Cilt 17, Sayı 3, Sayfalar 233 - 243 2017-09-01

Hatay İlinde, İskenderun Halkının Balıkçılık Ürünleri Tüketim Alışkanlığı ve Tercihlerinin Belirlenmesi

Şükran ÇAKIR ARICA [1]

88 99

Bu anket çalışması, Hatay ili İskenderun halkının balık tüketim alışkanlık ve tercihinin belirlenmesi amacı ile yapıldı. Çalışma, Basit Tesadüfi Örnekleme Metoduyla, ilçe merkezinde ikamet eden farklı sosyal ve ekonomik temele sahip, 350 kişiye 29 soruluk anket uygulanarak gerçekleştirildi. İskenderun'daki tüketicilerin % 32’sinin hayvansal ağırlıklı %27'sinin bitkisel ağırlıklı ve %41'inin ise hem hayvansal hem de bitkisel ağırlıklı ürün tükettikleri belirlendi. Katılımcıların% 95'inin balıketi tükettiği ve% 5'inin ise balıketi tüketmediği tespit edildi. Balıketinin, insanların % 79,2'si tarafından sevildiği ve % 11'i tarafından sevilmediği görüldü. Halkın % 1’inin ise hiç hayvansal ürün tüketmedikleri tespit edildi. Tüketicilerin, hayvansal gıda ürünlerinden öncelik sırasıyla, %34’ü kırmızı eti, %27’si beyaz eti (kanatlı), %5’i balıketini ve %33’ünün de her üç et türünü eşit ağırlıklı tükettiği anlaşıldı. Tüketiciler öncelikli olarak, %48 deniz balığı, %9 tatlı su balığı ve %38 her iki türü de tüketmektedir. %5'lik tüketici diliminin ise; hiçbir türü tercih etmediği görüldü. Tüketimi en fazla olan balık türleri sırasıyla hamsi (%26), çipura (%19), levrek (%15), alabalık (%14), barbun (%9), istavrit (%7), uskumru, lüfer (% 4 ) ve sazandır (% 2) . Ayrıca, tüketicilerin% 47'sinin balık dışında diğer su ürünlerini de (midye, karides, ıstakoz vb.) tükettiği tespit edildi.


anket,balıkçılık ürünleri
  • Yavuz, G. G., Yasan Ataseven, Z., Gül, U. ve Gülaç, Z. N. 2015. Su Ürünleri Tüketiminde Tüketici Tercihlerini Etkileyen Faktörler: Ankara İli Örneği. Yunus Araştırma Bülteni, 2015(1):73-82.
Konular Yaşam Bilimleri
Dergi Bölümü Araştırma Makalesi
Yazarlar

Yazar: Şükran ÇAKIR ARICA
E-posta: sukran.cakir@iste.edu.tr

Bibtex @araştırma makalesi { yunusae311009, journal = {Yunus Araştırma Bülteni}, issn = {1303-4456}, address = {Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü}, year = {2017}, volume = {17}, pages = {233 - 243}, doi = {10.17693/yunusae.vi.311009}, title = {Hatay İlinde, İskenderun Halkının Balıkçılık Ürünleri Tüketim Alışkanlığı ve Tercihlerinin Belirlenmesi}, language = {tr}, key = {cite}, author = {ÇAKIR ARICA, Şükran} }
APA ÇAKIR ARICA, Ş . (2017). Hatay İlinde, İskenderun Halkının Balıkçılık Ürünleri Tüketim Alışkanlığı ve Tercihlerinin Belirlenmesi. Yunus Araştırma Bülteni, 17 (3), 233-243. DOI: 10.17693/yunusae.vi.311009
MLA ÇAKIR ARICA, Ş . "Hatay İlinde, İskenderun Halkının Balıkçılık Ürünleri Tüketim Alışkanlığı ve Tercihlerinin Belirlenmesi". Yunus Araştırma Bülteni 17 (2017): 233-243 <http://dergipark.gov.tr/yunusae/issue/30729/311009>
Chicago ÇAKIR ARICA, Ş . "Hatay İlinde, İskenderun Halkının Balıkçılık Ürünleri Tüketim Alışkanlığı ve Tercihlerinin Belirlenmesi". Yunus Araştırma Bülteni 17 (2017): 233-243
RIS TY - JOUR T1 - Hatay İlinde, İskenderun Halkının Balıkçılık Ürünleri Tüketim Alışkanlığı ve Tercihlerinin Belirlenmesi AU - Şükran ÇAKIR ARICA Y1 - 2017 PY - 2017 N1 - doi: 10.17693/yunusae.vi.311009 DO - 10.17693/yunusae.vi.311009 T2 - Yunus Araştırma Bülteni JF - Journal JO - JOR SP - 233 EP - 243 VL - 17 IS - 3 SN - 1303-4456-2149-1828 M3 - doi: 10.17693/yunusae.vi.311009 UR - http://dx.doi.org/10.17693/yunusae.vi.311009 Y2 - 2017 ER -
EndNote %0 Yunus Araştırma Bülteni Hatay İlinde, İskenderun Halkının Balıkçılık Ürünleri Tüketim Alışkanlığı ve Tercihlerinin Belirlenmesi %A Şükran ÇAKIR ARICA %T Hatay İlinde, İskenderun Halkının Balıkçılık Ürünleri Tüketim Alışkanlığı ve Tercihlerinin Belirlenmesi %D 2017 %J Yunus Araştırma Bülteni %P 1303-4456-2149-1828 %V 17 %N 3 %R doi: 10.17693/yunusae.vi.311009 %U 10.17693/yunusae.vi.311009