Sorgeloos, P. 2009. Effect of dietary soybean lecithin on reproductive performance of chinese mitten crab Eriocheir sinensis (H. Milne-Edwards) broodstock. Aquacult Int, 17:45–56.
  • Tocher, D.R., Fraser, A.J., Sargent, J.R. ve Gamble, J.C. 1985. Fatty acid composition of phospholipids and neutral lipids during embryonic and early larval development in Atlantic herring (Clupea harengus, L.). Lipids, 20:69–74.
  • Tocher, D.R. 2003. Metabolism and functions of lipids and fatty acids in teleost fish. Rev. Fisheries Sci., 11:107–184.
  • Tocher, D.R., Bendiksen, E.A, Campbell, P.J. ve Bell J.G. 2008. The role of phospholipids in nutrition and metabolism of teleost fish. Aquaculture, 280:21-34.
  • URL, 1. Fosfolipit, https://tr.wikipedia.org/wiki/Fosfolipit. (giriş, Kasım, 2016).
  • Uyan, O., Koshio, S., Ishikawa, M., Uyan, S., Ren, T., Yokoyama, S., Komilus, C.F. ve Michael, F.R. 2007. Effects of dietary phosphorus and phospholipid level on growth, and phosphorus deficiency signs in juvenile Japanese flounder, Paralichthys olivaceus. Aquaculture, 267:44–54.
  • Wang, L., Di Zuo, D., Lv, W., Li, J., Wang Q. ve Zhao, Y. 2013. Effects of dietary soybean lecithin on gonadal development and vitellogenin mRNA expression in the female redclaw crayfish Cherax quadricarinatus (von Martens) at first maturation. Aquaculture Research, 44:1167–1176.
  • Wu, X.G., Cheng Y.X., Sui, L.X., Yang, X.Z., Nan T.Z. ve Wang, J.Q. 2007. Biochemical composition from pond-reared andlake-stocked adult Eriocheir sinensis. Aquaculture Research, 38:1459-1467.
  • Zhao, J., Ai, Q., Mai, K., Zuo, R. ve Luo, Y. 2013. Effects of dietary phospholipids on survival, growth, digestive enzymes and stress resistance of large yellow croaker (Larmichthys crocea, Larvae). Aquaculture, 410:122–12.
Konular Yaşam Bilimleri
Dergi Bölümü Derleme
Yazarlar

Yazar: Ayşe Gül Harlıoğlu
E-posta: aharlioglu@firat.edu.tr
Kurum: FIRAT UNIV
Ülke: Turkey


Bibtex @derleme { yunusae286052, journal = {Yunus Araştırma Bülteni}, issn = {1303-4456}, address = {Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü}, year = {2017}, volume = {17}, pages = {295 - 302}, doi = {10.17693/yunusae.vi.286052}, title = {Balık, Kabuklu ve Eklembacaklıların Beslenmesinde Fosfolipid Kullanımının Etkileri}, language = {tr}, key = {cite}, author = {Harlıoğlu, Ayşe Gül} }
APA Harlıoğlu, A . (2017). Balık, Kabuklu ve Eklembacaklıların Beslenmesinde Fosfolipid Kullanımının Etkileri. Yunus Araştırma Bülteni, 17 (3), 295-302. DOI: 10.17693/yunusae.vi.286052
MLA Harlıoğlu, A . "Balık, Kabuklu ve Eklembacaklıların Beslenmesinde Fosfolipid Kullanımının Etkileri". Yunus Araştırma Bülteni 17 (2017): 295-302 <http://dergipark.gov.tr/yunusae/issue/30729/286052>
Chicago Harlıoğlu, A . "Balık, Kabuklu ve Eklembacaklıların Beslenmesinde Fosfolipid Kullanımının Etkileri". Yunus Araştırma Bülteni 17 (2017): 295-302
RIS TY - JOUR T1 - Balık, Kabuklu ve Eklembacaklıların Beslenmesinde Fosfolipid Kullanımının Etkileri AU - Ayşe Gül Harlıoğlu Y1 - 2017 PY - 2017 N1 - doi: 10.17693/yunusae.vi.286052 DO - 10.17693/yunusae.vi.286052 T2 - Yunus Araştırma Bülteni JF - Journal JO - JOR SP - 295 EP - 302 VL - 17 IS - 3 SN - 1303-4456-2149-1828 M3 - doi: 10.17693/yunusae.vi.286052 UR - http://dx.doi.org/10.17693/yunusae.vi.286052 Y2 - 2017 ER -
EndNote %0 Yunus Araştırma Bülteni Balık, Kabuklu ve Eklembacaklıların Beslenmesinde Fosfolipid Kullanımının Etkileri %A Ayşe Gül Harlıoğlu %T Balık, Kabuklu ve Eklembacaklıların Beslenmesinde Fosfolipid Kullanımının Etkileri %D 2017 %J Yunus Araştırma Bülteni %P 1303-4456-2149-1828 %V 17 %N 3 %R doi: 10.17693/yunusae.vi.286052 %U 10.17693/yunusae.vi.286052